Δημοτικές εκλογές '19

Ποιος θα κυβερνά αυτή... τη Λότζια ως το 2023

Ο νέος συσχετισμός δυνάμεων στο Δημοτικό Συμβούλιο δίνει υπεροχή στην παράταξη “Ηράκλειο 3.7.5” στη νέα τετραετία

Με διαφορά που ξεπέρασε το 12,2%, ο Γιάννης Κουράκης έχει αναδειχτεί από την κάλπη προχθές Κυριακή ο αδιαμφισβήτητος νικητής της απλής αναλογικής του πρώτου γύρου στο Ηράκλειο.

Ο νέος συσχετισμός δίνει στον Γιάννη Κουράκη, ανεξάρτητα του αποτελέσματος του β’ γύρου, τη δυνατότητα να κυβερνάει τον Δήμο Ηρακλείου και αυτή τη Λότζια, αφού η παράταξή του “Ηράκλειο 3.7.5” θα μπορεί, ακόμη και χωρίς τη σύμπραξη άλλων παρατάξεων της αντιπολίτευσης, να περνάει θέματα καθημερινότητας με σχετική πλειοψηφία ή επί των παρόντων όταν αυτό επιτρέπεται. Συνεπώς, σε αυτή τη δημοτική θητεία το έργο που θα μπορεί να παραχθεί θα είναι έργο Κουράκη! Και αυτό εξηγείται από το αποτέλεσμα και το άθροισμα των δυνάμεων, όπως αναλύονται παρακάτω.

Ο Γιάννης Κουράκης, με ποσοστό 36,48%, αύξησε τις έδρες του σε 18, ενώ ο Βασίλης Λαμπρινός καταβαραθρώθηκε στις 12 έδρες, από τις 29 που του είχε δώσει η κατανομή του εκλογικού συστήματος το 2014.

Ο συσχετισμός δυνάμεων πλέον μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου, που είναι το κυρίαρχο όργανο λήψης αποφάσεων, έχει αλλάξει άρδην, καθώς, εκτός των δύο και των παρατάξεών τους, εισέρχονται ακόμη 7 επικεφαλής και οι παρατάξεις τους, δηλαδή συνολικά οι 49 έδρες μοιράζονται σε 9 παρατάξεις ανάλογα με τη δύναμή τους. Έτσι, η παράταξη του Γιάννη Κουράκη με ποσοστό 36,50% καταλαμβάνει 18 έδρες, του Βασίλη Λαμπρινού με ποσοστό 24,30% καταλαμβάνει 12 έδρες, του Ηλία Λυγερού με 12,21% καταλαμβάνει 6 έδρες, του Γιώργου Σισαμάκη με 8,70% καταλαμβάνει 4 έδρες, του Δημήτρη Βρύσαλη με 4,30% καταλαμβάνει 2 έδρες, του Ευριπίδη Κουκιαδάκη με 4,22% καταλαμβάνει επίσης 2 έδρες, του Πέτρου Ινιωτάκη με 3,88% καταλαμβάνει 2 έδρες, της Ευαγγελίας Σχοιναράκη-Ηλιάκη με 3,47% καταλαμβάνει 2 έδρες και η “Ηράκλεια Πρωτοβουλία” με επικεφαλής ψηφοδελτίου τον Μανόλη Βασιλάκη καταλαμβάνει μία έδρα και συγκεντρώνει ποσοστό 2,40%.

Με μια γρήγορη ανάγνωση, ο νέος συσχετισμός δυνάμεων που διαμορφώνεται στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου καθιστά την παράταξη “Ηράκλειο 3.7.5” του Γιάννη Κουράκη την πλειοψηφούσα, που είναι δυνατό να λάβει αποφάσεις σχετικής πλειοψηφίας δηλαδή επί των παρόντων αν χρειαστεί. Τα θέματα που περνούν με σχετική πλειοψηφία είναι τα περισσότερα, ενώ πολύ περιορισμένα είναι εκείνα για τα οποία απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία, δηλαδή 50+1 επί του συνόλου. Σε αυτήν την περίπτωση απαιτούνται συμμαχίες με περισσότερες από μία παρατάξεις. Και αυτό γιατί: Αν υποτεθεί ότι υπάρξει συνεργασία με τους “Ενεργούς Πολίτες” που διαθέτουν 6 συμβούλους, τότε λείπει πάλι ένας για να υπάρξει απόλυτη πλειοψηφία. Αυτός ο ένας θα μπορούσε να εξασφαλιστεί είτε με συνεργασία με την παράταξη του Πέτρου Ινιωτάκη “Συν+Πράξη Δημοτών Ηρακλείου”, που εκλέγει δύο συμβούλους, είτε με τον Μανόλη Βασιλάκη από την “Ηράκλεια Πρωτοβουλία”.

Συνεπώς, το ζήτημα κυβερνησιμότητας του Δήμου Ηρακλείου αν εκλεγεί στον β’ γύρο ο Γιάννης Κουράκης δήμαρχος είναι ήσσονος σημασίας, αφού στην πραγματικότητα η παράταξη Κουράκη μπορεί να διοικεί με ίδιες δυνάμεις τουλάχιστον σε ζητήματα που αφορούν την καθημερινότητα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δε θα μπλοκάρει η λειτουργία του Δήμου Ηρακλείου.

Αντιθέτως, για τη “Δύναμη Πολιτών” τα πράγματα ως προς τη διοίκηση του Δήμου Ηρακλείου θα ήταν ακόμη πιο δύσκολα. Η “Δύναμη Πολιτών”, η παράταξη του Βασίλη Λαμπρινού, εκλέγει 12 συμβούλους. Συνεπώς δύσκολα θα μπορούσε να εξασφαλιστεί πλειοψηφία επί των παρόντων από την παράταξη Λαμπρινού. Θα χρειαζόταν περαιτέρω συνεργασίες μέχρι να εξασφαλίσει ακόμη 13 συμβούλους.

Εκ των πραγμάτων, ο Πέτρος Ινιωτάκης, που αποσπάστηκε από την παράταξη Λαμπρινού, δε θα έδινε στήριξη. Φαίνεται ότι δε θα έδινε στήριξη ούτε η παράταξη Λυγερού, αν ληφθεί υπόψη ότι στην παρερχόμενη θητεία άσκησε σκληρή κριτική. Έτσι, υποθετικά, αν ο Σισαμάκης παρείχε στήριξη με 4 συμβούλους, η Σχοιναράκη με 2 συμβούλους, ο Κουκιαδάκης με 2 συμβούλους, ακόμη και ο Βασιλάκης, το άθροισμα θα έφτανε τους 21 συμβούλους (9+12 του Λαμπρινού). Συνεπώς και πάλι δε θα μπορούσε να πετύχει απόλυτη πλειοψηφία. Θεωρητικά, λοιπόν, στο ενδεχόμενο επανεκλογής του Λαμπρινού στον δημαρχιακό θώκο, τότε το Ηράκλειο θα είχε δήμαρχο “μειοψηφίας” με δεμένα χέρια, που δε θα μπορούσε να διοικήσει τον Δήμο ούτε ως προς την καθημερινότητά του!

Στην πραγματικότητα, και πάλι οι προτάσεις Κουράκη θα περνούσαν από το Δημοτικό Συμβούλιο και ως γνωστόν, μια δημοτική Αρχή υποχρεούται να εκτελεί τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου αφού είναι το νομιμοποιητικό όργανο για το έργο που παράγεται σε μια πόλη! Συνεπώς, ο Γιάννης Κουράκης θα κυβερνά αυτή τη Λότζια ως το 2023, που λήγει η νέα δημοτική θητεία!

Δοκιμασμένοι και οι δύο!

Την ίδια στιγμή, οι μέρες μετρούν αντίστροφα για τον β’ γύρο την Κυριακή 2 Ιουνίου και ήδη οι παρατάξεις που έχουν αποκλειστεί από την κούρσα εξετάζουν ποια είναι όλα τα ενδεχόμενα. Είναι σαφές πλέον ότι το κλίμα δεν είναι ίδιο με το 2014 και ο κόσμος δεν ψηφίζει ό,τι του πουν οι παρατάξεις που αρχικά υποστήριξε. Εξάλλου, πολλοί εκ των υποψηφίων που εισέρχονται στο Δημοτικό Συμβούλιο ψηφίστηκαν από οικογένειες ή από τρίτους που τους είχαν μια υποχρέωση. Το κριτήριο αυτό της ατομικής ψήφου στο πρόσωπο κάποιου υποψήφιου δημοτικού συμβούλου έχει εκλείψει στον β’ γύρο και οι δυνάμεις συσπειρώνονται στο πρόσωπο που εκφράζει περισσότερο μια κοινωνία.

Εξάλλου, για το Ηράκλειο υπάρχει η εξής ιδιαιτερότητα ή ευκολία: Και οι δύο υποψήφιοι είναι δοκιμασμένοι!

Η “ανθρωπογεωγραφία” του Δημοτικού Συμβουλίου

Παρά το γεγονός ότι η καταμέτρηση των σταυρών βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη και δεν μπορεί με ακρίβεια κάποιος να ξέρει τα πρόσωπα που θα απαρτίσουν στο τέλος το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου, ωστόσο μια πρώτη εικόνα για την “ανθρωπογεωγραφία” του Σώματος μπορεί να σχηματιστεί από το ποιοι προηγούνται.

Στις πρώτες θέσεις της “Δύναμης Πολιτών” φιγουράρουν οι πιο παραδοσιακοί νεοδημοκράτες του Ηρακλείου, γεγονός που έκανε πολλούς να σκεφτούν ότι δύσκολα θα στήριζαν οι “Ενεργοί Πολίτες”, που ανήκουν μέρος αυτών στον ΣΥΡΙΖΑ και γενικότερα σε αριστερές δυνάμεις.

Από την παράταξη Κουράκη αναδεικνύονται δυνάμεις που προέρχονται από το πρώην ΠΑΣΟΚ και το ΚΙΝ.ΑΛ. μεν, αλλά και άλλες που είναι πιο ανεξάρτητες, ενώ οι “γαλάζιοι” σύμβουλοι είναι περιορισμένοι, γεγονός που αποδεικνύει και το ότι η παράταξη είχε υποστήριξη στελεχών που πρόσκεινται στη Ν.Δ. προφανώς λόγω προσωπικής σύγκλισης των απόψεών τους με το πρόγραμμα Κουράκη.

Οι τρεις παρατάξεις Ινιωτάκη, Κουκιαδάκη και Σχοιναράκη φαίνεται να τράβηξαν ψήφους από την ίδια μεγάλη “δεξαμενή” του κεντρώου χώρου, αν και αναγνωρίζονται ψήγματα και “γαλάζιας” υποστήριξης σε τουλάχιστον μία παράταξη από τις ανωτέρω.

Η “Λαϊκή Συσπείρωση” είναι παράταξη εκ των σπλάχνων του ΚΚΕ, ενώ η “Ηράκλεια Πρωτοβουλία” είναι ίσως η πιο παραδοσιακή παράταξη, αφού λειτουργεί ανελλιπώς από το 1994 και έχει τον δικό της κόσμο και ψηφοφόρους από διάφορους χώρους και πεδία.

Σχόλια