Εκλογές: Ποια ονόματα «παίζουν» για τα ψηφοδέλτια στο Ηράκλειο

Ηράκλειο
Εκλογές: Ποια ονόματα «παίζουν» για τα ψηφοδέλτια στο Ηράκλειο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Γράψε - σβήσε» στις λίστες των κομμάτων

Ένας μήνας και κάτι μας χωρίζει από τις πρόωρες εθνικές εκλογές, που θα διεξαχθούν - όπως όλα δείχνουν - στις 7 Ιουλίου. Χρόνος για χάσιμο δεν υπάρχει ούτε για τα κόμματα, ούτε για τα τοπικά όργανα των κομμάτων, ούτε για τους υποψηφίους που θα ριχτούν στην εκλογική μάχη.

Και με δεδομένη τη μεγάλη πίεση χρόνου, έχουν πάρει “φωτιά” οι επαφές, ζυμώσεις, διεργασίες, συζητήσεις και συνεδριάσεις με φόντο τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων σε τοπικό επίπεδο.

Στα στρατηγεία των κομμάτων και εδώ στον νομό Ηρακλείου επικρατεί πλέον έντονος αναβρασμός. Οι συνεδριάσεις και οι συσκέψεις δίνουν και παίρνουν. Ομοίως καλά κρατεί το καθιερωμένο “γράψε-σβήσε” στις λίστες που θα σταλούν ως προτάσεις στα κεντρικά των κομμάτων, με τους ίδιους τους αρχηγούς των κομμάτων να έχουν βεβαίως τον τελευταίο και καθοριστικό λόγο...

Ζητούμενο από πλευράς των τοπικών στρατηγείων των κομμάτων είναι να βρεθεί η “χρυσή τομή” ανάμεσα στα δύο στοιχεία που διέπουν πάντα τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων και δεν είναι άλλα φυσικά από την ανάπτυξη δυναμικής, σε συνδυασμό όμως με την τήρηση κάποιων απαραίτητων εσωτερικών... ισορροπιών!

Τη στιγμή αυτή βεβαίως είναι πρόωρο να μιλάμε για οριστικό τοπίο στο μέτωπο της συγκρότησης των ψηφοδελτίων. Υπάρχει όμως μια πρώτη ισχυρή βάση, ένας πρώτος γερός καμβάς των ψηφοδελτίων ως προς τη σύνθεση των τοπικών εθνικών ψηφοδελτίων στον νομό Ηρακλείου από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, Ν.Δ. και Κινήματος Αλλαγής.

Ας επιχειρήσουμε, λοιπόν, να ξεδιπλώσουμε το σκηνικό με βάση τα ονόματα που έχουν δεδομένα “κλειδώσει” ή ακούγονται έντονα...

Σήμερα η λίστα της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ

Στον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει τα τελευταία 24ωρα ένας “πυρετός” διεργασιών. Προχθές μάλιστα συνεδρίασε η Ν.Ε. Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ, με αντικείμενο την κατάρτιση της τελικής πρότασής τους για τις υποψηφιότητες προς τα κεντρικά του κόμματος, όπου θα ακολουθήσει η σχετική αξιολόγηση για να ληφθούν οι αποφάσεις.

Το αρχικό πλάνο, η αρχική συνεννόηση που υπήρχε μεταξύ τοπικού και κεντρικού ΣΥΡΙΖΑ ήθελε τη Νομαρχιακή Επιτροπή να έστελνε τη λίστα στην Αθήνα χθες το απόγευμα. Ωστόσο, σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες, αυτό δεν έγινε. Ζητήθηκε μια μικρή παράταση και η λίστα με τις προτάσεις σε επίπεδο ονομάτων για το ψηφοδέλτιο του νομού Ηρακλείου αναμένεται τελικά να σταλεί σήμερα το μεσημέρι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει μια δυστοκία σε ό,τι αφορά τις γυναικείες υποψηφιότητες, με την αναζήτηση να κρατεί καλά και χθες το βράδυ.

Με βάση πληροφορίες, την περιρρέουσα ατμόσφαιρα, αλλά και τη συζήτηση που έγινε προχθές στη συνεδρίαση της Ν.Ε., η εικόνα για το ψηφοδέλτιο έχει ως εξής:

Δεδομένες θεωρούνται οι εκ νέου υποψηφιότητες των τριών σημερινών κυβερνητικών βουλευτών του νομού, δηλαδή των Σωκράτη Βαρδάκη, Νίκου Ηγουμενίδη και Γιάννη Μιχελογιαννάκη.

“Κλειδωμένη” εμφανίζεται επίσης η υποψηφιότητα του Χάρη Μαμουλάκη, ο οποίος σημειωτέον παραιτήθηκε ήδη από αντιδήμαρχος Καθαριότητας Ηρακλείου, ενώ την Παρασκευή συγκαλεί συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΕΣΔΑΚ για να αποφασιστεί ο διάδοχός του στο “τιμόνι” του Ενιαίου Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης.

Πολύ πιθανή, επίσης, θεωρείται η συμμετοχή του βουλευτή Σπύρου Δανέλλη στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στον νομό Ηρακλείου.  Ένα όνομα που επίσης ακούγεται είναι αυτό του Γιώργου Σκουλά, ο οποίος δραστηριοποιείται επαγγελματικά στον χώρο της εστίασης. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ μας, στο τραπέζι έπεσε προς στιγμήν και το όνομα του υποψήφιου Θοδωρή Δουλουμπέκη, που είναι από το Ρέθυμνο, έχει μεγαλύτερη δυναμική εκεί και δε θα είναι συνεπώς στο ψηφοδέλτιο του νομού Ηρακλείου.

Σε ό,τι αφορά τη γυναικεία εκπροσώπηση, που θα πρέπει να περιλαμβάνει 4 υποψήφιες στο 11μελές ψηφοδέλτιο, τα πάντα είναι ανοιχτά. Σύμφωνα με πληροφορίες “παίζει” το όνομα της γνωστής αρχαιολόγου και μέλους της Νομαρχιακής Επιτροπής Μαρίας Μαρή, ενώ ακούγονται έντονα τα ονόματα της προέδρου των αρχιτεκτόνων Φανής Κουτσουμπού (που ήταν υποψήφια και στις προηγούμενες εθνικές εκλογές), αλλά και της εκπαιδευτικού και μέλους της Ν.Ε. Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Χρυσάνθης Καμπουράκη.

Οι “κλειδωμένες” υποψηφιότητες στη Ν.Δ.

Στη Ν.Δ. υπήρχε, ούτως ή άλλως, έντονο ενδιαφέρον για συμμετοχές στο ψηφοδέλτιο. Ενδιαφέρον που αυξήθηκε κι άλλο μετά τα πολύ χαρμόσυνα για τη “γαλάζια” παράταξη αποτελέσματα της πρόσφατης κάλπης των ευρωεκλογών, αλλά και των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει μια πρώτη βάση κοντά 20άδας για το ψηφοδέλτιο, στο οποίο έχουν “κλειδώσει” ήδη ορισμένα ονόματα.

Δεδομένη, άνευ συζήτησης, είναι φυσικά η συμμετοχή τού νυν βουλευτή και γραμματέα του κόμματος Λευτέρη Αυγενάκη.

Δεδομένες θα πρέπει να θεωρούνται ακόμα οι υποψηφιότητες του πρώην βουλευτή Μάξιμου Σενετάκη, του πρώην προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Γρηγόρη Ροκαδάκη, του προέδρου της ΕΠΣΗ Νίκου Τζώρτζογλου, του προέδρου της ΕΑΣΗ Ανδρέα Στρατάκη και της πρώην αντιπεριφερειάρχη Θεανώς Βρέντζου-Σκορδαλάκη.

Πιθανή θεωρείται, επίσης, η συμμετοχή του γνωστού γιατρού και προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Αρχανών-Αστερουσίων Γιώργου Επιτροπάκη και του καθηγητή και περιφερειακού συμβούλου Γιώργου Ματαλλιωτάκη.

Από εκεί και πέρα, συζητιούνται αρκετά ακόμα ονόματα, ενώ ετοιμάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, και μια μεγάλη έκπληξη με γυναικεία υποψηφιότητα στο “γαλάζιο” ψηφοδέλτιο του νομού Ηρακλείου.

Οι δεδομένοι του ΚΙΝ.ΑΛ.

Στο Κίνημα Αλλαγής είναι γνωστές εδώ και καιρό οι πρώτες υποψηφιότητες που περιλαμβάνονταν σε ένα πρώτο μεγάλο κύμα υποψηφίων που είχε δοθεί επισήμως στη δημοσιότητα. Πέραν, συγκεκριμένα, του βουλευτή Ηρακλείου Βασίλη Κεγκέρογλου, είναι “κλειδωμένες” οι υποψηφιότητες του γιατρού Δημήτρη Μπρίμη, του τουριστικού πράκτορα Γιώργου Παπαδάκη, της δυναμικής επιχειρηματία Ελένης Βατσινά, του οικονομολόγου και στελέχους στο Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης Νίκου Σωφρονά, του γιατρού Γενικής Ιατρικής Παντελή Αρβανιτάκη, και του γεωπόνου και πολιτευτή Χρήστου Στρατάκη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News