Εθνικές Εκλογές 2019

Δημοσκόπηση Rass: 9,2 μονάδες η διαφορά - Εξακομματική η Βουλή

Νίκη της ΝΔ με διαφορά πάνω από 9 μονάδες σύμφωνα με τη δημοσκόπηση

Νέα δημοσκόπηση έρχεται στο «φως» για λογαριασμό του in.gr, από την εταιρεία Rass.

(Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη τη δημοσκόπηση ΕΔΩ)

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση η Βουλή θα είναι εξακομματική (και πιθανότατα και επτακομματική), με διαφορά 9,2 μονάδων της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και ισχυρό ρεύμα υπέρ του Κινήματος Αλλαγής, το οποίο ξεπερνά τα ποσοστά των ευρωεκλογών.

Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου, σύμφωνα με την εταιρεία Rass, η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει ποσοστό 35,4% ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο 26,2%, διαφορά 9,2 μονάδων δηλαδή. Το Κίνημα Αλλαγής είναι στο 8,7%, μία μονάδα πάνω από τις ευρωεκλογές και ακολουθεί το ΚΚΕ με ποσοστό 6,1%. Την τέταρτη θέση δείχνει να παίρνει η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου με 3,4% αφήνοντας πίσω τη Χρυσή Αυγή που καταγράφει ποσοστό 3,2% και οριακά μπαίνει στη Βουλή.

Στα όρια του στατιστικού λάθους είναι και το Μέρα 25 του Γιάνη Βαρουφάκη το οποίο στην έρευνα αυτή μένει εκτός Βουλής με 2,8%.

Μόλις στο 1,3% είναι η Ένωση Κεντρώων ενώ ποσοστό 4,2% επιλέγει «άλλο κόμμα». Το άκυρο – λευκό είναι στο 2,1% ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος βρίσκεται στο 6,6%.

Τα στοιχεία για την πρόθεση ψήφου δείχνουν ότι είναι αδύνατον να γίνει η ανατροπή του ενός εκατομμυρίου που κυνηγά ο Αλέξης Τσίπρας ενώ με εξακομματική (ή και επτακομματική Βουλή) είναι πολύ πιθανή και η αυτοδυναμία για τη ΝΔ.

Δυναμική ΚΙΝΑΛ

Αξιοσημείωτη είναι η αντοχή του Κινήματος Αλλαγής, παρά τους κραδασμούς των τελευταίων εβδομάδων. Σύμφωνα με τη Rass δείχνει να κρατά τα ποσοστά των ευρωεκλογών και ταυτόχρονα να κερδίζει κι άλλους ψηφοφόρους με αποτέλεσμα να δείχνει ο τρίτος, ισχυρός πολιτικός πόλος της χώρας.

Στα αξιοσημείωτα και οι αντοχές του Κυριάκου Βελόπουλου, αλλά και τα χαμηλά ποσοστά της Χρυσής Αυγής η οποία φαίνεται ότι χάνει ψηφοφόρους προς την Ελληνική Λύση.

Την κυριαρχία της ΝΔ αποδεικνύουν και τα ποσοστά που παίρνει στην παράσταση νίκης. Στο ερώτημα «ποιο κόμμα πιστεύετε ότι θα έρθει πρώτο, το 9 στους 10 (το συντριπτικό ποσοστό του 88,3%) λέει η ΝΔ, μόλις 8,4% πιστεύει ότι θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ.

Καταλληλότερος

Ως προς την καταλληλότητα για πρωθυπουργός, το 49,1% λέει Κυριάκος Μητσοτάκης, το 35,2% ο Αλέξης Τσίπρας και το 14,9% κανένας από αυτούς.

Ενδιαφέρον έχει και το ερώτημα «Με τον Αλέξη Τσίπρα ή με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο τιμόνι της χώρας αισθάνεστε περισσότερο ασφαλής;».

Το 44,7% λέει με τον Κ. Μητσοτάκη, το 30,5% με τον Αλέξης Τσίπρα ενώ περίπου 1 στους 4 (23,4%) λέει ότι δεν τους εμπνέει κανείς από τους δύο ασφάλεια.

Στο ερώτημα «Αν η ΝΔ κερδίσει τις εκλογές πιστεύετε ότι θα κυβερνήσεις καλύτερα ή χειρότερα», οι απαντήσεις είναι οι εξής:

Ποσοστό 46,85% λέει καλύτερα ή μάλλον καλύτερα ενώ 37,1% χειρότερα ή μάλλον χειρότερα. Υπάρχει και ένα 15,1% που λέει ούτε καλύτερα ούτε χειρότερα.

Αυτοδυναμία

Το κρίσιμο ερώτημα είναι τι θέλουν οι πολίτες για την επόμενη ημέρα. Αυτοδύναμη κυβέρνηση ή συνεργασίες;

Ποσοστό 56,5% λέει ότι θα ήθελε αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ. Το 29,2% επιθυμεί κυβέρνηση συνεργασίας ενώ υπάρχει κι ένα 11,6% που απαντά «αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης και εκ νέου εκλογές με απλή αναλογική.

Το σημαντικό είναι ότι περισσότεροι από τους μισούς Έλληνες δεν θέλουν να μπει η χώρα σε περιπέτειες με νέες κάλπες μέσα στο καλοκαίρι ή να προκύψουν συνεργασίες έπειτα από πολιτικά παζάρια.

Συμπεράσματα

Η πανελλαδική δημοσκόπηση της Rass, λίγα 24ωρα πριν από τις εθνικές εκλογές καταγράφει μια τάση που εδώ και μερικές ημέρες δεν έχει αλλάξει.

Καταγράφει τη σιγουριά της νίκης για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και μάλιστα με τη διαφορά που αποτυπώθηκε και στις ευρωεκλογές. Η ΝΔ έχει συντριπτικό ρεύμα νίκης και πολύ πιθανότατα και αυτοδυναμίας και θεωρείται δεδομένο, λίγες ημέρες πριν την Κυριακή των εκλογών ότι θα γίνει η πολιτική ανατροπή που ο κόσμος επέλεξε.

Το κυβερνών κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να συμβιβαστεί με την ήττα καθώς δείχνει να μην έχει καταφέρει να αλλάξει τη μοίρα του από τις ευρωεκλογές και μετά. Η προσπάθεια του Τσίπρα να δώσει χαρακτήρα «απόφασης ζωής» για τους πολίτες στις εθνικές κάλπες, δεν έπιασε τόπο. Οι ψηφοφόροι μοιάζουν να έχουν πάρει τις αποφάσεις τους από τις 26 Μαίου και μετά και τίποτε δεν τους επηρεάζει ώστε να αλλάξουν τη ψήφο τους.

Σχόλια