Δήμος Ηρακλείου: Έπιασε «ταβάνι» ο Λαμπρινός

Δημοτικές
Δήμος Ηρακλείου: Έπιασε «ταβάνι» ο Λαμπρινός

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η «Δύναμη Πολιτών» περιχαρακώθηκε σε περιορισμένο πολιτικό ακροατήριο και ερείσματά της στο Ηράκλειο

Χωρίς σημαντικά περιθώρια για περαιτέρω αύξηση της δύναμής της φαίνεται ότι μένει πλέον η παράταξη «Δύναμη Πολιτών» ενόψει του β’ γύρου των εκλογών σύμφωνα με την ανθρωπογεωγραφία των μελών της που εκλέγονται στον Δήμο Ηρακλείου!

Τα πρόσωπα που κατόρθωσαν να εκλεγούν δείχνουν και την τάση για την παράταξη, η οποία είναι πλέον περιορισμένη, ή κατά την εκλογική αργκό έχει πιάσει «ταβάνι»!

Οι δυνάμεις της παράταξης φαίνεται ότι καταγράφτηκαν στο ανώτατο δυνατό σημείο τους (το λεγόμενο peak) την πρώτη Κυριακή, και πλέον δε φαίνεται να υπάρχει εκείνο το περιθώριο για περαιτέρω ανάπτυξή της στην κοινωνία και στο εκλογικό σώμα. Τα μέλη της «Δύναμης Πολιτών» που εκλέγονται απαρτίζονται, χονδρικά, σε ποσοστά 60-70%, από παραδοσιακούς νεοδημοκράτες του μπλοκ Κεφαλογιάννη. Άλλα δύο μέλη που εισέρχονται στο Δημοτικό Συμβούλιο είναι υποστηριζόμενα από το μπλοκ Ανδρουλάκη του ΚΙΝ.ΑΛ., ενώ άλλα δύο στελέχη, που ανήκουν στο φιλικό περιβάλλον Λαμπρινού, φαίνεται να τηρεί η μεν μία πιο κεντρώα γραμμή και η δε να τιμά την αριστερά της νιότης της!

Συνεπώς η παράταξη Λαμπρινού, όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα, είναι μια παράταξη που εκφράζει ένα κομμάτι της τοπικής Νέας Δημοκρατίας, εκείνο που σχετίζεται με το γραφείο του Μ. Κεφαλογιάννη. Και το εντυπωσιακό δεν είναι το γεγονός ότι εκλέγονται τα στελέχη του συγκεκριμένου πολιτικού γραφείου, αλλά εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι οι «γαλάζιοι» υποψήφιοι του συνδυασμού προέρχονταν μόνο από αυτό το μπλοκ. Έτσι η εκλογή της ομάδας Κεφαλογιάννη με την παράταξη Λαμπρινού ουσιαστικά δίνει την τάση των ορίων της «γαλάζιας» δεξαμενής από την οποία μπορούν να αντληθούν περαιτέρω ψήφοι. Και εδώ φαίνεται πλέον καθαρά ότι η δυναμική της παράταξης περιορίζεται σε μια τάση της Νέας Δημοκρατίας τοπικά, ενώ το υπόλοιπο κόμμα σε τοπικό επίπεδο φαίνεται ότι βρίσκεται απέναντι, αξιολογώντας αρνητικά τον Βασίλη Λαμπρινό και όχι τα στελέχη της.

Συνεπώς μια παράταξη που οι 7 από τους 12 συμβούλους της είναι παραδοσιακοί δεξιοί του Ηρακλείου δεν μπορεί να τρέφει αξιώσεις ότι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ ή του κέντρου, που έχουν επισήμως ταχθεί - όπως το ΚΙΝ.ΑΛ. - υπέρ του Κουράκη, θα επιδοκιμάσουν με την ψήφο τους στον β’ γύρο τον απερχόμενο δήμαρχο.

Οι επτά Νεοδημοκράτες: Αυτή είναι η ομάδα Κεφαλογιάννη στη Λότζια

Οι εν λόγω νεοδημοκράτες είναι:

α) ο Γρηγόρης Πασπάτης, που είδε τις ψήφους του να φυλλορροούν, αφού από 3-3,5 χιλιάδες το 2014 τώρα βρίσκεται κάτω από 2 χιλιάδες. Φαίνεται ότι η πενταετής θητεία του στον Δήμο Ηρακλείου προκάλεσε φθορά στο πολιτικό προφίλ του και στην εκλογική του δύναμη,

β) ο Γιάννης Αναστασάκης, που επιστράτευσε όλα αυτά τα χρόνια επικοινωνιακό επιτελείο για να «χτίσει» την εικόνα αντιδημάρχου,

γ) ο Γιώργος Καραντινός, ο οποίος παραδοσιακά φαίνεται ότι, από την εποχή του Ιατρικού Συλλόγου, κρατούσε σταθερά κάποιες δυνάμεις και διατηρούσε στενές σχέσεις με συγκεκριμένο πολιτικό γραφείο της Ν.Δ.,

δ) ο Νίκος Αγγελάκης, ο οποίος υποστηρίχτηκε ανοιχτά στη Νέα Αλικαρνασσό, τόσο το 2014 όσο και τώρα, από στενό συνεργάτη του Μ. Κεφαλογιάννη,

ε) ο Γιώργος Βουρεξάκης, ο οποίος πολιτικά έχει τις ίδιες αναφορές, όπως και

στ) ο Μαρίνος Παττακός, ο οποίος είναι «σκληρός» δεξιός, συνεπής στο ίδιο πολιτικό γραφείο και έτοιμος να ριχτεί με αυτοθυσία στη μάχη για να σώσει καταστάσεις, και

ζ) ο Γιώργος Βλαχάκης, ο οποίος με λίγη φοβικότητα αντιμετώπισε τις εκλογές και επανεντάχθηκε στη «Δύναμη Πολιτών» υπό την ίδια όμως πολιτική σκέπη.

Την ίδια στιγμή, ο Κώστας Βαρδαβάς και η Μαρία Καναβάκη εκφράζουν το μπλοκ του Νίκου Ανδρουλάκη και όχι του υπόλοιπου ΚΙΝ.ΑΛ., ενώ η Αριστέα Πλεύρη και η Στέλλα Αρχοντάκη δε θα πρέπει να προσμετρώνται με πολιτικές ή κομματικές πεποιθήσεις, αλλά με την προσωπική φιλία με τον Λαμπρινό. Δηλαδή οι δύο τελευταίες δεν έχουν κοινό να απευθυνθούν για να δουλέψει προσθετικά!

Οι νέες συνιστώσες που θα μπορούσε να απευθύνει κάλεσμα ο Λαμπρινός για τον β’ γύρο είναι εξαιρετικά περιορισμένες και αν υποτεθεί ότι δυνάμεις του 2014 μετακινηθούν προς τη «Δύναμη Πολιτών» φαίνεται ότι δε βγαίνει το άθροισμα! Δηλαδή, αν υποτεθεί ότι μετακινηθούν οι δυνάμεις των παρατάξεων όπως καταγράφτηκαν στον πρώτο γύρο προς Λαμπρινό, τα ποσοστά δεν μπορούν να φτάσουν ούτε το 40%. Σκεφτείτε, δηλαδή, μια υποθετική σύμπραξη Λαμπρινού με Σισαμάκη, Κουκιαδάκη και Σχοιναράκη, ακόμη και Βασιλάκη. Το άθροισμα είναι εξαιρετικά χαμηλό!

Εκτός οι «λαμπεροί»: Έστησαν εγκαίνια, μοίρασαν διχίλιαρα!

Πάντως εν ενεργεία αντιδήμαρχοι και ασκούντες την εκτελεστική εξουσία δεν κατόρθωσαν να εκλεγούν, γεγονός που δείχνει την τεράστια απώλεια δυνάμεων. Μάλιστα, οι πληροφορίες λένε ότι πολλά στελέχη της «Δύναμης Πολιτών», κάνοντας έναν γρήγορο απολογισμό των εκλογών, καταλήγουν σε εσωτερικές γκρίνιες, ενώ πλέον με προτεταμένο τον δείκτη του χεριού τους δείχνουν τον υπεύθυνο που οδήγησε στην κατρακύλα την παράταξη του απερχόμενου δημάρχου.

Την ίδια ώρα, οι έχοντες την εκτελεστική εξουσία δεν εκλέγονται. Ο Μηνάς Καπετανάκης έστησε μέχρι εγκαίνια - αν και ήταν δοκιμή - στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου, ο μεν Νίκος Φακουρέλης εκπαραθυρώθηκε αλλά επανήλθε και δεν εκλέγεται, ενώ ούτε ο δικηγόρος Γιάννης Ξυλούρης, που αναλάμβανε το «ξελάσπωμα» όταν το πράγμα ζόριζε στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου, εκλέγεται. Ο Γιώργος Τσαγκαράκης, που σύναψε τις περισσότερες απευθείας αναθέσεις στη ΔΗΚΕΗ, δηλαδή μοίρασε διχίλιαρα σε εθελοντές και στον Πολιτισμό, δε φαίνεται ως τώρα να επανεκλέγεται.

Το γεγονός τώρα ότι δεν εκλέχτηκε ο Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο νεαρότερος συνεπώνυμος του ευρωβουλευτή, έχει να κάνει καθαρά με το εξαιρετικά χαμηλό προφίλ και την τυχαιότητα της στιγμής, αφού και η Αρχοντάκη, που εκλέγεται, μη νομίζετε ότι κομίζει πολλές περισσότερες ψήφους: περίπου 20! Μάλιστα, πολλοί σχολίαζαν το γεγονός ότι πήγε αρκετά χαμηλά και δεν εκλέγεται ο γιος τού πρώην βουλευτή Γιώργου Δεικτάκη, Γιάννης, κάτι που επιβεβαιώνει ότι τα ερείσματα της “Δύναμης Πολιτών” στη Νέα Δημοκρατία έχουν να κάνουν αποκλειστικά με το γραφείο Κεφαλογιάννη και κανενός άλλου!

«ΗΡΑΚΛΕΙΟ 3.7.5»: Με νέο αέρα και διευρυμένες δυνάμεις

Την ίδια στιγμή, τα μέλη της παράταξης «Ηράκλειο 3.7.5» του Γιάννη Κουράκη που εισέρχονται στο Δημοτικό Συμβούλιο δίνουν την εντύπωση ότι υπάρχουν πολλές ακόμη δυνατότητες της διεύρυνσης των δυνάμεων και προς άλλες κατευθύνσεις, ενώ ταυτόχρονα ανανεώνουν πλήρως την παράταξη σε σχέση με τη θητεία 2014-2019. Για παράδειγμα, ο γιατρός Φάνης Ζαμπετάκης και η Αθηνά Σπανάκη - Κοχιαδάκη μπορούν να συσπειρώσουν δυνάμεις που δεν ακολούθησαν το μπλοκ Κεφαλογιάννη στη «Δύναμη Πολιτών», ενώ μια κεντρώα, μεστή και με πείρα φωνή όπως του Γιάννη Δροσίτη συσπειρώνει τον κόσμο όχι μόνο τον κομματικό, αλλά και του αθλητισμού, που είδε την τελευταία 5ετία την υποβάθμιση του προϊόντος που ο δημότης απολάμβανε.

Ο Γιώργος Στειακάκης, παρά την πενταετή αποχή του, φάνηκε ότι όχι μόνο δεν έχασε δυνάμεις αλλά μπορεί να ενώσει και άλλες που είχαν διασπαστεί, και οι οποίες πλέον δεν έχουν κάποια προσωπική υποχρέωση να βγάλουν, ενώ μια άλλη δυναμική είσοδος είναι αυτή του Γιώργου Αγριμανάκη, ο οποίος φέρνει έναν τελείως φρέσκο αέρα. Φαίνεται ότι σιγά-σιγά συσπειρώνονται και άλλες δυνάμεις γύρω από την παράταξη Κουράκη που απευθύνονται στη λεγόμενη ευρύτερη Κεντροαριστερά.

Η πολυσυλλεκτικότητα του συνδυασμού είναι πλέον ξεκάθαρη και αυτό του δίνει υπεροχή σε σχέση με τη «Δύναμη Πολιτών», που περιχαρακώθηκε στο περιβάλλον δύο ευρωβουλευτών, του Μανόλη Κεφαλογιάννη και του Νίκου Ανδρουλάκη, και έπιασε «ταβάνι» από την πρώτη Κυριακή.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News