«Πυρετός» στο Πρωτοδικείο - Ξεκίνησε η προετοιμασία για τις εθνικές εκλογές

Εκλογές
«Πυρετός» στο Πρωτοδικείο - Ξεκίνησε η προετοιμασία για τις εθνικές εκλογές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ξεκίνησε η προετοιμασία για τις εθνικές εκλογές... ενώ η επανακαταμέτρηση συνεχίζεται

Την ώρα που στο Πρωτοδικείο Ηρακλείου η διαδικασία της επανακαταμέτρησης των ψηφοδελτίων για τις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, έχουν ήδη ξεκινήσει οι προετοιμασίες ενόψει των εθνικών εκλογών.

Οι απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις έχουν προκαλέσει δυσθεώρητο φόρτο εργασίας στους υπαλλήλους των Δικαστηρίων. Παρ’ όλα αυτά, στέκονται στο ύψος των - απαιτητικών - περιστάσεων, συμβάλλοντας τα μέγιστα στην ομαλή διεξαγωγή - και - της επερχόμενης εκλογικής διαδικασίας.

Την ώρα, λοιπόν, που δεν έχει καν γίνει η ανακήρυξη από το Πρωτοδικείο Ηρακλείου των εκλεγμένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση από τις πρόσφατες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, οι διεργασίες που απαιτούνται για να κυλήσουν όλα ομαλά στις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουλίου έχουν ήδη ξεκινήσει: Σύμφωνα με πληροφορίες της “Ν.Κ.”, ενώ ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της επανακαταμέτρησης, κάποιοι δικαστικοί υπάλληλοι ξεκινούν από σήμερα Σάββατο την προετοιμασία για τις βουλευτικές εκλογές.

Τα τελευταία 24ωρα, πάντως, η διαδικασία της επανακαταμέτρησης στο Πρωτοδικείο Ηρακλείου βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη. Όπως όλα δείχνουν, η ανακήρυξη των εκλογικών αποτελεσμάτων από το Πρωτοδικείο δεν αναμένεται να λάβει χώρα πριν την ερχόμενη Δευτέρα. Όπως και να έχει, πάντως, φαίνεται πολύ πιθανό κάποιοι υποψήφιοι συνδυασμών να ασκήσουν ένσταση.

Όπως προβλέπει ο νόμος, οι ενστάσεις ασκούνται μέσα σε προθεσμία επτά ημερών από τη λήξη του χρόνου έκθεσης της πράξης με την οποία «ανακηρύσσονται ο επιτυχών συνδυασμός ή ο συνδυασμός του δημάρχου και οι λοιποί συνδυασμοί του Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς και οι υποψήφιοι κάθε συνδυασμού που εκλέγονται ως τακτικοί ή αναπληρωματικοί, κατά το άρθρο 44 του Ν. 3852/2010».

Εδώ πρέπει να τονιστεί ότι η άσκηση της ένστασης δεν αναστέλλει την εκτέλεση της προσβαλλόμενης πράξης. Επισημαίνεται ότι οι ενστάσεις κατατίθενται στα κατά τόπους Διοικητικά Πρωτοδικεία. Αξίζει να προσθέσουμε, ακόμη, ότι δεν υπάρχει δυνατότητα άσκησης έφεσης κατά των αποφάσεων των αρμόδιων Τριμελών Διοικητικών Πρωτοδικείων.

Το μόνο που μπορούν να κάνουν οι ενδιαφερόμενοι είναι να προβούν σε αίτηση αναίρεσης ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας. Σύμφωνα με τον νόμο, η αίτηση αναίρεσης κατατίθεται εντός προθεσμίας 10 ημερών και η απόφαση του ΣτΕ εκδίδεται μέσα σε διάστημα - το αργότερο - δύο μηνών.

Στην τελική ευθεία

Στο μεταξύ, συνεργεία του Πρωτοδικείου Ηρακλείου αναμένεται να εργαστούν και μέσα στο τρέχον σαββατοκύριακο. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, δικαστικοί υπάλληλοι θα απασχοληθούν στη διαδικασία της επικύρωσης των εκλογικών καταστάσεων των στρατιωτικών για τις βουλευτικές εκλογές. Σημειώνεται ότι η προθεσμία για την αποστολή των εν λόγω καταστάσεων στον πρόεδρο Πρωτοδικών της οικείας εκλογικής περιφέρειας λήγει αύριο Κυριακή.

Εξάλλου, ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τη λήξη της προθεσμίας αναφορικά με τους υποψήφιους βουλευτές. Συγκεκριμένα, η σχετική προθεσμία εκπνέει τα μεσάνυκτα της Πέμπτης προς Παρασκευή. Την Πέμπτη λήγει, εξάλλου, και η προθεσμία της υποβολής παραίτησης των δημοσίων λειτουργών και υπαλλήλων, αξιωματικών κ.ο.κ. από «την υπηρεσία και τις θέσεις που αποτελούν κώλυμα εκλογιμότητας».

Προθεσμίες

Μέχρι την Παρασκευή η ανακήρυξη

Τέλος, την ερχόμενη Παρασκευή θα λάβει χώρα στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Ηρακλείου η ανακήρυξη των υποψήφιων βουλευτών. Την ίδια ημέρα λήγει, πάντως, και η προθεσμία για την αποστολή στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου των ονομαστικών καταστάσεων «των δικαστικών λειτουργών, υπαλλήλων κ.λπ., καθώς και των δικηγόρων και των ασκούμενων δικηγόρων».

Την ερχόμενη Παρασκευή λήγει, ακόμη, η προθεσμία για τον καθορισμό από τους αντιπεριφερειάρχες των εκλογικών τμημάτων και καταστημάτων ψηφοφορίας. Τέλος, την ίδια ημέρα εκπνέει και η προθεσμία για την αποστολή στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου των πινάκων των εκλογικών τμημάτων που έχουν συσταθεί ανά την επικράτεια.

Την Κυριακή 23 Ιουνίου λήγει η προθεσμία για την επίδοση στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου των δηλώσεων για την κατάρτιση των συνδυασμών, ενώ την Τρίτη 25 Ιουνίου θα λάβει χώρα από το Α’ Τμήμα του Αρείου Πάγου η ανακήρυξη των συνδυασμών.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News