Αλέξης Γεωργούλης: «Η τέχνη μπορεί να ασκήσει πολιτική»

Ευρωεκλογές
Αλέξης Γεωργούλης: «Η τέχνη μπορεί να ασκήσει πολιτική»
Ο δημοφιλής ηθοποιός μιλάει για την απόφασή του να κατέβει ως υποψήφιος ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ

Στο Ηράκλειο βρέθηκε ο Έλληνας ηθοποιός Αλέξης Γεωργούλης στο πλαίσιο της περιοδείας του ενόψει των ευρωεκλογών, μετά την ανακοίνωση ότι το όνομά του θα κοσμεί το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. Μέσα από τη συμμετοχή του στην επιτυχημένη αγγλική σειρά “Durells”, ο ίδιος φιλοξενήθηκε πρόσφατα στην εφημερίδα “Times” του Λονδίνου. Με την Αγγλίδα δημοσιογράφο να τον αποκαλεί «Έλληνα Δία» και με το έργο του, κατάφερε να προβληθεί και να συζητηθεί θετικά η Ελλάδα! Η περαιτέρω προβολή της χώρας μας και του πολιτισμού της αποτελεί άλλωστε έναν από τους βασικούς στόχους του εάν εκλεγεί ευρωβουλευτής, όπως λέει.

Στη συνέντευξη που μας παραχώρησε μιλά αναλυτικά για το τι τον ώθησε να θέσει υποψηφιότητα για την Ευρωβουλή, όπως επίσης για τα όνειρα που σκέφτεται να υλοποιήσει εάν εκλεγεί στη θέση αυτή. Τα όσα είπε προκαλούν μεγάλο ενδιαφέρον, όπως ενδιαφέρον προκαλεί το ότι αποδέχτηκε την πρόταση που του έγινε γιατί θεώρησε υποχρέωσή του να το κάνει, λέγοντας ότι βρήκε τον χώρο στον ΣΥΡΙΖΑ να υποστηρίξει τον πολιτισμό...

Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την πολιτική και δη να θέσετε υποψηφιότητα για ευρωβουλευτής;

«Με τα κοινά ασχολούμαι αρκετό καιρό. Στις προηγούμενες εκλογές είχα συμμετάσχει στο ψηφοδέλτιο του Κώστα Τζανακούλη στις δημοτικές εκλογές για τον Δήμο Λάρισας. Είχα εκλεγεί δημοτικός σύμβουλος. Επειδή όμως είχα κλείσει μια πολύ μεγάλη δουλειά, το “The Durrells”, και θα έπρεπε να ταξιδεύω μακριά από τη Λάρισα, στην Κέρκυρα και στο Λονδίνο, λόγω γυρισμάτων, αποφάσισα πως το καλύτερο εκείνη την περίοδο ήταν να παραιτηθώ από τη θέση αυτή. Η ενασχόλησή μου, όμως, με την πολιτική δε σταμάτησε εκεί. Ασχολούμαι συνεχώς. Συγκεκριμένα με ενδιαφέρει μέσω του πρίσματος του δικού μου χώρου και του πώς η τέχνη μπορεί να ασκήσει πολιτική».

Γιατί επιλέξατε να συμμετάσχετε στις ευρωεκλογές με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ;

«Με τον ΣΥΡΙΖΑ ήρθαμε σε επαφή τον τελευταίο καιρό εξαιτίας του ΕΚΟΜΕ που για την Ελλάδα είναι μια επαναστατική εταιρεία, η οποία διαχειρίζεται τις επιστροφές φόρων λόγω των εξόδων που κάνουν οι οπτικοακουστικές παραγωγές στην Ελλάδα - ελληνικές και ξένες. Είδα μια πάρα πολύ καλή κίνηση που θα συμβάλει ώστε η Ελλάδα να μπορέσει σιγά-σιγά να φτιάξει μια κινηματογραφική βιομηχανία όχι μόνο σε ό,τι αφορά τον σινεμά αλλά και την τηλεόραση, όπως και κάθε είδους οπτικοακουστικές παραγωγές. Μάλιστα, για τον σκοπό αυτό πιστεύω ότι οι υποδομές που χρειάζονται για να ανθήσει όλο αυτό στη χώρα μας μπορούν να γίνουν γρήγορα. Η κινηματογραφική βιομηχανία θα βοηθήσει αρκετά και άλλους τομείς όπως τον πολιτισμό, τον τουρισμό, αλλά και άλλους παραγωγικούς κλάδους. Ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει σε αυτό. Όλο αυτό ναι μεν θα είναι κρατικό, αλλά θα λειτουργεί με ένα ιδιωτικό δίκαιο και θα είναι ανταγωνιστικό και στους γείτονές μας. Υπάρχει άλλωστε μια μελέτη που λέει ότι, σε οποιοδήποτε νησί έχει γυριστεί ξένη παραγωγή, ο τουρισμός του νησιού έχει αυξηθεί κατακόρυφα και από τότε δεν ξαναέπεσε. Αυτό το είδαμε πρόσφατα και από το “Mama mia” που γυρίστηκε στη Σκιάθο, από το “Μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι” που γυρίστηκε στην Κεφαλονιά, “Τα κανόνια του Ναβαρόνε” στη Ρόδο, αλλά μεταξύ άλλων και από το σίριαλ “The Durrells” με γυρίσματα και στο νησί της Κέρκυρας, που έκανα εγώ, το οποίο από τότε που άρχισε να προβάλλεται στην Αγγλία αύξησε κατά 25% την έλευση τουριστών από τη Βρετανία. Παράλληλα αύξησε τη ζήτηση και την εμπορική αξία των ακινήτων, αλλά και την ανάγκη να δημιουργηθούν περισσότερα ξενοδοχεία και δωμάτια. Να σας πω επίσης ότι η τελευταία σεζόν του “The Durrells” ήταν από τις πιο ακριβές, ειδικά μετά το Brexit. Μεταξύ άλλων αυξήθηκαν και τα γυρίσματα στην Κέρκυρα. Θα έπρεπε να γίνουν περικοπές. Όμως η επιστροφή φόρου ήρθε και εξισορρόπησε τα πράγματα. Το “Mamma mia 2”, που το πήρε η Κροατία, το χάσαμε για αυτό τον λόγο. Τα ποσά είναι πάρα πολύ μεγάλα. Αν μια παραγωγή κοστίζει για παράδειγμα 80 εκατ., τα 30 υπό αυτό το σκεπτικό θα ξοδευτούν στην Ελλάδα αν εφαρμόσουμε κάτι τέτοιο στον τόπο μας, το οποίο εφαρμόζεται χρόνια στο εξωτερικό. Άρα αξίζει τον κόπο. Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλησε να το εφαρμόσει. Να προσθέσω ότι, στην επίσημη παρουσίαση του ευρωψηφοδέλτιου του “ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία” από τον κ. Αλέξη Τσίπρα, ο πρωθυπουργός είπε χαριτολογώντας ότι δύο Αλέξηδες δε χωράνε σε ένα ψηφοδέλτιο. Στα σίγουρα πήγε ο πρωθυπουργός - δεν έκανε λάθος γιατί εκείνος είναι Αλέξης και εγώ είμαι Αλέξανδρος, όπως θα με βρείτε και στο ευρωψηφοδέλτιο, δηλαδή: Αλέξανδρος (Αλέξης) Γεωργούλης».

Βρίσκεστε σε αρκετά καλή θέση στις δημοσκοπήσεις αναφορικά με την πρόθεση ψήφου. Αυτό τι σημαίνει για εσάς;

«Είναι μια στατιστική πληροφορία. Είναι μια ένδειξη και ένα θετικό σημάδι. Ο κόσμος σε βλέπει με θετικό μάτι προκειμένου να συνεχίσεις τον αγώνα που δίνεις από αυτό το μετερίζι. Προσωπικά εάν εκλεγώ θα προσπαθήσω να υποστηρίξω τη θέση αυτή και να δικαιωθώ μέσα στις υποσχέσεις για τις οποίες οι άνθρωποι που με στηρίζουν μου δίνουν ή καλύτερα θα μου δώσουν το δικαίωμα να εργαστώ για αυτές».

Είστε αισιόδοξος για το μέλλον της χώρας αλλά και για την εικόνα της στο εξωτερικό;

«Από τη φύση μου είμαι αισιόδοξος, διότι πιστεύω ότι όταν είσαι αισιόδοξος βοηθάς περισσότερο τα πράγματα. Όταν είσαι απαισιόδοξος, και το τέλειο να συμβεί πάλι κάτι θα το αμαυρώνει. Περάσαμε πάρα πολύ δύσκολα όλα αυτά τα χρόνια. Όμως θέλω να πιστεύω ότι φύγαμε πια από αυτήν την κατάθλιψη και αρχίζουμε σιγά-σιγά, με όσες πληγές και αν φέρουμε, να προχωράμε. Πιστεύω ότι θα καταφέρουμε να ορθοποδήσουμε γρήγορα. Αυτό βέβαια δε θα γίνει από τη μια στιγμή στην άλλη. Βήμα-βήμα θα το καταφέρουμε. Οι αλλαγές θα έρθουν».

Ποιες θα είναι οι προτεραιότητες και τα θέματα που θα θέσετε εάν εκλεγείτε στη θέση του ευρωβουλευτή;

«Σε αυτό που προσανατολίζομαι είναι στο ότι θα κοιτάξω να δημιουργηθεί μια ομάδα με την οποία θα δούμε πώς μπορούμε να δουλέψουμε στο να προωθήσουμε τον πολιτισμό της Ευρώπης με βασικό πυρήνα τη γενέτειρα του πολιτισμού, που δεν είναι άλλη από την Ελλάδα μας. Εάν διάφορες ενέργειες πάνω σε αυτό τον στόχο πιάσουν τόπο μέσα στην Ευρώπη σε πολιτιστικό επίπεδο, θεωρώ πως ο διάλογος μεταξύ των χωρών θα γίνει πιο εύκολος. Οι άνθρωποι γνωρίζουν ο ένας τον άλλο μέσα από ένα χαμόγελο και μια χειραψία και μετά καθόμαστε στο τραπέζι για να θέσουμε και να συζητήσουμε τα προβλήματά μας. Για να κάτσουμε λοιπόν στο τραπέζι με καλή ενέργεια και καλούς οιωνούς, χρειαζόμαστε έναν καλό πολιτισμό ώστε να έρθουμε σε σύγκλιση. Η Ευρώπη είναι σε μια πάρα πολύ δύσκολη στιγμή. Αυτό που βιώνει η Ελλάδα δεν είναι ελληνικό φαινόμενο. Αυτό που μας πονά είναι ότι περνάμε τις δυσκολίες κάπως χειρότερα σε σχέση με τα άλλα κράτη. Και η κατοχή της Ελλάδας τότε ήταν από τις χειρότερες, όμως και τότε οι Έλληνες κατάφεραν και βγήκαν από τον εφιάλτη αυτόν. Πρέπει να δείξουμε λοιπόν ότι και σήμερα υπάρχει φως».

Πώς κρίνετε το κλίμα τόσο για τις ευρωεκλογές όσο και για τις επερχόμενες εθνικές εκλογές;

«Σε ό,τι αφορά τις εθνικές εκλογές ο πρωθυπουργός μας, κ. Αλέξης Τσίπρας, έχει καθαρή κρίση και ξέρει πότε είναι σωστό να γίνουν. Όσον αφορά τις ευρωεκλογές, επειδή έχει υπάρξει μεγάλη πόλωση, φαίνεται σαν οι ευρωεκλογές να δίνουν το στίγμα και τον παλμό για τις κοινοβουλευτικές, με την έννοια δηλαδή ότι όποιο κόμμα τις κερδίσει είναι νίκη για αυτό. Κάτι τέτοιο όμως δεν υφίσταται κατά την άποψή μου. Όποιο κόμμα βγει παραπάνω, αυτό που κερδίζει ουσιαστικά είναι ένα ή δύο παραπάνω ευρωβουλευτές. Οι ευρωεκλογές έχουν να κάνουν με τα πρόσωπα που θα εκλέξουμε, διότι αυτά τα πρόσωπα θα εργαστούν και θα συνεργαστούν μέσα στην Ευρώπη για να υποστηρίξουν το συμφέρον της Ελλάδας».

«Ένα καλοκαίρι στην Κρήτη δεν είναι ποτέ αρκετό...»

Πώς σας φαίνεται η Κρήτη;

«Η πρώτη κινηματογραφική ταινία που είχα κάνει ήταν το “Αύριο θα είναι αργά” με τη Λάγια Γιούργου, η οποία είναι από τον Άγιο Νικόλαο. Μου έλεγε πάντα για την Κρήτη και με προσκάλεσε να έρθω για διακοπές. Είχα κανονίσει να πάω στη Σαντορίνη. Της είπα όμως ότι θα έρθω για δύο μέρες, όπως και έκανα. Τελικά οι άνθρωποι της Κρήτης, η φιλοξενία τους, οι ομορφιές της... με συνεπήραν και έμεινα. Οι μέρες της παραμονής μου στο νησί περνούσαν και, μαγεμένος από τις ομορφιές του, ανέβαλλα συνεχώς την επιστροφή μου και έτσι έμεινα τρεις βδομάδες... Και δε μου έφτασε να τη γυρίσω όλη. Η Κρήτη είναι ένα πάρα πολύ μεγάλο νησί, που προσφέρει πάρα πολλές επιλογές. Συνδυάζει βουνό και θάλασσα, και δεν υπάρχει περίπτωση να βαρεθείς. Ένα καλοκαίρι στην Κρήτη δεν είναι ποτέ αρκετό...».

“Ζητείται ψεύτης” μέχρι και μεθαύριο Κυριακή

Ένα εκλεγείτε ευρωβουλευτής, θα εγκαταλείψετε την υποκριτική;

«Καταρχάς δεν υπάρχει ασυμβίβαστο. Την υποκριτική με την ευρεία έννοια και με την έννοια του πολιτισμού δε θα την αφήσω. Σκοπός μου είναι να δω πώς θα εδραιώσουμε καλύτερα τους στόχους που υπάρχουν. Ένα όνειρο που υπάρχει είναι να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε ένα πανευρωπαϊκό φεστιβάλ αρχαίας ελληνικής τραγωδίας. Αυτό θα ήταν υπέροχο. Η Ελλάδα είναι η μητέρα του θεάτρου».

Τι άλλο έχουμε να περιμένουμε από τον ηθοποιό Αλέξη Γεωργούλη;

«Θεατρικά με βρίσκετε στο Θέατρο “Παλάς”, όπου μέχρι τις 19 Μαΐου (σ.σ. αυτήν την Κυριακή) συνεχίζουμε με την παράταση των παραστάσεων “Ζητείται ψεύτης” του Δημήτρη Ψαθά. Πρόκειται για μια πολιτική σάτιρα που πραγματεύεται έναν Έλληνα πολιτικό, ο οποίος έχει δώσει τόσες πολλές υποσχέσεις προεκλογικά που μετεκλογικά όλα αυτά τα “ρουσφέτια” δεν μπορεί να τα εκπληρώσει. Έτσι ψάχνει να βρει έναν ψεύτη για να τον ξελασπώσει. Στην πορεία όμως φαίνεται πως ο ψεύτης ναι μεν τους έκανε τη δουλειά, αλλά ουσιαστικά ήταν ο μόνος που τους έλεγε την αλήθεια. Μετά το τέλος των παραστάσεων υπάρχουν πολλές προτάσεις και ιδέες στα σκαριά. Να πω βέβαια πως είχα κερδίσει και ένα ρόλο σε ένα σίριαλ στην Αγγλία, όμως εξαιτίας της παράτασης των παραστάσεων αναγκάστηκα να πω “όχι”. Από εδώ και πέρα όλα θα εξαρτηθούν από το αποτέλεσμα των εκλογών στις 26 Μαΐου».

Άρα λοιπόν λέμε την αλήθεια όσο και αν πονά;

«Θεωρώ πως είναι καλύτερο να είσαι καλοπροαίρετος. Υπάρχουν καλά και αρνητικά ψέματα, όπως το ίδιο συμβαίνει και με τις αλήθειες. Υπάρχει ψέμα που μπορεί να σώσει. Η αλήθεια είναι υποκειμενική, δεν ξέρουμε αντικειμενικά ποια είναι...».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News