Αυτοδιοικητικές εκλογές 2019: Στο «κόκκινο» το θερμόμετρο και η αγωνία

Δημοτικές
Αυτοδιοικητικές εκλογές 2019: Στο «κόκκινο» το θερμόμετρο και η αγωνία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το σκηνικό και τα δεδομένα σε ορισμένες χαρακτηριστικές μονομαχίες του β’ γύρου στην Κρήτη

Στο «κόκκινο» βρίσκεται η αγωνία αλλά και το πολιτικό θερμόμετρο σε 13 συνολικά Δήμους της Κρήτης, όπου η δημαρχία θα κριθεί την ερχόμενη Κυριακή στον β’ γύρο.

Οι διεκδικητές των δημαρχιακών θώκων καταστρώνουν τα πλάνα και τη στρατηγική τους, με άξονες αφενός τη συσπείρωση των δικών τους δυνάμεων και αφετέρου την «άλωση» δεξαμενών ψήφων είτε των παρατάξεων που έμειναν εκτός β’ γύρου, είτε ακόμα-ακόμα και των αντίπαλων «μονομάχων»!

Παράλληλα, είναι σε εξέλιξη οι επαφές, διεργασίες και ζυμώσεις μεταξύ των παρατάξεων για τη διαμόρφωση είτε συνθηκών ανεπίσημης στήριξης, όπως φαίνεται να προτιμούν οι περισσότεροι, είτε σε λιγοστές περιπτώσεις επίσημων συγκλίσεων, που παρέχουν ευθεία γραμμή στήριξης προς συγκεκριμένο διεκδικητή της δημαρχίας.

Ενόψει λοιπόν της κυριακάτικης κάλπης, η εφημερίδα «Νέα Κρήτη» παρουσιάζει σήμερα το πώς έχει η κατάσταση, τα δεδομένα και κάποιες σημαντικές παραμέτρους για ορισμένες χαρακτηριστικές μονομαχίες του β’ γύρου σε επίπεδο Κρήτης.

Από το «παζλ» των δεδομένων παραλείπουμε τις παρατάξεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης», διότι ως γνωστόν δεν εμπλέκονται, ούτε οι παρατάξεις ούτε και οι ψηφοφόροι με την επιλογή ενός ή άλλου «μονομάχου». Ωστόσο, δεν μπορεί να παραγνωριστεί ότι κάποιες ενδεχόμενες σποραδικές ψήφοι που μπορεί να προκύψουν (αν προκύψουν) από ψηφοφόρους της «Λαϊκής Συσπείρωσης» μπορεί να είναι κρίσιμης σημασίας.

Δήμος Χερσονήσου

Απολύτως αμφίρροπη προδιαγράφεται η μάχη του β’ γύρου στον Δήμο Χερσονήσου, αφού τους δύο «μονομάχους» χωρίζουν ως παρακαταθήκη από την α’ Κυριακή μόλις 88 ψήφοι! Ο απερχόμενος δήμαρχος Γιάννης Μαστοράκης επικράτησε απολύτως οριακά (με ποσοστό 40% και 5.600 ψήφους) του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Γιάννη Σέγκου (που πήρε 39,4% και 5.512 ψήφους).

Στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές, ο Γιάννης Μαστοράκης είχε πετύχει έστω και με σκηνικό «θρίλερ» την εκλογή του από την α' Κυριακή. Τώρα όμως η κατάσταση είναι τελείως διαφορετική. Στις εκλογές του 2014 ο Γιάννης Μαστοράκης επικράτησε και στις 4 Δημοτικές Ενότητες, με βασικά προπύργια της νίκης, ωστόσο, τα Μάλια και τις Γούβες.

Την περασμένη Κυριακή, η μάχη των ενοτήτων μοιράστηκε απόλυτα! Ο Γιάννης Μαστοράκης επικράτησε του Γιάννη Σέγκου με μικρή διαφορά 3,6 μονάδων στις Γούβες και με μεγαλύτερη διαφορά, της τάξης των 6,7 μονάδων, στην Επισκοπή.

Ο Γιάννης Σέγκος επικράτησε με 3 μονάδες διαφορά στη Δημοτική Ενότητα Μαλίων και με 2,7 μονάδες στη Δημοτική Ενότητα Χερσονήσου, που ήταν η δύναμή του και στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές.

Σε επίπεδο γεωγραφικής ανάλυσης, δηλαδή, ο Γιάννης Σέγκος πήρε τα πιο αστικά, παραθαλάσσια κομμάτια του δήμου και ο Γιάννης Μαστοράκης τις πιο περιφερειακές περιοχές.

Στην περίπτωση του Δήμου Χερσονήσου η μάχη είναι τόσο αμφίρροπη που παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον το πώς θα λειτουργήσουν προσερχόμενοι στην κάλπη οι ψηφοφόροι του 3ου πόλου, δηλαδή του Μανόλη Διαμαντάκη, που πήρε μια μεγάλη «δεξαμενή» 2.428 ψήφων και ποσοστό 17,4%. Από ιδεολογικής, πολιτικής και μόνο χροιάς, η «δεξαμενή» ψηφοφόρων του Μανόλη Διαμαντάκη μοιάζει να βρίσκεται πιο κοντά προς την πλευρά Μαστοράκη. Όλα αυτά όμως στη θεωρία.

Δήμος Φαιστού

Σε απολύτως ρευστό τοπίο οδηγείται στις επαναληπτικές εκλογές ο Δήμος Φαιστού. Κατά την α’ Κυριακή ο Γρηγόρης Νικολιδάκης ήρθε πρώτος με ποσοστό 29,02% και θα αναμετρηθεί για τη δημαρχία με τον Γιάννη Νικολακάκη, που πήρε 26,32%. Η μικρή διαφορά τους αφήνει απόλυτα ανοιχτούς λογαριασμούς για την ερχόμενη Κυριακή, ενώ εδώ έχουμε δύο κρίσιμους πόλους που θα παίξουν καταλυτικό ρόλο και είναι φυσικά η παράταξη του Γιάννη Μαθιουδάκη, που πήρε 21,40%, και η παράταξη της Μαρίας Πετρακογιώργη, που πήρε 20,83%.

Στην προκειμένη περίπτωση, αν πάρουμε το μέχρι στιγμής δεδομένο ότι δε δίνεται γραμμή από τους δύο άλλους πόλους, η απορρόφηση των «δεξαμενών» τους είναι όλα τα λεφτά για τους δύο «μονομάχους». Καταλυτικής σημασίας στη μάχη του μεγάλου δήμου της Μεσαράς το ποιος θα απορροφήσει τη μεγάλη «δεξαμενή» ψήφων (1.638) που πήρε η Μαρία Πετρακογιώργη στην ενότητα Τυμπακίου. Και επίσης το ποιος θα απορροφήσει σε μεγαλύτερο βαθμό τις 1.889 ψήφους που πήρε ο Γιάννης Μαθιουδάκης στη μεγάλη πληθυσμιακά δημοτική ενότητα Μοιρών, όπου σημειωτέον η διαφορά υπέρ του Γιάννη Νικολακάκη ήταν σχετικά κλειστή, περί τις 3,5 μονάδες.

Δήμος Αγίου Νικολάου

Στον Δήμο Αγίου Νικολάου, ο Αντώνης Ζερβός και ο Νίκος Κοκκίνης θα αναμετρηθούν την Κυριακή για τη δημαρχία με μια μεταξύ τους διαφορά της τάξης των 6,1 μονάδων υπέρ του απερχόμενου δημάρχου...

Στο 43,6% ήταν στον α’ γύρο το ποσοστό του Αντώνη Ζερβού, που πήρε 6.143 ψήφους. Στο 37,5% ήταν το ποσοστό του Νίκου Κοκκίνη, που πήρε 5.283 ψήφους.

Η διαφορά τους την α’ Κυριακή ήταν 860 ψήφοι, κάτι που σημαίνει πως όλα θα κριθούν στο πώς θα κατανεμηθούν ανάμεσα στους δύο «μονομάχους» οι 2.025 ψήφοι που πήρε ο λεγόμενος 3ος πόλος, δηλαδή ο υποψήφιος δήμαρχος Γιάννης Ανδριώτης, που συγκέντρωσε 14,4%.

Χωρίς να υπάρχει, την ώρα που γράφουμε το ρεπορτάζ αυτό, κάποια επίσημη γραμμή, απόφαση ή ανακοίνωση εκ μέρους της παράταξης του Γιάννη Ανδριώτη, η κοινή εκτίμηση, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι ότι η «δεξαμενή» ψήφων του θα μοιραστεί και προς τους δύο «μονομάχους», με τη ζυγαριά όμως να αναμένεται να γείρει υπέρ της πλευράς Κοκκίνη.

Εδώ ακριβώς βρίσκεται η κρίσιμη λεπτομέρεια: Στην αναλογία κατά την οποία θα μοιραστεί η κατανομή της «δεξαμενής» Ανδριώτη. Αν η ζυγαριά γείρει λίγο υπέρ του Νίκου Κοκκίνη, τότε ο απερχόμενος δήμαρχος θα έχει προβάδισμα λόγω του «αέρα» που του δίνει η διαφορά των 6,1 μονάδων στον α’ γύρο. Αν η ζυγαριά γείρει πολύ υπέρ του Κοκκίνη, τότε ο ίδιος μπορεί να ανατρέψει το σκηνικό της α' Κυριακής.

Μεγάλο «στοίχημα» ενόψει επαναληπτικών εκλογών για τον μεν Αντώνη Ζερβό να αυξήσει τα ποσοστά του στις ανατολικές περιοχές του δήμου (Νεάπολη και Βραχάσι), όπου υστέρησε έναντι του αντιπάλου του, και να διατηρήσει τη συσπείρωσή του στη Δημοτική Ενότητα Αγίου Νικολάου, όπου κατέγραψε διαφορά 10 μονάδων από τον Νίκο Κοκκίνη.

«Στοίχημα» για τον Νίκο Κοκκίνη είναι να αυξήσει όσο το δυνατόν τη δυναμική του στη θεωρούμενη προνομιακή (μην ξεχνάμε ότι ο Αντώνης Ζερβός είναι από την Ελούντα) Δημοτική Ενότητα Αγίου Νικολάου.

Στην περιοχή της Κριτσάς, που είναι ο τόπος του Νίκου Κοκκίνη, ο ίδιος αναμένεται να διατηρήσει την πολύ υψηλή διαφορά που κατέγραψε έναντι του Αντώνη Ζερβού.

Δήμος Σητείας

Από τις μονομαχίες που έχουν διαφαινόμενο φαβορί (αν και όλα πάντα κρίνονται στην κάλπη) είναι ο β’ γύρος στον Δήμο Σητείας.

Ο Γιώργος Ζερβάκης, που πήρε 38,7%, θα προσέλθει στην επαναληπτική μάχη με μεγάλο προβάδισμα 12,1 μονάδων από τον αντίπαλό του Νίκο Κουρουπάκη, που έλαβε 26,6%.

Προφανώς και πρόκειται για διαφορά που μπορεί να ανατραπεί, άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Νίκος Κουρουπάκης μετρά τέσσερις θητείες παλιότερα στον συγκεκριμένο Δήμο, αλλά είναι μια σχετική διαφορά ασφαλείας που καθιστά τον περιφερειακό σύμβουλο Λασιθίου φαβορί.

Ο Γιώργος Ζερβάκης «έγραψε» τη μεγαλύτερη διαφορά του έναντι του Νίκου Κουρουπάκη στην κεντρική Δημοτική Ενότητα, αυτή της Σητείας, που είναι και η μεγαλύτερη πληθυσμιακά. Στην ενότητα Σητείας, ο ίδιος πήρε 3.631 ψήφους και ποσοστό 42,3%, ενώ ο Νίκος Κουρουπάκης έλαβε 2.218 ψήφους και ποσοστό 25,9%.

Στη Δημοτική Ενότητα Λεύκης, οι δυο τους είχαν σαφώς μικρότερη διαφορά (32,9% ο κ. Ζερβάκης, 26,7% ο κ. Κουρουπάκης). Η «ψαλίδα» ήταν πολύ μικρότερη στη Δημοτική Ενότητα Ιτάνου, με μόλις 1,8 ποσοστιαίες μονάδες υπέρ του περιφερειακού συμβούλου.

Καταλυτικό ρόλο στη «μάχη» της Σητείας θα παίξει το πώς θα διαμορφωθεί η διασπορά των 1.411 ψήφων (ποσοστό 16,5%) που πήρε η παράταξη του Νίκου Καραμανωλάκη και των 1.124 ψήφων (13,%) που πήρε η παράταξη του απερχόμενου δημάρχου Θοδωρή Πατεράκη.

Κατά βάση, το πώς θα διαμορφωθεί η διασπορά ψήφων στη Δημοτική Ενότητα Σητείας.

Δήμος Ρεθύμνου

Με ανοιχτούς λογαριασμούς και μικρή διαφορά έστειλε η α’ Κυριακή στις επαναληπτικές εκλογές του Δήμου Ρεθύμνου τους δύο «μονομάχους», Γιώργο Μαρινάκη και Θοδωρή Νίνο. Ο απερχόμενος δήμαρχος Ρεθύμνου πήρε 11.566 ψήφους και ποσοστό 44,25%, ενώ ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης πήρε 10.768 ψήφους και ποσοστό 41,2%.

Η διαφορά των 3 μόλις μονάδων σίγουρα αφήνει ρευστό το τοπίο, ωστόσο νέα δεδομένα ενόψει της κυριακάτικης επαναληπτικής κάλπης βάζει στο τραπέζι η επίσημη στήριξη του Γιώργου Μαρινάκη από τον 3ο σε δυναμική υποψήφιο Θωμά Κρεβετζάκη. Ο επικεφαλής της παράταξης «Οι Πολίτες Μπροστά, ένας Δήμος για Όλους» εξέφρασε επίσημα τη στήριξή του στον απερχόμενο δήμαρχο, ανακοινώνοντας ότι συμφώνησε μαζί του σε προγραμματικές συγκλίσεις και κοινούς στόχους.

Με επίσημη γραμμή, λοιπόν, να στηριχτεί ο Γιώργος Μαρινάκης, ο ίδιος προσδοκά στην απορρόφηση του μεγαλύτερου μέρους του ποσοστού 6,49% που συγκέντρωσε ο Θωμάς Κρεβετζάκης και άρα αποκτά ένα όχι ασφαλές βεβαίως, αλλά αξιοσημείωτο πλέον προβάδισμα...

Κάλεσμα Φραγκάκη για debate στους δρόμους!

Με το προβάδισμα των 7,1 μονάδων της πρώτης Κυριακής στις κάλπες ο Ζαχαρίας Καλογεράκης

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η μάχη του β’ γύρου στον Δήμο Μινώα Πεδιάδος. Ο μεν Ζαχαρίας Καλογεράκης έχει να «πατήσει» πάνω σε ένα σημαντικό προβάδισμα που του έδωσε ο α’ γύρος, όταν και συγκέντρωσε 6.368 ψήφους και ποσοστό 49,57%, έναντι 5.443 ψήφων και ποσοστού 42,37% που συγκέντρωσε ο έτερος «μονομάχος» Μανόλης Φραγκάκης.

Η διαφορά των 7,1 μονάδων σίγουρα δεν είναι αμελητέα, όμως ο Μανόλης Φραγκάκης μπορεί να τρέφει και αυτός προσδοκίες, με βάση την εκτίμηση πολλών ότι θα απορροφήσει, πιθανώς, το μεγαλύτερο μέρος του ποσοστού 6,59% που έλαβε ο 3ος Γιώργος Κασσάκης. Από μόνο του βεβαίως αυτό δε φτάνει, με τον Μανόλη Φραγκάκη να στοχεύει και στην «αλίευση» ψήφων που την α’ Κυριακή είχαν πάει στον αντίπαλό του. Στον πρώτο γύρο η μεγαλύτερη «ψαλίδα» υπέρ του Ζαχαρία Καλογεράκη καταγράφηκε στη Δημοτική Ενότητα Καστελίου με λίγο πάνω από τις 15 μονάδες, ενώ η μικρότερη (περί τις 3 μονάδες) στη Δημοτική Ενότητα Αρκαλοχωρίου.

Μεγάλο ενδιαφέρον, ενόψει της κυριακάτικης κάλπης, παρουσιάζει η Δημοτική Ενότητα Θραψανού, λόγω μιας ενδιαφέρουσας παραμέτρου. Συνολικά στη Δημοτική Ενότητα Θραψανού, ο απερχόμενος δήμαρχος είχε διαφορά 8,4 μονάδων, ωστόσο μέσα στον οικισμό του Θραψανού ο Μανόλης Φραγκάκης επικράτησε με διαφορά 9,4 μονάδων!

Ενόψει β’ γύρου, ο Μανόλης Φραγκάκης απηύθυνε χθες δημόσιο κάλεσμα προς τον Ζαχαρία Καλογεράκη για διαφορετικού τύπου ντιμπέιτ, για ανοιχτούς διαλόγους, όπως σημειώνει, έξω στους δρόμους και στις πλατείες.

«Ας βγούμε λοιπόν έξω από το περιβάλλον των τηλεοπτικών στούντιο. Ας βγούμε στον κόσμο, κύριε Καλογεράκη. Εκεί μετριέται το έργο μας και η πρότασή μας για το αύριο. Στον κόσμο στον οποίο δειλιάσατε 9 χρόνια να λογοδοτήσετε. Στον κόσμο από τον οποίο 9 χρόνια προσπαθείτε να κρυφτείτε. Ζητάμε να συγκληθούν άμεσα, σήμερα κιόλας, εκπρόσωποι από τις παρατάξεις μας, προκειμένου να κανονίσουν τεχνικές λεπτομέρειες για τη διεξαγωγή όσο το δυνατόν περισσότερων ανοιχτών διαλόγων με τους δημότες μέχρι την ημέρα των εκλογών. Σε αίθουσες, σε σχολεία, σε πλατείες, σε καφενεία», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο κ. Φραγκάκης.  

Δήμος Μαλεβιζίου: Στα ύψη οι τόνοι της αντιπαράθεσης

Η πιο «θερμή» μάχη του β' γύρου προμηνύεται στον Δήμο Μαλεβιζίου, όπου, πέρα από το αμφίρροπο κλίμα που δημιουργεί η οριακή διαφορά της α’ Κυριακής και οι μόλις 62 ψήφοι που χωρίζουν τον πρώτο Κώστα Μαμουλάκη από τον δεύτερο Μενέλαο Μποκέα, έχουν ανέβει όσο πουθενά αλλού οι τόνοι της αντιπαράθεσης.

Και σε άλλους Δήμους, όπου πάμε σε επαναληπτικό γύρο, υπάρχουν αντιπαραθέσεις και διαξιφισμοί. Στο Μαλεβίζι, ωστόσο, η κατάσταση μοιάζει να έχει ξεφύγει από τα όρια, με πολύ βαριές εκατέρωθεν εκφράσεις, κατηγορίες και αντεγκλήσεις.

Η άγρια κόντρα που ξεδιπλώθηκε προχθές με φόντο το ζήτημα του ντιμπέιτ συνεχίστηκε χθες, με ανάλογη ένταση και με ένα «χαρτοπόλεμο» ανακοινώσεων.

Ο απερχόμενος δήμαρχος Κώστας Μαμουλάκης εγκάλεσε τον Μενέλαο Μποκέα για έλλειψη προγράμματος και σχεδίου για τον Δήμο, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Πόσο υπεροπτικό και αλαζονικό είναι το να απαξιοίς, να παρουσιάσεις έστω και μια ολοκληρωμένη και σαφή πρόταση, που να δείχνει τις προθέσεις σου έστω για την επόμενη μέρα;

Οι πολιτικές φιλοδοξίες είναι θεμιτές. Ακόμα κι αν ο δρόμος προς τη Βουλή κατέληξε σε αδιέξοδο και η στροφή προς την Αυτοδιοίκηση θεωρήθηκε από το περιβάλλον ως η «εύκολη» λύση. Το να επιχειρεί όμως κάποιος την ουδέτερη πολιτικολογία να την αναδείξει σε λύση, χωρίς θέσεις και πρόγραμμα, μπορεί να αποβεί καταστροφικό. Όχι για τον ίδιο - γι’ αυτόν θα βρεθεί ο επόμενος στόχος - αλλά για τον τόπο και τους κατοίκους του».

Νωρίτερα, ο Μενέλαος Μποκέας είχε βγάλει σκληρή ανακοίνωση κατά του Κώστα Μαμουλάκη, επισημαίνοντας: «Ο κ. Μαμουλάκης είναι εκφραστής και υπηρέτης αυτής της σκοταδιστικής αντίληψης της πολιτικής. Το απέδειξε με την απάντησή του στο κάλεσμά μου για έναν ανοιχτό, δημόσιο διάλογο. Μια πρακτική που εφαρμόζεται σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο και εφαρμόστηκε στην πλειοψηφία των δήμων της Ελλάδας».

Όσο για το πού θα κριθεί η δημαρχία στον Δήμο Μαλεβιζίου; Πρόβλεψη, με τόσο οριακή διαφορά ως «προίκα» από την α’ Κυριακή δεν μπορεί να γίνει. Είναι προφανές ότι ο Κώστας Μαμουλάκης θα «πατήσει» στη μεγάλη δυναμική και υπεροχή που κατέγραψε στην ενδοχώρα του δήμου (στις ενότητες Κρουσώνα και Τυλίσου) και θα δώσει μεγαλύτερο βάρος στο κεντρικό κομμάτι, δηλαδή στην ενότητα Γαζίου, όπου ο Μενέλαος Μποκέας πήρε «κεφάλι» 12,7 μονάδων.

Το ακριβώς αντίστροφο ισχύει για τον Μενέλαο Μποκέα, ενώ είναι προφανές ότι ακόμα και το πού θα πάει και η τελευταία ψήφος από τη «δεξαμενή» των 1.984 ψήφων του τρίτου Σπύρου Καλλέργη μπορεί να κρίνει τη δημαρχία.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News