Ο Ρος Ντέιλι στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

Ευρωεκλογές
Ο Ρος Ντέιλι στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Και ο Αλέξης Γεωργούλης υποψήφιος στις ευρωεκλογές

Το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ για τις επερχόμενες ευρωεκλογές «κλείνει» με πέντε νέα ονόματα.

Ονόματα, πολλά από τα οποία μάλιστα προκαλούν έκπληξη.

Πρόκειται για τον ηθοποιό Αλέξη Γεωργούλη, για τον οποίο είχε ακουστεί ότι θα συμμετέχει στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, όμως δεν ξέραμε για τον Ρος Ντέιλι, τον Ιρλανδό μουσικό που έχει διαπρέψει στην κρητική λύρα και με τη μουσική του έχει «ταξιδέψει» χιλιάδες ανθρώπους.

Οι άλλοι τρεις υποψήφιοι με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ο αντιπρόεδρος ΑΔΕΔΥ Γιώργος Πετρόπουλος, η Κυριακή Μάλαμα που είναι σκηνοθέτις και διευθύντρια προγράμματος της ΕΡΤ3 και τέλος η Νατάσσα Ρωμανού, καθηγήτρια το Πανεπιστήμιο Columbia & Ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Διαστημικών Μελετών Goddard της NASA.

Ποιος είναι ο Ρος Ντέιλι

Ο Ross Daly γεννήθηκε στην Αγγλία από Ιρλανδούς γονείς όπου και παραμένει για μικρό χρονικό διάστημα αφού λόγω των επαγγελματικών υποχρεώσεων τους ταξιδεύει μαζί τους σε πολλές χώρες.

Σύντομα αναδύεται το βαθύ του ενδιαφέρον για τη μουσική. Το πρώτο του όργανο είναι ένα βιολοντσέλο, ενώ στα ένδεκα του, στην Ιαπωνία, ξεκινά τη μελέτη της κιθάρας. Στα τέλη της δεκαετίας του '60 βρίσκεται στο San Francisco.

Έχοντας βιώσει την κλασική πειθαρχία, αλλά και το κλίμα ελευθερίας και πειραματισμού της εποχής, έρχεται για πρώτη φορά σε επαφή με τη μουσική παράδοση της Ανατολής, γεγονός που άλλαξε ριζικά τη ζωή του... Στα χρόνια που ακολούθησαν ταξίδεψε εκτενώς, μελετώντας μια ποικιλία μουσικών οργάνων και παραδόσεων με έμφαση στη μουσική της Ινδίας και του Αφγανιστάν.

Το 1975 ταξίδεψε στην Κρήτη εντυπωσιασμένος από τη λύρα. Έπειτα από μία εξάμηνη περιήγηση από χωριό σε χωριό, όπου έρχεται σε επαφή με λαϊκούς μουσικούς, εγκαταστάθηκε στα Χανιά και ξεκίνησε να μελετά την κρητική λύρα με το μεγάλο δάσκαλο Κώστα Μουντάκη. Η μαθητεία του διήρκεσε πολλά χρόνια. Την ίδια περίοδο επισκεπτόταν συχνά την Τουρκία όπου μελέτησε την Κλασική Οθωμανική καθώς και την λαϊκή τουρκική μουσική.

Σήμερα έχει κυκλοφορήσει περισσότερους από σαράντα δίσκους με συνθέσεις του, όσο και με δικές του διασκευές διαφόρων παραδοσιακών μελωδιών που είχε συγκεντρώσει κατά τη διάρκεια των ταξιδιών του. Η Κρήτη εξακολουθεί να αποτελεί μία βάση για την προσωπική και τη μουσική του έρευνα, ενώ ταυτόχρονα ταξιδεύει σε όλον τον κόσμο δίνοντας συναυλίες με περιεχόμενο τη μουσική του.

Δεξιοτέχνης πολλών μουσικών οργάνων ο ίδιος, ο Ross Daly έχει συμπράξει επανειλημμένως με μεγάλους μουσικούς από όλο τον κόσμο δουλεύοντας μέσα στη μουσική πειθαρχεία των ανατολικών παραδόσεων, εξερευνώντας ταυτόχρονα νέες φόρμες και το δημιουργικό αυτοσχεδιασμό. Μεταξύ άλλων, παίζει κρητική λύρα, Αφγανικό ραμπάμπ , σιτάρ, λαούτο, πολίτικη λύρα, τάρχου, ούτι, σάζι και ταμπούρ.

Ο Ross Daly έχει εμφανιστεί σε πολλές χώρες και θέατρα στη Γερμανία, στο Λουξεμβούργο, στο Βέλγιο, στην Ολλανδία, στην Ελβετία, στη Δανία, στην Ισπανία, στην Τουρκία, στην Ινδία, στις ΗΠΑ και στον Καναδά.

Παράλληλα με το καλλιτεχνικό του έργο έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο του Gottenberg (Σουηδία) στο τμήμα «World Music» και στο τμήμα Εθνομουσικολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Στα παραπάνω προστίθενται διαλέξεις και σεμινάρια σε διάφορα Πανεπιστήμια του κόσμου όπως το King’s College London University, University of East Anglia (Αγγλία),University of California Santa Barbara (ΗΠΑ), SOAS School of Oriental and African Studies (London University), Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, American College of Cairo, University of Istanbul (Τμήμα Μουσικών Σπουδών στο Maçka), Copenhagen college of rhythmic music.

Σήμερα συνεχίζει να ταξιδεύει και να δίνει συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ ταυτόχρονα είναι ο ιδρυτής και καλλιτεχνικός διευθυντής του Μουσικού Εργαστηρίου «Λαβύρινθος» στο χωριό Χουδέτσι στην Κρήτη, ένα εργαστήρι που στηρίχθηκε καθοριστικά από τον τοπικό Δήμο «Ν. Καζαντζάκης» (μετέπειτα Αρχανών-Αστερουσίων) και έθεσε διαχρονικά σε νέο πλαίσιο την έννοια της διδασκαλίας στο χώρο της Μουσικής ενώ συνεχίζει να αναδεικνύει την Κρήτη ως σταυροδρόμι σπουδαίων παραδόσεων και πολιτισμών. Το 2012 τιμήθηκε για τη δράση του με το βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Τα τελευταία χρόνια το πολυπολιτισμικό Εργαστήρι αποκτά μόνιμη και σταθερή παρουσία στην Κύπρο, στη Βόρεια Ιταλία, στη Σικελία, στην Καταλονία της Ισπανίας καθώς και στο

Τορόντο του Καναδά. Νέες πολιτιστικές δομές που «ταξιδεύουν» στο όνομα του Λαβύρινθου, σέβονται τον πολυπολιτισμικό του χαρακτήρα ενώ διατηρούν την οικονομική αυτοτέλεια και αυτονομία τους συνεργαζόμενες με τους κατά τόπους θεσμικούς φορείς.

Ο Ross Daly διαμένει μόνιμα με τη σύζυγό του Κέλυ Θωμά στις Αρχάνες Ηρακλείου.

Ποιος είναι ο Αλέξης Γεωργούλης

Ο Αλέξης Γεωργούλης γεννήθηκε το 1974. Το 1993 εισήχθη στη σχολή Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, αλλά πάντα είχε καλλιτεχνική φλέβα. Από το 1988 ως το 1993 έκανε μαθήματα κιθάρας στο Ωδείο Λάρισας. Το 1996 ξεκίνησε μαθήματα υποκριτικής στο «Εργαστήρι Θεατρικής Τέχνης» και στο «Θέατρο των Αλλαγών», ενώ παράλληλα παρακολουθούσε μαθήματα φωνητικής. Το 1997 και μετά από εξετάσεις στο Υπουργείο Πολιτισμού, έγινε δεκτός στην Ανωτέρα Δραματική Σχολή Ίασμος, που τότε τελούσε υπό την διεύθυνση του μεγάλου Έλληνα ηθοποιού Βασίλη Διαμαντόπουλου, και αποφοίτησε με άριστα.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του στον «Ίασμο» συνεργάστηκε με την ομάδα χορού «Αιρέσις», συμμετέχοντας στις παραγωγές «Κάρμεν 33» (1997) και «Επιστροφή» (1998) σε σκηνοθεσία Γ. Μπαγουρδή. Έπαιξε στις τηλεοπτικές σειρές «Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων», «Αγγέλιασμα» και στην ταινία μικρού μήκους «Του κανενός το ρόδο» σε σκηνοθεσία του Γιάννη Γαλανούλη.

Το 2001 συμπρωταγωνίστησε στην πολύ επιτυχημένη κωμική τηλεοπτική σειρά «Είσαι το ταίρι μου», σε σενάριο Λευτέρη Παπαπέτρου, που τον έκανε ευρέως γνωστό. Μετά από πολλές ακόμη θεατρικές, κινηματογραφικές και τηλεοπτικές συνεργασίες και εμφανίσεις, το 2007, συμπρωταγωνίστησε με τη Nia Vardalos και τον Richard Dreyfuss στη μεγάλη κινηματογραφική επιτυχία «Mylife in Ruins» (Έρωτας αλά ελληνικά), σε σκηνοθεσία Donald Petrie, με παραγωγούς τον TomHanks και τη RitaWilson.

Το 2015 πρωταγωνίστησε στην ταινία «Ein Sommer In Griechenland» («Ένα καλοκαίρι στην Ελλάδα» / κανάλι ZDF) σε σκηνοθεσία Γιώργου Παπαβασιλείου. Από το 2016 συμμετέχει μαζί με ένα μεγάλο καστ από Έλληνες και ξένους ηθοποιούς στη βρετανική τηλεοπτική σειρά «The Durrells» σε σκηνοθεσία SteveNovember. Αυτό τον καιρό συμμετέχει στην κριτική επιτροπή του Your Face Sounds Familiar στον ΑΝΤ και στην παράσταση «Ζητείται Ψεύτης», του Δημήτρη Ψαθά στο θέατρο Παλλάς, με τον ίδιο στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Το 2014, εξελέγη Δημοτικός Σύμβουλος στο δήμο Λάρισας, την πόλη όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε.

Ποια είναι η Νατάσσα Ρωμανού

Η Νατάσσα (Αναστασία) Ρωμανού είναι ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Γκόνταρντ της ΝΑSΑ (NASA Goddard Institute for Space Studies) στη Νέα Υόρκη και ομότιμη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, ειδική σε θέματα κλίματος και κλιματικής αλλαγής.

Έκανε προπτυχιακές σπουδές στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου της Αθήνας και μεταπτυχιακές σπουδές στη Δυναμική Ρευστών και την Ωκεανογραφία στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα, στις ΗΠΑ. Διετέλεσε διευθύντρια ερευνητικού ινστιτούτου του Τμήματος Εφαρμοσμένης Φυσικής και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Κολούμπια και σήμερα ηγείται του εργαστηρίου της Μοντελικής Ωκεανογραφίας στο Ινστιτούτο Γκόνταρντ της ΝΑSΑ.

Είναι μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής της ΝΑSΑ για τις Γεωεπιστήμες, έχει συμμετάσχει στη συγγραφή της Εθνικής Έκθεσης για το Κλίμα στις ΗΠΑ, στην Επισκόπηση Δεκαετίας 2017-2027 για τις Γεωεπιστήμες και τις εφαρμογές τους από το Διάστημα (NASA Decadal Survey) και στην 5η Έκθεση για το Κλίμα της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για το Κλίμα.

Ενεργό μέλος του ΣΥΡΙΖΑ στη Νέα Υόρκη, έχει συμμετάσχει σε ακτιβιστικά κινήματα στις ΗΠΑ και συμμετέχει στις συζητήσεις για το περιβάλλον, την παιδεία και την έρευνα στην Ελλάδα. Διετέλεσε μέλος της Επιτροπής Εθνικού και Κοινωνικού Διαλόγου για την Παιδεία.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News