Γιάννης Κουράκης: Δίπλα στους πολίτες με έργα και δράσεις

Δημοτικές
Γιάννης Κουράκης: Δίπλα στους πολίτες με έργα και δράσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εφ' όλης της ύλης συνέντευξη του επικεφαλής της παράταξης “Ηράκλειο 3.7.5” δύο 24ωρα πριν τη μάχη της Κυριακής

Μια σύγχρονη πόλη, ευημερούσα, με μια δημοτική Αρχή που θα κινείται σε σταθερά προοδευτική κατεύθυνση, με γνώμονα τις ανάγκες των δημοτών... Αυτό είναι το πρόταγμα για τον Γιάννη Κουράκη, που θα διεκδικήσει μεθαύριο Κυριακή τη δημαρχία της πόλης. Ο κ. Κουράκης παραχώρησε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συνέντευξη στη “Ν.Κ.” με όλες τις προτεραιότητές του για την ερχόμενη τετραετία.

Από τη συνέντευξη προκύπτει ότι καταρχήν ο κ. Κουράκης σκοπεύει να προχωρήσει σε μια προγραμματική σύγκλιση «για μια προοδευτική διακυβέρνηση του Δήμου», τονίζοντας εξάλλου ότι αυτό είναι το μήνυμα που ελήφθη από την ψήφο των πολιτών.

Επίσης παρουσιάζει τους άξονες της μελλοντικής πολιτικής του, αναλύει τις μεγαλύτερες παρεμβάσεις που σκοπεύει να κάνει, και δεσμεύεται για μια σειρά από δράσεις, δίνοντας πάντα προτεραιότητα στις ανάγκες των πολιτών.

* Ποια είναι τα μηνύματα που έστειλαν οι πολίτες με την ψήφο τους στον πρώτο γύρο;

«Πρώτον, το 76% των πολιτών αποδοκίμασαν την απερχόμενη δημοτική Αρχή συνεκτιμώντας την απουσία ουσιαστικού έργου και την έλλειψη οράματος για την πόλη μας. Δεύτερον, ανέδειξαν σε πρώτη δύναμη το “Ηράκλειο 3.7.5” επιδοκιμάζοντας το πρόγραμμά μας και έχοντας την πεποίθηση ότι μπορεί να βγάλει την πόλη από τη στασιμότητα και να την οδηγήσει στην πρόοδο και την ευημερία. Τρίτον, έστειλαν ένα μήνυμα για την ανάγκη συνεννόησης συνθέσεων και συνεργασίας για να προχωρήσει η πόλη μπροστά. Έχουμε πλήρη αντίληψη της εντολής των πολιτών και των υποχρεώσεών μας απέναντί τους. Θα ανταποκριθούμε χωρίς ταλαντεύσεις γιατί η πόλη έχει προβλήματα που πρέπει να λυθούν. Εγγυούμαστε ποιοτικές συνθήκες ζωής για όλους. Θα είμαστε δίπλα στους πολίτες με έργα και δράσεις. Βάζουμε τέρμα στην εικόνα εγκατάλειψης του Ηρακλείου».

* Υπάρχει πραγματική βάση για συνεννόηση στον Δήμο; Εσείς πιστεύετε ότι θα υπάρξει σταθερή βάση διακυβέρνησης ή θα οδηγηθούμε σε παράλυση;

«Υπάρχουν οι ανάγκες των πολιτών, τα προβλήματα του Δήμου μας και οι απαιτήσεις των καιρών. Σε αυτά, παρά τις πιθανές διαφορετικές προσεγγίσεις των συνδυασμών, υπάρχει κοινό έδαφος. Σε αυτή την προγραμματική βάση μπορεί να στηριχτεί μια προοδευτική διακυβέρνηση του Δήμου. Επισημαίνω, δεν αρκεί να είναι σταθερή, αλλά να μπορεί να υλοποιήσει και ουσιαστικό έργο για να αντιμετωπίσουμε με πληρότητα τα προβλήματα καθημερινότητας του πολίτη και να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής του. Είμαι πεπεισμένος ότι η δημοτική μας κίνηση “Ηράκλειο 3.7.5” είναι μια πολυσυλλεκτική κεντροβαρική παράταξη και μπορεί να συγκροτήσει μια σταθερή συνεργασία προόδου για την πόλη μας».

* Ενόψει του δεύτερου γύρου ποιες είναι οι κεντρικές προγραμματικές σας επιλογές που θεωρείτε ότι μπορεί να αποτελέσουν αντικείμενο μιας ευρύτερης συνεννόησης στα θέματα καθημερινότητας και λειτουργίας της πόλης μας;

«Έχουμε καταθέσει στους πολίτες ένα ολοκληρωμένο αναπτυξιακό χωρικά ισορροπημένο πρόγραμμα για να αναπτυχθούν αρμονικά και οι τρεις κύκλοι του Ηρακλείου με επτά στρατηγικές προτεραιότητες και πέντε εμβληματικές παρεμβάσεις. Στο πλαίσιο αυτό έχουμε προτείνει δράσεις ιεραρχημένες και κοστολογημένες. Ξεκινάμε με την εφαρμογή του σχεδίου πόλης, την υλοποίηση αναπλάσεων και έργων σε όλες τις γειτονιές και τους οικισμούς, καθώς και την εξυγίανση των περιοχών αυθαιρέτων με σχεδιασμένο σύνολο έργων και δράσεων. Δημιουργούμε σύγχρονους κοινόχρηστους χώρους όπως το πρότυπο πάρκο της Ερυθραίας, αλλά και άλλα μικρότερα πάρκα σε όλο τον Δήμο του Ηρακλείου. Εξασφαλίζουμε την επέκταση των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης. Προωθούμε την αντικατάσταση του συνόλου των ασφαλτικών της βασικής οδοποιίας. Ενεργοποιούμε διαρκές πρόγραμμα συντήρησης των δημόσιων χώρων. Διασφαλίζουμε καθημερινά την καθαριότητα σε όλους τους δημόσιους χώρους. Ενισχύουμε την προσβασιμότητα των ΑμεΑ. Δημιουργούμε προοδευτικά ένα δήμο με μηδενικά απόβλητα, καθαρό περιβάλλον, αποτελεσματική ανακύκλωση με ανάκτηση ενέργειας. Δημιουργούμε σύγχρονα, καθαρά και επιμελημένα σχολεία. Εφαρμόζουμε πρόγραμμα διαρκούς συντήρησης των σχολικών μονάδων και δημοτικών κτηρίων. Καμιά ανάγκη οικογένειας για βρεφονηπιακό σταθμό δε θα μένει ανεκπλήρωτη. Αναβαθμίζουμε και επεκτείνουμε όλες τις κοινωνικές δομές. Κανείς πολίτης να μη νιώθει απομονωμένος. Στηρίζουμε τον ερασιτεχνικό και μαζικό αθλητισμό με σχέδιο και χρηματοδότηση. Πιστεύω ότι πραγματικά αυτές οι προτάσεις αποτελούν μια ισχυρή βάση για συγκλίσεις. Ο πολίτης θα καταλάβει άμεσα ότι αλλάζει η ζωή του».

* Ποια είναι τα σχέδιά σας για την ιστορική πλατεία Ελευθερίας;

«Προωθούμε άμεσα μια συνολική παρέμβαση που περιλαμβάνει όχι μόνο την πλατεία Ελευθερίας, αλλά και την πλατεία του Μουσείου, την πλατεία Δασκαλογιάννη, τη Βίγλα και την ανώνυμη οδό, μέχρι την αρχή της λεωφόρου Δημοκρατίας. Η παρέμβαση αυτή προσδίδει αίγλη στο Ηράκλειο, αναβαθμίζει την εικόνα της πόλης και βελτιώνει τη λειτουργικότητά της, καθώς αντιμετωπίζει χρόνια προβλήματα, όπως στάθμευση λεωφορείων στο Μουσείο και στάθμευση ταξί, ενώ διευκολύνει την κυκλοφορία και την πρόσβαση των πολιτών και των επισκεπτών στο ιστορικό κέντρο. Ο ευρύτερος χώρος θα είναι προσαρμοσμένος αρμονικά με τη φυσιογνωμία και την παράδοση της πόλης».

* Το Ηράκλειο έχει μια μακραίωνη ιστορία, η οποία αποτυπώνεται στα μνημεία που διατηρούνται μέχρι σήμερα. Αυτό το αναγνωρίζουν όλες οι δημοτικές παρατάξεις... Εσείς έχετε κάτι διαφορετικό να προτείνετε για την ανάδειξη αυτού του πλούτου;

«Η βασική μας φιλοσοφία είναι να αναδείξουμε τα μνημεία και να τα εντάξουμε στη ζωή της πόλης μας. Αυτό απαιτεί σχέδιο, ιεράρχηση των παρεμβάσεων και συντονισμό, γιατί εμπλέκονται πολλοί διαφορετικοί φορείς. Δημιουργούμε και αναδεικνύουμε τον ενιαίο αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού ως ελάχιστη προσφορά σε ένα από τα σπουδαιότερα αρχαιολογικά μνημεία της χώρας. Ολοκληρώνουμε την ανάδειξη των Τειχών και των Νεωρίων. Ανοίγουμε και αξιοποιούμε όλες τις Πύλες και τις χαμηλές πλατείες. Υλοποιούμε πρόγραμμα απόκτησης αξιόλογων ιστορικών κτηρίων και μνημείων και σχεδιάζουμε τη μετατροπή τους σε χώρους παραγωγής πολιτιστικού πλεονάσματος. Προωθούμε τις διαδικασίες για την ένταξη της Κνωσού και των Τειχών στα Πολιτιστικά Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Αξιοποιούμε το Πολιτιστικό και Συνεδριακό Κέντρο και το αναδεικνύουμε ως Κέντρο Πολιτισμού και Συνεδρίων διεθνούς εμβέλειας, με την προσέλκυση νέων και ταλαντούχων ντόπιων καλλιτεχνών, που θα αναλάβουν πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια. Ολοκληρώνουμε τις αναπλάσεις και πεζοδρομήσεις, καθώς και την ανάδειξη των σημαντικών μνημείων. Η πολιτιστική ανανέωση του Ηρακλείου μπορεί να προχωρήσει ταχύτερα με σχέδιο και αποτελεσματικότητα και να αλλάξει την εικόνα της πόλης μας».

Επιστροφή στη λογική της ανταπόδοσης

* Στη τελική σας ομιλία είχατε θέσει κάποιες πρόσθετες δεσμεύσεις για τους πολίτες. Υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να τηρηθούν;

«Πράγματι έχω επισημάνει την ανάγκη η Τοπική Αυτοδιοίκηση να επανέλθει στη λογική της ανταπόδοσης. Για ό,τι πληρώνει ο κάθε πολίτης και ο επιχειρηματίας, πρέπει να αισθάνεται την ουσιαστική διαφορά στη ζωή του, από τη βελτίωση των υπηρεσιών του Δήμου και των συνθηκών διαβίωσής του. Δεσμεύτηκα για την κατάργηση σταδιακά των τελών ηλεκτροφωτισμού για όλους τους δημότες, καθώς η εφαρμογή νέων τεχνολογιών θα μηδενίσει τη σχετική δαπάνη. Δεσμεύτηκα για την αναστολή είσπραξης τελών από τα καταστήματα σε όλους τους δρόμους που πραγματοποιούνται αναπλάσεις και πεζοδρομήσεις κατά τον χρόνο κατασκευής. Δεσμεύτηκα για τη μείωση των τελών σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις, καταστήματα και κοινόχρηστους χώρους μετά από μελέτη και ανάλογα με το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του κάθε κλάδου. Όλα αυτά είναι εφικτά, γιατί όταν εφαρμόζεις έξυπνες λύσεις έχεις χαμηλότερο κόστος και μεγαλύτερο όφελος. Αυτές τις πολιτικές εφαρμόζουν σε όλη την Ευρώπη. Ο Δήμος έχει τη δυνατότητα και την υποχρέωση να επιστρέψει το πλεόνασμα ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού στους πολίτες του. Αυτό είναι δίκαιο και επιβεβλημένο. Θα είναι ένα από τα πρώτα θέματα που θα τεθούν στο Δημοτικό Συμβούλιο».

«Μαζική παρουσία στις κάλπες της Κυριακής»

* Γιατί οι πολίτες πρέπει να προτιμήσουν εσάς;

«Θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους τους πολίτες που μας τίμησαν με την ψήφο τους στις εκλογές της 26ης Μαΐου, καθώς και όλους όσους συμμετείχαν σε αυτές. Τους καλούμε να δώσουν την ίδια μαζική παρουσία την Κυριακή 2 Ιουνίου και να είμαστε η επιλογή τους. Υπάρχει ήδη μια διαμορφωμένη ισορροπία δυνάμεων στον Δήμο μας. Το “Ηράκλειο 3.7.5” είναι πλειοψηφία και διαθέτει 18 έδρες στο Δημοτικό Συμβούλιο. Είναι κρίσιμο να υπάρχει αρμονική σχέση μεταξύ δημάρχου και πλειοψηφίας για να λειτουργήσει αποτελεσματικά ο Δήμος και να εφαρμοστεί πρόγραμμα το οποίο να έχει ευρύτατη αποδοχή. Τώρα οι πολίτες μπορούν να κρίνουν ποιος πραγματικά έκανε έργο στην πόλη και κυρίως ποιος έχει το πρόγραμμα και τη θέληση να φέρει τον Δήμο μας σε μια καλύτερη θέση και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής όλων των κατοίκων. Όλοι στο Ηράκλειο γνωρίζουν ποιος μπορεί να μετατρέψει τις προεκλογικές δεσμεύσεις σε πράξεις με συναίνεση, διαφάνεια και αποτελεσματικότητα. Εμείς επιδιώκουμε τον μετασχηματισμό του Ηρακλείου σε ένα μοναδικό ευρωμεσογειακό προορισμό υψηλού επιπέδου, σε ένα παραγωγικό κέντρο εθνικής εμβέλειας».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News