Εθνικές Εκλογές: Ο ξένος Τύπος για τη ΝΔ - «Ελπίδες μετά την ύφεση και τις “διασώσεις”»

Εθνικές Εκλογές
Εθνικές Εκλογές: Ο ξένος Τύπος για τη ΝΔ - «Ελπίδες μετά την ύφεση και τις “διασώσεις”»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ελπίδες μετά από χρόνια ύφεσης και τρεις διεθνείς διασώσεις» λέει ο ξένος Τύπος για τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη

Την επιβεβαίωση των εκτιμήσεων για νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας έσπευσαν να τονίσουν από την πρώτη κιόλας στιγμή οι ξένες εφημερίδες και ειδησεογραφικά πρακτορεία στις ιστοσελίδες τους ήδη με τη δημοσιοποίηση των exit polls.

Στα πρώτα τους σχόλια έσπευσαν να δώσουν στην ήττα του ΣΥΡΙΖΑ τον χαρακτήρα της ήττας της λιτότητας, επισημαίνοντας την κόπωση κυρίως της μεσαίας τάξης από τις μακροχρόνιες πολιτικές που οδήγησαν στη συρρίκνωση των εισοδημάτων. Το ενδιαφέρον ήταν μεγάλο σε όλα τα ΜΜΕ, από τα ευρωπαϊκά ως τα αμερικανικά και τα αραβικά έως ακόμα και τα κινεζικά, που αναμετέδιδαν την εικόνα από την Αθήνα. Για τους “Financial Times” το αποτέλεσμα είναι μια «σαρωτική εκλογική νίκη» της Κεντροδεξιάς στην Ελλάδα, με τη γνωστή βρετανική εφημερίδα να σημειώνει: «Το παραδοσιακό κεντροδεξιό κόμμα ανακτά την εξουσία στην Ελλάδα έπειτα από μια σαρωτική νίκη στις γενικές εκλογές, δημιουργώντας ελπίδες για επιστροφή στην ανάπτυξη και τη σταθερότητα σε μια χώρα κλονισμένη από χρόνια ύφεσης και τρεις διεθνείς διασώσεις».

«Το αποτέλεσμα είναι ένα βαρύ πλήγμα για τον κ. Τσίπρα», εκτιμούν οι “FT” και επισημαίνουν πως «ενώ η οικονομία σταθεροποιήθηκε με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, οι δομικές μεταρρυθμίσεις καθυστέρησαν και αναπτυξιακοί στόχοι χάθηκαν αφού το υπουργείο Οικονομικών αύξησε τους φόρους και μείωσε τη δημόσια δαπάνη για να επιτύχει τα ετήσια πρωτογενή πλεονάσματα που συμφωνήθηκαν με τους πιστωτές της Ελλάδας».

«Ενώ οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων μειώθηκαν δραματικά τους λίγους τελευταίους μήνες, η οικονομία αναπτύσσεται βραδύτερα απ' ό,τι προβλεπόταν και οι επενδυτές παραμένουν ανήσυχοι», σημειώνουν ακόμη οι “FT”.

«Η χώρα εξακολουθεί να βρίσκεται υπό στενή παρακολούθηση από τους πιστωτές, ενώ έχουν συσσωρευθεί δομικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες δεν έχουν ακόμη πραγματοποιηθεί», προσθέτουν.

Στην ανταπόκριση του πρακτορείου Bloomberg τονίζεται ότι «ο κεντροδεξιός ηγέτης του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, ορκίζεται πρωθυπουργός της Ελλάδας, μετά την εκλογική του νίκη και την εντολή για την αντιμετώπιση των χρόνιων δεινών του έθνους μετά από μια δεκαετή οικονομική κρίση».

Όπως σχολιάζει το Bloomberg, «τα αποτελέσματα επιβεβαίωσαν σε γενικές γραμμές τις προεκλογικές δημοσκοπήσεις, αν και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τα πήγε και τόσο άσχημα, όπως έδειχναν μερικές προβλέψεις. Το πρακτορείο τονίζει ότι οι επενδυτές αναμένουν από τον 51χρονο Μητσοτάκη να αποδείξει ότι ισχύει η φιλική προς τον επιχειρηματικό κόσμο φήμη του. Ο πρώην σύμβουλος διαχείρισης, που έχει σπουδάσει στο Χάρβαρντ, θα πρέπει να ανταποκριθεί στις υποσχέσεις για την αντιμετώπιση ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένων των δημόσιων οικονομικών, των δανείων και της γραφειοκρατίας, εργαζόμενος στο πλαίσιο των αυστηρών δημοσιονομικών περιορισμών που έχουν θέσει οι πιστωτές για τη χώρα», σημειώνει το Bloomberg και προσθέτει: «Ο Μητσοτάκης πρέπει να εξασφαλίσει ότι η Ελλάδα μπορεί να προσελκύσει τις επενδύσεις που χρειάζεται απεγνωσμένα και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας, καθώς η χώρα βγαίνει από την κρίση που έπληξε το βιοτικό επίπεδο των πολιτών».

«Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα και κλείνει την εποχή του Αλέξη Τσίπρα», μεταδίδει από την Αθήνα ο απεσταλμένος της ιταλικής “La Repubblica”.

«Η ευρεία νίκη και η κατάκτηση της απόλυτης πλειοψηφίας επιτρέπουν τώρα στον Μητσοτάκη να σχηματίσει μια νέα μονοκομματική κυβέρνηση, την πρώτη έπειτα από τη σοσιαλιστική του Γιώργου Παπανδρέου από το 2009 μέχρι το 2011. Η ευρύτατη εντολή που έλαβε από τις κάλπες εγγυάται πως θα έχει τα χέρια του ελεύθερα στην επιλογή των υπουργών, χωρίς να χρειαστεί να υποκύψει υπερβολικά στις υπαγορεύσεις των ρευμάτων του κόμματος.

«Ο Τσίπρας μπορεί να αναλάβει κάποια θέση στην Ευρώπη. Ακόμη και οι πρώην εχθροί, όπως ο Γερμανός πρώην υπουργός Οικονομίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, του έχουν αναγνωρίσει τη θαρραλέα πολιτική επιλογή της συμφωνίας των Πρεσπών για το όνομα της ΠΓΔΜ. Μια συμφωνία που απορρίφθηκε από το 70% των συμπολιτών του, και η οποία του κόστισε πανάκριβα στις κάλπες», καταλήγει ο ανταποκριτής της “La Repubblica”.

Πρώτο θέμα στην ηλεκτρονική έκδοση της “Die Zeit” ήταν το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα, με τη γερμανική εφημερίδα να τονίζει ότι «το συντηρητικό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας με ηγέτη τον Κυριάκο Μητσοτάκη κέρδισε τις κοινοβουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα».

Για «αλλαγή εξουσίας στην Ακρόπολη» κάνει λόγο η γερμανική “Handelsblatt”, τονίζοντας ότι ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι ο νέος πρωθυπουργός στην Ελλάδα.

Για την ισπανική “El Pais” «η συντηρητική Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη αποσπά την απόλυτη πλειοψηφία», ενώ με τον τίτλο “Νέος πρωθυπουργός για την Ελλάδα”, με μια μεγάλη φωτογραφία του Κυριάκου Μητσοτάκη, τιτλοφορεί την ανταπόκρισή της από την Αθήνα η γερμανική “Bild”.

Διέξοδο με την κυβέρνηση Μητσοτάκη

Για τη γερμανική “Frankfurter Allgemeine Zeitung” (FAZ), η Ελλάδα, μετά το λανθασμένο μονοπάτι που είχε πάρει ο Τσίπρας, μπορεί να ελπίζει σε διέξοδο με την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Η εφημερίδα σημειώνει πάντως ότι η διαδρομή είναι δύσκολη, ενώ εκφράζει φόβους ότι θα μπορούσε να κοστίσει στους Ευρωπαίους νέα χρήματα, ειδικά αν επανέλθει στο τραπέζι το θέμα του χρέους. Η “FAZ” δεν παραλείπει να κάνει αναφορές και στον πατέρα του νέου πρωθυπουργού, τον Κωσταντίνο Μητσοτάκη, υπενθυμίζοντας ότι επιχείρησε για πρώτη φορά «τη μεταρρύθμιση της οικονομίας στην Ελλάδα και τον εκσυγχρονισμό του κράτους», ζητώντας αλλαγή πορείας.

Όμως, όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα, κανείς στις αρχές της δεκαετίας του ’90 δεν ήθελε να ακούσει κάτι τέτοιο στην Ελλάδα, καθώς η «ελληνική κοινωνία δεν ήταν ακόμη έτοιμη για μια πολιτική φιλελεύθερων μεταρρυθμίσεων, σαν αυτές που ήθελε να εφαρμόσει ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Η απώλεια της εξουσίας του μετά από τρία μόνο χρόνια ήταν συνέπεια αυτής της πολιτικής», σημειώνει η “FAZ”, που υπενθυμίζει ότι τότε βρισκόταν σε εξέλιξη και η «διαμάχη ονόματος» με την ΠΓΔΜ. Και η γερμανική εφημερίδα καταλήγει στην πρώτη της ανάλυση του εκλογικού αποτελέσματος: «Ένα τέταρτο του αιώνα αργότερα, ο γιος του μπορεί τώρα να βασιστεί στο έργο του πατέρα του, υπό ευνοϊκότερες συνθήκες».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News