Εθνικές εκλογές: Όλο το παρασκήνιο για την «υποψηφιότητα» Μαμουλάκη στον ΣΥΡΙΖΑ

Εθνικές Εκλογές
Εθνικές εκλογές: Όλο το παρασκήνιο για την «υποψηφιότητα» Μαμουλάκη στον ΣΥΡΙΖΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απορίες και σενάρια μετά την ανακοίνωση 10 αντί για 11 υποψηφίων, και την απουσία του Χ. Μαμουλάκη

Και ξαφνικά προέκυψε “θρίλερ” με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στον νομό Ηρακλείου! Μπορεί χθες το βράδυ να δόθηκε στη δημοσιότητα και το ψηφοδέλτιο για το Ηράκλειο (που ήταν η μοναδική εκκρεμότητα για την Κρήτη, δεδομένου ότι είχαν ανακοινωθεί ήδη από προχθές τα ψηφοδέλτια για τους άλλους τρεις νομούς), δόθηκε όμως στη δημοσιότητα... λειψό!

Για την ακρίβεια, κεντρικά από τον ΣΥΡΙΖΑ ανακοινώθηκαν 10 αντί για 11 ονόματα, γεγονός που αφενός σηματοδότησε μια διάσταση- “θρίλερ” και αφετέρου άναψε “φωτιές” για τον λόγο ότι δεν περιλαμβανόταν ένα όνομα που εν πολλοίς θεωρείτο δεδομένο και δεν ήταν άλλο από αυτό του Χάρη Μαμουλάκη!

Ειδικότερα, με βάση τις επικαιροποιημένες λίστες που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΣΥΡΙΖΑ, στον νομό Ηρακλείου υποψήφιοι βουλευτές είναι οι: Αλιφιεράκης Μανόλης, Αυγουστάκη Ελένη, Βαρδάκης Σωκράτης, Δανέλλης Σπύρος, Δουλγεράκη Κατερίνα, Ηγουμενίδης Νίκος, Λενακάκη Στέλλα, Μακρή Κορνιλία, Μιχελογιαννάκης Γιάννης και Σμπώκος Βασίλης.

Η 10άδα του ψηφοδελτίου περιλαμβάνει φυσικά τους τρεις εν ενεργεία βουλευτές του νομού Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη, Νίκο Ηγουμενίδη και Γιάννη Μιχελογιαννάκη, που θεωρούνταν δεδομένοι. Περιλαμβάνει, επίσης, τον Σπύρο Δανέλλη, ο οποίος επίσης θεωρούταν “κλειδωμένος”.

Περιλαμβάνει τον Μανόλη Αλιφιεράκη, το όνομα του οποίου ακούστηκε πιο έντονα τις τελευταίες ημέρες.

Περιλαμβάνει τελικά και τον αντιδήμαρχο και εκπρόσωπο του αγροτοκτηνοτροφικού τομέα Βασίλη Σμπώκο, γύρω από το πρόσωπο του οποίου είχε ανοίξει τελευταία πολλή συζήτηση, αλλά τελικά, όπως αποδείχτηκε, “μέτρησε”, μεταξύ άλλων, και η δυναμική τόσο του αγροτοκτηνοτροφικού τομέα, όσο και της ισχυρής στον νομό Ηρακλείου ανωγειανής κοινότητας.

Αυτό που δεν υπάρχει στα ονόματα που ανακοινώθηκαν χθες είναι το όνομα του Χάρη Μαμουλάκη, κάτι που προξένησε αίσθηση, εντύπωση και πολλές συζητήσεις. Όχι αδίκως βεβαίως, αφού με βάση την όλη περιρρέουσα ατμόσφαιρα, το ρεπορτάζ και το κλίμα που δινόταν και από τη Ν.Ε. Ηρακλείου, η υποψηφιότητα του Χάρη Μαμουλάκη θεωρείτο “κλειδωμένη”!

Την εκτίμηση αυτή ενίσχυαν, άλλωστε, άρδην και οι κινήσεις του ίδιου του Χάρη Μαμουλάκη. Ο ίδιος, θυμίζουμε, δε συμμετείχε στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές. Παραιτήθηκε επίσης επισήμως (έχοντας ενημερώσει εδώ και καιρό τον δήμαρχο) από αντιδήμαρχος Καθαριότητας. Παραιτήθηκε επίσης από πρόεδρος του ΕΣΔΑΚ. Όλα αυτά τα έκανε για τον απλούστατο λόγο ότι στόχευε στη βουλευτική του υποψηφιότητα με τον ΣΥΡΙΖΑ στον νομό Ηρακλείου.

Και είναι ηλίου φαεινότερον ότι δε θα τα έκανε όλα αυτά ο Χάρης Μαμουλάκης αν δεν είχε προχωρημένες συζητήσεις και σχετικές διαβεβαιώσεις ότι θα ήταν στο ψηφοδέλτιο.

Τα σενάρια στο τραπέζι

Τι μέλλει γενέσθαι, λοιπόν, στο “σίριαλ” που ξεδιπλώθηκε ως προς την ολοκλήρωση του ψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ στο Ηράκλειο;

Το ένα πιθανό ενδεχόμενο είναι να είναι τελικά κανονικά στο ψηφοδέλτιο ο Χάρης Μαμουλάκης, έστω κι αν ανακοινωθεί στο... “και πέντε”. Το δεύτερο σενάριο, στο οποίο στράφηκε το μυαλό των περισσοτέρων χθες το βράδυ, είναι ότι ο Χάρης Μαμουλάκης “κόπηκε” γιατί ο Αλέξης Τσίπρας θα δηλώσει ως εκλογική του έδρα (ως 3η εκλογική του έδρα, όπως έχει δικαίωμα) τον νομό Ηρακλείου.

Θυμίζουμε ότι, με βάση τις ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας κατέρχεται υποψήφιος σε Λάρισα και Αχαΐα και εκκρεμεί η 3η έδρα που θα δηλώσει.

Στις χθεσινές μάλιστα ανακοινώσεις του κόμματος, πέρα από την κενή θέση του ψηφοδελτίου του Ηρακλείου, υπήρχε κενή θέση και στην Άρτα (τον τόπο καταγωγής του Αλέξη Τσίπρα) και στην Α’ Θεσσαλονίκης. Θεωρητικά λοιπόν η 3η έδρα που θα δηλώσει ο κ. Τσίπρας παίζει ανάμεσα σε Ηράκλειο, Άρτα και Θεσσαλονίκη, και είναι σίγουρα ένα ενδεχόμενο με χειροπιαστή βάση.

Την ίδια ώρα, όμως, πολλοί κεντρικά στον ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζουν με νόημα, αν η εμπλοκή για το Ηράκλειο έχει να κάνει με υποψηφιότητα του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα, για ποιον λόγο θα κρινόταν σκόπιμο να “κοπεί” ο Μαμουλάκης και όχι κάποιος άλλος υποψήφιος;

Κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν με νόημα πως το πρόβλημα με το ψηφοδέλτιο του Ηρακλείου είχε διαφανεί εδώ και μέρες, με αποκορύφωμα το ότι ανακοινώθηκαν κανονικά τα ψηφοδέλτια των άλλων τριών νομών του νησιού.

Οι ίδιοι κύκλοι σημειώνουν με νόημα πως υπήρξαν αντιδράσεις από άλλους συνυποψήφιους του Χάρη Μαμουλάκη, που φέρονται να έθεσαν τρόπον τινά “βέτο”, κάνοντας λόγο για αντιθετικές θέσεις και για μια υποψηφιότητα (αυτή του Μαμουλάκη) που θα ερχόταν κόντρα στη δική τους...

Μάλιστα, κάποιοι έλεγαν χαρακτηριστικά ότι υπάρχουν και άλλης... φύσεως προβληματικά ζητήματα με μια τυχόν υποψηφιότητα τού μέχρι πρότινος προέδρου του ΕΣΔΑΚ.

Την ίδια ώρα, λοιπόν, που λέγονται αυτά, υπάρχει στο τραπέζι και ένα άλλο, τρίτο πιθανό σενάριο που έχει ως πρωταγωνιστή τον Κώστα Φωτάκη. Ποιο είναι αυτό; Μην ξεχνάμε ότι, πέρα από την 3η δηλωθείσα έδρα για τον Αλέξη Τσίπρα, σε εκκρεμότητα παρέμενε μέχρι χθες το βράδυ και το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, πέραν φυσικά της διαρροής ότι επικεφαλής του θα είναι ο γνωστός διανοούμενος Βασίλης Βασιλικός.

Εκτιμάται, λοιπόν, από κάποιους ότι, αν ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας δε βρίσκεται στην πρώτη 4άδα (που είναι και η λεγόμενη εκλόγιμη) του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, δεν αποκλείεται να βρίσκεται στο ψηφοδέλτιο του Ηρακλείου.

Σε αυτήν την περίπτωση βεβαίως θα αμβλυνθούν και οι εντυπώσεις από το “κόψιμο” του θεωρούμενου “κλειδωμένου” Χάρη Μαμουλάκη.

Ασφαλώς και δεν μπορεί να αποκλειστεί και ένα τέταρτο σενάριο. Το να μη δούμε τελικά στο ψηφοδέλτιο ούτε τον Χάρη Μαμουλάκη, ούτε τον Αλέξη Τσίπρα, ούτε τον Κώστα Φωτάκη, αλλά κάποιο άλλο πρόσωπο.

Τότε θα μιλάμε για μια έκπληξη και θα πρέπει να δούμε αν θα πρόκειται για όνομα που θα δικαιολογεί σε επίπεδο πολιτικής και εντυπώσεων το “κόψιμο” της υποψηφιότητας Μαμουλάκη ή όχι.

Την ίδια ώρα, πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί και μια επιμέρους λεπτομέρεια, που έχει όμως τη δική της σημασία. Την ίδια ώρα που χθες τα τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δήλωναν άγνοια για τη σύνθεση του ψηφοδελτίου, έστελναν, σύμφωνα με πληροφορίες, ειδοποίηση στους 10 υποψηφίους που ανακοινώθηκαν χθες το βράδυ να παρευρεθούν σήμερα το πρωί στα γραφεία του κόμματος...

Υποψήφιοι με το ΚΚΕ στο Λασίθι

Πέραν του ΣΥΡΙΖΑ, χθες είχαμε μια ακόμα ανακοίνωση ψηφοδελτίου σε επίπεδο Κρήτης.

Η Κ.Ο. Λασιθίου του ΚΚΕ έδωσε στη δημοσιότητα το ψηφοδέλτιο του Κόμματος στην εκλογική περιφέρεια Λασιθίου, που αποτελείται από τους εξής υποψήφιους βουλευτές:

- Αβδή Ελένη, ιδιωτική υπάλληλο στον επισιτισμό, μαθηματικό, πρόεδρο της Επιτροπής Ειρήνης Λασιθίου (μέλος ΕΕΔΥΕ).

- Δαλαβέρου-Καρύδη Ειρήνη, συνταξιούχο τραπεζοϋπάλληλο, δημοτική σύμβουλο Οροπεδίου Λασιθίου.

- Σπηλιαρώτη Γεώργιο, συνταξιούχο του υπουργείου Οικονομικών.

- Συμεωνίδη Συμεών, λογιστή, δημοτικό σύμβουλο Σητείας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News