Εθνικές Εκλογές 2019

Ν. Ηγουμενίδης: «Να συνεχίσουμε ακόμη πιο εντατικά το έργο της ύδρευσης στο Ηράκλειο»

Ο υποψήφιος βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ κάνει παρέμβαση για την υδροδότηση

Με άρθρο - παρέμβαση του στον τοπικό Τύπο της Κρήτης, ο υποψήφιος βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης θέτει επιτακτικά το ζήτημα της ύδρευσης στο Ηράκλειο σημειώνοντας ότι «το επόμενο διάστημα χρειάζεται να συνεχίσουμε ακόμη πιο εντατικά και μεθοδικά, με συνεχή ενημέρωση, ώστε οι πολίτες του Ηρακλείου στο 1ο τέταρτο του 21ου αιώνα να πιούν επιτέλους νερό από τις βρύσες των σπιτιών τους».

Ο Νίκος Ηγουμενίδης κάνει έναν σύντομο απολογισμό του έργου της αντικατάστασης-επέκτασης του έργου αναφέροντας ότι μόλις πριν από λίγες εβδομάδες  εγκρίθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών η χρηματοδότηση ύψους 15.200.000 ευρώ για την κατασκευή δικτύων ύδρευσης στην πόλη Ηρακλείου και μαζί η χρηματοδότηση ύψους 2.500.000€, για αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις στην πόλη για τις οποίες είχε ζητηθεί η όσο το δυνατόν ταχύτερη έγκριση από το Υπουργείο για λόγους επίσπευσης της ολοκλήρωσης του έργου.

Αντικείμενο του έργου, όπως σημειώνει ο ίδιος, είναι η αντικατάσταση – επέκταση των δικτύων ύδρευσης στις περιοχές Κορώνη Μαγαρά, Αγία Αικατερίνη, Δημοκρατίας, Κηπούπολη, Νέα Αλικαρνασσός και Δυτικά προάστια (Τρεις Βαγιές, Εσταυρωμένος, Λίντο), δηλαδή περίπου 150 χιλιόμετρα δικτύων και η αντικατάσταση-επέκταση ενός πολύ σημαντικού τμήματος της πόλης.

Επιπλέον, τονίζει σημεία από την έναρξη υλοποίησης του έργου, σημειώνοντας ότι τον Απρίλιο του 2017 ο τότε Αν. Υπουργός Οικονομίας και μετέπειτα Υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης μετά από αλλεπάλληλες επαφές απαντά στην κοινοβουλευτική επίκαιρη ερώτηση του για το έργο της ύδρευσης του Ηρακλείου λέγοντας ότι «για πρώτη φορά για ένα τόσο μεγάλο και σύνθετο έργο έχουμε ένα πλήρες χρηματοδοτικό σχήμα, το οποίο εμπλέκει όλους τους βαθμούς της Διοίκησης τόσο στον σχεδιασμό όσο και στη χρηματοδότηση αυτού του έργου» - απάντηση η οποία ξεκλείδωσε και όλη την μετέπειτα πορεία με τη δημόσια δέσμευση του ίδιου του Πρωθυπουργού στο Ηράκλειο – ο οποίος θα βρίσκεται στο Ηράκλειο τη Δευτέρα - με την αναγνώριση του έργου ως στρατηγικής σημασίας για την πόλη.

Ο Νίκος Ηγουμενίδης τονίζει επιπλέον τις δύο πολύ κομβικές τροπολογίες για τη ΔΕΥΑ Ηρακλείου κατά την διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ:

Η απαλλαγή για τις περίφημες οφειλές, ληξιπρόθεσμες ή μη, από κάθε είδους φόρους, πρόστιμα, τόκους και προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής (περίπου 50 εκ ευρώ) που η προηγούμενη Κυβέρνηση «άφησε» ως εκκρεμότητα και βάρος στη ΔΕΥΑ. 2. Η νομοθετική ρύθμιση του Υπουργείου Οικονομίας που έδωσε τη δυνατότητα χρηματοδότησης έργων ύδρευσης και αποχέτευσης από το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων έως και 100% – πάγιο αίτημα μεταξύ άλλων και της ΔΕΥΑΗ – χωρίς να απαιτείται η ίδια συμμετοχή της ΔΕΥΑ δίνοντας «ανάσα» στη λειτουργία της δημοτικής επιχείρησης που έχει την άμεση οργανική και θεσμική σχέση με το κοινωνικό αγαθό του νερού για τους πολίτες του Ηρακλείου.

Ειδικό βάρος δίνει ο υποψήφιος βουλευτής Ηρακλείου και στους εργαζόμενους της δημοτικής επιχείρησης, σημειώνοντας τη νομοθετική ρύθμιση που «πέρασε» ώστε να ενισχυθεί και η θέση των ίδιων των εργαζομένων στη ΔΕΥΑΗ και με τον στόχο να αρθούν όλες οι ερμηνευτικές αμφισβητήσεις ώστε να μην υπάρξει προσωπικό το οποίο να ασκεί πραγματική εργασία, να καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες και να εξαιρεθεί από την εν λόγω ρύθμιση.

«Γι’ αυτό και χρειάζεται και να τολμήσουμε και να εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια για να ενισχυθεί με πρόσθετο προσωπικό η ΔΕΥΑ το επόμενο διάστημα», όπως υπογραμμίζει ο ίδιος στην παρέμβαση του.

Σχόλια