Ο υποψήφιος περιφερειάρχης Μ. Συντυχάκης στο συνέδριο της ΠΑΣΕΚΔΑΠ

Περιφερειακές
Ο υποψήφιος περιφερειάρχης Μ. Συντυχάκης στο συνέδριο της ΠΑΣΕΚΔΑΠ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χαιρετισμός Συντυχάκη Μανώλη, βουλευτή του ΚΚΕ και υποψήφιου περιφερειάρχη Κρήτης στο συνέδριο της ΠΑΣΕΚΔΑΠ στο Ηράκλειο Κρήτης

Ο Μανώλης Συντυχάκης, βουλευτής του ΚΚΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης Κρήτης με τη Λαϊκή Συσπείρωση παρευρέθηκε σήμερα Παρασκευή στο συνέδριο της ΠΑΣΕΚΔΑΠ που διοργανώθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης και πραγματοποίησε εκ μέρους του ΚΚΕ τον παρακάτω χαιρετισμό:

«Σας ευχαριστώ πολύ, εκ μέρους του ΚΚΕ, για την πρόσκληση του ΔΣ της ΠΑΣΕΚΔΑΠ να παραβρεθούμε στο συνέδριο για τα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΜΕΑ των Δήμων της χώρας.

Είναι κοινά παραδεκτό ότι οι δομές αυτές συμβάλλουν σημαντικά στην ολόπλευρη ψυχοσωματική ανάπτυξη των παιδιών. Αποτελούν στήριγμα για τις λαϊκές οικογένειες και πολλές φορές τη μοναδική διέξοδο εξωσχολικής παιδαγωγικής, καλλιτεχνικής, αθλητικής, πολιτισμικής, τεχνολογικής και περιβαλλοντολογικής δραστηριότητας των παιδιών τους, δεδομένου ότι στα εν λόγω κέντρα τα παιδιά απασχολούνται δημιουργικά, αναπτύσσοντας διάφορες εξωσχολικές δράσεις υπό την εποπτεία παιδαγωγών, και άλλων ειδικών, ενώ ταυτόχρονα δίνουν ανακούφιση στους εργαζόμενους γονείς που στην πλειοψηφία τους δουλεύουν χωρίς σταθερά ωράρια και σε ένα ανασφαλές αντεργατικό περιβάλλον.

Οι δραστηριότητες αυτές που παρέχονται δωρεάν μέσω των δήμων σε δεκάδες χιλιάδες παιδιά πανελλαδικά όλα αυτά τα χρόνια και θα έπρεπε να αγκαλιάζει όλους τους δήμους στη χώρα πράγμα που δυστυχώς δεν γίνεται σήμερα. Οι δομές αυτές συνεχίζουν να έχουν χαρακτήρα προσωρινότητας και αποσπασματικότητας, κάτι που εμποδίζει την ουσιαστική αναβάθμιση και λειτουργία τους.

Οι εργαζόμενοι ανανεώνουν κάθε χρόνο τις συμβάσεις εργασίας, αφού συνδέονται με το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ. Χρηματοδοτικό πρόγραμμα που πλησιάζει στη λήξη του, το 2020, και θέτει σε αμφισβήτηση τη συνέχεια των δομών και των εργαζομένων σε αυτές.

Σήμερα η χρηματοδότηση και αυτών των δομών κατά το κύριο μέρος τους γίνεται από εθνικούς πόρους (μέσα από το σκέλος των εθνικών πόρων της δράσης της "Εναρμόνισης Επαγγελματικής ζωής"), οι οποίοι αντί να διατίθενται στη στήριξη και διεύρυνση των δημοσίων - δημοτικών δομών, πανελλαδικά και σε κάθε δήμο, επιλέγεται να πριμοδοτούν τις αντίστοιχες ιδιωτικές.

Το ερώτημα που οι ίδιοι οι εργαζόμενοι και οι γονείς θέτουν, γιατί οι εθνικοί πόροι δεν περνάνε απευθείας στον προϋπολογισμό των δήμων ώστε να ενισχύσουν τις συγκεκριμένες δομές κατά δήμο και για ολόκληρη τη χώρα, παραμένει πολιτικά αναπάντητο.

Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ, έχει θέσει πολλές φορές τα προβλήματα των δομών αυτών στη βουλή, με απλές ερωτήσεις ή επίκαιρες συζητήσεις στην ολομέλεια, χωρίς να παίρνουμε ουσιαστικές απαντήσεις. Το ίδιο στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια με τους εκλεγμένους της Λαϊκής Συσπείρωσης.

Τελευταία, στις 6/2/19, καταθέσαμε 8 βουλευτές του ΚΚΕ, ερώτηση προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, για τα προβλήματα των δομών ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ – ΜΕΑ, με βάση τις αποφάσεις της ΠΑΣΕΚΔΑΠ και τις πολύ εποικοδομητικές συναντήσεις που είχαμε με το ΔΣ και εδώ στο Ηράκλειο και στην Αθήνα, στα γραφεία του ΚΚΕ στη βουλή, κι ακόμα δεν πήραμε απάντηση.

Πολλές φορές, η κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ, έχει καταθέσει τροπολογίες σε διάφορα σχέδια νόμου που ζητάει την αυτοδίκαιη μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου, συναντώντας τη συστηματική άρνηση της κυβέρνησης, να τις υιοθετήσει.

Το ΚΚΕ ποτέ δεν περιόρισε τις διεκδικήσεις του στη διαχείριση της υφιστάμενης κατάστασης. Δηλαδή, στο εφικτό του προσωρινού χαρακτήρα των δομών, που είναι χαρακτηριστικό μίας πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση και τα υπόλοιπα κόμματα που αντιμετωπίζει τις κοινωνικές ανάγκες ως "κόστος" και αντικειμενικά αποδυναμώνει σταδιακά τον δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα τους,  οδηγώντας την ικανοποίησή τους σε μεγάλο βαθμό στην ατομική ευθύνη των λαϊκών οικογενειών.

Πρόκειται για στρατηγική της ΕΕ στον τομέα των κοινωνικών υπηρεσιών που προωθείται απ' όλες τις κυβερνήσεις όλων των κρατών - μελών της ΕΕ.

Προωθούν τη λειτουργία των ΚΔΑΠ και άλλων κοινωνικών προγραμμάτων, μέσω Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων, υλοποιώντας έτσι τη γενικότερη κατεύθυνση ιδιωτικοποίησης ακόμα και των ισχνών προνοιακών δομών που έχουν απομείνει στην Τοπική Διοίκηση.

Αντίθετα, το ΚΚΕ διεκδικεί την κάλυψη του συνόλου των αναγκών. Για το ΚΚΕ, η ολόπλευρη υγιής ψυχοσωματική ανάπτυξη των παιδιών, που η μια πλευρά της είναι η δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου, θα έπρεπε να είναι ευθύνη του κράτους με ένα δημόσιο και δωρεάν σύστημα παροχής υπηρεσιών υψηλής ποιότητας και όχι αποσπασματικές, κατακερματισμένες και περιορισμένες υπηρεσίες μέσα από προγράμματα που έχουν ημερομηνία λήξης και με εργαζόμενους στην ανασφάλεια.

Οι δομές αυτές για το παιδί και τις ανάγκες του δεν μπορεί παρά να λειτουργούν με ενιαίο πλαίσιο, υπαγόμενες πανελλαδικά σε μία κοινή διοικητική μορφή π.χ. του Υπουργείου Παιδείας, είτε έστω απευθείας στις Υπηρεσίες Παιδείας των Δήμων, με στόχο να ξεπεραστεί η σημερινή πρακτική όπου οι δομές υπάγονται διοικητικά σε τρεις διαφορετικές νομικές μορφές φορέων της Τ.Α. (Δήμος, ΝΠΔΔ Δήμου ή ΝΠΙΔ Δήμου) ώστε να διασφαλίζεται ένας στοιχειωδώς ενιαίος παιδαγωγικά σχεδιασμός και επιστημονικός έλεγχος των στόχων τους.

Τα παραπάνω απαιτούν ενίσχυση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα τους, τη διεύρυνσή τους, έτσι ώστε να καλύπτουν όλα τα παιδιά, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, την αναβάθμισή τους, τη στελέχωση των δομών με περισσότερους παιδαγωγούς, κοινωνικούς λειτουργούς, φυσικοθεραπευτές, κοινωνικούς φροντιστές που να καλύπτουν το σύνολο των ολοένα αυξανόμενων αναγκών, παρέχοντας πλήρεις και καλά οργανωμένες υπηρεσίες όπως: Προγράμματα έκφρασης και ψυχαγωγίας. Άθληση και σωματική αγωγή. Άσκηση του λόγου. Φυσικοθεραπεία. Οικογενειακή και ατομική συμβουλευτική. Επισκέψεις κοινωνικού και εκπαιδευτικού χαρακτήρα, Εργοθεραπεία, Λογοθεραπεία, Κεραμική, Ξυλογλυπτική, Μουσική και Θεατρικό Παιχνίδι, κ.ά.

Απαιτεί επιπλέον ενιαίο παιδαγωγικό πρόγραμμα, σταθερές ομάδες εκπαιδευτών στην κάθε δομή, πλήρη στελέχωση με ειδικότητες που θεωρούνται απαραίτητες και όχι όπως τώρα που ο κάθε εκπαιδευτής πάει σχεδόν κάθε μέρα και σε άλλο ΚΔΑΠ.

Απαιτεί τέλος, κατάλληλους (ασφαλείς και λειτουργικούς) χώρους για την ουσιαστική και αποτελεσματική απόδοση των δραστηριοτήτων.

Το ΚΚΕ διεκδικεί μέσα και έξω από τη βουλή, τα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια:

Να ικανοποιηθούν ΕΔΩ και ΤΩΡΑ τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων στα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ των ΟΤΑ και της ομόφωνης απόφασης του ΔΣ της ΚΕΔΕ υπ'αριθ. 966/31-10-2018 για μόνιμες Δομές ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ στις Κοινωνικές Υπηρεσίες των Δήμων.

Να διασφαλιστεί η μόνιμη χρηματοδότηση και η επέκταση του δικτύου των δημοσίων δόμων ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΑμεΑ.

Να μπει οριστικό τέλος στη διαιώνιση της εργασιακής ομηρίας των εργαζομένων, με συνεχείς ανανεώσεις συμβάσεων, εδώ και επτά, δέκα ακόμα και δεκαέξι χρόνια. να μετατραπούν οι υπάρχουσες συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε αορίστου και επιπρόσθετα να προχωρήσουν σε προκήρυξη και άλλων μόνιμων θέσεων εργασίας, απαραίτητων για κάλυψη των υπηρεσιών που προσφέρουν οι ως άνω δομές. Είναι αναγκαίο μέτρο ώστε να παραμείνουν εν λειτουργία ως δημόσιες δωρεάν δομές, να μην μετατραπεί και αυτή η ανάγκη του παιδιού και της οικογενείας σε πεδίο αγοράς».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News