Οι Μικρομεσαίες επιχειρήσεις και η ανάπτυξη που θέλουμε

Εθνικές Εκλογές
Οι Μικρομεσαίες επιχειρήσεις και η ανάπτυξη που θέλουμε

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άρθρο του Μανώλη Αλιφιεράκη για τις επιχειρήσεις

Μετά από οκτώ χρόνια ύφεσης, η επιστροφή στην ανάπτυξη είναι αυτονόητα η βασική προτεραιότητα για την χώρα. Για τις επιχειρήσεις, αλλά και για τους πολίτες της. Όλες οι θυσίες και οι προσπάθειες που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια, θα κριθούν από το ρυθμό με τον οποίο θα αναπτύσσεται η ελληνική οικονομία από δω και στο εξής. Θα κριθούν όμως και από το είδος της ανάπτυξής που θα έχει. Αυτό που έχει μεγάλη σημασία  είναι η δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη. Αυτή μας ενδιαφέρει.

Γράφει ο ο Μανώλης Αλιφιεράκης*

Η ανάπτυξη που έχει ανθρώπινο πρόσωπο

Που έχει ως επίκεντρο πρώτα τον άνθρωπο, το μικρομεσαίο επιχειρηματία, τον εργαζόμενο, τον αυτοαπασχολούμενο, και μετά τους αριθμούς και τις στατιστικές. Η δέσμευση των στόχων της χώρας για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος είναι απολύτως σεβαστή αλλά για όλους εμάς που ανήκουμε στις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου, και ζούμε τη συντριπτική καθημερινότητα,χρειαζόμαστε έστω μια στοιχειώδη κοινωνική πολιτική για να μπορούμε να αναπτυσσόμαστε. Προφανώς χρειαζόμαστε επενδύσεις, αλλά οι επενδύσεις αυτές θα πρέπει να σέβονται τους κανόνες, να σέβονται την περιβαλλοντική νομοθεσία και να δημιουργούν θέσεις εργασίας.

Θέλουμε μια Ελλάδα της ανάπτυξης για όλους.

Αυτό είναι κεντροβαρής άξονας στην πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ. Εδώ και τέσσερα χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ παλεύει για να ξαναδώσει ελπίδα στην πραγματική οικονομία. Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ εγγυάται ότι ανάπτυξη και κοινωνική δικαιοσύνη συμβαδίζουν. Εγγυάται μία πορεία όπου η μείωση της ανεργίας συνδέεται με τα εργασιακά δικαιώματα, μια πορεία όπου τα υγιή δημόσια οικονομικά και η κοινωνική πολιτική συγκροτούν ένα πλέγμα ασφάλειας και αυτοπεποίθησης. Ένα παράδειγμα εδώ είναι η απορροφητικότητα στο ΕΣΠΑ. Τα κονδύλια αυτά, πέραν της συμβολής τους στην ανάπτυξη των μικρομεσαίων που είναι αναμφίβολα σημαντική, βοηθούν στην άσκηση σημαντικών πολιτικών όπως για παράδειγμα οι παιδικοί σταθμοί ή η μεταρρύθμιση στην Υγεία.

Η κυβέρνηση σε όλη την τετραετία στήριξε τη μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα γιατί αποτελεί πεποίθηση ότι η ελληνική οικονομία βασίζεται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις αποτελούν σήμερα έναν σημαντικό παράγοντα της οικονομικής ζωής, λόγω του μεγάλου αριθμού τους, αλλά κυρίως λόγω της συμβολής τους στην ανάπτυξη και στην απασχόληση. Η μικρομεσαία επιχείρηση αποτελεί το ουσιαστικό ανάχωμα στην ανεργία και αυτό πρέπει να το αντιληφθούμε όλοι μας.

Είναι αλήθεια ότι, παρά το γεγονός ότι η κατάσταση στην οικονομία έχει βελτιωθεί τα τελευταία δύο χρόνια, η δυσκολία πρόσβασης σε χρηματοδότηση, η υψηλή φορολογία και η γραφειοκρατία εξακολουθούν να δημιουργούν εμπόδια στην μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας δραστηριοποιείται σε ένα δύσκολο περιβάλλον, όπου η καταναλωτική ικανότητα των Ελλήνων έχει συρρικνωθεί σημαντικά.

Όλα αυτά πρέπει να διορθωθούν και είναι απολύτως σαφές ότι καμία προσπάθεια μετασχηματισμού της ελληνικής οικονομίας δεν μπορεί να προχωρήσει ερήμην των επιχειρήσεων, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της. Σήμερα,  είναι πιο απαραίτητο από ποτέ η μικρομεσαία Επιχειρηματικότητα να αναλάβει το αναπτυξιακό μερίδιο που της αναλογεί και να συμβάλει στην οικονομική ανάκαμψη του τόπου.

Η δική μας πολιτική πρόταση που αποτυπώνεται στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ  είναι μια πολιτική που έχει σχεδιαστεί από ανθρώπους και απευθύνεται σε ανθρώπους. Στον μικρομεσαίο επιχειρηματία και τον αυτοαπασχολούμενο. Είναι μια πολιτική που υπηρετεί το συμφέρον της κοινωνίας και όχι μια πολιτική που υπηρετεί μόνο στατιστικές και αριθμούς. Για παράδειγμα, κεντρική θέση στο σχέδιο για την ανάπτυξη, κατέχει η Πράσινη Ανάπτυξη (32% παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και 32,5% εξοικονόμηση έως το 2030) καθώς επίσης και οι επενδύσεις με στόχο τον διπλασιασμό Ξένων Άμεσων Επενδύσεων και αύξηση εξαγωγών στο 50% του ΑΕΠ έως το 2025. 

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο σχεδιάζεται η  ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών και μέτρων με στόχο την ενδυνάμωση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων. Έχουν ήδη σχεδιαστεί και υλοποιούνται δράσεις που θα τις βοηθήσουν να αναβαθμίσουν την οργάνωση τους, να αποκτήσουν πρόσβαση στην καινοτομία, να ενσωματώσουν νέες τεχνολογίας στη λειτουργία και στην παραγωγή τους, να βελτιώσουν την εισπραξιμότητά τους . Σε αυτή την κατεύθυνση έρχεται να συμβάλει το ΕΣΠΑ και τα προγράμματα που αφορούν τους μικρομεσαίους. Το Μεταφορικό Ισοδύναμο, για εμάς εδώ στην Κρήτη και τη νησιωτική χώρα.

‘Έχουμε αποδείξει πως μπορούμε να πετύχουμε, και θα συνεχίσουμε τη προσπάθεια με ακόμα πιο γοργά βήματα προς τα εμπρός. Οφείλουμε να δημιουργήσουμε ένα φιλικότερο περιβάλλον για την επιχειρηματικότητα. Πρέπει να επενδύσουμε στις τοπικές επιχειρήσεις, στις μικρές, τις δικές μας επιχειρήσεις δημιουργώντας πραγματική ανάπτυξη, θέσεις εργασίας και τελικά πλούτο. Να ενισχύσουμε επενδύσεις για αναβάθμιση εξοπλισμού, για κατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού και ανάπτυξη δράσεων προβολής και εξωστρέφειας. Να δώσουμε εφόδια στην προσπάθεια των επιχειρήσεων που θέλουν να προχωρήσουν μπροστά. Που θέλουν να δημιουργήσουν προϋποθέσεις ανάπτυξης και επιτυχίας, τώρα και στο μέλλον. Και είναι βέβαιο ότι αυτές με τη σειρά τους θα το επιστρέψουν πίσω πολλαπλασιασμένο δημιουργώντας ένα κοινωνικό μέρισμα στο οποίο έχουμε όλοι δικαίωμα.

*Ο Μανώλης Αλιεφεράκης είναι υποψήφιος βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News