Δημοτικές Εκλογές: Οι κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις του Β’ γύρου

Δημοτικές
Δημοτικές Εκλογές: Οι κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις του Β’ γύρου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κρίσιμη η σημερινή ψήφος - Η σημασία της επαναληπτικής διαδικασίας και οι παράγοντες που διαμορφώνουν την εικόνα της κάλπης

Οι επαναληπτικές εκλογές θα δώσουν τη νέα δημοτική Αρχή στο Ηράκλειο και σε 12 ακόμη Δήμους της Κρήτης.

Οι αναμετρήσεις είναι κρίσιμες, γιατί πλέον ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν είναι διακοσμητικός, αλλά πολύ ουσιαστικός: Κατά ένα μεγάλο ποσοστό, η καθημερινότητά μας, η ζωή μας στην πόλη και το πόσο λειτουργική θα είναι η πόλη μας, όλα αυτά εξαρτώνται, εν πολλοίς, από την επιλογή μας στο πρόσωπο του δημάρχου (μιας και τα πρόσωπα που θα αποτελούν τα Δημοτικά Συμβούλια τα έχουμε ήδη επιλέξει).

Κάποιοι θεωρούν δεδομένο ότι με το “μοιρασμένο” Δημοτικό Συμβούλιο η δράση της δημοτικής Αρχής θα “υπαγορεύεται” από τα προβλήματα της πόλης. Δεν είναι ακριβώς έτσι, φοβούμαστε. Η ιεράρχηση των προβλημάτων και των προτεραιοτήτων, αλλά και η αποφασιστικότητα για δράση και φυσικά και τα προγράμματα διαφοροποιούν άρδην τους υποψηφίους.

Η εφημερίδα “Νέα Κρήτη”, ενόψει αυτής της εκλογικής αναμέτρησης, θέλει να απευθυνθεί σε εσάς, τους αναγνώστες της, δίχως καμία διάθεση επηρεασμού ή “κατεύθυνσης”, και να θέσει ορισμένα ζητήματα.

Η συμμετοχή μετρά

Πολλοί ψηφοφόροι, έχοντας αναδείξει (ή όχι) τον εκλεκτό τους στο Δημοτικό Συμβούλιο, ίσως να μην κάνουν τον κόπο να πάνε στην κάλπη στην επαναληπτική εκλογή. Αυτό σημαίνει, ωστόσο, ότι αφήνουν την τύχη τους, την τύχη της πόλης όπου ζουν με τις οικογένειές τους, “στους άλλους”. Δεν είναι κάτι δύσκολο να πάρουμε την ταυτότητά μας και να πάμε μια βόλτα από το εκλογικό κέντρο - αυτή τη φορά η διαδικασία είναι γρήγορη και δεν πρόκειται να εμποδίσει κανέναν να πάει μετά για μπάνιο ή να κάνει οτιδήποτε άλλο θέλει με την Κυριακή του.

Ψήφος... στην τύχη

Συχνά, δυστυχώς, αφήνουμε την ψήφο μας “στην τύχη”. Αν οι υποψήφιοι είναι δοκιμασμένοι στα αξιώματα που διεκδικούν, τότε έχουμε όλα τα δεδομένα για να αποφασίσουμε δίχως να βασιζόμαστε απλώς σε υποσχέσεις και εξαγγελίες. Έχουμε δοκιμάσει, έχουμε δει, έχουμε κρίνει. Έχουμε την εμπειρία. Δεν υπάρχει κάποια έκπληξη, γνωρίζουμε ποια είναι τα υπέρ και τα κατά του κάθε υποψηφίου και έχουμε τη δυνατότητα, σταθμίζοντάς τα, να βγάλουμε την ενδεδειγμένη απόφαση. Σε αυτή την περίπτωση είναι αδύνατη η επίκληση της γνωστής δικαιολογίας «τον είδαμε αυτόν, να δοκιμάσουμε και τον άλλο». Όταν έχουμε “δοκιμάσει” και τους δύο υποψηφίους, γνωρίζουμε τι να περιμένουμε. Οπότε διαθέτουμε και τα εφόδια για να αποφασίσουμε. Σε περίπτωση που και οι δύο υποψήφιοι είναι νέοι ή ο ένας είναι νέος, τα κριτήρια προφανώς είναι διαφορετικά. Πάντως η γνωστή έκφραση «εχθρός του καλού είναι το καλύτερο» διαβάζεται με δύο τρόπους. Κι ο ένας είναι ότι «άμα κυνηγάς τα πολλά, χάνεις και τα λίγα». Ίσως κάποιοι δημότες να το έχουν καταλάβει αυτό για τα καλά τα τελευταία χρόνια.

Ψήφος με το θυμικό και με οδηγό «τι λένε οι άλλοι»

Ο χειρότερος οδηγός για την ψήφο μας είναι το θυμικό. Ας πούμε, κάποιοι ψηφίζουν βάσει της “συμπάθειας” ή “αντιπάθειας” που έχουν στον υποψήφιο. Αν τους... “κάθεται” καλά η φάτσα του. Αν έχουν «ακούσει από κάποιον» ότι είναι έτσι ή αλλιώς. Δεν είναι αυτά κριτήρια που πρέπει να πρυτανεύουν στην ψήφο μας. Αφήστε που είναι εύκολο να πέσουμε σε “λούμπες”, να πιστέψουμε fake news - απ' αυτά που κατακλύζουν τα social media καθημερινά - και να κάνουμε μια επιλογή για την οποία μετά... θα χτυπάμε το κεφάλι μας στον τοίχο.

Ψήφος με το μυαλό και την καρδιά

Η λογικότερη διεργασία πριν πάμε στην κάλπη είναι να σκεφτούμε. Ο ψηφοφόρος μπορεί και πρέπει να διαβάζει τα προγράμματα των υποψηφίων, να έχει δει τι ακριβώς υπόσχονται. Αν έχουν παρελθόν στις ίδιες ή σε άλλες θέσεις ευθύνης οι υποψήφιοι, είναι απλό να κριθεί ο πρότερος βίος τους. Η ψήφος είναι ευθύνη και σοβαρή υπόθεση, δεν είναι παίξε-γέλασε. Δεν ψηφίζουμε τον πρόεδρο του 15μελούς, ούτε τη διοίκηση του εξωραϊστικού συλλόγου της γειτονιάς. Ψηφίζουμε τον δήμαρχο και τη δημοτική Αρχή που θα έχουν την ευθύνη της πόλης για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Ενίοτε είναι δυνατό η λογική να μη μας καθιστά ξεκάθαρο ποιος είναι ο καλύτερος υποψήφιος. Οπότε η επόμενη επιλογή μας είναι να ακολουθήσουμε... την καρδιά μας και να εμπιστευτούμε το ένστικτό μας. Συχνά οι ενστικτώδεις αποφάσεις είναι οι καλύτερες, αλλά αφού έχουμε εξαντλήσει όλες τις λογικές πιθανότητες και όχι πριν. Θέλουμε να εξαφανίσουμε την τυχαιότητα από την επιλογή μας, όχι να της δώσουμε κυρίαρχη θέση. Οπότε επιλέγουμε με το μυαλό, αλλά και με το χέρι στην καρδιά τον καταλληλότερο για να διαχειριστεί τις τύχες της πόλης μας.

Ιεράρχηση των προτεραιοτήτων

Η απάντηση στην ερώτηση «ποιον να ψηφίσω» συνήθως εξαρτάται από την απάντηση στην ερώτηση «ποιες είναι οι προτεραιότητες και τα θέματα τα οποία με ενδιαφέρουν περισσότερο». Εφόσον θέλουμε στην πόλη μας να γίνονται έργα που θα βελτιώνουν την ποιότητα ζωής και την καθημερινότητα του δημότη, λογικό είναι να επιλέξουμε τον υποψήφιο εκείνο που έχει δείξει ότι “το έχει”, που έχει ένα παρελθόν που να εγγυάται ότι τις υποσχέσεις που έχει δώσει θα τις τηρήσει στο θέμα αυτό. Και βεβαίως παρουσιάζει και στο πρόγραμμά του έργα τα οποία κρίνεται ότι θα βελτιώσουν την καθημερινότητα των δημοτών. Αν προτιμούμε, ωστόσο, κάποιον που θα κάνει καλές πολιτιστικές εκδηλώσεις, λογικό είναι να επιλέξουμε τον υποψήφιο που έχει αποδείξει ότι μπορεί να το κάνει και έχει τις ανάλογες αναφορές στο πρόγραμμά του.

Βοηθά η ενημέρωση από τον τοπικό Τύπο

Οι Κρητικοί που παρακολουθούν τα δελτία ειδήσεων των κρητικών καναλιών και διαβάζουν τις τοπικές εφημερίδες θα έχουν μια καλύτερη εικόνα για τον “βίο και την πολιτεία” των υποψήφιων δημάρχων. Μπορούν να δουν σε βάθος χρόνου και να διαπιστώσουν αν έχουν κάνει έργο στις προηγούμενες θητείες τους και ποιο είναι αυτό. Προφανώς θα γνωρίζουν αν η δημοτική Αρχή, της οποίας προΐσταντο, θεωρείται “επιτυχημένη” ή “αποτυχημένη”. Θα έχουν αντιληφθεί αν το όνομά τους ή η δημοτική Αρχή τους έχει “σκιώδες” παρελθόν, έχει ανάμειξη σε “αδιαφανείς” διαδικασίες ή έχει “σκάνδαλα” στην πλάτη της. Μπορεί τα media να έχουν τη δική τους ατζέντα, φυσικά, αλλά ο ενημερωμένος πολίτης μπορεί να αντιληφθεί πού βρίσκεται η αλήθεια και να αποφασίσει ανάλογα.

Το καλό της πόλης μας

Το βασικό και πρωταρχικό κριτήριο για την επιλογή δημάρχου είναι αν αυτή η επιλογή θα είναι καλή για την πόλη μας. Την κάθε πόλη μας. Όχι αν είναι μπατζανάκης του ξαδέλφου της πρωτανιψιάς μας ή αν είναι συμπαθητικούλης ή αν μας βγάζει μια “αρχοντιά” (όλες αυτές είναι πραγματικές αιτιολογίες ψήφου που έχουμε ακούσει κατά καιρούς από ανθρώπους που, κατά κανόνα μετά... περνούν τον χρόνο τους βρίζοντας την επιλογή που έκαναν). Ποιος υποψήφιος, ως δήμαρχος, θα κάνει το περισσότερο καλό για την πόλη; Ποιος φαίνεται ότι θα δώσει αγώνες, θα προσπαθήσει, θα ενεργοποιηθεί, θα κινηθεί για να κάνει έργο, να δώσει λύσεις, να περιορίσει τα προβλήματα; Αυτά είναι τα κριτήρια για να αποφασίσουμε σωστά και να δώσουμε προοπτική στον τόπο μας!

“Ν.Κ.”

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News