Ευρωεκλογές 2019

«Δημοκρατική Ευθύνη»: Ο Γιάννης Τσελέντης υποψήφιος ευρωβουλευτής

Ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης εξηγεί τους λόγους για τους οποίους πήρε αυτή την απόφαση

Την απόφαση να κατέβει στις ευρωεκλογές με την «Δημοκρατική Ευθύνη» πήρε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης Γιάννης Τσελέντης.

Μάλιστα, μέσα από ένα κείμενο εξηγεί τους λόγους για τους οποίους αποφάσισε ο ίδιος να είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής.

Διαβάστε αναλυτικά:

1. Επειδή οι εποχές αλλάζουν, νέες συνθήκες και εστίες αναταραχής δημιουργούνται σε όλη την υφήλιο και στην Ευρώπη, όχι μόνο στο πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, αλλά και στην υγειονομική ασφάλεια, οφείλουμε να οικοδομήσουμε– και φοβούμαι εξ’ αρχής– νέες πολιτικές, προκειμένου ως Ευρώπη να μπορέσουμε να αμυνθούμε στα αναδυόμενα νέα νοσήματα, αλλά και στα εν υπνώσει παλιά. Η συγκρότηση αυτών των πολιτικών απαιτεί τρεις θεμελιώδεις αρχές: α) ισχυρή πολιτική βούληση, β) ισχυρή επιστημονική γνώση και εμπειρία, και γ) μεσοπρόθεσμο σοβαρό σχεδιασμό για την έγκαιρη αντιμετώπιση των νέων αυτών απειλών.

2. Πιστεύω ότι κινούμαι εντός αυτών των τριών προϋποθέσεων. Μπορώ να συμβάλλω στη διαμόρφωση αυτών των πολιτικών, όχι μόνο ως επιστήμονας αλλά και ως μέλος του Ευρωκοινοβουλίου, εκεί που πλέον διαμορφώνονται και λαμβάνονται οι αποφάσεις. Δεν επιδιώκω να γίνω πολιτικός. Θέλω απλά να προσφέρω στην πατρίδα μου και στο Ευρωπαϊκό όραμα. Γι’ αυτό αποφάσισα να είμαι υποψήφιος σε ένα νέο, με ποιότητα και πολιτική υγείας κόμμα, αυτό της Δημοκρατικής Ευθύνης, στο οποίο συμμετέχω ήδη ως Τομεάρχης Υγείας. Οι θέσεις μου στο θέμα της Δημόσιας Υγείας, είναι ήδη αναρτημένες στο site της Δημοκρατικής Ευθύνης.

3. Ως επιστήμονας δεν έμεινα περίκλειστος στο εργαστήριό μου. Γι’ αυτό αισθάνομαι μεγάλη τιμή που με εμπιστεύθηκαν οι κορυφαίοι Διεθνείς Οργανισμοί όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, διεθνή Εργαστήρια υψηλού κύρους, καθώς και οι ελληνικοί θεσμοί στο χώρο της υγείας, με σκοπό την συμβολή μου στην πρόβλεψη και καταπολέμηση των λοιμωδών νόσων.

4. Διότι πρέπει να είμαστε ενήμεροι για τις μεγάλες μάστιγες της δημόσιας υγείας του 20ου αιώνα (AIDS, SARS - γρίπη των πτηνών, νόσος τρελών αγελάδων, ebola κ.λ.π.), που η διάδοση τους κατέδειξε ότι η κοινωνία έχει ήδη περάσει στο κατώφλι μιας νέας εποχής, μεταβαλλόμενη σε κοινωνία ρίσκου και διακινδύνευσης. Απέναντι στους αναδυόμενους κινδύνους καλούμαστε να αναπτύξουμε νέες μορφές συστημάτων υγείας και υγειονομικής ασφάλειας και προκειμένου να ελέγχονται έγκαιρα και αποτελεσματικά οι υγειονομικές κρίσεις. Η προετοιμασία και αντιμετώπιση των κρίσεων αυτών, δεν μπορεί παρά να υλοποιηθεί από άτομα που διαθέτουν μακρά και δοκιμασμένη ερευνητική εμπειρία, και επαρκή κατάρτιση, ώστε να εργασθούν, αλλά και να κατευθύνουν με έμπνευση και δημιουργική φαντασία το «σύστημα» αντιμετώπισης.

Οι δραστηριότητες του Καθηγητή Γιάννη Τσελέντη

Διατυπώνοντας την παραπάνω οπτική για τη δημόσια υγεία, ο Γιάννης Τσελέντης καθηγητής Βακτηριολογίας, Παρασιτολογίας, Ζωονόσων και Γεωγραφικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης και Καθηγητής Παρασιτολογίας και Τροπικών νόσων στην Ιατρική Σχολή του Παρισιού, έχει διαγράψει αξιόλογη πορεία, ως ακαδημαϊκός, ερευνητής και εμπειρογνώμων, με περισσότερες από 260 δημοσιεύσεις σε έγκριτα διεθνή επιστημονικά περιοδικά και περισσότερες από 3.500 αναφορές. Σύμφωνα με τα δεδομένα των Βιοϊατρικών Εμπειρογνωμόνων (Biomed Experts) κατέχει υψηλές κατατάξεις σε δύο χώρες (13η θέση στην Ελλάδα, 6η στην Κύπρο) και ακόμα καλύτερες θέσεις κατάταξης σε παγκόσμιο επίπεδο ως εμπειρογνώμων του βακτηρίου Coxiella burnetii (15η θέση), στη Rickettsia conorii (8η θέση), στη νόσο του πυρετού Q (8η θέση) και του ενδημικού τύφου (3η θέση).

Από το 1982 συμμετέχει σε διακυβερνητικές ομάδες εργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και των Ελληνικών Θεσμών Υγείας για να αντιμετωπιστούν οι υγειονομικές και οι περιβαλλοντικές κρίσεις.

Παράλληλα με την έρευνα και την δραστηριότητα εμπειρογνωμοσύνης είχε ενεργή συμμετοχή από το 1982 μέχρι το 1999 στην Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Επιδημιολογία (COMAC Επιδημιολογίας) στην οποία πρότεινε να ενσωματωθούν στα αντικείμενα της COMAC τα λοιμώδη νοσήματα, πρόταση την οποία απεδέχθη η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Απόρροια τούτου υπήρξε η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη σύσταση κοινού Workshop Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (WHO) για το AIDS και ένα Workshop στην Κρήτη με θέμα την αναβάθμιση της Επιδημιολογίας. Συντονιστής αυτού ήταν ο καθηγητής Γ. Τσελέντης.

Η αναβάθμιση αυτή απέφερε από την Ευρωπαϊκή Ένωση τη θέσπιση νέων δομών καθώς και την έκδοση αποφάσεων με πιο σημαντική την 1082/2013 που αφορούσε στους κανόνες λειτουργίας τους. Οι εν λόγω δομές ήσαν οι εξής: CDSC: ως Κέντρο Επιτήρησης των Μεταδοτικών Νόσων, την επιτροπή CESE: Συμβουλευτική Επιτροπή Ευρωπαίων Επιδημιολόγων, HPA: Αρχή Προστασίας της Υγείας και το EPIET: (European Prοgramme for Intervention Epidemiology Training) Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Επεμβατικής Επιδημιολογίας και Κατάρτισης. Επίσης μετά από εισήγησή του ιδίου και δύο ακόμα γάλλων καθηγητών, των M. Broden και M. Farby, ιδρύθηκε και το HELICS: το Ευρωπαϊκό Κέντρο Επιτήρησης των Νοσοκομειακών Λοιμώξεων.

Κατέστη, τέλος, απαραίτητη η σύσταση μιας διακυβερνητικής ομάδας εργασίας για την ανανέωση των διεθνών κανόνων υγείας (IHR - INTERGOVERMENTAL WORKING GROUP ON REVISION OF THE INTERNATIONAL HEALTH REGULATIONS), τα 28 μέλη της οποίας είχαν την εντολή για την ανανέωση του διεθνούς κανονισμού υγείας. Ο κανονισμός αυτός ολοκληρώθηκε μέσω τηλεδιασκέψεων μεταξύ των 28 μελών των δομών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (την Ελλάδα εκπροσωπούσε ως μέλος των δομών αυτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο καθηγητής Γιάννης Τσελέντης), σε συνεργασία με μέλη του WHO και με τα μέλη του Διεθνούς Οργανισμού των Κανόνων Υγείας.

Στα πλαίσια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO) μεταξύ 1990-2010, διετέλεσε Διευθυντής του W.H.O.C.C. (Κέντρο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στο Εργαστήριο Βακτηριολογίας, Παρασιτολογίας, Ζωονόσων και Γεωγραφικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης) για τον έλεγχο και την καταπολέμηση των Ζωονόσων και την εκπαίδευση ανωτάτων στελεχών των Υπουργείων Υγείας και Γεωργίας των κρατών της Μεσογείου. Για το σκοπό αυτό δημιούργησε και συντόνισε πάνω από 45 Workshops σε χώρες της Μεσογείου και στην Ελλάδα.

Συμμετείχε σε αποστολές στην Συρία, την Αίγυπτο, την Κύπρο, τον Λίβανο, την Τουρκία, και το Μαρόκο, καθώς επίσης και στην Επιτροπή Συντονισμού του Μεσογειακού Προγράμματος Ελέγχου Ζωονόσων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Εκπαίδευσε υποτρόφους του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας από τις χώρες: Αίγυπτος, Αλβανία, Ιορδανία, Κύπρος, Λίβανος, Σερβία, Συρία, Μαρόκο, Ιράν και Αλγερία.

Συμμετείχε επίσης σε Ερευνητικά Προγράμματα και την ανάπτυξη Κέντρων Αναφοράς για την καταπολέμηση της βρουκέλλωσης, τον έλεγχο των τροφίμων (HACCP) στα Παλαιστινιακά εδάφη και της λεισμανίωσης και των ρικετσιώσεων στην Αλβανία.

Στα πλαίσια των Ελληνικών Θεσμών Υγείας, διετέλεσε:

  • Πρόεδρος του Διαβαλκανικού Δικτύου Επιδημιολογικής Επιτήρησης, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης «Δημόσια Υγεία και Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας».

  • Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του ΕΚΕΠΑΠ (Εθνικό Κέντρο Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης), το οποίο ίδρυσε το Υπουργείο Υγείας με πρόταση του ιδίου.

  • Πρόεδρος της διυπουργικής επιτροπής Ζωονόσων των Υπουργείων Γεωργίας και Υγείας.

  • Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης για τον έλεγχο των νοσοκομειακών λοιμώξεων και τη διασφάλιση της ποιότητας περίθαλψης.

  • Πρόεδρος Ερευνητικού και Εκπαιδευτικού Ινστιτούτου Ολιστικής Επιδημιολογίας: Μονάδα Μαθηματικών Μοντέλων, Γεωχωρικών Τεχνολογιών, Γενετικής Πληθυσμών και Εξελικτικής Επιδημιολογίας.

Αυτή είναι μέχρι σήμερα η πορεία μου στο πεδίο της επιστήμης.

Αν έχει κάποια σημαντική αξία, την έχει πρωτίστως γιατί διαχύθηκε στο πεδίο της κοινωνικής προσφοράς μου προς τους άλλους ανθρώπους.

Σχόλια