Παράταξη Λαμπρινού: Τα επιφανή στελέχη που μένουν εκτός Δημοτικού Συμβουλίου

Δημοτικές
Παράταξη Λαμπρινού: Τα επιφανή στελέχη που μένουν εκτός Δημοτικού Συμβουλίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ηχηρές απουσίες από την "Δύναμη Πολιτών"

Από τα ψηλά στα... χαμηλά πέφτει δεδομένα (ανεξαρτήτως του ποιος εκ των Γιάννη Κουράκη και Βασίλη Λαμπρινού θα εκλεγεί δήμαρχος στον β’ γύρο την ερχόμενη Κυριακή) στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου η “Δύναμη Πολιτών”.

Και η μεγάλη αυτή μείωση της δυναμικής σε επίπεδο εδρών μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο (από τις 29 έδρες που πήρε χάρη στο μπόνους πριμοδότησης πλειοψηφίας το 2014, πέφτει τώρα στις 12 έδρες), σε συνδυασμό με τη μεγάλη φυλλορροή συμβούλων της σε άλλα μετερίζια και παρατάξεις, θα καταστήσουν τη νέα δημοτική ομάδα της “Δύναμης Πολιτών” σε μεγάλο βαθμό... αγνώριστη!

Είναι ενδεικτικό πως στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο θα απουσιάζουν, όπως δείχνουν τα μέχρι στιγμής δεδομένα, ηχηρά σημερινά ονόματα της “Δύναμης Πολιτών”, που αυτή τη φορά, λόγω της μεγάλης απώλειας εδρών, αναμένεται να μείνουν εκτός νυμφώνος... εκλογής. Και λέμε ηχηρά γιατί πρόκειται για πρόσωπα με ηγετικούς ρόλους στη δημαρχιακή θητεία Λαμπρινού, με πόστα αντιδημάρχων και προέδρων σε κομβικές Δημοτικές Επιχειρήσεις και οργανισμούς!

Την ίδια ώρα, στην παράταξη Λαμπρινού θα βλέπουν σε αντίπαλα έδρανα στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο πρόσωπα όπως τον εκ των συνιδρυτών της “Δύναμης Πολιτών” Πέτρο Ινιωτάκη, που θα είναι επικεφαλής παράταξης της αντιπολίτευσης, την Αθηνά Σπανάκη-Κοχιαδάκη, που εκλέγεται με την παράταξη “Ηράκλειο 3.7.5” με επικεφαλής τον Γιάννη Κουράκη, τον Μανόλη Χαιρέτη, που πιθανώς θα εκλεγεί επίσης με την παράταξη Κουράκη, και τη Μαρία Κασσωτάκη, που μετά την ανεξαρτητοποίησή της κατέβηκε υποψήφια με τον συνδυασμό του Πέτρου Ινιωτάκη.

Από τα έδρανα της “Δύναμης Πολιτών” στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο θα λείπουν, επίσης, πρόσωπα που δε συμμετείχαν αυτή τη φορά στο ψηφοδέλτιο της παράταξης ή δε συμμετείχαν γενικώς στις δημοτικές εκλογές. Πρόσωπα όπως ο αντιδήμαρχος Ζαν Αντρέα Γκαραντσίνι, ο Αντώνης Κουμπενάκης, αλλά και ο Μανόλης Σαλούστρος, που είχε διαγραφεί και ήταν ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος τα τελευταία χρόνια.

Η κατανομή

Ας τα δούμε όμως αναλυτικά... Με βάση τα αποτελέσματα της α' Κυριακής και την κατανομή εδρών, η παράταξη Λαμπρινού παίρνει 12 έδρες στο 49μελές Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου.

Μάλιστα, θα πρέπει να σημειωθεί η εξής λεπτομέρεια: Αν την ερχόμενη Κυριακή, στον β’ γύρο, εκλεγεί δήμαρχος ο Βασίλης Λαμπρινός, θα εκλέξει 12 συμβούλους από τον συνδυασμό του.

Αν δεν εκλεγεί και αναδειχτεί νέος δήμαρχος ο Γιάννης Κουράκης, που πήρε 18 έδρες, τότε ο Βασίλης Λαμπρινός θα εκλέξει τον εαυτό του ως επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, συν άλλους 11 συμβούλους του συνδυασμού του.

Πώς διαμορφώνεται η εικόνα της “μάχης” του σταυρού σε ό,τι αφορά την παράταξη της “Δύναμης Πολιτών”;

Χθες το βράδυ, με βάση τα επίσημα αποτελέσματα σταυροδοσίας που έδινε για τον Δήμο Ηρακλείου η Περιφέρεια Κρήτης, η κατάταξη στις πρώτες θέσεις για τη “Δύναμη Πολιτών” είχε ως εξής:

  1. Πασπάτης Γρηγόριος (πατρ. Αλέξανδρος) 1.426 σταυροί.
  2. Αναστασάκης Ιωάννης (πατρ. Μιχαήλ) 1.248 σταυροί.
  3. Βαρδαβάς Κων/νος (πατρ. Φαίδων) 945 σταυροί.
  4. Καραντινός Γεώργιος (πατρ. Ιωάννης) 872 σταυροί.
  5. Αγγελάκης Νικόλαος (πατρ. Γεώργιος) 797 σταυροί.
  6. Βουρεξάκης Γεώργιος (πατρ. Κων/νος) 686 σταυροί.
  7. Καναβάκη Μαρία (πατρ. Γεώργιος) 675 σταυροί.
  8. Παττακός Μαρίνος (πατρ. Γεώργιος) 601 σταυροί.
  9. Πλεύρη Αριστέα (πατρ. Τηλέμαχος) 579 σταυροί.
  10. Βλαχάκης Γεώργιος (πατρ. Ιωάννης) 574 σταυροί.
  11. Αρχοντάκη-Καλογεράκη Στυλιανή (Στέλλα), (πατρ. Χρήστος) 542 σταυροί.
  12. Κεφαλογιάννης Ιωάννης (πατρ. Δημήτριος) 507 σταυροί.
  13. Κανακαράκης Νεκτάριος (πατρ. Εμμανουήλ) 501 σταυροί.
  14. Παπαδάκη-Σκαλίδη Ειρήνη (Ρένα), (πατρ. Σταύρος) 492 σταυροί.
  15. Τσαγκαράκης Γεώργιος (πατρ. Μάριος) 492 σταυροί.

Ποιοι δεν εκλέγονται

Εκτός 12άδας οι Φακουρέλης, Τσαγκαράκης και Καπετανάκης

Βεβαίως, τα παραπάνω αποτελέσματα δεν είναι τα τελικά, αφού υπολείπεται μέρος της καταμέτρησης των σταυρών.

Όμως δίνουν το στίγμα της “μάχης” για τους 12 ή 11 (ανάλογα του αποτελέσματος του β' γύρου) συμβούλων από το ψηφοδέλτιο του Βασίλη Λαμπρινού.

Και εδώ δεν μπορεί κανείς παρά να σταθεί σε ένα προφανές συμπέρασμα: Είναι πιθανό (εν αναμονή της συνολικής καταμέτρησης σταυρών) να μην πετύχουν την επανεκλογή τους στα έδρανα του Δημοτικού Συμβουλίου πρόσωπα με καίριους ρόλους στην τρέχουσα θητεία της απερχόμενης δημοτικής Αρχής.

Με βάση τα μέχρι τώρα αποτελέσματα σταυροδοσίας, εκτός της εκλέξιμης 12άδας μένουν ο πρόεδρος της ΔΕΠΤΑΗ Μηνάς Καπετανάκης, που βρισκόταν με βάση την καταμέτρηση χθες το βράδυ στην 22η θέση... Επίσης, ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΗ Νεκτάριος Ανδρεαδάκης βρισκόταν μακριά από τη 12άδα, και συγκεκριμένα στην 21η θέση. Ομοίως ο πρόεδρος της ΔΕΠΑΝΑΛ και πρώην πρόεδρος της ΔΕΠΤΑΗ Γιάννης Ξυλούρης, ο οποίος χθες το βράδυ βρισκόταν στην 29η θέση της σταυροδοσίας για την παράταξη Λαμπρινού. Ομοίως επίσης και ο πρώην πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ Νίκος Φακουρέλης, που βρισκόταν χθες το βράδυ στην 25η θέση.

Εκτός νυμφώνος με βάση την ως τώρα καταμέτρηση φαίνεται να μένει και ο πρόεδρος της ΔΗΚΕΗ Γιώργος Τσαγκαράκης, που βρίσκεται στη 15η θέση, ενώ οριακά με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα στη “μάχη” του σταυρού εκλέγεται ο αντιδήμαρχος Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Γιάννης Κεφαλογιάννης, δίνοντας μάχη για τη 12η θέση...

Ο εκ των τριών συνιδρυτών της “Δύναμης Πολιτών” το 2014, Πέτρος Ινιωτάκης, θα βρίσκεται σε διαφορετικά έδρανα στο Δημοτικό Συμβούλιο, ως επικεφαλής της παράταξης “Συν+Πράξη Δημοτών”, που πήρε 2 έδρες.

Σε αντίπαλα έδρανα θα κάθεται η πρώην αντιδήμαρχος Αθηνά Σπανάκη-Κοχιαδάκη. Η διαγραφείσα και ανεξάρτητη δημοτική σύμβουλος τα τελευταία χρόνια εκλέγεται δεδομένα με τον συνδυασμό του Γιάννη Κουράκη. Μαζί της στα ίδια έδρανα της παράταξης Κουράκη είναι πολύ πιθανό να κάθεται ένας ακόμα πρώην της “Δύναμης Πολιτών”, ο Μανόλης Χαιρέτης, που ως γνωστόν ανεξαρτητοποιήθηκε πριν από λίγους μήνες από την παράταξη Λαμπρινού.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News