Β’ γύρος Εκλογών: Ενδιαφέρουσες «μονομαχίες» σε 13 Δήμους της Κρήτης

Δημοτικές
Β’ γύρος Εκλογών: Ενδιαφέρουσες «μονομαχίες» σε 13 Δήμους της Κρήτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δήμαρχο αναζητούν... Ηράκλειο, Χανιά, Άγιος Νικόλαος, Ιεράπετρα, Μινώα Πεδιάδος, Σητεία, Γόρτυνα, Αποκόρωνας, Μαλεβίζι, Χερσόνησος, Ρέθυμνο, Φαιστός και Ανώγεια

Επαφές, συναντήσεις, επίσημες ή ανεπίσημες, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, ανακοινώσεις αισιοδοξίας και πίστης για επικράτηση και δηλώσεις-μηνύματα στήριξης ή ουδετερότητας συνθέτουν το σκηνικό μια “ανάσα” πλέον πριν από τον β' εκλογικό γύρο στην Κρήτη.

Έναν β' εκλογικό γύρο που περιλαμβάνει 13 ενδιαφέρουσες μονομαχίες, σε κάποιες εκ των οποίων έχουμε ως παρακαταθήκη από τον α' γύρο σαφείς διαφορές και σε κάποιες άλλες απολύτως ανοιχτούς λογαριασμούς λόγω μικρών ή τελείως οριακών διαφορών...

Στην τελευταία κατηγορία ανήκουν οι μονομαχίες του β' γύρου για τους Δήμους Μαλεβιζίου, Χερσονήσου, Ρεθύμνου, Φαιστού και Ανωγείων. Σε αυτούς τους Δήμους ο α' γύρος κρίθηκε είτε με μερικές δεκάδες ψήφους διαφορά, είτε με μικρές διαφορές, της τάξης δηλαδή των 2-3 μονάδων.

Στους υπόλοιπους Δήμους (Ηράκλειο, Χανιά, Άγιο Νικόλαο, Ιεράπετρα, Μινώα Πεδιάδος, Σητεία, Γόρτυνα, Αποκόρωνα), η α' Κυριακή έβγαλε μεγαλύτερες διαφορές, δίχως αυτό βεβαίως να προεξοφλεί νίκη και δημαρχιακή εκλογή κατά τον αυριανό επαναληπτικό γύρο.

Ένα από τα αξιοσημείωτα στη μάχη του β' γύρου σε επίπεδο Κρήτης είναι το γεγονός ότι η δημαρχία θα κριθεί ανάμεσα στους ίδιους διεκδικητές που είχαν αναμετρηθεί και στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές σε 4 Δήμους: Ηρακλείου, Χερσονήσου, Ρεθύμνου και Ανωγείων.

Δήμος Ηρακλείου

Το ότι μιλάμε για τους ίδιους διεκδικητές, όπως το 2014, δε σημαίνει ότι είναι ίδια τα δεδομένα με αυτά των προηγούμενων δημοτικών εκλογών.

Στον Δήμο Ηρακλείου θα έχουμε επανάληψη της αναμέτρησης μεταξύ Γιάννη Κουράκη και Βασίλη Λαμπρινού. Και οι δύο “μονομάχοι” θα αναμετρηθούν αύριο Κυριακή με αφετηρία την ίδια περίπου διαφορά που είχε καταγραφεί και το 2014 στον α' γύρο. Τότε η διαφορά υπέρ του Γιάννη Κουράκη την πρώτη Κυριακή ήταν 12,7%, τώρα είναι 12,6%. Αλλά... κάπου εκεί τελειώνουν οι ομοιότητες με το 2014. Τότε ο Βασίλης Λαμπρινός είχε ανατρέψει την κατάσταση, τώρα όμως τα δεδομένα είναι τελείως διαφορετικά και υπέρ του Γιάννη Κουράκη. Γιατί αυτό;

Στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές ο Βασίλης Λαμπρινός ήταν ένα άφθαρτο πρόσωπο, είχε στηριχτεί επίσημα από τη Ν.Δ. και είχε περάσει επικοινωνιακά το αφήγημα της ανατροπής απέναντι στον Γιάννη Κουράκη, που είχε ένα αναπόφευκτο “βαρίδι”, της φυσιολογικής φθοράς μετά από τρεις σερί δημαρχιακές θητείες.

Αυτή τη φορά, ο Βασίλης Λαμπρινός δεν κατεβαίνει ως άφθαρτο πρόσωπο, αλλά έχει αυτός να αντιμετωπίσει τη φθορά μιας 5ετούς θητείας, με πολλά έμπρακτα παράπονα από πλευράς των δημοτών σε ζητήματα καθημερινότητας.

Την ίδια ώρα, ο Γιάννης Κουράκης δεν έχει το “βαρίδιο” της φυσιολογικής φθοράς, αλλά είναι αυτός που ρίχνεται στη μάχη με “φρέσκο” αέρα.

Αυτή τη φορά, επίσης, δεν υπάρχει στήριξη της Ν.Δ. προς τον Βασίλη Λαμπρινό, αλλά μια περίεργη κατάσταση διαμοιρασμού της στήριξης της Ν.Δ. και προς τις δύο πλευρές, ενώ, σημειωτέον, ο Γιάννης Κουράκης έχει την επίσημη στήριξη του Κινήματος Αλλαγής.

Και τέλος, αντίθετα με τις προηγούμενες εκλογές, όπου στον β’ γύρο η “δεξαμενή” ψηφοφόρων της παράταξης Λυγερού είχε μετακυλίσει σε συντριπτικό βαθμό προς τον Βασίλη Λαμπρινό, αυτή τη φορά η ίδια “δεξαμενή” αναμένεται - με βάση τις ενδείξεις - να μοιραστεί προς τις δύο πλευρές.

Όσο για τις υπόλοιπες παρατάξεις, με μια εξαίρεση, αυτή του Ευριπίδη Κουκιαδάκη, που πολλοί εκτιμούν ότι τάχθηκε εμμέσως πλην σαφώς υπέρ του απερχόμενου δημάρχου, οι υπόλοιπες έχουν δώσει στίγμα ψήφου κατά το δοκούν στους ψηφοφόρους τους. Άρα θα έχουμε, λογικά, διαμοιρασμό ψηφοφόρων, με άγνωστες τη στιγμή αυτή αναλογίες καταμερισμού.

Με αυτά τα διαφορετικά δεδομένα, συν την “προίκα” της διαφοράς των 12,6 μονάδων υπέρ του στον α' γύρο, ο Γιάννης Κουράκης έχει κατά γενική ομολογία ένα σαφές προβάδισμα στην εκλογική μάχη της Κυριακής.

Δήμος Ρεθύμνου

Στον Δήμο Ρεθύμνου, η διαφορά στον α' γύρο ήταν μικρή ανάμεσα στον 1ο Γιώργο Μαρινάκη και στον 2ο Θοδωρή Νίνο, περί τις 3 συγκεκριμένα ποσοστιαίες μονάδες.

Ωστόσο, τα δεδομένα σε επίπεδο συγκλίσεων, συμμαχιών και διαθέσεων δίνουν ένα σχετικό προβάδισμα στον απερχόμενο δήμαρχο.

Ο Γιώργος Μαρινάκης κατεβαίνει έχοντας την επίσημη στήριξη της 3ης σε δυναμική παράταξης με επικεφαλής τον Θωμά Κρεβετζάκη, που είχε πάρει στον α' γύρο 6,49%.

Την ίδια ώρα, η 4η παράταξη, με επικεφαλής τον Σταύρο Βουρβαχάκη, έχει κρατήσει επισήμως αποστάσεις και από τους δύο “μονομάχους”, δίνοντας στίγμα για ψήφο κατά συνείδηση.

Και από αυτή τη “δεξαμενή” ψήφων, το μεγαλύτερο μέρος αναμένεται να στραφεί προς την πλευρά Μαρινάκη.

Οπότε, ενόψει κάλπης, τα δεδομένα μοιάζουν πιο ζόρικα για τον Θοδωρή Νίνο, που σίγουρα θα έχει και αυτός από τη μεριά του συγκεκριμένες κατευθύνσεις στρατηγικής, στα οποία ποντάρει για να ανατρέψει τον νυν δήμαρχο Ρεθύμνου.

“Θρίλερ” σε Χερσόνησο, Μαλεβίζι και Ανώγεια

Στους άλλους δύο Δήμους όπου έχουμε επανάληψη του ίδιου διδύμου διεκδικητών, δηλαδή σε Χερσόνησο και Ανώγεια, τα πάντα είναι ανοιχτά. Οι διαφορές στον α' γύρο ήταν απειροελάχιστες υπέρ του Γιάννη Μαστοράκη έναντι του Γιάννη Σέγκου στη Χερσόνησο και υπέρ του Μανόλη Καλλέργη έναντι του Σωκράτη Κεφαλογιάννη στα Ανώγεια, που δε χωρά καμία πρόβλεψη.

Ιδίως για τον Δήμο Ανωγείων, όπου έχει “χτιστεί” μια ισχυρή παράδοση στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις, η δημαρχία να κρίνεται σε ελάχιστες... ψήφους!

Πρόβλεψη δε χωρά επίσης και στη μεγάλη μάχη του Δήμου Μαλεβιζίου. Στον α' γύρο μόλις 62 ψήφοι διαφορά χώρισαν τον πρώτο Κώστα Μαμουλάκη από τον δεύτερο Μενέλαο Μποκέα, οπότε τα πάντα μοιάζουν ανοιχτά. Και οι δύο διεκδικητές του δημαρχιακού θώκου στο Μαλεβίζι κινήθηκαν σε υψηλούς τόνους όλες αυτές τις ημέρες, ενώ χθες, στην κορύφωση της γνωστής μάχης των εντυπώσεων, έστειλαν μηνύματα νίκης και αισιοδοξίας.

«Το κλίμα σε κάθε επίσκεψη των μελών της δημοτικής παράταξης στο Γάζι και στα χωριά του δήμου παρέμεινε εξαιρετικό, η υποδοχή και αποδοχή από τους πολίτες μεγάλη και οι ευχές εγκάρδιες και αληθινές. Με αυτά τα δεδομένα, τα χαμόγελα αισιοδοξίας περισσεύουν και όλοι επικεντρώνονται στην επόμενη μέρα. Μια μέρα κατά την οποία το Μαλεβίζι πρέπει να συνεχίσει να πρωταγωνιστεί, να παραμείνει στην κορυφή των δήμων της Ελλάδας σε πολλούς τομείς και να ενισχύσει την εξωστρέφειά του», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της η παράταξη του Κώστα Μαμουλάκη.

«Αυτήν την Κυριακή γυρίζουμε σελίδα! Με τη δική σου συμμετοχή κάνουμε πράξη την αλλαγή! Γιατί το Μαλεβίζι... μπορεί!» είναι την ίδια ώρα το μήνυμα του Μενέλαου Μποκέα και της παράταξής του για την αυριανή ψηφοφορία.

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, «συναντηθήκαμε... σε κάθε γωνιά... σε κάθε χωριό... σε κάθε γειτονιά. Δουλέψαμε σκληρά. Προγραμματίσαμε. Ακούσαμε. Συζητήσαμε. Προβληματιστήκαμε. Διαβουλευτήκαμε. Οργανώσαμε. Προτείναμε. Σχεδιάσαμε. ΜΑΖΙ! Δυναμώσαμε τη δική σας φωνή! Μαζί κερδίζουμε και αλλάζουμε το Μαλεβίζι».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News