Δημοτικές εκλογές '19

Εκλογές 2019: Οι 13 νέοι δήμαρχοι της Κρήτης

Θρίλερ, ανατροπές αλλά και εύκολες νίκες επιφύλασσε η κάλπη.Μεγάλος νικητής της χθεσινής ημέρας αναδείχτηκε η αποχή

Πολυσύνθετη αποδείχτηκε η εκλογική μάχη του β' γύρου στους Δήμους της Ανατολικής Κρήτης. Σε κάποιες περιπτώσεις η χθεσινή επαναληπτική κάλπη επιφύλασσε γερά θρίλερ και ανατροπές στο νήμα, όπως π.χ. στον Δήμο Μινώα Πεδιάδος.

Σε κάποιες άλλες περιπτώσεις, η κάλπη επιφύλασσε ανατροπή σκηνικού, αλλά με λιγότερο αγωνιώδη τρόπο, όπως π.χ. στον Δήμο Χερσονήσου.

 Την ίδια ώρα, δεν έλειψαν οι εκλογικές μάχες που εξελίχθηκαν σε άνετο “μονόλογο”, με τους νικητές του α' γύρου να καταφέρνουν να αυξήσουν άρδην τη διαφορά που είχαν καταγράψει από τους αντιπάλους τους κατά την πρώτη Κυριακή των δημοτικών εκλογών.

Μεγάλος νικητής πάντως της χθεσινής ημέρας αναδείχτηκε δυστυχώς η αποχή, που κινήθηκε σε γενικές γραμμές λίγο κάτω ή και λίγο πάνω από το 50%, και είναι ένα γεγονός που σκορπά έντονο προβληματισμό και χρήζει πολλών αναλύσεων...

Δ. Ηρακλείου: Αποχή και "συμμαχία" χάρισαν τη νίκη στον Β.Λαμπρινό 

Στο Ηράκλειο εξελέγη για δεύτερη φορά δήμαρχος ο Βασίλης Λαμπρινός, συγκεντρώνοντας 52,4% έναντι 47,6% του Γιάννη Κουράκη, με την αποχή να αγγίζει το δυσθεώρητο 52%, δηλαδή το εκλογικό αποτέλεσμα εκπορεύεται από τη μειοψηφία του εκλογικού σώματος του Ηρακλείου, δηλαδή το 48%! Από αυτό, ο Βασίλης Λαμπρινός έλαβε το 52,4%, πλειοψηφία που στις ψήφους του αντιστοιχεί στο 24,33% του όλου των εγγεγραμμένων, ενώ φάνηκε, όπως και το 2014, ο Γιάννης Κουράκης να χάνει στα εκλογικά τμήματα του λεγόμενου αστικού Ηρακλείου, σε κάποια στο κέντρο, στον Μασταμπά, στις Μεσαμπελιές κ.λπ. 

Δ. Μαλεβιζίου: Καθαρή επικράτηση Μενέλαου Μποκέα

Θερμή προμηνυόταν η μάχη του β’ γύρου στον Δήμο Μαλεβιζίου, όπου, πέρα από το αμφίρροπο κλίμα που είχε δημιουργήσει η απόλυτα... οριακή διαφορά της α' Κυριακής και οι μόλις 62 ψήφοι που χωρίζουν τον πρώτο Κώστα Μαμουλάκη από τον δεύτερο Μενέλαο Μποκέα, είχαν ανέβει όσο πουθενά αλλού οι τόνοι της αντιπαράθεσης.

Τελικά ο αμφίρροπος χαρακτήρας του α' γύρου δεν επιβεβαιώθηκε στον βαθμό που αναμενόταν στον β' γύρο. Ο Μενέλαος Μποκέας πήρε από την αρχή σχεδόν της καταμέτρησης “κεφάλι” έναντι του Κώστα Μαμουλάκη, ενώ όσο περνούσε η ώρα και αυξάνονταν τα αποτελέσματα από τα εκλογικά τμήματα η διαφορά υπέρ του κ. Μποκέα συνεχώς μεγάλωνε.

Λίγο μετά τις 9 το βράδυ, με την ενσωμάτωση στο 62,3%, ο Μενάλος Μποκέας είχε “κλειδώσει” ήδη τη δημαρχιακή εκλογή του, αφού την ώρα εκείνη είχε εκτοξευτεί στο 59,3%, έναντι 40,7% του Κώστα Μαμουλάκη. Η αποχή στον Δήμο Μαλεβιζίου, την ώρα εκείνη, έφτανε στο 36,8%, ποσοστό μικρότερο από τα αντίστοιχα ποσοστά στους περισσότερους Δήμους της Κρήτης.

Τελικά, η διαφορά κυμάνθηκε σε μικρότερο επίπεδο. Με την πλήρη καταμέτρηση των αποτελεσμάτων σε όλα τα εκλογικά τμήματα, ο νέος δήμαρχος Μαλεβιζίου πήρε 53,1% και 8.020 ψήφους, ενώ ο απερχόμενος δήμαρχος συγκέντρωσε 46,9% με 7.080 ψήφους.

“Όπλο” για την καθαρή επικράτηση του Μενέλαου Μποκέα αποτέλεσε η κεντρική δημοτική ενότητα του Γαζίου. Στον α' γύρο, ο κ. Μποκέας είχε πάρει την κεντρική ενότητα Γαζίου με διαφορά 12,7 μονάδων. Η διαφορά χθες εκτοξεύτηκε, δίνοντας το έναυσμα για να ξεκαθαρίσει η εκλογή Μποκέα στον δημαρχιακό θώκο Μαλεβιζίου.

Είναι προφανές ότι ο νέος δήμαρχος απορρόφησε ένα σημαντικό ποσοστό της δεξαμενής των 1.984 ψήφων του 3ου συνδυασμού με επικεφαλής τον Σπύρου Καλλέργη.

Το κλίμα από νωρίς το βράδυ ήταν πανηγυρικό στο επιτελείο του συνδυασμού “Το Μαλεβίζι Μπορεί”, ενώ ο κ. Μποκέας ευχαρίστησε για την ψήφο των πολιτών και έκανε λόγο για αλλαγή σελίδας στον Δήμο.

Ο κ. Μαμουλάκης, που αποχωρεί από τον δημαρχιακό θώκο μετά από δύο θητείες και 9 χρόνια, μετέβη στο εκλογικό κέντρο του νέου δημάρχου και τον συνεχάρη για την εκλογή του.

Σε σχετική ανακοίνωσή του ο Κώστας Μαμουλάκης αναφέρει: «Οι πολίτες του Μαλεβιζίου αποφάσισαν. Και η απόφασή τους, όπως είχα δηλώσει, είναι σεβαστή. Θα ήθελα να ευχαριστήσω από καρδιάς όλες και όλους τους Μαλεβιζιώτες που τίμησαν με την ψήφο τους τη δημοτική μας παράταξη “Νέοι Δρόμοι”. Που πίστεψαν στις προτάσεις μας για την επόμενη μέρα, που αξιολόγησαν θετικά τον απολογισμό μας, που συμμερίστηκαν το όραμά μας για το Μαλεβίζι. Εύχομαι στον κ. Μενέλαο Μποκέα κάθε επιτυχία ως δήμαρχος Μαλεβιζίου, όπως επίσης και σε όλους τους εκλεγμένους δημοτικούς και τοπικούς συμβούλους του Μαλεβιζίου καλή δύναμη στην κοινή προσπάθεια - για την πρόοδο του τόπου μας, για την ευημερία των συμπολιτών μας».

Δ. Χερσονήσου: Ο Γιάννης Σέγκος “έφερε τούμπα” το σκηνικό!

Ανατροπή σηματοδότησε ο β' γύρος των δημοτικών εκλογών στον μεγαλύτερο τουριστικό δήμο της Κρήτης.

Ο νυν επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Γιάννης Σέγκος, κατάφερε να “εκθρονίσει” τον απερχόμενο δήμαρχο Γιάννη Μαστοράκη, ο οποίος είχε επικρατήσει οριακά στον α' γύρο, αλλά χθες έμεινε πίσω κατά 5 και πλέον ποσοστιαίες μονάδες.

Με καταμετρημένα τα αποτελέσματα και στα 49 εκλογικά τμήματα του Δήμου, ο Γιάννης Σέγκος εκλέχτηκε με 6.249 ψήφους και ποσοστό 52%. Ο Γιάννης Μαστοράκης πήρε 5.774 ψήφους και ποσοστό 48%. Θυμίζουμε ότι, κατά την α' Κυριακή, τους δύο “μονομάχους” χώρισαν μόλις 88 ψήφοι! Στον α’ γύρο ο απερχόμενος δήμαρχος Γιάννης Μαστοράκης είχε πάρει 5.600 ψήφους, ενώ ο Γιάννη Σέγκος 5.512 ψήφους. Είναι αξιοσημείωτο ότι ο Γιάννης Μαστοράκης κατάφερε να πάρει ελάχιστες παραπάνω ψήφους συγκριτικά με την α' Κυριακή!

Δ. Μινώα ΠΕΔΙΑΔΟΣ :Πρωτιά για τον Μ.Φραγκάκης μετά από βραδιά θρίλερ και ανατροπή

Εκλογές-θρίλερ και ανατροπή τόσο του σκηνικού του α' γύρου όσο και της δημαρχίας επιφύλασσε η χθεσινή επαναληπτική κάλπη στον Δήμο Μινώα Πεδιάδος. Ο Μανόλης Φραγκάκης κατάφερε να ανατρέψει την εις βάρος του διαφορά από την α' Κυριακή, να προσπεράσει στο νήμα τον απερχόμενο δήμαρχο Ζαχαρία Καλογεράκη και να εκλεγεί με λίγες ψήφους διαφορά νέος δήμαρχος στον Δήμο που θα “υποδεχτεί” το νέο διεθνές αεροδρόμιο... Και δεν ξέρουμε αν αυτό το ζήτημα θα αποδειχθεί “δύσκολη εξίσωση” με τον κ. Φραγκάκη στο τιμόνι. Διότι πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο της Κρήτης και ο νέος δήμαρχος της περιοχής, που θα το φιλοξενήσει, είχε αποφύγει να τοποθετηθεί ευθέως υπέρ ή κατά το προηγούμενο διάστημα. Είχε κρατήσει μια επαμφοτερίζουσα στάση, επιδιώκοντας ίσως να τα έχει καλά με όλες τις πλευρές. Χθες πάντως δήλωσε, μιλώντας στην “ΚΡΗΤΗ TV”, ότι πρόκειται για ένα σημαντικό αναπτυξιακό έργο για την περιοχή, για το οποίο όμως θα πρέπει να διεκδικηθούν, όπως σημείωσε, πιο πιεστικά ορισμένες παράμετροι και επιμέρους ζητήματα για την τοπική κοινωνία. Μένει να δούμε τι ακριβώς σημαίνει αυτό και πόσο θα επηρεάσει το μέλλον τού κομβικής σημασίας, τόσο για τον Δήμο Μινώα όσο και για ολόκληρο το νησί, έργου. Με καταμετρημένο το 100% των ψήφων, ο κ. Μανόλης Φραγκάκης έλαβε ποσοστό 50,1%, έναντι 49,9% του κ. Ζαχαρία Καλογεράκη. Μόλις 24 ψήφοι διαφορά χώρισαν τους δύο υποψηφίους, που συγκεκριμένα έλαβαν: Μανόλης Φραγκάκης 5.757 ψήφους και Ζαχαρίας Καλογεράκης 5.733 ψήφους. Ο Ζαχαρίας Καλογεράκης, που είναι πολύ πιθανόν βεβαίως να ζητήσει επανακαταμέτρηση, από τη στιγμή που η διαφορά είναι μόλις 24 ψήφοι, επισκέφτηκε τον Μανόλη Φραγκάκη και τον συνεχάρη για τη νίκη του στην εκλογική μάχη.

Δ. Αγίου Νικολάου : “Καρμπόν” με τον πρώτο γύρο

Σκηνικό- “καρμπόν” με τον α’ γύρο κατέγραψε η χθεσινή κάλπη στον Δήμο Αγίου Νικολάου.

Ο Αντώνης Ζερβός και ο Νίκος Κοκκίνης διατήρησαν τη δική τους δυναμική και συσπείρωση. Και από εκεί και πέρα μοιράστηκαν, καταπώς φαίνεται, το όποιο μέρος της δεξαμενής ψηφοφόρων του τρίτου συνδυασμού, με επικεφαλής τον Γιάννη Ανδριώτη, που πήγε χθες να ψηφίσει - και λέμε “όποιο”, γιατί η αποχή ήταν μεγάλη, φτάνοντας το 46,2%.

Έτσι, και χθες στον β’ γύρο η διαφορά υπέρ του απερχόμενου δημάρχου κινήθηκε στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη Κυριακή, περί τις 6 ποσοστιαίες μονάδες δηλαδή, σηματοδοτώντας την επανεκλογή, έστω και με σχετική αγωνία, του Αντώνη Ζερβού.

Ο απερχόμενος δήμαρχος Αντώνης Ζερβός επανεκλέχτηκε με ποσοστό 53,2% και 6.304 ψήφους. Ο Νίκος Κοκκίνης, που το πάλεψε από την πλευρά του αλλά δεν μπόρεσε να ανατρέψει την κατάσταση και την “ψαλίδα” που είχε διαμορφωθεί από την α' Κυριακή, πήρε ποσοστό 46,8% και 5.546 ψήφους.

Στα αξιοσημείωτα της εικόνας της χθεσινής κάλπης το ότι ο επανεκλεγείς δήμαρχος κατέγραψε εκ νέου καθαρή υπεροχή στην κεντρική ενότητα Αγίου Νικολάου-Ελούντας, ενώ κατάφερε, συγκριτικά με τον α' γύρο, να μειώσει τη διαφορά του με τον Νίκο Κοκκίνη στη δημοτική ενότητα Νεάπολης.

 

Δ. Σητείας: Δικαίωσε την εκτίμηση του φαβορί

Από τις “μονομαχίες” που είχαν διαφαινόμενο φαβορί θεωρούταν ο β' γύρος στον Δήμο Σητείας. Και όντως οι εκτιμήσεις έπεσαν μέσα, με τον Γιώργο Ζερβάκη να “καθαρίζει” τη δημαρχία από νωρίς!

Ο νέος δήμαρχος Γιώργος Ζερβάκης, που πήρε 38,7%, προσήλθε στην επαναληπτική μάχη με μεγάλο προβάδισμα 12,1 μονάδων από τον αντίπαλό του Νίκο Κουρουπάκη, που έλαβε 26,6% την α' Κυριακή.

Ο Γιώργος Ζερβάκης άνοιξε ακόμα περισσότερο την “ψαλίδα”. Ήδη προτού συμπληρωθεί μία ώρα από το κλείσιμο της κάλπης είχε διαφανεί ότι ο περιφερειακός σύμβουλος Γιώργος Ζερβάκης πέτυχε εύκολη επικράτηση.

Στις 9 το βράδυ, δύο ώρες μετά το κλείσιμο της κάλπης, η δημαρχία είχε κριθεί οριστικά. Με την ενσωμάτωση στο 84,3%, ο Γιώργος Ζερβάκης συγκέντρωνε 60,8%, έναντι 39,2% του Νίκου Κουρουπάκη, ενώ η αποχή άγγιζε το 44,3%. Ήδη μάλιστα την ώρα εκείνη ο πρώην δήμαρχος Σητείας είχε συγχαρεί τον νέο δήμαρχο Σητείας για την εκλογή του.

Με βάση τα τελικά αποτελέσματα, ο νέος δήμαρχος Σητείας, Γιώργος Ζερβάκης, έλαβε 60,6% (6.260 ψήφους), ενώ ο Νίκος Κουρουπάκης έλαβε 39,4%(4.077 ψήφους).

Όπως είχε συμβεί και στον α' γύρο, ο Γιώργος Ζερβάκης “έγραψε” τη μεγαλύτερη διαφορά του έναντι του Νίκου Κουρουπάκη στην κεντρική δημοτική ενότητα, αυτή της Σητείας, που είναι και η μεγαλύτερη πληθυσμιακά. Αυτό από μόνο του ήταν σημείο- “κλειδί” για να πετύχει ο νέος δήμαρχος Σητείας μια εύκολη, όπως αποδείχτηκε στην κάλπη, εκλογή...

 

Δ. Γόρτυνας: Ο Μ. Κοκολάκης “εκθρόνισε” τον Νίκο Σχοιναράκη

Στον Δήμο Γόρτυνας ο Μιχάλης Κοκολάκης κατέβηκε στον β’ γύρο με ένα σημαντικό “μαξιλάρι” ασφαλείας που έδινε στίγμα ανατροπής του απερχόμενου δημάρχου Νίκου Σχοιναράκη - κάτι που επισφραγίστηκε στη χθεσινή κάλπη.

Στον α' γύρο ο Μιχάλης Κοκολάκης είχε πάρει 45,28%, επικρατώντας εμφατικά στη δημοτική ενότητα Αγίας Βαρβάρας, ενώ ο αντίπαλός του στη χθεσινή κάλπη, Νίκος Σχοιναράκης, είχε λάβει 27,09% κατά την α' Κυριακή.

Η εικόνα αυτή δεν άλλαξε σε τίποτε χθες. Ίσα-ίσα ο Μιχάλης Κοκολάκης αύξησε στη χθεσινή κάλπη τη δυναμική του συγκριτικά με τον α' γύρο, πετυχαίνοντας μια εύκολη δημαρχιακή εκλογή.

Με βάση τα συνολικά αποτελέσματα, ο Μιχάλης Κοκολάκης εκλέχτηκε πανηγυρικά νέος δήμαρχος Γόρτυνας με ποσοστό 68,5% (και 6.759 ψήφους), έναντι 31,5% (και 3.104 ψήφους) του Νίκου Σχοιναράκη.

Η αποχή στον Δήμο Γόρτυνας κινήθηκε σε πολύ υψηλά ποσοστά, πολύ πάνω από ό,τι θα περίμενε ίσως κανείς στον συγκεκριμένο Δήμο. Άγγιξε συγκεκριμένα το 46%!

Δ. Φαιστού: Εύκολη εκλογή για τον Γρηγόρη Νικολιδάκη

H κάλπη για τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών στον Δήμο Φαιστού έβγαλε νέο δήμαρχο τον Γρηγόρη Νικολιδάκη. Η κάλπη του α' γύρου προμήνυε αμφίρροπη μάχη.

Στον Δήμο Φαιστού, κατά την α' Κυριακή, ο Γρηγόρης Νικολιδάκης με 29,02% άφησε λίγο πίσω τον Γιάννη Νικολακάκη, που πήρε 26,32%. Ωστόσο ο β' γύρος αποδείχτηκε “μονόλογος” για τον Γρηγόρη Νικολιδάκη, ο οποίος πέτυχε εύκολη νίκη με 28 ποσοστιαίες μονάδες! Ειδικότερα, με βάση τη συνολική καταμέτρηση και στα 55 εκλογικά τμήματα του Δήμου, ο Γρηγόρης Νικολιδάκης έλαβε ποσοστό 64% και 7.863 ψήφους. Ο αντίπαλός του Γιάννης Νικολακάκης έλαβε 36% και 4.430 ψήφους. Η αποχή κινήθηκε στο 43,1%.

Όπως μπορεί να διαπιστώσει κανείς με μια πρώτη συγκριτική ματιά στις ψήφους που είχαν συγκεντρώσει οι δύο μονομάχοι στον α' και στον β' γύρο, είναι φανερό ότι χθες ο νέος δήμαρχος απορρόφησε όλους σχεδόν τους ψηφοφόρους από τις άλλες παρατάξεις που προσήλθαν χθες στην κάλπη για να ψηφίσουν...

Ο νέος δήμαρχος Φαιστού επιβεβαίωσε και χθες την υπεροχή που είχε καταγράψει από την πρώτη Κυριακή στις δημοτικές ενότητες Μοιρών και Τυμπακίου. Στην ενότητα Τυμπακίου, μάλιστα, πέτυχε σαρωτική επικράτηση με ποσοστό 73,8%, έναντι 26,2% του Γιάννη Νικολακάκη.

Δ. Ιεράπετρας : Άνετη επανεκλογή για τον Θεοδόση Καλαντζάκη

Δεύτερη σερί θητεία ξεκινά από την 1η Σεπτεμβρίου στον Δήμο Ιεράπετρας ο απερχόμενος δήμαρχος Θεοδόσης Καλαντζάκης, ο οποίος πέτυχε σχετικά εύκολα, με 18 μονάδες διαφορά, την επανεκλογή του.

Στο 100% της καταμέτρησης των αποτελεσμάτων, ο Θεοδόσης Καλαντζάκης πήρε 6.444 ψήφους και ποσοστό 59%, ενώ ο αντίπαλός του Αντώνης Πετράς πήρε 4.478 ψήφους και ποσοστό 41%.

Στον α' γύρο ο νυν δήμαρχος είχε καταγράψει διαφορά της τάξης σχεδόν των 12 μονάδων. Με παρακαταθήκη τη διαφορά αυτή, με ουδέτερες επισήμως τις άλλες 5 παρατάξεις, αλλά και με αξιοσημείωτη αποχή που εκτοξεύτηκε στο 51,5%, ο Θεοδόσης Καλαντζάκης δε δυσκολεύτηκε να “μεγαλώσει” την υπέρ του διαφορά και να επισφραγίσει μια δεύτερη συνεχόμενη θητεία στον Δήμο Ιεράπετρας.

Οι νικητές σε Ρέθυμνο και Χανιά

Τρία εκλογικά θρίλερ και μία εύκολη επικράτηση επεφύλασσε χθες ο δεύτερος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών στους νομούς Ρεθύμνου και Χανίων. Ο Σωκράτης Κεφαλογιάννης στα Ανώγεια επέστρεψε στο “τιμόνι” του Δήμου, επικρατώντας με μόλις 13 ψήφους (!) του έτερου διεκδικητή Μανόλη Καλλέργη.

Ο Χαράλαμπος Κουκιανάκης διατήρησε τα “σκήπτρα” στον Δήμο Αποκόρωνα με 328 ψήφους διαφορά από τον Σταμάτη Σγουράκη, ενώ ο Γιώργος Μαρινάκης σε ένα σκηνικό “καρμπόν” με το 2014, επανεξελέγη δήμαρχος Ρεθύμνου με διαφορά 919 ψήφων από τον Θοδωρή Νίνο.

Στην αντίπερα όχθη, εύκολη και ξεκάθαρη ήταν η νίκη του Παναγιώτη Σημανδηράκη στον Δήμο Χανίων, ο οποίος επικράτησε με 57,2% έναντι 42,8% του έτερου “μονομάχου” Άρη Παπαδογιάννη.

Αναλυτικότερα:

Δ. Χανίων:  Ξεκάθαρη νίκη Παναγιώτη Σημανδηράκη

Ξεκάθαρη ήταν νίκη του Παναγιώτη Σημανδηράκη στον Δήμο Χανίων. Ο νεαρός διεκδικητής του δημαρχιακού θώκου με ποσοστό 57,2% (20.653 ψήφους) επικράτησε άνετα του Άρη Παπαδογιάννη, που συγκέντρωσε ποσοστό 42,8% (15.483).

Υπενθυμίζεται πως την πρώτη Κυριακή πρώτος το νήμα είχε κόψει ο κ. Παπαδογιάννης με 26,9% και τον κ. Σημανδηράκη να ακολουθεί με 19,1%.

Ακολούθησε μία εβδομάδα έντονων διεργασιών, με τον κ. Σημανδηράκη, όπως φάνηκε εκ του αποτελέσματος, να αντλεί περισσότερες ψήφους από τις δεξαμενές των υπόλοιπων υποψήφιων δημάρχων. Η πλειοψηφία των εδρών, ωστόσο, στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο παραμένει στα χέρια τού κ. Παπαδογιάννη, ο οποίος έχει 13 έδρες έναντι 9 του κ. Σημανδηράκη. Το ενδιαφέρον έγκειται στο πώς θα διαμορφωθούν οι συνεργασίες στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο.

«Σήμερα είναι μια σπουδαία ημέρα, σήμερα νίκησε η τόλμη, νίκησε η ελπίδα, νίκησαν τα Χανιά. Οι δημότες των Χανίων έδωσαν ξεκάθαρη εντολή να ορίσουμε εμείς την κατεύθυνση των Χανίων. Σήμερα τελείωσε μια δύσκολη εκλογική μάχη, που αφήνει πίσω ό,τι μας χωρίζει.

Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον Τάσο Βάμβουκα, τον Άρη Παπαδογιάννη και όλους τους υπόλοιπους υποψηφίους. Έχουμε σκοπό να προχωρήσουμε με εποικοδομητική διάθεση συνεργασίας με όλες τις παρατάξεις», ανέφερε στις πρώτες δηλώσεις του μετά την εκλογή του ο κ. Σημανδηράκης.

«Θα ήθελα, εκπροσωπώντας τη δημοτική παράταξη “Μαζί για τα Χανιά της Επόμενης Μέρας”, να ευχηθώ καλή δύναμη στον νέο δήμαρχο Χανίων, κ. Παναγιώτη Σημανδηράκη. Ελπίζω, μέσα από συνθέσεις και δημιουργικό διάλογο στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο, να μπορέσουμε όλοι μαζί να φτιάξουμε ένα καλύτερο Δήμο για μας και τα παιδιά μας», υπογράμμισε ο υποψήφιος δήμαρχος Γρηγόρης Αρχοντάκης στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Δ. Αποκόρωνα: Ξανά δήμαρχος ο Χαράλαμπος Κουκιανάκης

Σε μια επανάληψη του εκλογικού “θρίλερ” του 2014, Χαράλαμπος Κουκιανάκης και Σταμάτης Σγουράκης “κονταροχτυπήθηκαν” χθες για τον δημαρχιακό θώκο Αποκόρωνα, με τον νυν δήμαρχο να κόβει ξανά πρώτος το νήμα και να παραμένει για μία ακόμη θητεία στο “τιμόνι” του Δήμου.

Ο κ. Κουκιανάκης συγκέντρωσε 4.609 ψήφους και ποσοστό 51,8%, ενώ ο διεκδικητής του κ. Σγουράκη έλαβε 4.281 ψήφους και ποσοστό 48,2%.

Υπενθυμίζεται πως ο Χαράλαμπος Κουκιανάκης προκρίθηκε στον δεύτερο γύρο, με “προίκα” ποσοστό 39%, ενώ ο κ. Σταματάκης με 30,9%, και το ερώτημα όλων ήταν πού θα κινηθούν οι ψηφοφόροι τού κ. Παντελή Καραγιαννάκη και του κ. Μελισσάκη.

Τεράστιο το ποσοστό αποχής και στον Δήμο Αποκόρωνα, καθώς το 50,1% των ψηφοφόρων δεν προσήλθε στις κάλπες.

Δ. Ρεθύμνου: Ανανέωσε τη θητεία του ο Γιώργος Μαρινάκης

Σε μια αναμέτρηση- “καρμπόν” με αυτήν του 2014, ο Γιώργος Μαρινάκης παρέμεινε στο “τιμόνι” του Δήμου Ρεθύμνου, επικρατώντας με 11.743 ψήφους και ποσοστό 52% του έτερου διεκδικητή του δημαρχιακού θώκου Θοδωρή Νίνου, ο οποίος έκλεισε τη βραδιά με 10.824 ψήφους και ποσοστό 48% (διαφορά 919 ψήφους και ποσοστό 4%).

Ο Γιώργος Μαρινάκης έδωσε τη χθεσινή μάχη με “προίκα” διαφορά 3,1% από την πρώτη Κυριακή, την οποία άνοιξε κατά 0,9%, έχοντας την επίσημη στήριξη της 3ης σε δυναμική παράταξης με επικεφαλής τον Θωμά Κρεβετζάκη, που είχε πάρει στον α' γύρο 6,49%.

Στην πρώτη του δήλωση μετά την επανεκλογή του ο Γιώργος Μαρινάκης υπογράμμισε τα εξής: «Αυτή η νίκη είναι της κοινωνίας. Οι ανώνυμοι άνθρωποι που με βοήθησαν να καταδείξω ότι το Ρέθυμνο πρέπει να έχει νέα αντίληψη. Σε όλη την προεκλογική περίοδο μπόρεσα να καταθέσω την αλήθεια μου και οι δημότες το αντιλήφθηκαν.

Πριν από λίγο, ο κ. Νίνος με συνεχάρη. Ήταν μια καθαρή πολιτική πράξη πολιτικής ευπρέπειας. Πρέπει να αφήσουμε πίσω το παρελθόν. Είμαι αισιόδοξος για τη συνεργασία μου με τον κ. Νίνο, γιατί κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί στην αλήθεια των αριθμών. Εγώ θα προσπαθήσω να προσεγγίσω όσο περισσότερους δημοτικούς συμβούλους μπορώ για να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα για το Ρέθυμνο. Προτεραιότητές μου είναι το εξαιρετικά μεγάλο έργο που πρέπει να υλοποιηθεί. Τα πράγματα είναι και εύκολα και δύσκολα. Εύκολα γιατί πολλά είναι ήδη πεπραγμένα και δύσκολα γιατί πρέπει να νικήσουμε το “τέρας” της γραφειοκρατίας και της υποστελέχωσης», ανέφερε ο επανεκλεγείς δήμαρχος Ρεθύμνου, Γιώργος Μαρινάκης.

Στα αρνητικά της χθεσινής βραδιάς το υψηλό ποσοστό αποχής, που έφτασε το 41,5%.

Δ. Ανωγείων: Δήμαρχος με 13 ψήφους διαφορά!

Σε μια ακόμη αναμέτρηση στήθος με στήθος, με τον νικητή να κόβει το νήμα με διαφορά μόλις 13 ψήφων (!), κρίθηκε χθες το βράδυ ο δημαρχιακός θώκος στα Ανώγεια. Σωκράτης Κεφαλογιάννης και Μανόλης Καλλέργης “κονταροχτυπήθηκαν” σε μια εκλογική αναμέτρηση- “θρίλερ” - επιβεβαιώνοντας μάλιστα την παράδοση που έχουν “χτίσει” τα τελευταία χρόνια οι δύο άνδρες - με τους ρόλους ωστόσο να αντιστρέφονται και τον Σωκράτη Κεφαλογιάννη να τερματίζει πρώτος αυτή τη φορά με 1.035 ψήφους και ποσοστό 50,3% και τον νυν δήμαρχο Ανωγείων Μανόλη Καλλέργη να συγκεντρώνει 1.022 ψήφους και ποσοστό 49,7%.

Υπενθυμίζεται πως το 2014 ο κ. Κεφαλογιάννης είχε χάσει τον Δήμο από τον Μανόλη Καλλέργη με μία μόλις ψήφο διαφορά! Υπενθυμίζεται, επίσης, πως ο Σωκράτης Κεφαλογιάννης είχε τερματίσει δεύτερος την πρώτη Κυριακή με ποσοστό 45,5%, έναντι 46,1% του Μανόλη Καλλέργη. Μιλάμε, λοιπόν, για μια μικρή ανατροπή. Στα αξιοσημείωτα της χθεσινής βραδιάς το χαμηλό ποσοστό αποχής, που έφτασε μόλις στο 19,5%.

 

 

Σχόλια