Εθνικές Εκλογές 2019

Εθνικές εκλογές 2019: Οι κάλπες άνοιξαν

Ο αριθμός των εκλογικών τμημάτων έχει μειωθεί στο Δήμο Ηρακλείου - Πόσους σταυρούς βάζουμε;

Αντίστροφη μέτρηση πλέον για τα αποτελέσματα της κρίσιμης εκλογικής αναμέτρησης της 7ης Ιουλίου, καθώς οι κάλπες άνοιξαν για τις βουλευτικές εκλογές ήδη από τις 7 το πρωί και οι πολίτες έχουν ξεκινήσει να πηγαίνουν στα εκλογικά τους κέντρα ώστε να βγάλουν την επόμενη κυβέρνηση και τους βουλευτές της Ελλάδας.

Αναγκαίο είναι, όμως, αν συμμετέχουμε όλοι οι Έλληνες ψηφοφόροι στις εκλογές ώστε να αποτυπωθεί και στην κάλπη η έννοια της Δημοκρατίας, η βούληση του «Κυρίαρχου Λαού».

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα στην Κρήτη μπορούμε να βάλουμε έως 3 σταυρούς στο ψηφοδέλτιο που θα ρίξουμε στην κάλπη.

Ο αριθμός των εκλογικών τμημάτων έχει μειωθεί σημαντικά σε σχέση με τις πρόσφατες εκλογές (Αυτοδιοικητικές και Ευρωεκλογές) και γι’ αυτό κρίνεται απαραίτητο κάθε ψηφοφόρος να ενημερωθεί εκ νέου σε ποιο εκλογικό τμήμα είναι εγγεγραμμένος.

Συνολικά στην Κρήτη ορίστηκαν 1.294 εκλογικά τμήματα για τους βασικούς εκλογείς και τους ετεροδημότες, ενώ σύμφωνα με την τελευταία αναθεώρηση του εκλογικού σώματος από το Υπουργείο Εσωτερικών, οι βασικοί εκλογείς στην Κρήτη ανέρχονται σε 540.651 ψηφοφόρους από τους οποίους οι 6.674 είναι οι 17ρηδες που θα ψηφίσουν για πρώτη φορά.

Δείτε που ψηφίζετε τόσο μέσω της ιστοσελίδας του Υπουργείου Εσωτερικών ΕΔΩ, όσο και στο site του Δήμου ΕΔΩ.

Χωρίς προβλήματα η εκλογική διαδικασία στα Χανιά

Χωρίς προβλήματα διεξάγεται, από τις 7 το πρωί, η εκλογική διαδικασία στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων.

Στις θέσεις τους βρίσκεται το σύνολο των δικαστικών αντιπροσώπων και γραμματέων ενώ το μόνο πρόβλημα που έχει προκύψει αφορά την μη προσέλευση μελών των εφορευτικών επιτροπών φαινόμενο ωστόσο που παρατηρείται σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις.

Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης, «το σύνολο των δικαστικών αντιπροσώπων παρουσιάσθηκε έγκαιρα μέχρι και το Σάββατο και όλοι είναι στις θέσεις τους. Αυτό που παρατηρείται είναι το σύνηθες πρόβλημα με την μη προσέλευση μελών των εφορευτικών επιτροπών, ωστόσο η διαδικασία εξελίσσεται χωρίς προβλήματα».

Στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, οι 144.980 εγγεγραμμένοι ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα σε 341 εκλογικά τμήματα.

Τα 338 αφορούν εγγεγραμμένους στους βασικούς εκλογικούς καταλόγους, ενώ τρία είναι τα εκλογικά τμήματα των ετεροδημοτών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι νέοι εκλογείς της ηλικίας των 17 ετών είναι 1.659.

Ενώ, την ψήφο των πολιτών στα Χανιά διεκδικούν 78 υποψήφιοι από 17 κόμματα.

Μοναδική παραφωνία και σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση η μη προσέλευση των μελών εφορευτικών επιτροπών. Κατά τα άλλα, η διαδικασία συνεχίζεται κανονικά και στα πιο απομακρυσμένα εκλογικά τμήματα της περιφερειακής ενότητας Χανίων.

Να σημειωθεί ότι είναι οι πρώτες εκλογές μετά το 1928 που διενεργούνται εκλογές μέσα στο καλοκαίρι.

Τα 21.478 εκλογικά τμήματα όλης της χώρας ανοίγουν για τους ψηφοφόρους στις 7 το πρωί και κλείνουν στις 7 το βράδυ. Στο διάστημα αυτό καλούνται να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα 9.903.864 εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι, εκ των οποίων οι 519.227 είναι ηλικίας 17 έως 21 ετών και ψηφίζουν για πρώτη φορά σε εθνικές εκλογές.

Για πρώτη φορά δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι συμπληρώνουν το 17ο έτος της ηλικίας τους κατά το έτος της εκλογής, δηλαδή όσοι έχουν γεννηθεί από την 1η Ιανουαρίου 2002 και μετά.

Από νωρίς το πρωί ομαλά εξελίσσεται η εκλογική διαδικασία στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου. Μεταξύ 46 υποψηφίων βουλευτών από 17 κόμματα και ενός μεμονωμένου υποψηφίου καλούνται να επιλέξουν οι 72.871 εκλογείς του Ρεθύμνου για την εκπροσώπησή τους στην ελληνική βουλή.

Ανά την περιφερειακή ενότητα Ρεθύμνου λειτουργούν αυτή τη φορά 210 εκλογικά τμήματα και 1 εκλογικό τμήμα ετεροδημοτών, με εγγεγραμμένους 155 στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών. Οι Ρεθυμνιώτες ετεροδημότες ανά την επικράτεια είναι 1.630 και θα ψηφίσουν σε 6 εκλογικά τμήματα.

Οι πολίτες θεωρούν ότι θα προκύψει κυβέρνηση, αυτοδύναμη ή όχι κι ότι δε θα έχουμε δεύτερη εκλογική διαδικασία το κατακαλόκαιρο, όπως και συμβαίνει για πρώτη φορά στα χρονικά της μεταπολίτευσης στην Ελλάδα.

Η προσέλευση στην κάλπη φαίνεται να είναι ικανοποιητική, παρότι το 2019 είναι μια ιστορική εκλογική χρονιά με την 5η κάλπη που καλούνται οι πολίτες να αναδείξουν τις προτιμήσεις τους μέσα σε λίγες μέρες.

Στο Ρέθυμνο από νωρίς το πρωί οι πολίτες προσέρχονται στα εκλογικά τμήματα με μια μικρή αναστάτωση έως ότου βοηθηθούν στο να βρουν το εκλογικό τους τμήμα και την αίθουσα που το φιλοξενεί, αφού ειδικά στα επίθετα των οποίων το αρχικό γράμμα είναι ολιγοπληθές έχουν ανακαταταχθεί άρδην οι εκλογείς.

Οι 102.987 εγγεγραμμένοι ετεροδημότες ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους σε ένα από τα 294 (227 αμιγή, 67 μεικτά) ειδικά εκλογικά τμήματα ετεροδημοτών που έχουν καθοριστεί.

Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος σύμφωνα με την εκλογική νομοθεσία είναι υποχρεωτική, εκτός από όσους την ημέρα των εκλογών βρίσκονται στο εξωτερικό και για όσους είναι άνω των 70 ετών.

Στην εφορευτική επιτροπή απαραίτητη είναι η προσκόμιση αστυνομικής ταυτότητας (αποδεκτές ακόμα και οι «κομμένες»), ή διαβατηρίου (ακόμα κι' αν έχει λήξει), ή άδειας οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας. Στρατιωτικοί και υπηρετούντες στα σώματα ασφαλείας χρησιμοποιούν την υπηρεσιακή τους ταυτότητα.

Ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του υπέρ υποψηφίων ενός εκ των 20 συνδυασμών που συμμετέχουν σε αυτές τις εκλογές, σημειώνοντας στο ψηφοδέλτιο σταυρό προτίμησης παραπλεύρως του ονόματός τους (είτε αριστερά, είτε δεξιά), ως ακολούθως:

α) Στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται από ένας ως και τρεις βουλευτές, έναν σταυρό.

β) Στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται από τέσσερις ως και επτά βουλευτές, μέχρι δύο σταυρούς.

γ) Στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται από οκτώ ως και δώδεκα βουλευτές, μέχρι τρεις σταυρούς, και

δ) στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται περισσότεροι από δεκατρείς βουλευτές, μέχρι τέσσερις σταυρούς.

20 κόμματα στις βουλευτικές εκλογές

Σε αυτές τις βουλευτικές εκλογές συμμετέχουν 20 πολιτικά κόμματα. Είναι τα εξής:

Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς –ΣΥΡΙΖΑ

Νέα Δημοκρατία -ΝΔ

Λαϊκός Σύνδεσμος-Χρυσή Αυγή

Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος-ΚΚΕ

Κίνημα Αλλαγής (ΚΙΝ.ΑΛ.)

Ένωση Κεντρώων

Ελληνική Λύση- Κυριάκος Βελόπουλος

Πλεύση Ελευθερίας- Ζωή Κωνσταντοπούλου

Αντικαπιταλιστική Αριστερή Συνεργασία για την Ανατροπή – ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α.

Δημοσθένης Βεργής- Έλληνες Οικολόγοι

Οργάνωση Κομμουνιστών Διεθνιστών Ελλάδας (Ο.Κ.Δ.Ε.)

Ελλήνων Συνέλευσις (Αρτέμης Σώρρας)

Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα-ΕΕΚ Τροτσκιστές

Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας (Μαρξιστικό-Λενινιστικό)- ΚΚΕ (μ-λ)

Μαρξιστικό Λενινιστικό Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, μ-λ ΚΚΕ

Λαϊκή Ενότητα

Μέτωπο Ευρωπαϊκής Ρεαλιστικής Ανυπακοής (ΜέΡΑ25)

Δημιουργία Ξανά -Θάνος Τζήμερος

Συν…φωνία Πολιτικών Κομμάτων

Ε.ΠΑ.Μ – Α.Κ.Κ.ΕΛ- Ενιαίο Παλλαϊκό Μέτωπο (Ε.ΠΑ.Μ) και Αγροτικό Κτηνοτροφικό Κόμμα Ελλάδας (Α.Κ.Κ.ΕΛ).

 

Σχόλια