Ευρωεκλογές 2019

Ευρωεκλογές 2019: Τα ξένα ΜΜΕ για την ήττα του Τσίπρα

Τα αποτελέσματα θεωρούνται ξεκάθαρα όσο οι ώρες περνούν

Το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να έρχεται αντιμέτωπος με καθαρή ήττα στις Ευρωεκλογές 2019, έχει προκαλέσει αναταραχή στο Μαξίμου, ενώ έχει γίνει θέμα συζήτησης και στα ξένα ΜΜΕ.

Τα exit polls που δείχνουν τη Νέα Δημοκρατία να κατέχει την πρωτιά, έχει μονοπωλήσει το9 ενδιαφέρον με πολλούς δημοσιογράφους στο εξωτερικό να κάνουν λόγο για την πρώτη ήττα του Αλέξη Τσίπρα μετά το 2014.

Bloomberg

«Τα exit poll στην Ελλάδα δείχνουν ότι είναι η πρώτη φορά που ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα χάσει ψηφοφορία, περιλαμβανομένου και του δημοψηφίσματος προτού υπογράψει το τελευταίο πρόγραμμα διάσωσης, αφότου ήλθε στην εξουσία τον Ιανουάριο του 2015. Η διαφορά μεταξύ του κυβερνώντος κόμματος ΣΥΡΙΖΑ και του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Νέας Δημοκρατίας βρίσκεται μεταξύ 3%-11% κι ίσως ωθήσει τον πρωθυπουργό να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, ίσως και τον Ιούνιο, αντί να ολοκληρώσει τη θητεία του στα τέλη Σεπτεμβρίου. Και τώρα υπάρχει πιθανότητα να χάσει και εκείνες τις εκλογές».

Και το δημοσίευμα συνεχίζει: «Το μεγάλο ερώτημα για τους επενδυτές ομολόγων και στο χρηματιστήριο στην Ελλάδα μετά την προβολή του αποτελέσματος είναι κατά πόσον ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα παραδεχθεί την ήττα και θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές ή θα παραμείνει στην εξουσία μέχρι τον Οκτώβριο προσπαθώντας να μειώσει το χάσμα με την κεντροδεξιά αντιπολίτευση προσφέροντας ακόμη περισσότερα δώρα στους ψηφοφόρους. Αυτά τα ακριβά δώρα έχουν ήδη προκαλέσει κάποιες εντάσεις στις σχέσεις της Ελλάδας με τις Βρυξέλλες και προκαλούν ανησυχίες για τα δημοσιονομικά της πλέον χρεωμένης χώρας της ΕΕ».

Die Welt

«Το συντηρητικό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας προηγείται στην Ελλάδα σύμφωνα με τα πρώτα exit-poll. Σύμφωνα με το κρατικό δίκτυο Ert πιάνει ποσοστό γύρω στο 32% (από 22,7% το 2014). O πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αντίθεται υπέστη για πρώτη φορά εκλογική ήττα από το 2014. Το αριστερό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ έρχεται δεύτερο με 27% -κατά τι περισσότερο σε σύγκριση με το 26,6% το 2014. Για την τρίτη θέση παλεύουν η ακροδεξιά Χρυσή Αυγή και το σοσιαλιστικό ΚΙΝΑΛ».

Guardian

«Κυβερνητικοί αξιωματούχοι υποβαθμίζουν τα exit poll pου δίνουν προβάδισμα 8,5% στην αξιωματική αντιπολίτευση της Νέας Δημοκρατίας έναντι του κυβερνώντος κόμματος ΣΥΡΙΖΑ» γράφει και συνεχίζει: «Την ώρα που στελέχη της ΝΔ αγάλλονταν λίγα λεπτά αφότου έκλεισαν οι κάλπες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος ανακοίνωνε ότι το κυβερνητικό κόμμα “δεν υπέστη τη στρατηγική ήττα που επεδίωκε [ο αντίπαλός του].” “Το αντίθετο, είναι ο ένας από τους βασικούς πυλώνες του πολιτικού συστήματος που μπορεί να πετύχει τη νίκη στις επικείμενες [εθνικές] εκλογές”».

Σχόλια