Εκλογές 2019: Αναλυτικά οι λίστες με τους υποψήφιους βουλευτές στην Κρήτη

Κρήτη
Εκλογές 2019: Αναλυτικά οι λίστες με τους υποψήφιους βουλευτές στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι επίσημες ανακοινώσεις για τα ψηφοδέλτια - Ποιοι "κόπηκαν"

Αγωνία τέλος για τα “γαλάζια” ψηφοδέλτια στην Κρήτη! Μετά από μακρά αναμονή και αφού στη Ν.Δ. εξάντλησαν όλα τα χρονικά περιθώρια, χθες έδωσαν επιτέλους στη δημοσιότητα τις λίστες με τους υποψήφιους βουλευτές σε όλη την ελληνική επικράτεια, συμπεριλαμβανομένων φυσικά και των τεσσάρων νομών της Κρήτης, όπου πάντως δεν είχαμε κάποια ιδιαίτερη έκπληξη από πλευράς ονομάτων. Χθες έληξε και το σίριαλ αγωνίας ως προς την 11η υποψηφιότητα του ΣΥΡΙΖΑ στον νομό Ηρακλείου. Όπως ανακοίνωσε κεντρικά το κόμμα, ο Χάρης Μαμουλάκης περιλαμβάνεται κανονικά στο ψηφοδέλτιο του νομού Ηρακλείου, βάζοντας έτσι τέλος σε ένα σκηνικό αγωνίας, αλλά και έντονης φημολογίας περί πλούσιου παρασκηνίου, που έφερε μάλιστα ανακοινώσεις-παρεμβάσεις πρώτα από τον νυν βουλευτή και υποψήφιο με τον ΣΥΡΙΖΑ Σπύρο Δανέλλη και εν συνεχεία από τον υπεύθυνο Κρήτης του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Χριστόπουλο. Μπορεί λοιπόν η χθεσινή ημέρα να ξεκαθάρισε το τοπίο σε ό,τι αφορά τα ψηφοδέλτια της Ν.Δ. στην Κρήτη και σε ό,τι αφορά την ολοκλήρωση του ψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ στο Ηράκλειο, δεν ισχύει όμως το ίδιο και με τις υποψηφιότητες του Κινήματος Αλλαγής.

Ούτε χθες είχαμε ανακοινώσεις, με τον “γρίφο” των ψηφοδελτίων του ΚΙΝ.ΑΛ. σε Ηράκλειο και Χανιά να παραμένει... άλυτος! Μάλιστα, οι πληροφορίες θέλουν το ψηφοδέλτιο του Ηρακλείου να ανακοινώνεται σήμερα το βράδυ και ενώ ένα 24ωρο μετά λήγει η προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων στο Πρωτοδικείο Ηρακλείου! Αναλυτικότερα, ανακοινώθηκαν, μετά από μακρά αναμονή και αγωνία, τα ψηφοδέλτια της Ν.Δ. σε όλη την επικράτεια για τις πρόωρες εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου. Σε ό,τι αφορά την Κρήτη, οι υποψήφιοι βουλευτές με τη Ν.Δ. στο νησί θα είναι 25, εκ των οποίων 6 υποψηφιότητες στα Χανιά, 4 στο Ρέθυμνο, 11 στο Ηράκλειο και 4 στο Λασίθι.

Στο Ηράκλειο

Στον νομό Ηρακλείου δεν είχαμε κάποια μεγάλη έκπληξη. Στο ψηφοδέλτιο περιλαμβάνονται τα πρόσωπα που “έπαιζαν” δυνατά όλες τις προηγούμενες ημέρες και στα οποία είχαμε αναφερθεί και στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη”. Μοναδικό όνομα που δεν περιλαμβάνεται στη “γαλάζια” λίστα του Ηρακλείου είναι αυτό του γνωστού δερματολόγου και αυτοδιοικητικού Γιώργου Επιτροπάκη, που επίσης είχε ακουστεί έντονα, αλλά τελικά δεν κατέστη δυνατό να “χωρέσει” μέσα στην αντρική 7άδα του ψηφοδελτίου. Ειδικότερα λοιπόν, όπως ανακοινώθηκε επισήμως, υποψήφιοι βουλευτές με τη Ν.Δ. στον νομό Ηρακλείου κατέρχονται οι: Λευτέρης Αυγενάκης, τοπογράφος μηχανικός, Θεανώ Βρέντζου, επιχειρηματίας, Γεώργιος Ματαλλιωτάκης, μηχανικός, Γρηγόριος Πασπάτης, γιατρός, Γρηγόριος Ροκαδάκης, γιατρός, Μάξιμος Σενετάκης, πολιτικός μηχανικός, Ευαγγελία Σημαιάκη, επιχειρηματίας, Ανδρέας Στρατάκης, αγρότης, Νικολέτα Σφακιανάκη, δημοσιογράφος-κοινωνιολόγος, Νικόλαος Τζώρτζογλου, επιχειρηματίας, και Ελένη Τσαντηράκη-Αναστασάκη, ιδιωτική υπάλληλος.

Έντονο στοιχείο ανανέωσης

Στον νομό Ηρακλείου το “γαλάζιο” ψηφοδέλτιο αποτελεί ένα μείγμα εμπειρίας και ανανέωσης, ένα μείγμα παλιών και νέων προσώπων. Μια εικόνα που καταγράφεται πανελλαδικά σε ό,τι αφορά τα ψηφοδέλτια της Ν.Δ.

Το 60% των υποψηφίων είναι νέα πρόσωπα που δεν έχουν ποτέ στο παρελθόν εμπλακεί στην κεντρική πολιτική σκηνή και θα είναι η πρώτη φορά που θα διεκδικήσουν την ψήφο των Ελλήνων σε εθνικές εκλογές. Στην πράξη, μάλιστα, η ανανέωση αυτή είναι ακόμη πιο εντυπωσιακή. Και αυτό γιατί, αν εξαιρεθούν οι 78 σημερινοί βουλευτές της Ν.Δ. που διεκδικούν την επανεκλογή τους, από τους 341 υπόλοιπους υποψηφίους, οι 243 - δηλαδή το 72% - δεν είχε ποτέ στο παρελθόν διεκδικήσει την ψήφο των πολιτών για το εθνικό Κοινοβούλιο. Έχει δε ιδιαίτερη σημασία ότι 43 υποψήφιοι προέρχονται από το Μητρώο Στελεχών. Δηλαδή την καινοτόμο πρωτοβουλία που υλοποίησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αμέσως μετά την εκλογή του στην προεδρία της Ν.Δ., απευθύνοντας δημόσια πρόσκληση πολιτικής συμπόρευσης σε πρόσωπα που δεν είχαν ποτέ στο παρελθόν ασχοληθεί με την ενεργό πολιτική.

Η ανανέωση γίνεται πράξη και ηλικιακά: 139 από τους υποψηφίους είναι κάτω των 45 ετών. Μάλιστα 67 εξ αυτών ανήκουν στη γενιά των 30άρηδων, ενώ 12 έχουν γεννηθεί στη δεκαετία του ’90, δηλαδή δεν έχουν κλείσει καν τα 30 τους χρόνια. Ο μέσος όρος ηλικίας όλων των υποψηφίων είναι τα 49 έτη, ενώ η Ν.Δ. είναι το πρώτο κόμμα που απολύτως συνειδητά ξεπέρασε ακόμη και το υποχρεωτικό όριο ποσόστωσης των φύλων, καθώς το 43% των υποψηφίων είναι γυναίκες. Σε ορισμένες μάλιστα περιφέρειες είναι η πρώτη φορά που υπάρχει απόλυτη ισορροπία (50%-50%) στους υποψηφίους ανάμεσα στα δύο φύλα.

Υπενθυμίζεται τέλος ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που ως αρχηγός κόμματος δικαιούται να είναι υποψήφιος σε τρεις περιφέρειες, επέλεξε τη Δυτική Αθήνα, τη Β’ Πειραιά και την Αχαΐα, οι οποίες ήταν από τις ελάχιστες περιοχές της χώρας στις οποίες η Ν.Δ. δεν είχε την πρώτη θέση στις πρόσφατες ευρωεκλογές.

Κάθοδος Κ. Μητσοτάκη στην Κρήτη

Σε φουλ ρυθμούς περνούν οι προεκλογικές προετοιμασίες και η προεκλογική εκστρατεία για τη Ν.Δ. στην Κρήτη, με σημείο αναφοράς την επικείμενη κάθοδο του προέδρου του κόμματος στο νησί το ερχόμενο Σάββατο.

Στο πλαίσιο της προεκλογικής περιοδείας του σε διάφορες πόλεις της χώρας, ο πρόεδρος της Ν.Δ., Κυριάκος Μητσοτάκης, θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Κρήτη και συγκεκριμένα στο Ηράκλειο, όπου και αναμένεται να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα παρευρεθεί σε ευρεία εκδήλωση για την κλιματική αλλαγή αναφορικά με το νησί της Κρήτης, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Ηράκλειο.

Άγνωστο μέχρι στιγμής παραμένει εάν θα μεταβεί και στα Χανιά...

Δεσπόζουν οι υποψηφιότητες Ντόρας και Πλακιωτάκη

Χωρίς εκπλήξεις, με ένα μείγμα εμπειρίας και ανανέωσης και με δεσπόζουσες, βεβαίως, υποψηφιότητες αυτές της Ντόρας Μπακογιάννη αλλά και του πρώην υφυπουργού Μανούσου Βολουδάκη στα Χανιά, και των νυν βουλευτών Γιάννη Κεφαλογιάννη στο Ρέθυμνο και Γιάννη Πλακιωτάκη στο Λασίθι, οι χθεσινές ανακοινώσεις των “γαλάζιων” ψηφοδελτίων για τους νομούς Χανίων, Ρεθύμνου και Λασιθίου.

Οι επίσημες ανακοινώσεις ήρθαν σε γενικές γραμμές να επισφραγίσουν τις πληροφορίες και τα ρεπορτάζ γύρω από τα ονόματα που πρόβαραν... τις υποψηφιότητες.

Έτσι λοιπόν, στον νομό Χανίων, υποψήφιοι βουλευτές με τη Ν.Δ. κατέρχονται οι: Μανούσος-Κωνσταντίνος Βολουδάκης, οικονομολόγος, Βασίλης Διγαλάκης, καθηγητής-πρώην πρύτανης Πολυτεχνείου Κρήτης, Ιωάννης Κασσελάκης, παθολόγος, Ντόρα Μπακογιάννη, νομικός, Ελβίρα-Χριστίνα Στασσίνου, νομικός, και Δημήτρης Φραγκάκης, πολιτικός επιστήμων.

Στον νομό Ρεθύμνου την 4άδα του ψηφοδελτίου της Ν.Δ. απαρτίζουν οι: Αγάπη Κακλιδάκη, καθηγήτρια ξένων γλωσσών, Γιάννης Κεφαλογιάννης, βουλευτής, Νικόλαος Μαλλιαρός, μηχανικός, και Άννα Σταματεράκη, συμβολαιογράφος.

Στον νομό Λασιθίου την 4άδα του “γαλάζιου” ψηφοδελτίου απαρτίζουν δύο παλιοί γνώριμοι, ο νυν βουλευτής Γιάννης Πλακιωτάκης και ο οικονομολόγος Νεκτάριος Παπαβασιλείου, μαζί με δύο νέα πρόσωπα. Συγκεκριμένα οι 4 υποψήφιοι βουλευτές με τη Ν.Δ. στο Λασίθι είναι οι: Μαρία Λαγκωνάκη, επιχειρηματίας, Νεκτάριος Παπαβασιλείου, οικονομολόγος, Μαρία Παπακαλούση, εκπαιδευτικός, και Γιάννης Πλακιωτάκης, οικονομολόγος.

Ο Χάρης Μαμουλάκης ο 11ος του ΣΥΡΙΖΑ στο Ηράκλειο

Με τον Χάρη Μαμουλάκη κανονικά στην 11άδα του ψηφοδελτίου του κατεβαίνει στην εκλογική μάχη στον νομό Ηρακλείου ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το σκηνικό αγωνίας, που πήρε διαστάσεις θρίλερ, αναφορικά με τη μία θέση που παρέμενε κενή από το βράδυ της Παρασκευής, όταν και ανακοινώθηκαν 10 αντί για 11 υποψήφιοι, έλαβε τέλος χθες το μεσημέρι.

Στις νέες επικαιροποιημένες λίστες υποψηφίων που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΣΥΡΙΖΑ, υπήρχε κανονικά το όνομα του μέχρι πρότινος αντιδημάρχου, ο οποίος συμμετέχει στο ψηφοδέλτιο του Ηρακλείου μαζί τους: Μανόλη Αλιφιεράκη, Ελένη Αυγουστάκη, Σωκράτη Βαρδάκη, Σπύρο Δανέλλη, Κατερίνα Δουλγεράκη, Νίκο Ηγουμενίδη, Στέλλα Λενακάκη, Κορνηλία Μακρή, Γιάννη Μιχελογιαννάκη και Βασίλη Σμπώκο.

Δήλωση Μαμουλάκη

Μετά την επίσημη ανακοίνωση της συμμετοχής του στο ψηφοδέλτιο Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, για τις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019, ο υποψήφιος βουλευτής κ. Χάρης Μαμουλάκης δήλωσε τα εξής: «Με τη συμμετοχή μου στο ψηφοδέλτιο Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία συστρατεύομαι στο εθνικό κάλεσμα του Αλέξη Τσίπρα για να βγει η Ελλάδα οριστικά από την κρίση. Για να ανέβει ψηλότερα!

Στην αφετηρία αυτού του αγώνα παίρνω δύναμη από την εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού στο πρόσωπό μου και τη θετική ενέργεια και στήριξη που απλόχερα μου προσφέρεται.

Οφείλουμε όλοι μαζί να δώσουμε τη μάχη για το αύριο του τόπου μας. Ενωμένοι και αποφασισμένοι, στήνουμε ανάχωμα στην οπισθοδρόμηση της Ελλάδας, ανοίγουμε νέους ορίζοντες, δημιουργούμε τις προοπτικές για ένα καλύτερο μέλλον και αποφασίζουμε για τη ζωή μας».

Παρέμβαση Χριστόπουλου

Τη συμμετοχή του Χάρη Μαμουλάκη είχε προαναγγείλει λίγο πριν τις επίσημες ανακοινώσεις ο υπεύθυνος Κρήτης του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χριστόπουλος, ο οποίος μάλιστα προχώρησε σε παρέμβαση με φόντο το σκηνικό φημολογιών και παρασκηνίου που είχε αναπτυχθεί τις προηγούμενες ημέρες.

«Η απόφαση για συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο τού Χάρη Μαμουλάκη διαψεύδει στην πράξη όλα τα σενάρια φαντασίας που κυκλοφόρησαν την τελευταία βδομάδα στο Ηράκλειο. Σενάρια που έφτασαν στο σημείο να εμπλέξουν και άλλους υποψηφίους, όπως τον Σπ. Δανέλη, με στόχο όχι μόνο την υπονόμευση της δικής του υποψηφιότητας, αλλά κυρίως το εγχείρημα της Προοδευτικής Συμμαχίας.

Γνωρίζετε όλοι μέσα από τη θεσμική ενημέρωση που έχετε ότι για όλες τις υποψηφιότητες διατυπώθηκαν απόψεις, θετικές αλλά και αρνητικές, καμία όμως από αυτές δεν έγινε όχι μόνο από τον Σπ. Δανέλη αλλά και από κανέναν άλλον υποψήφιο», επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Χριστόπουλος.

Ανακοίνωση Δανέλλη

Ανακοίνωση όμως έβγαλε χθες και ο Σπύρος Δανέλλης, σχετικά με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στο Ηράκλειο και τα όσα είχαν ακουστεί. «Η συμμετοχή μου στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία αποτελεί συνέπεια της στράτευσής μου στην προσπάθεια σύγκλισης των προοδευτικών δυνάμεων. Δε θα μπορούσα να απουσιάζω από την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση, όντας ένας από τους πρωτεργάτες του εγχειρήματος αυτού.

Οποιαδήποτε κατηγορία για “άσκηση βέτο” στην υποψηφιότητα Μαμουλάκη δε με αφορά. Είναι γνωστό εδώ και χρόνια πως, ό,τι έχω να πω, το λέω δημόσια, χωρίς να υπολογίζω το όποιο κόστος. Οι απόψεις μου για τον ΕΣΔΑΚ και τη λειτουργία του είναι δημόσια κατατεθειμένες χρόνια τώρα και με πολλές ευκαιρίες. Η κριτική μου για τον σημερινό ΕΣΔΑΚ είναι επίσης δημοσιοποιημένη από τον Μάιο του 2018. Λίγο δε αργότερα επιβεβαιώθηκα περίτρανα όταν στον διαγωνισμό για τη Μονάδα του Αμαρίου κάποιοι πιάστηκαν με τη “γίδα στην πλάτη”. Για τους λόγους της μη συμπερίληψης της υποψηφιότητας του Χ. Μαμουλάκη στην πρώτη ανακοίνωση του ψηφοδελτίου Ηρακλείου δεν είμαι ο αρμόδιος να απαντήσω και δεν τους γνωρίζω. Η σπουδή που επέδειξαν κάποιοι να με συκοφαντήσουν, θίγοντας την υπόληψή μου και προσάπτοντάς μου πρακτικές που δε με διακρίνουν, είναι άξια προσοχής», αναφέρει ο Σπύρος Δανέλλης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News