Εθνικές Εκλογές 2019

Αποκαλυπτική συνέντευξη Μητσοτάκη στην ΚΡΗΤΗ TV: «Θέλω καθαρή εντολή»

Αναπτυξιακή ναυαρχίδα της χώρας θέλει την Κρήτη - Το όραμά του για το νησί

Ο Πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης στην ΚΡΗΤΗ TV  

Με στόχο την αυτοδυναμία, που θα σημάνει μια «καθαρή εντολή» για την εφαρμογή του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας για την επόμενη μέρα της Ελλάδας, πορεύεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως ανέλυσε σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη που παραχώρησε ο πρόεδρος της Ν.Δ. στην εκπομπή “Αντιθέσεις” του Γιώργου Σαχίνη. Παράλληλα μίλησε για την Κρήτη, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι το νησί μπορεί να γίνει «αναπτυξιακή ναυαρχίδα».

Αρχικά, ο Γιώργος Σαχίνης ρώτησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη πώς αισθάνεται που λίγες μέρες πριν τις εκλογές βρίσκεται αγκαλιά με την κυβερνητική εξουσία. Άμεση ήταν η απάντηση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος είπε χαρακτηριστικά: «Είναι χρέος μου να προετοιμάζομαι για την επόμενη μέρα χωρίς να προεξοφλώ το εκλογικό αποτέλεσμα, γιατί υπάρχει μια έντονη αισιοδοξία στις τάξεις της Ν.Δ. και μια εκτίμηση ότι θα πετύχουμε μια σημαντική πολιτική νίκη. Αυτή πρέπει να καταγραφεί και οριστικά το βράδυ των εκλογών, όταν θα έχει μετρηθεί και η τελευταία ψήφος. Δεν επιτρέπεται σίγουρα σε μένα και ψυχολογικά να προεξοφλώ το εκλογικό αποτέλεσμα. Είναι χρέος να προετοιμάζομαι για την επόμενη μέρα, που θα είναι δύσκολη. Σε προσωπικό επίπεδο, αισθάνομαι ικανοποίηση ότι διεξάγουμε μια προεκλογική εκστρατεία όπως την ήθελα και τη φανταζόμουν. Σημαίνει έμφαση στα προβλήματα των πολιτών», είπε, ενώ συνέχισε υπογραμμίζοντας ότι, «εάν κάτι έδειξαν οι ευρωεκλογές, είναι πως μπορεί κάποιος να κερδίσει χωρίς να λαϊκίσει, λέγοντας αλήθεια και ανεβάζοντας το επίπεδο της πολιτικής αντιπαράθεσης και μη ενδίδοντας στον διχασμό και στην πόλωση, μη ακολουθώντας τον πολιτικό μας αντίπαλο. Αυτή είναι μια ένδειξη της ωριμότητας της ελληνικής κοινωνίας. Η προεκλογική μας εκστρατεία είναι εκστρατεία αλήθειας και συγκεκριμένων προτάσεων. Αυτό κάνουμε και αυτό μου δίνει μεγάλη ικανοποίηση».

Η συζήτηση μεταφέρθηκε στον πολιτικό φιλελευθερισμό, όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης διατύπωσε την ξεκάθαρη άποψή του. «Ο πολιτικός φιλελευθερισμός είναι η ιδεολογική προσέγγιση που δίνει τις πιο ουσιαστικές απαντήσεις στα ζητήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα. Δεν έχω βάλει νερό στο κρασί μου ως προς τον πυρήνα των απόψεών μου. Προφανώς άλλες οι συγκυρίες το 2014, άλλες σήμερα. Πιστεύω πως ο πυρήνας των αξιών μου δεν έχει μεταβληθεί και ο φιλελευθερισμός, όπως εκφράστηκε διαχρονικά στην Κρήτη μας και μέσα από τον Ελευθέριο Βενιζέλο, είναι κατεξοχήν μια ιδεολογία η οποία μπορεί να συνενώνει τις ιδέες της ελευθερίας και της κοινωνικής αλληλεγγύης, δίνοντας έμφαση στην οικονομική ανάπτυξη. Δεν είναι τυχαίο που έχουμε ως πυρήνα του προεκλογικού μας λόγου την ισχυρή ανάπτυξη, χωρίς να ξεχνάμε πως μια κοινωνία δεν είναι ένα άθροισμα ατόμων, και η υποχρέωσή μας είναι να είμαστε πάντα αλληλέγγυοι σε αυτούς που το έχουν περισσότερη ανάγκη».

Το ντιμπέιτ

Στο ερώτημα του Γιώργου Σαχίνη για ποιο λόγο δεν αποδέχεται ο πρόεδρος της Ν.Δ. την πρόσκληση του Αλέξη Τσίπρα για ένα τετ-α-τετ ντιμπέιτ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε: «Το έχουμε συζητήσει εδώ και πολύ καιρό. Ντιμπέιτ γίνεται με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς. Δεν είμαστε μια προεδρική δημοκρατία όπου δύο υποψήφιοι διαγωνίζονται για το ποιος θα γίνει πρόεδρος. Είμαστε μια κοινοβουλευτική δημοκρατία και ο σεβασμός στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες προϋποθέτει ένα ντιμπέιτ με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς. Κάνουμε μεγάλη προσπάθεια να διοργανωθεί. Αλλά υπάρχουν κάποιες δυσκολίες που βρίσκονται σε συνάρτηση με κάποιους εξωγενείς παράγοντες. Προσβλέπω σε αυτό το ντιμπέιτ, αλλά από ένα σημείο και μετά γνωστοί είμαστε όλοι. Έχω κάνει 42 κοινοβουλευτικές αναμετρήσεις. Ο κόσμος γνωρίζει εμένα και τον Αλέξη Τσίπρα. Η διαφορά μας είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει δοκιμαστεί 4 χρόνια και πρέπει να απολογηθεί για την πολιτική του και την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα. Εγώ πρέπει να εξηγήσω γιατί το σχέδιό μου είναι το σωστό σχέδιο για την Ελλάδα της επόμενης μέρας. Και βέβαια να τους πείσω ότι έχω τις δυνάμεις και τα στελέχη ώστε να το υλοποιήσω. Χρήσιμο είναι το ντιμπέιτ, αλλά όχι καθοριστικό».

Στο ερώτημα πώς ο κ. Μητσοτάκης θα μετράει την αποτελεσματικότητα των υπουργών, ο πρόεδρος της Ν.Δ. είπε: «Με συγκεκριμένη στοχοθεσία. Με έναν προγραμματισμό νομοθετικού και κανονιστικού έργου που θα ελέγχεται από τη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης. Υπάρχουν συγκεκριμένοι στόχοι. Είναι έτοιμοι για κάθε υπουργό. Υπάρχουν νομοσχέδια που είναι έτοιμα, και τα οποία θα παραδοθούν στον κάθε υπουργό για να βάλουν εκείνοι τις πινελιές τους. Το πρώτο έτος κυβερνητικού έργου είναι ήδη προδιαγεγραμμένο και δεν μπορούμε να χάσουμε ούτε μια εβδομάδα κοινοβουλευτικής λειτουργίας. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι τον Σεπτέμβριο για να προτείνουμε στη Βουλή και να ψηφίσουμε το καινούργιο φορολογικό νομοσχέδιο, να καταθέσουμε προϋπολογισμό και να ψηφίσουμε το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα για τα έτη 2020-2023».

Δείτε ολόκληρη την εκπομπή:

«Η αυτοδυναμία είναι ο στόχος»

Σχετικά με το εάν η αυτοδυναμία είναι “κλειδωμένη” για τη Νέα Δημοκρατία, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως «τίποτε δεν είναι “κλειδωμένο”. Ο στόχος είναι μια ισχυρή εντολή. Ο στόχος είναι η αυτοδυναμία... Η αυτοδυναμία όχι ως αυτοσκοπός. Και αυτοδύναμος να είμαι, θέλω να κάνω ευρύτερες συγκλίσεις. Θα αναζητήσω ευρύτερες συνεννοήσεις στα πλαίσια των κοινοβουλευτικών μας πρωτοβουλιών, όπως: καινούργιος εκλογικός νόμος, αλλαγή Συντάγματος, νόμος για την ψήφιση των Ελλήνων που κατοικούν στο εξωτερικό, κ.ά. Η κυβέρνηση, εφόσον θα είμαστε αυτοδύναμοι, θα ορκιστεί εντός τριών ημερών από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν είναι υποχρέωσή μας να αναζητήσουμε ευρύτερες συγκλίσεις. Πιστεύω ότι θα βρω πρόσφορο έδαφος. Θα είμαι πάντα ανοικτός να διερευνώ τη δυνατότητα αυξημένων κυβερνητικών πλειοψηφιών στη Βουλή και αυξημένων πλειοψηφιών στην κοινωνία. Δεν αρκεί μόνο η Βουλή να υποστηρίζει τα νομοσχέδιά μας», τόνισε, ενώ συνέχισε: «Θεωρώ αξιοσημείωτο πως ο λαλίστατος ΣΥΡΙΖΑ δεν έκανε ούτε μία ανακοίνωση για το πρόγραμμά μας. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να διαστρεβλώνουν το πρόγραμμά μας. Πάνω σε αυτό το πρόγραμμα, θέλω να χτίσω ευρύτερες κοινωνικές συναινέσεις και συγκλίσεις και πιστεύω πως την επόμενη μέρα θα τα καταφέρουμε».

Μεταξύ άλλων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Υπάρχουν και ιδεολογικές και πολιτικές “κόκκινες” γραμμές. Γι’ αυτό και διεκδικώ την αυτοδυναμία, για να μη χρειάζεται να διαπραγματεύομαι τέτοιες “κόκκινες” γραμμές, γιατί μόνο μια ισχυρή εντολή μπορεί να επιτρέψει στη χώρα να φύγει μπροστά την επόμενη μέρα».

Μιλώντας, εξάλλου, για τις αγορές επισήμανε πως οι τελευταίες «αποδέχονται το σενάριο ισχυρής εκλογικής επικράτησης της Νέας Δημοκρατίας. Εμένα δε με ενδιαφέρει η ικανοποίηση των αγορών, αλλά μ’ ενδιαφέρει το γεγονός ότι αυτό αντανακλάται στο μειωμένο κόστος του δανεισμού της ελληνικής δημοκρατίας, σε πιο φθηνά δανεικά την επόμενη μέρα για τους Έλληνες πολίτες και για τις ελληνικές επιχειρήσεις».

Στο σενάριο συνασπισμού ΣΥΡΙΖΑ-Νέας Δημοκρατίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε πως αυτός ο συνασπισμός «δε θα πήγαινε πουθενά» και ότι «θα είχε αντίκτυπο στο ελληνικό κράτος», επισημαίνοντας πως πρέπει «ο ελληνικός λαός να δώσει ισχυρή εντολή στη Νέα Δημοκρατία, για να αποφύγουμε εκλογικές περιπέτειες και να μπορέσουμε να κινηθούμε γρήγορα και αποτελεσματικά την επόμενη μέρα».

Εξωτερική πολιτική

Μιλώντας για την εξωτερική πολιτική της χώρας και τα ζητήματα που έχουν προκύψει με την Τουρκία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Εάν η Τουρκία συνεχίσει να φέρεται προκλητικά εντός της ΑΟΖ της Κύπρου, θα πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις από την Ευρώπη. Το ζήτημα έχει ευρωπαϊκή διάσταση. Η Κύπρος δεν είναι μέλος μόνο της Ε.Ε. Οι έρευνες υδρογονανθράκων συνδέονται άμεσα με την ενεργειακή πολιτική της Ε.Ε. και με την έντονη επιθυμία της να είναι λιγότερο εξαρτημένη από τη Ρωσία ως προς το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο. Είναι θετικό ότι υπάρχει συμφωνία των ελληνικών πολιτικών δυνάμεων».

Και συνέχισε: «Η Κύπρος αποφασίζει. Αυτή είναι μια σταθερή πολιτική της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Η Ελλάδα πάντα θα συμπαρίσταται για λόγους οι οποίοι δε χρειάζονται περαιτέρω επεξήγηση. Οι αποφάσεις ανήκουν στην Κύπρο, εντάσσονται όμως σ’ ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο».

Όσον αφορά το Μεταναστευτικό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Το πρόβλημα της μετανάστευσης είναι πολύ βαθύ. Έχει τις αιτίες του σε περιοχές οι οποίες βρίσκονται σε πόλεμο. Έχουμε ουσιαστικές ροές προσφύγων που φεύγουν από τις εστίες τους με σκοπό να σώσουν τις ζωές τους και προφανώς πρέπει να λαμβάνουν διεθνή προστασία. Ωστόσο, πολλοί φτωχοί άνθρωποι πιστεύουν πως στην Ευρώπη θα βρουν τον οικονομικό “παράδεισο” και φεύγουν για οικονομικούς λόγους. Η αντιμετώπιση πρέπει να είναι διαφορετική. Η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι ανοικτή σε όποιον θέλει να αναζητήσει καταφύγιο για να ξαναχτίσει τη ζωή του. Δεν είναι αυτή η πολιτική των ανοικτών θυρών, που δοκιμάστηκε με καταστροφικά αποτελέσματα, μια πολιτική που πρέπει να την υιοθετήσει η Ευρώπη. Πρέπει να φυλάσσονται τα σύνορα, χερσαία και θαλάσσια. Είμαι υπέρ της πρότασης για τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής δύναμης φύλαξης των συνόρων, την οποία στηρίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Όσον αφορά, εξάλλου, την πολιτική χορήγησης ασύλου σε περίπτωση που η Νέα Δημοκρατία αναλάβει τα ηνία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Θα αλλάξουμε την πολιτική χορήγησης ασύλου, η οποία είναι εξαιρετικά περίπλοκη, γραφειοκρατική και ουσιαστικά δεν τελειώνει ποτέ. Οι αιτήσεις ασύλου θα πρέπει να τελεσιδικούν πολύ πιο γρήγορα και όποιος δε δικαιούται άσυλο να επιστρέφει στην Τουρκία, όπως ορίζει η συνθήκη Τουρκίας-Ε.Ε. Σήμερα δεν έχουμε επιστροφές στην Τουρκία. Γι’ αυτό μαζεύεται περισσότερος κόσμος στα νησιά και στα προαναχωρησιακά κέντρα και έρχονται αργότερα στην ενδοχώρα. Καμία αίτηση δεν τελεσιδικεί. Αυτό θα αλλάξει. Αντί για 4, θα υπάρχουν μόνο 2 κέντρα».

Η οικονομία

Αναφερόμενος στην ελληνική οικονομία, ο πρόεδρος της Ν.Δ. είπε: «Η οικονομία πρέπει να γίνει πιο εξωστρεφής, ανταγωνιστική και να βελτιώσει τις επιδόσεις στην καινοτομία. Και να προσελκύσει επενδύσεις, ξένες και εγχώριες. Για να γίνει αυτό, χρειάζονται συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Πρώτα και κύρια πολιτική σταθερότητα. Και συγκεκριμένα, μια κυβέρνηση η οποία εξασφαλίζει ότι σε ορίζοντα τετραετίας δεν υπάρχουν πολιτικές εξελίξεις και άρα χρόνος ικανός για να εφαρμόσει το πρόγραμμά της. Δεύτερον, μειωμένοι φορολογικοί συντελεστές για τον απλό λόγο ότι υπερφορολογήσαμε την παραγωγική Ελλάδα και τη μεσαία τάξη για να παράγουμε υπερπλεονάσματα και να μοιράζουμε επιδόματα. Και βέβαια δραστικές επεμβάσεις στο αδειοδοτικό και ρυθμιστικό περιβάλλον, ώστε να μην υπάρχουν αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην υλοποίηση των επενδύσεων».

Όσον αφορά στα “κόκκινα” δάνεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Οι επιχειρήσεις οι οποίες είναι βιώσιμες πρέπει να έχουν μια δεύτερη ευκαιρία - για την αναδιάρθρωσή τους. Υπάρχουν πολλοί μέτοχοι που φαλίρισαν τις επιχειρήσεις τους, που έβγαλαν τα χρήματα στο εξωτερικό, ζούνε “ζωή και κότα” και θέλουν μ’ ένα μαγικό τρόπο να μηδενιστούν τα δάνειά τους για να επανακτήσουν τον έλεγχο των χρεωκοπημένων επιχειρήσεών τους... Αυτό δεν παίζει Οι θέσεις εργασίας είναι το μέλημά μας. Από εκεί και πέρα, υπάρχει ένα μείζον ζήτημα της διαχείρισης των “κόκκινων” δανείων και των ρυθμίσεων που ψήφισε αυτή η κυβέρνηση, οι οποίες πολλές είναι ανεφάρμοστες. Θα πρέπει να κάνουμε τις 120 δόσεις πιο απλές».

Αναφορικά με τον ΕΝΦΙΑ ο κ. Μητσοτάκης τόνισε τα εξής: «Όλοι επιβαρύνονται από τον ΕΝΦΙΑ σήμερα. Και αν πει κανείς ότι “εξαιρώ τη μεσαία τάξη από την ελάφρυνση του ΕΝΦΙΑ για να στηρίξω τα νοικοκυριά, δεν είναι δίκαιο”. Ο σκοπός δεν είναι να ανακουφιστούν μόνο τα νοικοκυριά. Ο σκοπός είναι να πάρει εμπρός ο κλάδος των κατασκευών με άλλα κριτήρια. Να δρομολογήσουμε ένα γενναίο σχέδιο επισκευών υφιστάμενων κτηρίων με περιβαλλοντικά κριτήρια, τα οποία θα δώσουν φορολογική έκπτωση. Με αυτόν τον τρόπο, θα αυξήσουμε και την αξία των σπιτιών που είναι ενέχυρα στις τράπεζες και θα βελτιώσουμε την κατάσταση των “κόκκινων” δανείων. Είναι ένα φιλόδοξο σχέδιο που έχουμε, αλλά απολύτως εφαρμόσιμο».

Προσλήψεις

Όσον αφορά στις κατηγορίες που προσάπτει ο ΣΥΡΙΖΑ στην πολιτική του Κυριάκου Μητσοτάκη για τον αριθμό των προσλήψεων στον δημόσιο τομέα (5:1), ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας απαντάει πως «αυτά είναι σαχλαμάρες. Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει περισσότερες προσλήψεις από αυτούς που αποχωρούν. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τηρεί το 1:1. Δεν αντέχουμε να ξαναμεγαλώσει με τους ρυθμούς που μεγάλωσε στο παρελθόν το Δημόσιο. Ούτε αντέχουμε αυξήσεις της τάξης των 2 δισ. στο κόστος μισθοδοσίας του Δημοσίου. Γιατί αυτές ήταν οι αυξήσεις που δόθηκαν συνολικά τα 4 χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ. Και εγώ θέλω να ξεφύγουμε από το 5:1 και, όσο μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο έχουμε, τόσους περισσότερους θα προσλαμβάνουμε. Αλλά πάντα στοχευμένα και εκεί που έχουμε ανάγκη».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προς το τέλος της εκπομπής, μίλησε και για το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας, το οποίο είναι ένα: «Σχέδιο φορολογικών μειώσεων σε βάθος τετραετίας. Εγώ δεν είπα πως το 2020 θα μειώσω τον ΦΠΑ. Θα μειώσω τον ΦΠΑ μόνο στην εστίαση και, για να καταλήξουμε, πλην του υποκατώτατου, ο οποίος διατηρείται σε δύο συντελεστές στο 22% και στο 11%, αυτό θα το κάνουμε στο δεύτερο μισό της θητείας μας. Τα μέτρα άμεσης εφαρμογής είναι κοστολογημένα και έχουμε δημοσιονομικές αντοχές για να τα υλοποιήσουμε. Το 2020, όχι το 2019. Θα πάω στην Ευρώπη εφόσον έχω την αξιοπιστία υλοποίησης μεταρρυθμίσεων και θα εξηγήσω στους Ευρωπαίους γιατί πρέπει να μειώσουμε τους στόχους των πλεονασμάτων. Σας διαβεβαιώνω ότι έχω ήδη βρει συμμάχους».

«Να γίνει όλη η Κρήτη “γαλάζια”»

Τέλος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για τον ιδιαίτερο τόπο του και για το σχέδιό του η Κρήτη να γίνει αναπτυξιακή ναυαρχίδα, λέγοντας: «Θέλω να ζητήσω από τους Κρητικούς να με εμπιστευτούν προσωπικά. Όχι μόνο γιατί είμαι Κρητικός, αλλά γιατί για την Κρήτη μας έχω πολύ συγκεκριμένα σχέδια. Και συγκεκριμένα για το πώς θα γίνει αναπτυξιακή ναυαρχίδα. Σχέδια αναπτυξιακά έχω για κάθε περιφέρεια. Η Κρήτη είναι ο τόπος μου. Την ξέρω καλύτερα. Την έχω περπατήσει. Ξέρω τους ανθρώπους της. Ξέρω τις δυνατότητές της. Η ματιά που έχω είναι πολύ αισιόδοξη για το νησί μας. Πολιτικός μου στόχος είναι να γίνει όλη η Κρήτη “γαλάζια”. Θυμίζω πως δεν το πέτυχε ούτε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης αυτό. Μπλαβίσαμε τους 2 από τους 4 νομούς. Θα ήθελα και οι 4 να είναι “γαλάζιοι”. Αλλά αυτό δεν έχει καμία σημασία για την επόμενη μέρα».

Σχόλια