Δημοτικές εκλογές '19

Δήμος Ηρακλείου: Και τώρα αναζητεί «πλειοψηφία» ο Β. Λαμπρινός

Η παράταξη Λαμπρινού έχει καταλάβει συνολικά 12 έδρες στο νέο Δ.Σ, γεγονός που σημαίνει ότι αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να καταστεί ανίσχυρη μειοψηφία σε μια κρίσιμη ψηφοφορία.

Δέκα ημέρες μετά την επανεκλογή του στη θέση του δημάρχου Ηρακλείου, ο Βασίλης Λαμπρινός άρχισε τις διερευνητικές επαφές με τους επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, προκειμένου να “χτίσει” πλειοψηφία μέσω κάποιων προγραμματικών συμφωνιών για τη νέα θητεία που αρχίζει την 1η Σεπτεμβρίου 2019.

Η αναζήτηση των νέων ισορροπιών σε ένα Δημοτικό Συμβούλιο στο οποίο την πλειοψηφία έχει ο Γιάννης Κουράκης με 18 έδρες αλλά δήμαρχος εκλέχτηκε ο Βασίλης Λαμπρινός είναι πλέον ζητούμενο, καθώς οι έδρες πέντε παρατάξεων μαζί δε δίνουν την πλειοψηφία που μπορούν να συγκροτήσουν Κουράκης-Λυγερός-Ινιωτάκης. Η παράταξη του Βασίλη Λαμπρινού έχει καταλάβει συνολικά 12 έδρες στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο, γεγονός που σημαίνει ότι αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να καταστεί ανίσχυρη μειοψηφία σε μια κρίσιμη ψηφοφορία.

Κατά τη χθεσινή ημέρα έγιναν γνωστές τρεις συναντήσεις του δημάρχου Ηρακλείου με επικεφαλής ισάριθμων παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου. Είναι σίγουρο ότι υπήρξε συνάντηση Λαμπρινού και Ηλία Λυγερού από τους “Ενεργούς Πολίτες”, αλλά και με τον Δημήτρη Βρύσαλη από τη “Λαϊκή Συσπείρωση”, καθώς οι δύο παρατάξεις εξέδωσαν η κάθε μία ξεχωριστή ανακοίνωση.

Ωστόσο, νωρίτερα χθες, και πιο συγκεκριμένα στις 9 το πρωί χθες Τετάρτη, όπως έγραψε και το πόρταλ neakriti.gr, ο κ. Λαμπρινός είχε την πρώτη συνάντηση, και αυτή δεν ήταν με κανέναν άλλο παρά με τον επικεφαλής της παράταξης “Ηράκλειο 3.7.5” Γιάννη Κουράκη, που αναδείχτηκε και πρώτη δύναμη στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Οι πληροφορίες θέλουν την πόρτα του γραφείου δημάρχου να πέρασε χθες το πρωί ο Γιάννης Κουράκης, συνοδευόμενος όμως από τον εκλεγμένο δημοτικό σύμβουλο Δημήτρη Αγαπάκη, και να είχε μια πρώτη συζήτηση με τον δήμαρχο Βασίλη Λαμπρινό.

Είναι προφανές ότι η εν λόγω συνάντηση ανήκει στις διερευνητικές επαφές του Λαμπρινού, με σκοπό το “χτίσιμο” της πλειοψηφίας της επόμενης ημέρας και προφανώς έγινε με πρωτοβουλία του δημάρχου.

Εξάλλου, εκείνος βρίσκεται τώρα στην “ανάγκη”, ώστε να πετύχει συμφωνίες με τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης για να επιτευχθεί ο συσχετισμός των δυνάμεων για να γίνει εφικτή η διακυβέρνηση του Δήμου Ηρακλείου. Πληροφορίες θέλουν σήμερα και αύριο να ολοκληρώνει ο δήμαρχος Ηρακλείου τις επαφές του με τους επικεφαλής των παρατάξεων, καθώς αναμένονται συναντήσεις με τους κ.κ. Σισαμάκη, Κουκιαδάκη, Σχοιναράκη, Ινιωτάκη και Βασιλάκη.

Εκείνο που αξίζει να σημειωθεί είναι οι παρατάξεις αυτές, και οι πέντε συνολικά, έχουν 11 έδρες. Η παράταξη Λαμπρινού έχει 12 έδρες. Δηλαδή ακόμη και η σύμπραξη Λαμπρινού και όλων των παραπάνω δε φτάνει την απόλυτη πλειοψηφία των 25 εδρών, αλλά τις 23.

Οι ανακοινώσεις

Η συνάντηση του Ηλία Λυγερού έγινε κατά πληροφορίες με ακόμη τρεις παρόντες από τον συνδυασμό του, και ειδικότερα τους κυρίους Γ. Μανδαλάκη, Ζαχ. Ασσαριωτάκη και Τ. Τσατσάκη, ενώ αργά το απόγευμα εξεδόθη και σχετική ανακοίνωση από την παράταξη “Ηράκλειο, Ενεργοί Πολίτες”, που αναφέρει: «Έπειτα από πρόσκληση του δημάρχου Ηρακλείου, ο Ηλίας Λυγερός και μέλη των “Ενεργών Πολιτών” βρέθηκαν στο Δημοτικό Μέγαρο και είχαν συνάντηση μαζί του. Συζητήθηκε η επόμενη μέρα του Δήμου και διαπιστώθηκε η ανάγκη πολιτικής και προγραμματικής σύγκλισης, ως προϋπόθεση για τη συνέχεια των συζητήσεων».

Ακολούθησε ανακοίνωση και από την παράταξη “Λαϊκή Συσπείρωση” για τη συνάντηση Βρύσαλη και Λαμπρινού. Η ανακοίνωση αναφέρει: «Αντιπροσωπία της “Λαϊκής Συσπείρωσης”, αποτελούμενη από τον επικεφαλής της Βρύσαλη Δημήτρη και τον δημοτικό σύμβουλο Κασαπάκη Μιχάλη, συναντήθηκε σήμερα (σ.σ. χθες) με τον δήμαρχο κ. Λαμπρινό, μετά από πρόσκλησή του. Μετά το τέλος της συνάντησης, ο Δημήτρης Βρύσαλης έκανε την παρακάτω δήλωση: “Ενημερώσαμε τον δήμαρχο για το ότι εξακολουθούμε να έχουμε τις ίδιες θέσεις που είχαμε τόσο στον α’ γύρο των δημοτικών εκλογών όσο και στον β’. Την εφαρμογή, δηλαδή, στην πράξη μιας πολιτικής λαϊκής αντιπολίτευσης απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική της Ε.Ε., που δίνει τις κατευθύνσεις, την κυβέρνηση που τις υλοποιεί και τους Δήμους που την εξειδικεύουν. Αυτό στήριξαν και ζήτησαν από εμάς οι Ηρακλειώτες που μας τίμησαν με την ψήφο τους και δεν έχουμε σκοπό να τους απογοητεύσουμε.

Επομένως δεν πρόκειται να συναινέσουμε σε καμία συνεργασία για τη διοίκηση του Δήμου. Διοίκηση που θα επιδιώξει να συνεχιστεί απρόσκοπτα η εφαρμογή των δεσμεύσεων σε κυβέρνηση και Ε.Ε., για έναν Δήμο που θα επιβαρύνει τους δημότες με επιπλέον δημοτική φορολογία για να δημιουργεί πλεονάσματα, θα υποβαθμίζει και θα ιδιωτικοποιεί υπηρεσίες και θα αποδέχεται τη διαρκή υποχρηματοδότηση του Δήμου από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Δεν παραγνωρίζουμε ότι στο Δημοτικό Συμβούλιο ο συσχετισμός παραμένει αρνητικός για τα λαϊκά συμφέροντα. Είναι δεδομένη η συμφωνία όλων των άλλων δημοτικών παρατάξεων στην εφαρμογή της παραπάνω πολιτικής, όπως έχουν επί της ουσίας διατρανώσει ακόμα και πριν εκλεγούν!

Η διαβεβαίωσή μας προς τον ηρακλειώτικο λαό είναι ότι θα βρεθούμε έτοιμοι, με προτάσεις και θέσεις, που θα βάλουν μπροστά τις δικές του ανάγκες. Εκεί θα κριθούμε όλοι. Κάθε παράταξη, κάθε δημοτικός σύμβουλος. Με ποιον είναι και τα συμφέροντα ποιου υπηρετεί”».

Σχόλια