Ευρωεκλογές 2019: Ποιο είναι το προφίλ των νέων ευρωβουλευτών;

Ευρωεκλογές
Ευρωεκλογές 2019: Ποιο είναι το προφίλ των νέων ευρωβουλευτών;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι νέοι Ελληνες ευρωβουλευτές που ανέδειξαν οι εκλογές ετοιµάζουν ήδη τις βαλίτσες τους για τις Βρυξέλλες

Μεγάλη είναι η ψαλίδα και το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στις Ευρωεκλογές 2019. Νέα πρόσωπα έχουν εκλεγεί και μπαίνουν στην Ευρωβουλή, ενώ τα κόμματα εξετάζουν με προσοχή όλες τις εξελίξεις.

Έκπληξη αποτελεί, δίχως άλλο, ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος που είναι ένας νέος ευρωβουλευτής και εντυπωσίασε κερδίζοντας την πρώτη θέση με χιλιάδες σταυρούς από όλους τους άλλους υποψήφιους της Νέας Δημοκρατίας.

Αξίζει, όμως, να δούμε ποιο είναι το προφίλ κάποιων από τους νέους ευρωβουλευτές, όπως το ετοίμασε το ethnos.gr.

Στέλιος Κυμπουρόπουλος

Εκλέγεται πρώτος από το ψηφοδέλτιο της Νέας ∆ηµοκρατίας. Πέτυχε αυτή την περιφανή νίκη και λόγω της επίθεσης από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη. Ο 34χρονος ευρωβουλευτής είναι εκ γενετής καθηλωµένος σε αναπηρικό αµαξίδιο, καθώς πάσχει από νωτιαία µυϊκή ατροφία. Ωστόσο, υπήρξε τόσο καλός ως µαθητής, ώστε στις 28 Οκτωβρίου 1999 έγινε ο πρώτος αριστούχος µαθητής µε αναπηρία που παρέλασε σηµαιοφόρος στο Κορωπί µε το αµαξίδιό του. Κατόπιν εισήχθη στην Ιατρική Σχολή Αθηνών, αποφοίτησε µε άριστα και έλαβε ειδικότητα στην Ψυχιατρι κή. Από το 2016 εργάζεται ως επιµελητής Β’ στο ΠΓΝ «Αττικόν», ενώ το 2014 ίδρυσε το i-Living, τον πρώτο ελληνικό οργανισµό ανεξάρτητης διαβίωσης.

Βαγγέλης Μεϊμαράκης

Εχει διατελέσει πρόεδρος της Ν∆, διαδεχόµενος τον Αντώνη Σαµαρά µετά την ήττα της Ν∆ το 2015, έχασε όµως στις εσωκοµµατικές εκλογές που ακολούθησαν από τον σηµερινό πρόεδρο Κυριάκο Μητσοτάκη. Ιστορικό στέλεχος της Ν∆, ο Μεϊµαράκης υπήρξε ιδρυτικό µέλος της ΟΝΝΕ∆ και εκλέγεται συνεχώς από το 1989, ενώ, µεταξύ άλλων, έχει διατελέσει υπουργός Αµυνας και πρόεδρος της Βουλής. Είναι δικηγόρος, παντρεµένος και έχει δύο κόρες. Από τα πιο συµπαθή ηγετικά µέλη της Ν∆, µε ιδιαίτερο χιούµορ, φίλοι και γνώριµοι τον αποκαλούν µε οικειότητα «Βαγγέλα».

Μαρία Σπυράκη

Εξελέγη ευρωβουλευτής µε τη Ν∆ και το 2014 και βραβεύτηκε ως η «Ευρωβουλευτής της Χρονιάς» στην κατηγορία «Βιοµηχανία, Ερευνα και Καινοτοµία». Ως δηµοσιογράφος έχει εργαστεί ιδίως σε τηλεοπτικά κανάλια και έχει συµµετάσχει σε αποστολές στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ενώ διέπρεψε στο πολιτικό ρεπορτάζ. Εχει διατελέσει εκπρόσωπος Τύπου της Ν∆, διαδεχόµενη τον Βασίλη Κικίλια. Είναι παντρεµένη µε δύο παιδιά.

Μανώλης Κεφαλογιάννης

Είναι από το 2014 επικεφαλής της ΚΟ των ευρωβουλευτών της Ν∆. Ξεκίνησε την πολιτική του δράση ως µέλος της ΟΝΝΕ∆ το 1974 και διετέλεσε πρόεδρος της ∆ΑΠ στη Μεγάλη Βρετανία. Εχει διατελέσει βουλευτής Ηρακλείου, γραµµατέας της Πολιτικής Επιτροπής του κόµµατος και υπουργός Ναυτιλίας. Στις 10 Μαΐου έδειξε σε πάνελ τηλεοπτικής εκποµπής φωτογραφία στην οποία υποτίθεται πως απεικονιζόταν ο πατέρας του Αλέξη Τσίπρα µαζί µε χουντικούς, προκαλώντας έντονη αντιπαράθεση. Εντέλει αποδέχθηκε ότι η φωτογραφία δεν ήταν πραγµατική και ανέλαβε προσωπικά την ευθύνη. Είναι παντρεµένος, µε 3 παιδιά.

Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου

Η οικονοµολόγος και νοµικός Άννα-Μισέλ Ασηµακοπούλου εργάστηκε επί χρόνια ως δικηγόρος στη Νέα Υόρκη, µε εξειδίκευση στις χρηµατοπιστωτικές συναλλαγές και το διεθνές τραπεζικό δίκαιο. Πρωτοεξελέγη το 2012 βουλευτής Ιωαννίνων και ήταν η πρώτη γυναίκα βουλευτής στον νοµό. έχει διατελέσει εκπρόσωπος Τύπου της Ν∆, τοµεάρχης ∆ηµοσιονοµικής Πολιτικής, Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και πρόσφατα ανέλαβε τον νέο τοµέα Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενηµέρωσης του κόµµατος.

Ελενα Κουντουρά

Η προερχόµενη από τους ΑΝΕΛ Ελενα Κουντουρά µπήκε στην πολιτική το 2004 και έχει εκλεγεί βουλευτής έξι φορές στην Α’ Αθηνών. Εξελέγη αρχικά µε τη Ν∆ σε πέντε εκλογικές αναµετρήσεις, αλλά διαφώνησε µε την πολιτική της και διεγράφη. Από τον Ιανουάριο του 2015 µέχρι πρόσφατα ήταν υπουργός Τουρισµού, έχοντας ανακηρυχθεί «Καλύτερη Υπουργός Τουρισµού της Χρονιάς Παγκοσµίως» στη ∆ιεθνή Εκθεση Τουρισµού ITB 2019 στο Βερολίνο. Προτού γίνει πολιτικός υπήρξε µέλος της Εθνικής οµάδας στίβου, πρωταθλήτρια Ελλάδας στο άλµα εις ύψος και στα 100 µ. µε εµπόδια, µε πανελλήνια ρεκόρ και διεθνείς διακρίσεις. Επίσης, την περίοδο 1984-1996 ξεχώρισε µε τη διεθνή της καριέρα στην παγκόσµια βιοµηχανία της µόδας.

Αλέξης Γεωργούλης

Ο ηθοποιός Αλέξης Γεωργούλης είναι επίσης τελειόφοιτος του Τµήµατος Πολιτικών Μηχανικών του Πολυτεχνείου Αθήνας και προς το τέλος των σπουδών του αποφάσισε να ασχοληθεί επαγγελµατικά µε την υποκριτική. Παρακολούθησε µαθήµατα στο θεατρικό εργαστήρι «Θεατρική Τέχνη», στην Ανώτερη ∆ραµατική Σχολή του Βασίλη ∆ιαµαντόπουλου «Ιασµος». Εκτοτε επαιξε και πρωταγωνίστησε σε πλήθος κινηµατογραφικών και θεατρικών έργων και τηλεοπτικών σειρών. Εχει ασχοληθεί επίσης µε τη σκηνοθεσία. Το 2003 σκηνοθέτησε στην Πειραµατική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου το έργο «Καλή τύχη» του βραβευµένου συγγραφέα Βασίλη Κατσικονούρη. Την επόµενη χρονιά σκηνοθέτησε τη µαύρη κωµωδία «Η µορφή των πραγµάτων» του Neil Labute.

Πέτρος Κόκκαλης

Ο επιχειρηµατίας Πέτρος Κόκκαλης είναι γιος του επιχειρηµατία και πρώην ιδιοκτήτη του Ολυµπιακού Σωκράτη Κόκκαλη. Από την πλευρά του πατέρα του είναι εγγονός του Πέτρου Κόκκαλη, γιατρού και υπουργού στην «κυβέρνηση του βουνού», ενώ από την πλευρά της µητέρας του είναι εγγονός του Σπύρου Σκούρα, ιδιοκτήτη της Σκούρας Φιλµ και πρώην προέδρου της ΑΕΚ. Το 1994 τοποθετήθηκε διευθυντής marketing στην ΠΑΕ Ολυµπιακός και το 1996 γενικός διευθυντής της εταιρείας. Αργότερα αναβαθµίστηκε στη θέση του αντιπροέδρου του Ολυµπιακού, θέση όµως από την οποία παραιτήθηκε το 2008. Την περίοδο 2000-2001 ήταν διευθύνων σύµβουλος της Θρύλος ΑΕ. Είχε εκλεγεί δηµοτικός σύµβουλος Πειραιά µε τον συνδυασµό του Γιάννη Μώραλη.

Κυριάκος Βελόπουλος

Είναι γνωστός από διάφορες τηλεοπτικές εκποµπές, όπου επί σειρά ετών πουλάει διάφορα… θαυµατουργά µαντζούνια, ενώ κατηγορείται και για διάδοση ψευδών ειδήσεων, όπως λ.χ. η πώληση πλαστών ή µη αυθεντικών συγγραµµάτων (µε αποκορύφωµα τις περίφηµες χειρόγραφες επιστολές του Ιησού…), µε σκοπό την παραπλάνηση αφελών τηλεθεατών. Η κύρια θεµατολογία των ενδιαφερόντων του αφορά τη Συµφωνία των Πρεσπών, την Ευρωπαϊκή Ενωση αλλά και τη Ρωσία. Το κόµµα του δίνει πολιτική στέγη στους αποχωρήσαντες από άλλα ακροδεξιά κόµµατα, όπως είναι η Χρυσή Αυγή. Αρχικά ο Βελόπουλος πολιτεύτηκε µε τον ΛΑΟΣ, µε τον οποίο ήταν υποψήφιος βουλευτής το 2004. Το 2012 αποχώρησε και προσχώρησε στη Ν∆, από την οποία αποχώρησε το 2015.

Σοφία Σακοράφα

Γεννήθηκε το 1957 στα Τρίκαλα και είναι καθηγήτρια φυσικής αγωγής, παντρεµένη, µητέρα δύο αγοριών. Πρωταθλήτρια ακοντισµού από το 1982 έως το 1987, το 1982 καταρρίπτει το παγκόσµιο ρεκόρ στον ακοντισµό. ∆ραστηριοποιείται για µια 12ετία στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ως δηµοτική σύµβουλος Αθηνών και Αµαρουσίου. Το 2004 αποφασίζει να συµµετάσχει στους Ολυµπιακούς Αγώνες µε την Ολυµπιακή οµάδα της Παλαιστίνης. Το 2000 εκλέγεται βουλευτής του ΠΑΣΟΚ. Αποχωρεί τον Μάιο του 2010, όταν καταψηφίζει το πρώτο µνηµόνιο. Το 2012 εκλέγεται πρώτη βουλευτής στη Β’ Αθηνών µε τον ΣΥΡΙΖΑ και το 2014 ευρωβουλευτής. Μετά την υπογραφή του τρίτου µνηµονίου, αποχωρεί και από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το 2018 ενώνει τις δυνάµεις της µε το κίνηµα MέΡΑ25.

Γιάννης Λαγός

Γεννήθηκε στο Πέραµα, είναι στέλεχος της Χρυσής Αυγής και από το 2012 εκλέγεται βουλευτής της στη Β’ Πειραιώς. Η δράση του µε τη Χρυσή Αυγή έχει οδηγήσει δύο φορές στη σύλληψη και κράτησή του µε την κατηγορία της εγκληµατικής οργάνωσης, ενώ έχει εµπλακεί και στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Επίσης, έχει κατηγορηθεί στο παρελθόν και για εκβιασµούς, µαστροπεία, παράνοµη οπλοφορία και άλλα αδικήµατα. Ο Λαγός είχε γίνει ευρύτερα γνωστός ως ένα από τα «φουσκωτά» πρωτοπαλίκαρα-συνοδούς του Μιχαλολιάκου, ενώ η τοποθέτησή του από τον αρχηγό στο ευρωψηφοδέλτιο και η πριµοδότησή του ώστε να εκλεγεί εκτιµάται ότι σχετίζεται µε την «εξαγορά» της σιωπής του για τον αρχηγό, στη δίκη της εγκληµατικής οργάνωσης που µπήκε στην τελική ευθεία.

Διαβάστε για περισσότερους ευρωβουλευτές στο ethnos.gr.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News