Μανώλης Χρηστάκης: «Η νέα γενιά δεν μπορεί να περιμένει άλλο»

Δημοτικές
Μανώλης Χρηστάκης: «Η νέα γενιά δεν μπορεί να περιμένει άλλο»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Μανώλης Χρηστάκης είναι πολιτικός επιστήμονας και ξενοδοχοϋπάλληλος

Συνέντευξη στον Νίκο Κοσμαδάκη

Κατεβαίνει πρώτη φορά στην πολιτική σκηνή ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Ηράκλειο για όλους»  όπου επικεφαλής είναι ο Γιώργος Σισαμάκης.

Το neakriti.gr κατάφερε και εξασφάλισε μια αποκλειστική συνέντευξη με το κ. Χρηστάκη,  ο οποίος μίλησε για τη νέα γενιά, τα οράματά της αλλά και το πώς θα αντιμετωπίσει η επόμενη δημοτική αρχή προβλήματα όπως η ύδρευση.

Κ. Χρηστάκη, κατεβαίνετε πρώτη φορά στην πολιτική σκηνή του τόπου και μάλιστα με το συνδυασμό «Ηράκλειο για όλους» όπου επικεφαλής είναι ο κ. Σισαμάκης. Πιστεύετε ότι  θα αλλάξει η ηγεσία σε τοπικό επίπεδο το βράδυ της Κυριακής;

«Η παράταξη «Ηράκλειο για όλους» με υποψήφιο δήμαρχο τον Γιώργο Σισαμάκη,  αποτελεί πραγματικά ένα φαινόμενο για τα πολιτικά δρώμενα της τοπικής αυτοδιοίκησης στο Ηράκλειο. Νέοι άνθρωποι, γαλουχημένοι ο καθένας μας επαγγελματικά στο δικό του μετερίζι, δίχως να έχουμε να αποδείξουμε σε κανέναν ποιοι είμαστε καθώς εκφράζουμε καθημερινά  την κοινωνία του Ηρακλείου, χωρίς διακρίσεις, καταφέραμε με πολύ διάθεση και όρεξη να μην παραμείνουμε αμέτοχοι στις προκλήσεις της εποχής μας. Το ατομικό πρόβλημα έπειτα από πολύ συζήτηση με τους συνδημότες μας αποτυπώνεται και εκφράζεται ως κοινός σκοπός από την ολοκληρωμένη πρόταση μας για τον Δήμο Ηρακλείου. Ακομάτιστα και ανεξάρτητα, καθώς ο συνδυασμός μας δεν έχει την στήριξη και την καθοδήγηση κάποιου κομματικού μηχανισμού, παρά μόνο την στήριξη των ανθρώπων του Ηρακλείου, που επιθυμούν η καθημερινότητα τους να γίνει απλούστερη και ευκολότερη, θα πετύχουμε για το κοινό καλό. Οι πολίτες του Ηρακλείου, ιδιαίτερα στην συγκέντρωση μας που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα στις 20 Μαΐου, έδειξαν ότι θέλουν νέος δήμαρχος της πόλης να είναι ο Γιώργος Σισαμάκης. Αυτό μας γεμίζει με αισιοδοξία και μας κάνει όλους μας να πιστεύουμε στην νίκη την βραδιά των εκλογών».

Βασικό πρόβλημα στο Ηράκλειο είναι η έλλειψη νερού. Έχει σχέδιο η παράταξή σας για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου προβλήματος;

«Το πρόγραμμα μας είναι πλήρως ολοκληρωμένο και εναρμονισμένο με τις άμεσες ανάγκες της Ηρακλειώτισσας και του Ηρακλειώτη. Το πρόβλημα της ύδρευσης στην πόλη μας  έχει να κάνει με το πεπαλαιωμένο δίκτυο που θα έπρεπε να είχε αντικατασταθεί από την προηγούμενη 10ετία. Το νερό που χάνεται από το κακό αυτό δίκτυο σύμφωνα με την ΔΕΥΑΗ πλησιάζει το 50%. Άρα πρωταρχικός μας στόχος είναι η αντικατάσταση με γοργούς ρυθμούς χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις του δικτύου».

Είστε νέος άνθρωπος. Πιστεύετε πως η συμμετοχή σας στα κοινά θα αποτελέσει πρότυπο για νέους ανθρώπους ώστε να δουν την πολιτική πιο ζεστά;

«Η προσπάθεια μου δεν έχει να κάνει με την προσωπική μου προβολή, ούτε με εξυπηρέτηση ιδιοτελών συμφερόντων.  Με ενδιαφέρει να μπορώ να συζητήσω και να μετέχω στις όποιες αποφάσεις λαμβάνονται και δεν αφορούν μόνο εμένα, αλλά το κοινό σύνολο σε διάστημα δεκαετίας, τουλάχιστον στο επίπεδο της τοπικής αυτοδιοίκησης όπου πήρα την απόφαση να συμμετέχω. Σκοπός μου δεν είναι να αποτελέσω πρότυπο αλλά να αναδείξω την ανάγκη που έχει ο τόπος μας για νέες ιδέες και φρέσκα πρόσωπα. Το πιο δύσκολο πράγμα είναι να πείσεις έναν απογοητευμένο παιδί, που σε νέα ηλικία βιώνει καταστάσεις που δεν συνάδουν με τον 21ο αιώνα. Χαίρομαι δε ιδιαίτερα που στο συνδυασμό μας « Ηράκλειο για όλους» η μεγάλη πλειοψηφία απαρτίζεται από ανθρώπους της νέας γενιάς που πραγματικά θέλουν να προσφέρουν στον τόπο και που ηλικιακά ο Γιώργος Σισαμάκης είναι ο νεότερος υποψήφιος δήμαρχος. Διαπίστωσα μάλιστα ότι και μετά από μας άρχισαν να εφαρμόζουν και οι άλλες παρατάξεις, δίνοντας χώρο σε νεαρούς ηλικιακά συνυποψηφίου».

Ως πολιτικός επιστήμονας αντιλαμβάνεστε πως η αποχή είναι ένα πρόβλημα της δημοκρατικής διαδικασίας. Σ΄ εκείνους που δε θέλουν να κατέλθουν στις κάλπες, τι θα τους λέγατε;

«Η νέα γενιά δεν μπορεί να περιμένει άλλο. Πρέπει να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Η οικονομική κρίση που βιώνει  η χώρα τα τελευταία δέκα χρόνια κάνει τον περισσότερο κόσμο να σκέφτεται αμυντικά και αρνητικά. Δεν είναι έτσι. Η απαξίωση των δημοκρατικών θεσμών και διαδικασιών μπορεί να επιφέρει μόνο ακραίες αντιδράσεις. Στις 26 του Μάη καλό είναι να αφιερώσουμε σκέψη και χρόνο για το τι θα κάνουμε και στις τρείς κάλπες, για δημοτικές, περιφερειακες και ευρωεκλογές. Άρα καλό είναι να μην υπάρξει αποχή ή ψήφος «εκδίκησης», αλλά μέσα από ώριμη σκέψη να δώσουμε ότι καλύτερο μπορούμε στον τόπο και στην χώρα».

Γιατί ο κόσμος του Ηρακλείου να στηρίξει Μανώλη Χρηστάκη;

«Μεγάλωσα σε μια σπουδαία οικογένεια από την οποία καθημερινά λαμβάνω διδάγματα ζωής. Ένας καλός σύμβουλος είναι ο φόβος για το αύριο. Οι παππούδες μου, που πέρασαν κατοχή, όταν φοβόντουσαν για το μέλλον μου μου έλεγαν « τρώγε». Οι γονείς μου που πέρασαν χούντα, όταν φοβόντουσαν για το μέλλον μου, μου έλεγαν « πρόσεχε τι λες και που το λες». Κατάφερα με πολύ κόπο των δικών μου να σπουδάσω, προσπάθησα πολύ στον εργασιακό μου χώρο, όπου όσες φορές απέτυχα, άλλες τόσες πέτυχα για να έχω πάντα στο μυαλό μου, ότι ο μεγαλύτερος φόβος μου, ως νέος που βίωσε την οικονομική κρίση είναι το να μην διεκδικώ κάτι από αυτό που δικαιούμαι πραγματικά με αποτέλεσμα η κοινωνική και πολιτική κατάσταση να το υποκαθιστά. Θα διεκδικήσω μέχρι να πετύχω λοιπόν κι ας χάσω καμιά φορά. Αγαπώ το Ηράκλειο, είναι μια πόλη που διδάσκει πολλά αιώνες τώρα. Εφόσον εκλεγώ, θα έχω πάντα στο μυαλό μου το κοινό συμφέρον και όχι το προσωπικό».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News