Δημοτικές εκλογές '19

Πρόσκληση σε Κουράκη και Λαμπρινό για debate στην ΚΡΗΤΗ TV

Τι θα «γίνει» στη Λότζια με την απλή αναλογική- Οι έδρες που καταλαμβάνει κάθε παράταξη

Η “ΚΡΗΤΗ TV” απευθύνει δημοσίως πρόσκληση στους δύο μονομάχους του β' γύρου των δημοτικών εκλογών στο Ηράκλειο, Βασίλη Λαμπρινό και Γιάννη Κουράκη, προκειμένου να συμμετάσχουν σε τηλεμαχία (debate) στα στούντιο του σταθμού.

Μια δημόσια αντιπαράθεση που δεν έγινε, παρά τις επανειλημμένες προσκλήσεις μας, κατά τον πρώτο γύρο.

Ανάλογες προσκλήσεις για τηλεμαχίες ισχύουν για - και θα σταλούν σε - όλους τους “μονομάχους” της δεύτερης Κυριακής των δημοτικών εκλογών.

Μεγάλη νίκη  Γιάννη Κουράκη

Μπροστά και με διαφορά της τάξης των 10 μονάδων βγήκε νικητής από την κάλπη της 26ης Μαΐου ο Γιάννης Κουράκης, ο οποίος, παρά τον σκληρό ανταγωνιστικό περιβάλλον των άλλων 8 συνυποψηφίων του, κράτησε τις δυνάμεις του 2014, αυξάνοντας μάλιστα και τις έδρες του στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου, δίνοντάς του την πλειοψηφία των αποφάσεων για την επόμενη τετραετία, όπως επιτάσσει η απλή αναλογική!

Τον ακολουθεί σε μεγάλη απόσταση ο Βασίλης Λαμπρινός, που αναδείχτηκε συνδιεκδικητής του μετά και το χθεσινό εκλογικό αποτέλεσμα, όμως λαβωμένος σε σχέση με το 2014 και ως προς τις έδρες, δηλαδή τον αριθμό των δημοτικών συμβούλων που εκλέγει η παράταξή του.

Το δίδυμο που περνάει στην κούρσα της δεύτερης Κυριακής για τη διεκδίκηση του Δήμου Ηρακλείου είναι ο Γιάννης Κουράκης και ο Βασίλης Λαμπρινός, όπως ακριβώς και το 2014! Με τη διαφορά όμως ότι το κλίμα σε αυτές τις εκλογές δεν έχει πολωθεί σε βάρος του ενός ή του άλλου εκ των διεκδικητών, όπως είχε συμβεί τότε. Πάντως, το χθεσινό αποτέλεσμα ήταν εξαρχής υπέρ του Γιάννη Κουράκη, και μάλιστα ήταν σαρωτικό και χωρίς καμία αμφισβήτηση, παρά το γεγονός ότι επιχειρήθηκε από μερίδα του Τύπου να στηθεί ένα επικοινωνιακό “θρίλερ”, που στο τέλος έσκασε σαν πυροτέχνημα, όταν τα αποτελέσματα αποκρυσταλλώθηκαν!

Με την ενσωμάτωση στο 69,58 % έλαβαν

Κουράκης Ιωάννης

 Ηράκλειο 3.7.5

Ποσοστό: 35,65

Ψήφοι 19.903

Έδρες : 18

Λαμπρινός Βασίλειος-Γεώργιος

 ΔΥΝΑΜΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Ποσοστό 25,08

Ψήφοι 14.002

Έδρες 12

Λυγερός Ηλίας

Ηράκλειο Ενεργοί Πολίτες

Ποσοστό : 12,37

Ψήφοι: 6.906

Έδρες:6

Σισαμάκης Γεώργιος

ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Ποσοστό: 8,74

Ψήφοι: 4.880

Έδρες : 4

Βρύσαλης Δημήτριος

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Ποσοστό: 4,29

Ψήφοι: 2.397

Έδρες:2

Κουκιαδάκης Ευρυπίδης

ΣυνΕργασία ΓΙΑ ΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Ποσοστό: 4,07

Ψήφοι: 2.271

Έδρες: 2

Ινιωτάκης Πέτρος

συν+ΠΡΑΞΗ ΔΗΜΟΤΩΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ - ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Ποσοστό: 3,97

Ψήφοι: 2.214

Έδρες :2

Σχοιναράκη-Ηλιάκη Ευαγγελία

ΗράκλειΟΝ Αξίζει

3 Ποσοστό:,36

Ψήφοι: 1.874

Έδρες: 2

Βασιλάκης Εμμανουήλ

ΗΡΑΚΛΕΙΑ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ

Ποσοστό: 2,47

Ψήφοι: 1.379

Έδρες : 1

“Στημένο θρίλερ”

Στην πραγματικότητα, το “θρίλερ” ήταν “στημένο” και δεν αποκλείεται να σχετίζεται με την οδηγία που είχε δώσει από την περασμένη Παρασκευή κιόλας πολιτικός προϊστάμενος υπηρεσίας για συγκέντρωση των αποτελεσμάτων πρώτα στο Πολύκεντρο του Δήμου και από εκεί να κομίζονται στην Περιφέρεια, ενώ στην πραγματικότητα ο αγγελιοφόρος κομίζει απευθείας στην Περιφέρεια το τηλεγράφημά του, χωρίς ενδιάμεσο σταθμό! Αυτός ήταν και ο λόγος που ο Δήμος Ηρακλείου ήταν ο τελευταίος σε ταχύτητα ενσωμάτωσης και μετάδοσης αποτελεσμάτων σε όλη την Ελλάδα!

Με αυτόν τον τρόπο, το τέχνασμα του Δήμου Ηρακλείου, που καταγγέλθηκε και από τον Πέτρο Ινιωτάκη αλλά και από τον Ηλία Λυγερό, που μίλησε για πρόβλημα μηχανογράφησης, επιχειρήθηκε ο έλεγχος της ροής των αποτελεσμάτων, ενώ ταυτόχρονα η παράταξη “Δύναμη Πολιτών” του Βασίλη Λαμπρινού διοχέτευε δικά της αποτελέσματα σε συγκεκριμένα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης του Ηρακλείου.

Ο έλεγχος της ροής των αποτελεσμάτων δεν ήταν δυνατόν να συνεχιστεί για πολύ, καθώς σχεδόν σε κάθε τμήμα ο Κουράκης ερχόταν πρώτος, οπότε αναγκαστικά μετά το “θρίλερ” άρχισε η μετάδοση απ’ όλους! Πρώτος και με διαφορά από συνολικά 9 υποψηφίους που διεκδίκησαν τον Δήμο Ηρακλείου κατά τη χθεσινή εκλογική διαδικασία. Δεύτερος ο Βασίλης Λαμπρινός, τρίτος με σημαντικό ποσοστό ο Ηλίας Λυγερός, που θα παίξει καθαρά τον ρόλο του ρυθμιστή. Ακολουθεί ο Γεώργιος Σισαμάκης, πέμπτος ο Δημήτρης Βρύσαλης και ακολουθούν ο Πέτρος Ινιωτάκης, ο Ευριπίδης Κουκιαδάκης, η Ευαγγελία Σχοιναράκη-Ηλιάκη και τελευταίος ο Μανόλης Βασιλάκης.

Πάντως, όλες οι παρατάξεις και οι επικεφαλής τους εκλέγονται στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου και το ενδιαφέρον θα είναι ακριβώς αυτό: η πολυφωνία!

 

Η απλή αναλογική στη Λότζια

Ποια είναι η επίδραση της απλής αναλογικής στη Λότζια; Το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου απαρτίζεται από 49 έδρες, που καταλαμβάνονται από 49 πρόσωπα που εκλέγονται. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της χθεσινής κάλπης, η παράταξη “Ηράκλειο 3.7.5” του Γιάννη Κουράκη καταλαμβάνει 18 έδρες, η παράταξη “Δύναμη Πολιτών” του Βασίλη Λαμπρινού καταλαμβάνει 12 έδρες, η παράταξη “Ηράκλειο, Ενεργοί Πολίτες” του Ηλία Λυγερού καταλαμβάνει 6 έδρες, η παράταξη “Ηράκλειο για Όλους” του Γιώργου Σισαμάκη καταλαμβάνει 4 έδρες, από δύο έδρες καταλαμβάνουν τέσσερις παρατάξεις, δηλαδή η “Λαϊκή Συσπείρωση” του Δημήτρη Βρύσαλη, η παράταξη “Συν+Πράξη Δημοτών” του Πέτρου Ινιωτάκη, η παράταξη “ΣυνΕργασία για το Ηράκλειο” του Ευριπίδη Κουκιαδάκη, η παράταξη “Ηράκλειον Αξίζει” της Ευαγγελίας Σχοιναράκη-Ηλιάκη, και μία έδρα καταλαμβάνει η “Ηράκλεια Πρωτοβουλία” του Μανόλη Βασιλάκη.

Είναι σαφές, δηλαδή, ότι την πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου για την επόμενη τετραετία θα έχει ο Γιάννης Κουράκης.

 

Ρυθμιστής ο Λυγερός

 

Η παράταξη “Ηράκλειο, Ενεργοί Πολίτες” του Ηλία Λυγερού είναι ο κυρίαρχος ρυθμιστής τόσο του β’ γύρου όσο και της επόμενης ημέρας για τη διοίκηση του Δήμου. Αφενός γιατί το ποσοστό που έλαβε, περίπου 13%, δίνει τη δυνατότητα αυτή προσθετικά στον β’ γύρο, και αφετέρου γιατί καταλαμβάνει 6 έδρες, δηλαδή μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στη λήψη αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου.

Είναι σίγουρο πλέον ότι η παράταξη Λυγερού θα κληθεί από αύριο κιόλας να πάρει θέση για τον δεύτερο γύρο και να καθορίσει το προς τα πού θα γείρει η πλάστιγγα. Ανάλογο ρόλο, σημαντικό αλλά μικρότερης επιρροής λόγω αποτελέσματος, θα κληθεί να διαδραματίσει και η παράταξη “Συν+Πράξη Δημοτών” και “Άμεση Δημοκρατία” του Πέτρου Ινιωτάκη. Κυρίως γιατί είναι μια παράταξη που δημιουργήθηκε από την αποχώρηση Ινιωτάκη από την παράταξη Λαμπρινού, και αφετέρου γιατί καταλαμβάνει 2 έδρες, που μπορούν να δώσουν στο Δημοτικό Συμβούλιο την απόλυτη πλειοψηφία. Δηλαδή, αν υποτεθεί ότι υπάρξει συνεργασία Κουράκη, που καταλαμβάνει 18 έδρες, με Λυγερό, που καταλαμβάνει 6 έδρες, δε συμπληρώνεται ο αριθμός απόλυτης πλειοψηφίας, δηλαδή 25 επί του συνόλου των 50. Λείπει μία έδρα. Συνεπώς θα μπορούσε να τη δώσει η παράταξη Ινιωτάκη ή ακόμη και ο Μανόλης Βασιλάκης, ο οποίος έχει χρηματίσει αντιδήμαρχος του Κουράκη στο πλαίσιο συνεργασίας με την “Ηράκλεια Πρωτοβουλία”.

 

Συνεργασίες

 

Ενόψει του β’ γύρου, αναμένεται οι δύο πρώτοι της κάλπης της πρώτης Κυριακής να αναζητήσουν συμμαχίες με άλλες παρατάξεις, σε μια προσπάθεια να διευρύνουν το εκλογικό αποτέλεσμα υπέρ του ο καθένας τη δεύτερη Κυριακή. Όπως ειπώθηκε από τον Πέτρο Ινιωτάκη, απόψε κιόλας συνεδριάζει η παράταξή του για να συζητήσει το ενδεχόμενο συνεργασίας, δίνοντας, όπως είπε ο ίδιος, τον λόγο στην παράταξή του και όχι σε μια προσωπική απόφαση δική του.

Πιθανόν μεθαύριο Τετάρτη θα συνεδριάσει η παράταξη Λυγερού, που θα κληθεί να λάβει ανάλογες αποφάσεις.

Στις χθεσινοβραδινές δηλώσεις του, ο Ευριπίδης Κουκιαδάκης είπε ότι περιμένει να τον καλέσουν να συζητήσουν οι δύο πρώτοι.

 

Αυτοκριτική από Λυγερό, Ινιωτάκη, Κουκιαδάκη

 

Πάντως, και οι τρεις, Λυγερός, Ινιωτάκης και Κουκιαδάκης, έκαναν αυτοκριτική με φόντο το εκλογικό αποτέλεσμα που έλαβαν από την κάλπη της 26ης Μαΐου. Ο Ηλίας Λυγερός αναφέρθηκε στη μείωση του ποσοστού της παράταξής του σε σχέση με το αποτέλεσμα του α’ γύρου του 2014, ενώ το απέδωσε στο γεγονός ότι αυτή τη φορά υπήρχαν 9 υποψήφιοι δήμαρχοι έναντι 5 που ήταν τότε.

Ο Πέτρος Ινιωτάκης, από την πλευρά του, δεν εμφανίστηκε ικανοποιημένος από το ποσοστό που τελικά κατέλαβε, ενώ ο Ευριπίδης Κουκιαδάκης δήλωσε ότι, αν η παράταξή του λειτουργούσε και δεν ήταν μια παράταξη που είχε ιδρυθεί από τον ίδιο με προσωποκεντρικά χαρακτηριστικά, θα έπρεπε να είχε παραιτηθεί.

Ο κ. Κουκιαδάκης ανέφερε μεταξύ άλλων: «Το ποσοστό που πήραμε θα το υπηρετήσουμε. Είναι ο απόλυτος σεβασμός στους πολίτες. Η ευθύνη του αποτελέσματος μού αναλογεί πλήρως. Θα υπηρετήσουμε τις απόψεις μας».

Σχοιναράκη: Συνεχάρη Κουράκη και Λαμπρινό

Η υποψήφια Δήμαρχος Ηρακλείου, κ. Ευαγγελία Σχοιναράκη – Ηλιάκη μετά την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων για τον Δήμο Ηρακλείου δήλωσε τα εξής:
 
«Οι πολίτες του Ηρακλείου με την ψήφο τους επέλεξαν τους υποψήφιους Δημάρχους για την εκλογική αναμέτρηση, την επόμενη Κυριακή. Ωστόσο τα ποσοστά αποχής στον Δήμο Ηρακλείου αποδεικνύουν ότι οι πολίτες απαιτούν αλλαγή πολιτικής.
 
Οι πολίτες αυτού του τόπου απαιτούν ήθος, αξιοπρέπεια και σεβασμό. Θα παλέψω με όλες τις δυνάμεις μου για να τηρηθούν αυτές οι αξίες που κυριάρχησαν και στην προεκλογική μας εκστρατεία.
 
Θα ήθελα να συγχαρώ τον κ. Κουράκη και κ. Λαμπρινό για την επιτυχία τους στην εκλογική αναμέτρηση για τον Δήμο Ηρακλείου.
 
Θέλω να ευχαριστήσω από τα βάθη της καρδιάς μου τους συνεργάτες, τους υποψηφίους Δημοτικούς συμβούλους του «ΗΡΑΚΛΕΙΟΝ Αξίζει» και τον κόσμο που μας στήριξε στην προεκλογική εκστρατεία».

 

Λαμπρινός: «Θα είμαστε νικητές»

Ο υποψήφιος δήμαρχος Βασίλης Λαμπρινός στις δηλώσεις του αναφέρθηκε στη βραδύτητα μετάδοσης των αποτελεσμάτων του Δήμου Ηρακλείου, λέγοντας ότι δεν έχει καμία ευθύνη το επιτελείο του Δήμου, ενώ δήλωσε ότι ο ίδιος και η παράταξή του θα κερδίσουν τις εκλογές στον β’ γύρο, στις 2 Ιουνίου.

Συγκεκριμένα, ο κ. Λαμπρινός ανέφερε: «Καμία ευθύνη δεν έχει το επιτελείο που εργάζεται στο Πολύκεντρο για τη βραδύτητα της μετάδοσης των αποτελεσμάτων. Ο Δήμος δεν κάνει τίποτε άλλο από το να μεταφέρει τα αποτελέσματα στην Περιφέρεια Κρήτης», είπε σχετικά ο κ. Λαμπρινός και συνέχισε: «Θέλω να ευχαριστήσω από την καρδιά μου τους δημότες που τίμησαν την ανεξάρτητη “Δύναμη Πολιτών”. Και τους καλώ όλους τους πολίτες να μετέχουν εκ νέου την άλλη Κυριακή. Είμαστε υπερήφανοι για το υψηλό ποσοστό, το οποίο μας δίνει το θάρρος να πιστεύουμε ότι θα είμαστε νικητές την άλλη Κυριακή και παρά τον πόλεμο που δεχτήκαμε. Ξέρω τις ανάγκες στην πόλη, αλλά και στα χωριά μας. Είναι αυτονόητο ότι θα μιλήσω με τους επικεφαλής των άλλων παρατάξεων. Την Κυριακή θα αποφασίσουμε για το τι Ηράκλειο θέλουμε».

Κουράκης: «Είμαστε πλειοψηφία»  

Μεγάλη και καθαρή νίκη για την παράταξη Κουράκη χαρακτηρίζει το επιτελείο του “Ηράκλειο 3.7.5” το ποσοστό που κατάφερε να συγκεντρώσει στον α’ γύρο των εκλογών, χαρακτηρίζοντας το ποσοστό αρκετά υψηλό δεδομένου του μεγάλου αριθμού συνδυασμών που διεκδίκησαν τον Δήμο Ηρακλείου.

Σε δήλωσή του ο κ. Κουράκης είπε: «Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους Ηρακλειώτες που μας ανέδειξαν πρώτη δύναμη. Οι θέσεις και το πρόγραμμά μας είχαν μια ευρεία αποδοχή. Η ψήφος ενισχύει τις δεσμεύεις που αναλάβαμε απέναντί τους.

Μας ανέδειξαν πλειοψηφούσα παράταξη στο Ηράκλειο. Έκανα μια καταπληκτική εκστρατεία και ευχαριστώ τους συνυποψήφιους για τον ποιοτικό προεκλογικό αγώνα. Συνεχίζουμε, λοιπόν, τον αγώνα και είμαι σίγουρος ότι θα τον ολοκληρώσουμε την επόμενη Κυριακή. Πρέπει να πάμε και θα πάμε μαζί. Να βγάλουμε το Ηράκλειο από τη στασιμότητα».

Σχόλια