Ευρωεκλογές 2019: Κέρδισε η Ευρώπη, έχασαν οι «μεγάλοι»

Ευρωεκλογές
Ευρωεκλογές 2019: Κέρδισε η Ευρώπη, έχασαν οι «μεγάλοι»
Κατακερματισμένο Ευρωκοινοβούλιο, «σφήνα» Πράσινων και Φιλελεύθερων στους παραδοσιακούς κυρίαρχους και εξελίξεις σε πολλές χώρες δρομολόγησαν οι κάλπες της Κυριακής

Κερδισμένη των προχθεσινών ευρωεκλογών είναι η Ευρώπη, και αυτό καθώς για πρώτη φορά από το 1979, όταν ξεκίνησε η διαδικασία, τα ποσοστά της συμμετοχής, αντί για την κατιούσα, πήραν την ανιούσα σπάζοντας το φράγμα του 50% και καταγράφοντας ρεκόρ 20ετίας, ξεπερνώντας με το 50,95% της Κυριακής το ποσοστό του 1999 που ήταν 49,5%.

Χαμένοι στον αντίποδα είναι οι κραταιοί παλαιοί, οι παραδοσιακές δυνάμεις της Κεντροδεξιάς, κυρίως του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και της Κεντροαριστεράς, πρώτιστα των Σοσιαλιστών, που χάνουν τη συνδυαστική τους πλειοψηφία και αναγκάζονται να στραφούν προς τη δεξαμενή των κερδισμένων αυτής της αναμέτρησης, των Φιλελεύθερων και των Πράσινων.

Ειδικά οι δεύτεροι πραγματοποίησαν άλματα, που σε μεγάλο βαθμό δικαιολογούνται στον ευρωπαϊκό Βορρά από την αφύπνιση για τις κλιματικές αλλαγές που προκάλεσε η 16χρονη Σουηδή ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ, κινητοποιώντας το νεανικό κυρίως πληθυσμό. Ενδεικτικά στη Γερμανία οι Πράσινοι διπλασίασαν σχεδόν τα ποσοστά τους, καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση, ενώ εξίσου εντυπωσιακή ήταν η επίδοσή τους και στη Γαλλία, όπου κατατάχθηκαν τρίτοι.

Οι Πράσινοι γίνονται έτσι η τέταρτη δύναμη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, τους Σοσιαλιστές και τους Φιλελεύθερους και εκ των πραγμάτων “υποχρεωτικός συνομιλητής” των παραδοσιακών ευρωπαϊκών δυνάμεων.

Η άκρα Δεξιά, αν και κατάφερε να κερδίσει αξιοσημείωτο μερίδιο της “πίτας”, ειδικά σε Πολωνία, Ουγγαρία, Γαλλία και Ιταλία, δεν μπόρεσε να αλώσει την Ευρωβουλή, αλλάζοντας δραματικά υπέρ της τις ισορροπίες, ενώ μένει να φανεί αν τα κόμματα των άκρων θα καταφέρουν να τα βρουν ώστε να εκπροσωπηθούν από μια κοινή πολιτική ομάδα στην Ευρωβουλή.

Σε κάθε περίπτωση θεωρείται δεδομένο, τόσο από το ΕΛΚ όσο και τους Σοσιαλιστές, ότι οι όποιες συνεργασίες θα αναζητηθούν από τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους ώστε να απομονωθούν τα άκρα.

Οι κάλπες για την ανανέωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προκάλεσαν, όμως, ισχυρούς σεισμούς και σε εθνικό επίπεδο σε αρκετές χώρες, γεγονός που σπάει την παράδοση μιας χαλαρής και άνευρης ψήφου, που υπήρχε ως προχθές.

Στη Γερμανία κλυδωνίζεται επικίνδυνα ο συνασπισμός των Χριστιανικών κομμάτων και των Σοσιαλδημοκρατών, στους οποίους έχει ήδη ξεσπάσει εμφύλια διαμάχη με επίκεντρο την επικεφαλής της παράταξης Άντρεα Νάλες. Όμως και οι Χριστιανοδημοκράτες δε βγαίνουν αλώβητοι από τη διαδικασία, καθώς έπεσαν για πρώτη φορά κάτω από το 30%, με τους Σοσιαλιστές να πέφτουν κάτω από το 20%, ενώ έχασαν τη Βρέμη στις κρατιδιακές εκλογές για πρώτη φορά εδώ και 73 χρόνια και έπεσαν στην τρίτη θέση μετά τους Πράσινους.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός τρίζει εκ θεμελίων, όμως, και στην Ιταλία. Η νίκη του ηγέτη της Λέγκας, Ματέο Σαλβίνι, και η πτώση των συγκυβερνώντων 5 Αστεριών στην τρίτη θέση, μετά το Δημοκρατικό Κόμμα, αλλάζει τις ισορροπίες και επαναφέρει τη σεναριολογία για πιθανές πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία.

Οι ευρωεκλογές σηματοδότησαν όμως και την επιστροφή του Σίλβιο Μπερλουσκόνι στην ενεργή πολιτική σκηνή, έπειτα από την αποκατάσταση των πολιτικών του δικαιωμάτων, πλέον ως ευρωβουλευτής.

Για την Ισπανία οι κάλπες επιβεβαίωσαν τη δυναμική του Σοσιαλιστή Σάντσεθ, το PSOE του οποίου αυξάνει σε 18 τις έδρες, από τις 14 που είχε το 2014, ενώ το ακροδεξιό κόμμα Vox εκλέγει τους πρώτους ευρωβουλευτές του, καταλαμβάνοντας τέσσερις ως πέντε έδρες.

Αίσθηση προκαλεί όμως η κατάρρευση των Podemos, που έλπιζαν ότι με ένα αξιοπρεπές ποσοστό στην κάλπη θα μπορούσαν να διεκδικήσουν ρόλο στην κυβέρνηση που ετοιμάζει ο Σάντσεθ. Τέλος το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα της Ισπανίας, που υπέστη συντριπτική ήττα στις βουλευτικές εκλογές του Απριλίου, χάνει 4-5 έδρες από τις 16 που είχε μέχρι σήμερα.

Στη Βρετανία το νεοσύστατο κόμμα του Φάρατζ, το Brexit, απέσπασε την εντυπωσιακή πρωτιά, όπως άλλωστε αναμενόταν, με τους συντηρητικούς να πληρώνουν στην κάλπη την αδυναμία εξόδου της χώρας από την Ε.Ε.

Στη Γαλλία έχει σημάνει... συναγερμός μετά την επικράτηση του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού της Μαρίν Λεπέν έστω και με μικρότερο ποσοστό από εκείνο που εκτιμούταν αρχικά, με τη διαφορά από το κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν στο 0,9%. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Γαλλία, όπως και στη Γερμανία, σημειώθηκε ποσοστό-ρεκόρ συμμετοχής στις ευρωεκλογές.

Στο Βέλγιο, όπου διεξήχθησαν και βουλευτικές εκλογές, αίσθηση προκάλεσε η άνοδος των Φλαμανδών αυτονομιστών, που θα καταστήσει τον σχηματισμό νέας ομοσπονδιακής κυβέρνησης ακόμα πιο περίπλοκη διαδικασία, καθώς η γαλλόφωνη περιοχή της χώρας μετακινήθηκε ακόμα περισσότερο προς τα αριστερά.

Στην Αυστρία, παρά το ότι οι κάλπες δε “μαστίγωσαν” το Λαϊκό Κόμμα του καγκελαρίου Κουρτς ούτε χτύπησαν αλύπητα το σπαρασσόμενο από το σκάνδαλο “Ίμπιζα” ακροδεξιό μέχρι πρότινος συγκυβερνών κόμμα των Ελευθέρων, οι εξελίξεις είναι ραγδαίες.

Χθες η πλειοψηφία της αυστριακής Βουλής υπερψήφισε την πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση που είχε καταθέσει το Σοσιαλδημοκρατικό Kόμμα, με αποτέλεσμα να πέσει προσωρινά (αφού τον Σεπτέμβριο θα στηθούν εθνικές κάλπες) η αυλαία στην καγκελαρία του αρχηγού του Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς, 18 μήνες αφότου ανέλαβε την ηγεσία της αυστριακής κυβέρνησης.

Για την ιστορία, την πρόταση μομφής κατά του πρώην κυβερνητικού εταίρου του στήριξε και το ακροδεξιό εθνικιστικό κόμμα.

Τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών θα αναλύσουν σε μια πρώτη ανάγνωση απόψε στις Βρυξέλλες οι ηγέτες των “28” που θα παρευρεθούν στο δείπνο που έχει συγκαλέσει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, εγκαινιάζοντας επισήμως και τις διεργασίες για την επιλογή των επικεφαλής των κορυφαίων θέσεων της Ε.Ε., με πρώτο τον νέο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Με τον σταυρό στο χέρι ο Σαλβίνι

Πανηγυρίζει ο Ματέο Σαλβίνι για τη νίκη του κόμματός του, της Λέγκας, στις ευρωεκλογές και άρχισε να δείχνει τα... δόντια του στις Βρυξέλλες, σημειώνοντας ότι το εκλογικό αποτέλεσμα δίνει στο ακροδεξιό κόμμα την εντολή να επιβάλει περικοπές στους φόρους και να δώσει μάχη για την επίτευξη αλλαγών στους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το κόμμα του Σαλβίνι κέρδισε το 34,3% των ψήφων στις εκλογές της Κυριακής, διπλασιάζοντας τις επιδόσεις του σε σχέση με τον κυβερνητικό του εταίρο, το Κίνημα των Πέντε Αστέρων, που έλαβε μόλις 17,1% και βρέθηκε στην τρίτη θέση, πίσω από την κεντροαριστερά, γεγονός που αλλάζει τις ισορροπίες και στην κυβέρνηση με πολλούς να προεξοφλούν εξελίξεις.

Ο Σαλβίνι εμφανίστηκε με τον σταυρό στο χέρι θέλοντας να δείξει ότι είναι ο υπερασπιστής της χριστιανικής παράδοσης, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του που οι ομοϊδεάτες του σε Γαλλία και Ηνωμένο Βασίλειο πέτυχαν εντυπωσιακές επιδόσεις.

Σημειώνεται ότι η Λέγκα θα είναι ένα από τα εθνικά κόμματα με τη μεγαλύτερη εκπροσώπηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κατέχοντας 28 έδρες.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News