Έφτασε η ώρα της κάλπης - Βγήκαν τα κομπιουτεράκια για εκτιμήσεις...

Εθνικές Εκλογές
Έφτασε η ώρα της κάλπης - Βγήκαν τα κομπιουτεράκια για εκτιμήσεις...
Η “Ν.Κ.” παρουσιάζει τον εκλογικό χάρτη της Κρήτης στις προηγούμενες εθνικές εκλογές και στις πρόσφατες ευρωεκλογές

Να λοιπόν που φτάσαμε στο τελευταίο 24ωρο προ της κάλπης... Και, όπως είναι εύλογο, στα κομματικά “στρατόπεδα” και εδώ στην Κρήτη έχουν πάρει... “φωτιά” τα κομπιουτεράκια και τα στυλό, με τα επιτελεία να κάνουν τις τελευταίες εκτιμήσεις και αναλύσεις για το πώς θα διαμορφωθεί η αυριανή κάλπη, για το πώς θα διαμορφωθούν οι συσχετισμοί, αλλά και τα ποσοστά των κομμάτων στους 4 νομούς του νησιού. Και φυσικά για το πώς θα κατανεμηθούν οι βουλευτικές έδρες στην Κρήτη, κάτι φυσικά που είναι σε συνάρτηση και με τα πανελλαδικά ποσοστά των κομμάτων.

Πριν κλείσουν οι κάλπες δεν μπορεί ασφαλώς να γίνει καμία ασφαλής πρόβλεψη για τον εκλογικό χάρτη που θα διαμορφωθεί αύριο το βράδυ στην Κρήτη. Ενόψει όμως των κρίσιμων αυριανών εκλογών έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς είχε διαμορφωθεί ο εκλογικός χάρτης στην Κρήτη στις προηγούμενες εθνικές εκλογές, τον Σεπτέμβριο του 2015.

Μαζί με τον εκλογικό χάρτη των προηγούμενων εθνικών εκλογών παραθέτουμε στο σημερινό αφιέρωμά μας την ακτινογραφία της κρητικής κάλπης κατά τις πρόσφατες ευρωεκλογές, που βεβαίως δεν μπορεί να δώσει ασφαλές απόλυτα στίγμα (μιας και μιλάμε για διαφορετικές εκλογικές διαδικασίες), αλλά σίγουρα αποτελεί έναν ενδεικτικό “μπούσουλα” ως προς τη διαμόρφωση των πολιτικών συσχετισμών... Έναν αρχικό “μπούσουλα” ως προς τις προσδοκίες που υπάρχουν στα κομματικά επιτελεία αναφορικά με την εκλογή βουλευτών, με τη Ν.Δ. να έχει οριοθετήσει ως μεγάλο στοίχημα τους 10 βουλευτές στην Κρήτη και τους 4 στο Ηράκλειο, τον ΣΥΡΙΖΑ την εκλογή 5 τουλάχιστον βουλευτών, το ΚΙΝ.ΑΛ. την εκλογή και 2ου βουλευτή, και το ΚΚΕ την εκλογή βουλευτή στο Ηράκλειο. Παράλληλα βλέψεις για έδρα (εφόσον μπουν στη Βουλή) έχουν και το ΜέΡΑ 25 με επικεφαλής τον Γιάνη Βαρουφάκη και η Ελληνική Λύση, με επικεφαλής τον Κυριάκο Βελόπουλο.

Θριαμβευτής ο ΣΥΡΙΖΑ

Οι προηγούμενες εθνικές εκλογές που είχαν γίνει τον Σεπτέμβριο του 2015 (και με λίστα αντί για σταυρό) είχαν αναδείξει σε επίπεδο Κρήτης ως τεράστιο νικητή τον ΣΥΡΙΖΑ. Για δεύτερη σερί εκλογική διαδικασία ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε με διαφορά πρώτο κόμμα στην Κρήτη, καταγράφοντας πάντως μικρές απώλειες σε σχέση με τις εκλογές που είχαν προηγηθεί τον Ιανουάριο.

Τον Ιανουάριο του ’15 ο ΣΥΡΙΖΑ είχε πάρει στην Κρήτη 45% και 161.408 ψήφους.

Τον Σεπτέμβριο του ’15, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκέντρωσε 134.191 ψήφους και ποσοστό 42,6%.

Το αξιοσημείωτο πάντως ήταν ότι τον Σεπτέμβριο του ’15 ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να είχε μικρότερο συγκεντρωτικό ποσοστό στην Κρήτη, εξέλεξε όμως 2 παραπάνω βουλευτές, εν προκειμένω 10 αντί για 8 βουλευτές που είχε εκλέξει τον Ιανουάριο της ίδιας χρονιάς!

Στις προηγούμενες εκλογές, μάλιστα, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε σημειώσει τα μεγαλύτερα ποσοστά του πανελλαδικά σε Ηράκλειο (45,2%) και Χανιά (41,6%).

Στην πρόσφατη κάλπη των ευρωεκλογών η εικόνα σε επίπεδο Κρήτης μοιράστηκε ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. Ο ΣΥΡΙΖΑ “κατέκτησε” δύο νομούς, Ηρακλείου και Χανίων, και η Ν.Δ. τούς άλλους δύο, Ρεθύμνου και Λασιθίου, καταγράφοντας μάλιστα στην περίπτωση του Λασιθίου ένα ιστορικό για τη “γαλάζια” παράταξη επίτευγμα...

Δεύτερο κόμμα στην Κρήτη αναδείχτηκε τον Σεπτέμβριο του ’15 η Ν.Δ., με 68.425 ψήφους και ποσοστό 21,7%.

Το καλύτερο ποσοστό της η Ν.Δ. το πήρε στον νομό Ρεθύμνου(27,4%) και ακολούθως στον νομό Λασιθίου(26%). Στον νομό Ηρακλείου η “γαλάζια” παράταξη έλαβε 20,3%, ενώ στα Χανιά κατέγραψε το χαμηλότερο ποσοστό της (19,4%).

Η Ν.Δ. εξέλεξε 3 βουλευτές στην Κρήτη, όσους και λίγους μήνες νωρίτερα, τον Ιανουάριο.

Εξέλεξε από 1 βουλευτή στους νομούς Ηρακλείου, Λασιθίου και Ρεθύμνου.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜ.ΑΡ. κατέλαβε την τρίτη θέση στην Κρήτη, καταγράφοντας μάλιστα άνοδο σε σχέση με τα αποτελέσματα του ΠΑΣΟΚ τον Ιανουάριο.

Από το 5,2% που είχε πάρει ως ΠΑΣΟΚ τον Ιανουάριο, η Δημοκρατική Συμπαράταξη ανέβηκε τον Σεπτέμβριο του ’15 στο 9,2%, λαμβάνοντας 28.923 ψήφους.

Ένα αξιοσημείωτο γεγονός, που δεν προξένησε βεβαίως έκπληξη, ήταν το ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη “έπιασε” στις προηγούμενες εκλογές στην Κρήτη το 3ο μεγαλύτερο πανελλαδικό ποσοστό της (στο Λασίθι με 11,2%) και το 5ο μεγαλύτερο (στο Ρέθυμνο με 10,3%).

Η ΔΗ.ΣΥ. εξέλεξε 1 βουλευτή στην Κρήτη, στο νομό Ηρακλείου, όπως είχε συμβεί και μερικούς μήνες νωρίτερα.

Στους χαμένους των προηγούμενων εκλογών στην Κρήτη ήταν το Ποτάμι, που έχασε πάνω από το 50% των ψηφοφόρων του συγκριτικά με την κάλπη του Ιανουαρίου, ενώ απώλεσε τη 1 από τις 2 έδρες που είχε πάρει. Έχασε συγκεκριμένα την έδρα στα Χανιά και διατήρησε την έδρα στο Ηράκλειο.

Το ΚΚΕ στην Κρήτη συγκέντρωσε τον Σεπτέμβριο του ’15 ποσοστό 4,3%, καταγράφοντας μια μικρή αύξηση συγκριτικά με τον Ιανουάριο, όταν και είχε λάβει 3,9%.

Στους χαμένους της κρητικής κάλπης τον Σεπτέμβριο του ’15 ήταν και το κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων, που είδε να μειώνεται το ποσοστό του (από 4,6% έπεσε στο 3,3%), ενώ απώλεσε και την 1 έδρα που είχε πάρει στις εκλογές του Ιανουαρίου στον νομό Ηρακλείου.

Στον αντίποδα, ενισχυμένη βγήκε η Ένωση Κεντρώων, που διπλασίασε τότε το ποσοστό της στο νησί μας, ανεβαίνοντας στο 2,2%.

Στο Ηράκλειο

Η εκλογική περιφέρεια του Ηρακλείου αποδείχτηκε τον Σεπτέμβριο του 2015 ισχυρό “κάστρο” για τον ΣΥΡΙΖΑ, που συγκέντρωσε 45,2%. Το ποσοστό της Ν.Δ. ανήλθε στο 20,3%, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στο 9,6%, του ΚΚΕ στο 4,2%, του Ποταμιού στο 4%, της Χ.Α. στο 3,9%, της ΛΑ.Ε. στο 2,6% και των ΑΝ.ΕΛ. στο 3,4%.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου οι συσχετισμοί άλλαξαν τον Σεπτέμβριο ως προς την κατανομή των εδρών, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ εξέλεξε 4 βουλευτές, ενώ τις υπόλοιπες 4 έδρες μοιράστηκαν ισόποσα, παίρνοντας από 1, η Ν.Δ., η Δημοκρατική Συμπαράταξη, το ΚΚΕ και το Ποτάμι.

Στον νομό Ηρακλείου ο ΣΥΡΙΖΑ εξέλεξε, πέραν του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα που κράτησε τότε εδώ την έδρα, τους Γιάννη Μιχελογιαννάκη, Σωκράτη Βαρδάκη και Νίκο Ηγουμενίδη.

Με η Ν.Δ. εκλέχτηκε ο Λευτέρης Αυγενάκης. Από το Ποτάμι εκλέχτηκε ο Σπύρος Δανέλλης. Από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη τη βουλευτική έδρα πήρε ο Βασίλης Kεγκέρογλου. Από το ΚΚΕ εκλέχτηκε ο Μανόλης Συντυχάκης.

Στα Χανιά

Στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκέντρωσε στις προηγούμενες εθνικές εκλογές 41,6% και χάρη στα τερτίπια του εκλογικού νόμου πήρε και τις 4 έδρες, αφήνοντας στα “κρύα του λουτρού” τη Ν.Δ., που δεν εξέλεξε κανένα βουλευτή, όπως ομοίως και το Ποτάμι, που έχασε την έδρα που είχε πάρει στις εκλογές του Ιανουαρίου.

Το ποσοστό της Ν.Δ. ανήλθε στα Χανιά στο 19,4%, των ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜ.ΑΡ. στο 6,5%, του Ποταμιού στο 6,2%, της Χρυσής Αυγής στο 6,1%, του ΚΚΕ στο 5,4%, της ΛΑ.Ε. στο 4% και των ΑΝ.ΕΛ. στο 3,68%.

Οι 4 βουλευτές που εκλέχτηκαν με τον ΣΥΡΙΖΑ στον νομό Χανίων ήταν οι Γιώργος Σταθάκης, Παύλος Πολάκης, Βάλια Βαγιωνάκη και Αντώνης Μπαλωμενάκης.

Στο Ρέθυμνο

Στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου, το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ ανήλθε στο 38,1%, της Ν.Δ. στο 27,3%, των ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜ.ΑΡ. στο 10,3%, του Ποταμιού στο 4,8%, της Χ.Α. στο 4%, του ΚΚΕ στο 3,3%, της ΛΑ.Ε. στο 2,7% και των ΑΝ.ΕΛ. στο 2,6%. Στο Ρέθυμνο από 1 έδρα μοιράστηκαν ο ΣΥΡΙΖΑ, που εξέλεξε βουλευτή τον Ανδρέα Ξανθό, και η Ν.Δ., που εξέλεξε τον Γιάννη Κεφαλογιάννη.

Στο Λασίθι

Στον νομό Λασιθίου, κατά τις προηγούμενες εθνικές εκλογές, το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ ανήλθε στο 39,1%, της Ν.Δ. στο 25,9%, των ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜ.ΑΡ. στο 11,3%, του Ποταμιού στο 4,6%, της Χ.Α. στο 3,9%, της ΛΑ.Ε. στο 3,4%, του ΚΚΕ στο 3,2% και των ΑΝ.ΕΛ. στο 2,3%.

Η μία έδρα πήγε στον ΣΥΡΙΖΑ, που εξέλεξε βουλευτή τον Μανόλη Θραψανιώτη, και η άλλη στη Ν.Δ., που εξέλεξε τον Γιάννη Πλακιωτάκη.

Η ευρωκάλπη στην Κρήτη

Ρέθυμνο και Λασίθι βάφτηκαν... “μπλε”

Στην πρόσφατη κάλπη των ευρωεκλογών η εικόνα σε επίπεδο Κρήτης μοιράστηκε ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. Ο ΣΥΡΙΖΑ “κατέκτησε” δύο νομούς, Ηρακλείου και Χανίων, και η Ν.Δ. τους άλλους δύο, Ρεθύμνου και Λασιθίου, καταγράφοντας μάλιστα στην περίπτωση του Λασιθίου ένα ιστορικό για τη “γαλάζια” παράταξη επίτευγμα.

Ως προς τη συγκεντρωτική εικόνα, ο ΣΥΡΙΖΑ αθροιστικά στην Κρήτη αναδείχτηκε στις ευρωεκλογές του Μαΐου πρώτο κόμμα με ποσοστό 30,59%, έναντι 26,81% της Ν.Δ.

Τρίτη δύναμη αναδείχτηκε το ΚΙΝ.ΑΛ. με 11,93%, ενώ ακολούθησαν το ΚΚΕ με 3,82%, το ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη με 3,69% και η Χρυσή Αυγή με 3,26%.

Στον νομό Χανίων, ο ΣΥΡΙΖΑ βγήκε πρώτος με 28,69%, έναντι 26,65% της δεύτερης Ν.Δ., που όμως κατέγραψε σημαντική αύξηση δυνάμεων.

Το ΚΙΝ.ΑΛ. συγκέντρωσε 7,18%, ενώ υψηλή επίδοση κατέγραψε στις πρόσφατες ευρωεκλογές στα Χανιά και το ΜέΡΑ25, που έπιασε 4,18%.

Ο νομός Ρεθύμνου βάφτηκε στην κάλπη των ευρωεκλογών στα “γαλάζια”. Η Ν.Δ. ήρθε πρώτη δύναμη, συγκεντρώνοντας ποσοστό 30,22%. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε δεύτερος με μικρή διαφορά και με ποσοστό 28,37%.

Ο νομός Ηρακλείου ήταν από τις ελάχιστες εκλογικές περιφέρειες ανά τη χώρα που έφερε χαμόγελα τον Μάιο στον ΣΥΡΙΖΑ. Το κυβερνών κόμμα διατήρησε αρκετά τις δυνάμεις του, και “επικράτησε” στον νομό Ηρακλείου με ποσοστό 33,16% της Ν.Δ., που έλαβε 25%. Η επίδοση έφερε πάντως συγκρατημένα χαμόγελα και στις τάξεις της Ν.Δ., καθώς σηματοδότησε αύξηση δυνάμεων.

Υψηλή “πτήση” κατέγραψε στο Ηράκλειο στις ευρωεκλογές και το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη, που με ποσοστό 3,92% ήρθε τέταρτο πίσω από το Κίνημα Αλλαγής, που έπιασε 13%.

Στα αξιοσημείωτα της ευρωκάλπης στο Ηράκλειο και το υψηλό ποσοστό(3,8%) που έπιασε το κόμμα “Άλλος Δρόμος”, με επικεφαλής τον Νότη Μαριά.

Στα “γαλάζια”, πέρα από τον νομό Ρεθύμνου, βάφτηκε και ο νομός Λασιθίου στις ευρωεκλογές. Οι Λασιθιώτες ψηφοφόροι έδωσαν για πρώτη φορά στα χρονικά την πρωτιά στη Ν.Δ., που συγκέντρωσε ποσοστό 30,03%. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε δεύτερος με ποσοστό 26,80%. Τρίτη δύναμη το Κίνημα Αλλαγής με 15,1%, ενώ υψηλή “πτήση” έκανε στον ανατολικότερο νομό του νησιού και το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου, που αναδείχτηκε τέταρτη δύναμη με ποσοστό 2,95%.

Τα ποσοστά και οι έδρες των κομμάτων τον Σεπτέμβριο του 2015  
   
ΝΟΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ   
   
 ΠοσοστόΈδρες 
ΣΥΡΙΖΑ45,20%4
Ν.Δ.20,30%1
ΔΗ.ΣΥ.9,60%1
ΚΚΕ4,20%1
ΠΟΤΑΜΙ4%1
   
ΝΟΜΟΣ ΧΑΝΙΩΝ   
   
 ΠοσοστόΈδρες 
ΣΥΡΙΖΑ41,60%4
Ν.Δ.19,40%0
ΔΗ.ΣΥ.6,50%0
ΚΚΕ5,40%0
ΠΟΤΑΜΙ6,20%0
   
ΝΟΜΟΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ   
 ΠοσοστόΈδρες 
ΣΥΡΙΖΑ38,1%%1
Ν.Δ.27,30%1
ΔΗ.ΣΥ.10,30%0
ΚΚΕ3,30%0
ΠΟΤΑΜΙ4,80%0
   
ΝΟΜΟΣ ΛΑΣΙΘΙΟΥ   
 ΠοσοστόΈδρες 
ΣΥΡΙΖΑ39,10%1
Ν.Δ.25,90%1
ΔΗ.ΣΥ.11,30%0
ΚΚΕ3,20%0
ΠΟΤΑΜΙ4,60%0
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News