Εκλογές 2019: Ποια ονόματα «παίζουν» για τις λίστες σε Λασίθι - Ρέθυμνο

Κρήτη
Εκλογές 2019: Ποια ονόματα «παίζουν» για τις λίστες σε Λασίθι - Ρέθυμνο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα ονόματα που προβάρουν τις υποψηφιότητες εν αναμονή επίσημων ανακοινώσεων

Από μέρα σε μέρα αναμένονται οι ανακοινώσεις για τους υποψήφιους βουλευτές των μεγάλων κομμάτων στους νομούς Λασιθίου και Ρεθύμνου, όπου βεβαίως το τοπίο από πλευράς του βασικού καμβά τουλάχιστον των ψηφοδελτίων μοιάζει να έχει εν πολλοίς ξεκαθαρίσει.

Από χθες η χώρα έχει μπει σε ρυθμούς προεκλογικής περιόδου και τα κομματικά επιτελεία σε τοπικό επίπεδο βρίσκονται επί ποδός, προετοιμάζοντας ήδη τα του προεκλογικού αγώνα. Βασική εκκρεμότητα βεβαίως παραμένει η οριστική σύνθεση των ψηφοδελτίων, επί της οποίας θα αποφανθούν τα κεντρικά των κομμάτων, με τις τοπικές οργανώσεις να έχουν συμβουλευτικό χαρακτήρα στη λήψη των αποφάσεων. Τα τοπικά “στρατόπεδα” των κομμάτων βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες σε ανοιχτή γραμμή με τα κεντρικά και από σήμερα μέχρι και την Παρασκευή αναμένονται οι τελικές ανακοινώσεις.

Στο Λασίθι

Στον νομό Λασιθίου, είναι αναμφίβολα το μεγαλύτερο “στοίχημα” για τον ΣΥΡΙΖΑ μετά το αποτέλεσμα που καταγράφηκε στις πρόσφατες ευρωεκλογές. Η ιστορική στιγμή που επιφύλασσε η κάλπη των ευρωεκλογών, βγάζοντας για πρώτη φορά “γαλάζιο” τον νομό Λασιθίου, δεν μπορεί να περάσει έτσι “στο ντούκου” από το κυβερνών κόμμα, που θέλει οπωσδήποτε να αναστρέψει στις 7 Ιουλίου το σκηνικό.

Στην κατεύθυνση αυτή, τον δικό της ρόλο, πέραν των υπόλοιπων προεκτάσεων, παίζει ασφαλώς και η σύνθεση του ψηφοδελτίου.

Σε ό,τι αφορά το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στον νομό Λασιθίου, αφετηρία ως γνωστόν είναι η εκ νέου υποψηφιότητα του νυν βουλευτή Μανόλη Θραψανιώτη, που άλλωστε προβλέπεται και βάσει καταστατικού του κόμματος.

Εδώ και καιρό έχει γίνει αρκετή συζήτηση και στη Ν.Ε. Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ και στα κεντρικά του ΣΥΡΙΖΑ για τα υπόλοιπα τρία πρόσωπα που θα πλαισιώσουν τον Μανόλη Θραψανιώτη στο ψηφοδέλτιο. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας “Νέα Κρήτη”, στα κεντρικά, σε συνεννόηση με τον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ, έχουν κατασταλάξει σε άλλα δύο πρόσωπα πέραν του βουλευτή. Πρόκειται για τη συνταξιούχο δικαστική επιμελήτρια Χρύσα Σταυρακάκη-Λουτριανάκη, που ήταν υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος Λασιθίου με τον συνδυασμό του Σταύρου Αρναουτάκη, και για την επιχειρηματία στον χώρο της εστίασης Ειρήνη Καζαμία από τη Σητεία, που ήταν υποψήφια βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ στο Λασίθι και στις προηγούμενες εθνικές εκλογές. Αυτή είναι η “κλειδωμένη” 3άδα και αναζητείται η 4η υποψηφιότητα με την οποία θα κλείσει το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στον νομό Λασιθίου.

Στο “στρατόπεδο” της Ν.Δ., ο απόλυτα σίγουρος είναι φυσικά ο νυν βουλευτής και πρώην υπουργός Γιάννης Πλακιωτάκης. Δεδομένη κατά πολλούς θεωρείται η παρουσία στο ψηφοδέλτιο του Νεκτάριου Παπαβασιλείου, δεδομένης και της καλής προσωπικής του σχέσης με τον πρόεδρο του κόμματος, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Από εκεί και πέρα, ερωτηματικό αποτελεί το γυναικείο δίδυμο που θα στελεχώσει το “γαλάζιο” ψηφοδέλτιο. Έχει ακουστεί το όνομα της Δέσποινας Μπαλοθιάρη από τη Γρα Λυγιά Ιεράπετρας, δίχως όμως να θεωρείται σε καμία περίπτωση δεδομένη η υποψηφιότητά της, ενώ δεν αναμένεται αυτή τη φορά να είναι υποψήφια η Ελένη Βλάσση.

Στο μέτωπο του Κινήματος Αλλαγής, σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται να έχει κλείσει η 4άδα του ψηφοδελτίου. Εδώ και καιρό ήταν γνωστές οι υποψηφιότητες του επιχειρηματία από τον χώρο του τουρισμού Φάνη Εικοσιπεντάκη, του γιατρού και περιφερειακού συμβούλου Μανόλη Κλώντζα και της Αναστασίας Ανδρουλάκη.

Τελευταία προσθήκη, και προσθήκη που κεντρίζει το ενδιαφέρον, είναι σύμφωνα με πληροφορίες η Κλαίρη Ψυλλινάκη-Μαγούλη, νεαρή δασκάλα που διδάσκει στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Ιεράπετρας και υπεύθυνη Τύπου του Α.Ο. Αναγέννηση.

Οι “μνηστήρες” Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ

Από την Πέμπτη και μέχρι την Παρασκευή θα έχουν οριστικοποιηθεί οι υποψήφιοι βουλευτές στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, της Ν.Δ. και του ΚΙΝ.ΑΛ. στο Ρέθυμνο.

Οι “μνηστήρες” που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για το ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. είναι αρκετοί, στον ΣΥΡΙΖΑ η μόνη σίγουρη υποψηφιότητα είναι αυτή του Ανδρέα Ξανθού, ενώ στο ΚΙΝ.ΑΛ. αναζητούν τη δεύτερη γυναίκα υποψήφιο. Τέσσερις οι υποψήφιοι των ψηφοδελτίων, δύο άνδρες και δύο γυναίκες, αφού πια η ποσόστωση θα πρέπει να διασφαλίζεται σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας. Ο απερχόμενος υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, ανανεώνει την υποψηφιότητά του για το βουλευτικό αξίωμα και αναζητούνται από τον ΣΥΡΙΖΑ άτομα από τον προοδευτικό χώρο για να ολοκληρωθεί το ψηφοδέλτιο.

Στη Ν.Δ., οι “κλειδωμένες” υποψηφιότητες είναι αυτές του απερχόμενου βουλευτή Ρεθύμνου της Ν.Δ. Γιάννη Κεφαλογιάννη, όπως και της κόρης του αείμνηστου λαουτιέρη Μανόλη Κακλιδάκη (Κακλή), Αγάπης Κακλιδάκη. Ενδιαφέρον για μια θέση στο ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. στο Ρέθυμνο έχουν εκφράσει οι Κώστας Δανδουλάκης, Μανόλης Καλλιονάκης, Θωμάς Λεχωβίτης, Νίκος Μαλλιαρός και Νίκος Προβιάς.

Με το ΚΙΝ.ΑΛ., υποψήφιοι βουλευτές Ρεθύμνου θα είναι ο Δημήτρης Βαονάκης, η Δώρα Παπαδάκη και ο Απόστολος Ψωμάς, ενώ αναζητείται η δεύτερη γυναίκα που θα ολοκληρώσει το ψηφοδέλτιο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News