Δημοτικές εκλογές '19

Γιάννης Κουράκης: «Ανατέλλει μια νέα εποχή για το Ηράκλειο!»

Σε προεκλογικούς ρυθμούς το Ηράκλειο - Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, καθώς βρισκόμαστε μία «ανάσα» πριν από τις κάλπες της 26ης Μαΐου

Μία ανάσα πριν τη μεγάλη «μάχη» των εκλογών και ο υποψήφιος δήμαρχος Ηρακλείου και επικεφαλής της Παράταξης «Ηράκλειο 3.7.5» μίλησε στους δημότες σε μία κατάμεστη από κόσμο Πλατεία. 

Έτσι μπροστά σε πλήθος κόσμου, με προεκλογικό παλμό, ο Γιάννης Κουράκης, και για άλλη μία φορά μίλησε για τις θέσεις της παράταξής του. 

Ο υποψήφιος δήμαρχος πραγματοποίησε την κεντρική ομιλία του στην καρδιά της πόλης και συγκεκριμένα στην Πλατεία Ελευθερίας, στο σημείο όπου βρίσκεται και το εκλογικό κέντρο της Παράταξης «Ηράκλειο 3.7.5».

Ο Γιάννης Κουράκης έστειλε απόψε μήνυμα νίκης και αλλαγής για το Ηράκλειο, από την ανοικτή κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του Συνδυασμού.         

Ο επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης «Ηράκλειο3.7.5», μιλώντας σε μια εντυπωσιακή σε όγκο και παλμό συγκέντρωση, όπου παρουσίασε επίσημα όλους τους υποψηφίους του Συνδυασμού,  ανέλυσε το όραμα και το σχέδιο για το Δήμο, «ένα διαρκές συμβόλαιο για τα επόμενα χρόνια» όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, ανακοίνωσε -μεταξύ άλλων- σημαντικές τομές στην οικονομική πολιτική με μείωση των τελών, αλλά και για αναστολή είσπραξης των τελών από επιχειρήσεις, στις περιοχές όπου εκτελούνται έργα και για όσο καιρό διαρκούν!

«Έφτασε η ώρα των επιλογών. Την Κυριακή παίρνουμε την απόφαση να πάμε ξανά την πόλη μας μπροστά! Αυτό είναι το προσκλητήριο μας. Αυτό είναι το μήνυμα που φέρνει η παράταξη μας «Ηράκλειο 3.7.5». Να πάμε μπροστά! Μαζί, έχουμε τη δυνατότητα να ανοίξουμε νέους δρόμους, για την προκοπή του τόπου μας, για την ποιότητα ζωής, για την αναμόρφωση περιοχών που υποφέρουν από εγκατάλειψη, για τη τοπική αγορά που στα χρόνια της κρίσης αγωνίστηκε για να σταθεί όρθια», τόνισε με έμφαση και συμπλήρωσε:

«Μπορούμε κι έχουμε το σχέδιο. Να συνδέσουμε το πλούσιο παρελθόν με τις σημερινές μας δυνατότητες, να επέμβουμε με στοχευμένα έργα μεγάλα και μικρά, στις τρεις ζώνες δραστηριότητας και κατοικίας της πόλης, να νοικοκυρέψουμε, να ζωντανέψουμε τις γειτονιές μας και να αναδείξουμε την ξεχωριστή τους προσωπικότητα».

Ο Γιάννης Κουράκης, ανέλυσε την κωδική ονομασία 3.7.5 που σημαίνει:

- Παρεμβάσεις σε τρεις χωρικούς κύκλους. 

- Επτά σημαντικούς άξονες πολιτικής.

- Πέντε εμβληματικές παρεμβάσεις.

 

«Μαζί θα αποφασίσουμε για το Ηράκλειο»

Ο κ. Κουράκης, χαρακτήρισε ευλογημένο τόπο το Ηράκλειο, και στάθηκε ιδιαίτερα στην ανθρωπογεωγραφία του, το κλίμα, τον πρωτογενή τομέα, τα Πανεπιστήμια, το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας. «Θα λάβουμε μαζί τις αποφάσεις που απαιτούν οι σημερινές συνθήκες, οι ανάγκες των πολιτών και οι προσδοκίες της κοινωνίας. Η επιλογή μας πρέπει να είναι η επιλογή ενότητας που θα αξιοποιεί όλους τους παράγοντες, όλα τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, για να μπούμε ξανά σε τροχιά προόδου», τόνισε χαρακτηριστικά και σημείωσε: «Πορευόμαστε, με γνώση των προβλημάτων του Δήμου, με άποψη για την αντιμετώπιση και την επίλυση τους, με ανοικτούς ορίζοντες από την πιο μικρή γειτονιά μέχρι τα Ευρωπαϊκά κέντρα, όπου λαμβάνονται οι μεγάλες αποφάσεις για τους Δήμους και τις Περιφέρειες της Ευρώπης».

 

Δημιουργική συστράτευση για την πόλη

Ο κ. Γιάννης Κουράκης, αναφέρθηκε στη πολύμηνη προετοιμασία του προγράμματος του Συνδυασμού, την δημόσια διαβούλευση που ακολούθησε και στην ένταξη σε αυτό προτάσεων και απόψεων που τέθηκαν από τους φορείς και τους πολίτες.

«Προχωράμε μαζί. Με τη δουλειά που έχουμε κάνει δίνουμε προοπτική στο Ηράκλειο. Για να υπάρχει αποτέλεσμα, για να ξεφύγουμε από το τέλμα της στασιμότητας. Έχουμε τη θέληση και μπορούμε να βάλουμε ξανά το Ηράκλειο σε δημιουργική συστράτευση. Αυτό που ζητήσαμε και ζητάμε είναι εμπιστοσύνη, συνεργασία και υποστήριξη πάνω σε δεσμεύσεις, πάνω σε πρόγραμμα. Η πρόσκληση μας είναι ανοικτή προς όλες και όλους. ‘Όχι μόνο σήμερα πριν τις εκλογές, αλλά και αύριο, για ενεργό συμμετοχή  στην κοινή προσπάθεια. Το Ηράκλειο πρέπει να πάει μπροστά και θα πάει μπροστά.

Ήρθε η ώρα να δημιουργήσουμε ένα κοινωνικό μέτωπο Δημοτικής Ανασυγκρότησης. Μια ΝΕΑ Δυναμική Σχεδιασμένης Βιώσιμης Ανάπτυξης  με θετικό κοινωνικό ισοζύγιο», ανέφερε κατά την διάρκεια της ομιλίας του.

«Το όραμα της Δημοτικής Κίνησης είναι η δημιουργία ενός μοναδικού Ευρωμεσογειακού προορισμού υψηλού επιπέδου, Ενός παραγωγικού κέντρου εθνικής εμβέλειας. Το Ηράκλειο μπορεί και θα γίνει ένας σύγχρονος Δήμος. Ένας τόπος που θα προσφέρει ευκαιρίες, θα δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας και θα επιδιώκει ευημερία για όλους τους πολίτες. Αυτό θα γίνει πραγματικότητα με την εφαρμογή του προγράμματος μας  3.7.5», ανέφερε ο κ. Κουράκης.

 

Οι μεγάλες τομές

 • Εφαρμόζουμε το σχέδιο πόλης.
 • Υλοποιούμε αναπλάσεις και έργα σε όλες τις γειτονιές, σε όλους τους οικισμούς.
 • Αποδίδουμε νέους σύγχρονους χώρους στους πολίτες.

Επεκτείνουμε το πράσινο και δημιουργούμε το πρότυπο πάρκο της Ερυθραίας καθώς και άλλα πάρκα, καλά συντηρημένα ελκυστικά και ασφαλή για μικρούς και μεγάλους.

 • Προωθούμε την εξυγίανση των περιοχών αυθαιρέτων.
 • Δημιουργούμε κοινόχρηστους χώρους.
 • Εξασφαλίζουμε την επέκταση των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης.
 • Εγγυούμαστε ποιοτικές συνθήκες ζωής για όλους.
 • Βάζουμε τέρμα στην εικόνα εγκατάλειψης της πόλης μας.

Ξεκινάμε την αντικατάσταση του συνόλου των ασφαλτικών της βασικής δημοτικής οδοποιίας.

Ενεργοποιούμε διαρκές πρόγραμμα συντήρησης των δημοσίων χώρων.

 • Διασφαλίζουμε καθημερινά την καθαριότητα στους δημόσιους κοινόχρηστους χώρους, στους δρόμους, στις εκκλησίες, στα σχολεία, στις μονάδες υγείας.
 • Ενισχύουμε την προσβασιμότητα των ΑμεΑ.
 • Ζούμε με ασφάλεια και ποιότητα.

Ενισχύουμε την ανθεκτικότητα της πόλης για έκτακτες ανάγκες.

Λύνουμε το πρόβλημα με τα αδέσποτα ζώα.

 • Επιλύουμε το πρόβλημα της σύγχρονης διαχείρισης των αστικών απορριμμάτων.
 • Δημιουργούμε προοδευτικά ένα Δήμο με μηδενικά απόβλητα, καθαρό περιβάλλον, αποτελεσματική ανακύκλωση με ανάκτηση ενέργειας.
 • Δημιουργούμε σύγχρονα καθαρά και επιμελημένα σχολεία.
 • Ολοκληρώνουμε το κτιριακό πρόγραμμα και την ενεργειακή αναβάθμιση των υφιστάμενων κτιρίων.
 • Εφαρμόζουμε πρόγραμμα διαρκούς συντήρησης των Σχολικών Μονάδων και Δημοτικών Κτιρίων.

Καμιά ανάγκη οικογένειας για βρεφονηπιακό σταθμό δεν θα μένει ανεκπλήρωτη.

 • Αναβαθμίζουμε και επεκτείνουμε όλες τις κοινωνικές δομές.

 Κανείς πολίτης να μην νιώθει απομονωμένος.

 • Παρέχουμε στήριξη σε όλες τις κοινωνικές ομάδες, ανάλογα με τις ανάγκες τους.
 • Στηρίζουμε τον ερασιτεχνικό και μαζικό αθλητισμό με σχέδιο και χρηματοδότηση.

Η νεολαία έχει θετική διέξοδο και ο κάθε πολίτης δυνατότητα να αθληθεί σε οργανωμένους αθλητικούς χώρους.

 • Δημιουργούμε και αναδεικνύουμε τον ενιαίο αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού ως ελάχιστη προσφορά στο δεύτερο σε σπουδαιότητα, αρχαιολογικό μνημείο της χώρας.
 • Ολοκληρώνουμε την ανάδειξη των Τειχών και των Νεωρίων.
 • Ανοίγουμε και αξιοποιούμε όλες τις πύλες και τις χαμηλές πλατείες.
 • Υλοποιούμε πρόγραμμα απόκτησης αξιόλογων ιστορικών κτιρίων και μνημείων και σχεδιάζουμε τη μετατροπή τους σε χώρους παραγωγής πολιτιστικού πλεονάσματος.
 • Προωθούμε τις διαδικασίες για την ένταξη της Κνωσού και των Τειχών στα Πολιτιστικά Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.
 • Αξιοποιούμε το Πολιτιστικό και Συνεδριακό Κέντρο και το αναδεικνύουμε ως Κέντρο Πολιτισμού Διεθνούς Εμβέλειας με την προσέλκυση νέων και ταλαντούχων ντόπιων καλλιτεχνών, που θα αναλάβουν πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια.
 • Οργανώνουμε τη ζωή στο Ιστορικό Κέντρο.

Ολοκληρώνουμε τις αναπλάσεις και πεζοδρομήσεις, καθώς και την ανάδειξη των σημαντικών μνημείων.

Καταλήγουμε σε  κοινά αποδεκτή λύση για τις όψεις των κτηρίων καθώς και ειδικές καλαίσθητες λειτουργικές κατασκευές στους κοινόχρηστους χώρους.

Δίνουμε ζωντάνια σε όλο το Δήμο με  ποικίλες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις για όλες τις εποχές. 

 • Κινητοποιούμε όλες τις δημιουργικές και παραγωγικές δυνάμεις του τόπου για να δώσουμε νέα ώθηση στην ανάπτυξη.
 • Για να εμπλουτίσουμε το τουρισμό με νέες δραστηριότητες και να επιτύχουμε το στόχο ουσιαστικής επέκτασης της τουριστικής περιόδου.
 • Για να ενισχύσουμε την παραγωγική ανασυγκρότηση της υπαίθρου.
 • Για να δημιουργήσουμε μια έξυπνη πόλη.
 • Για τη μετάβαση στην κυκλική οικονομία που θα δημιουργήσει πλούτο και νέες θέσεις εργασίας.
 • Εφαρμόζουμε ένα Ολοκληρωμένο Σχέδιο διαχείρισης των υπηρεσιών και των λειτουργιών της πόλης.

Προωθούμε έξυπνες λύσεις που αντιμετωπίζουν τα περιβαλλοντικά κυκλοφοριακά και κοινωνικά προβλήματα.

Η πόλη αποκτά ένα υψηλού επιπέδου ψηφιακό τοπίο.

 • Διασφαλίζουμε άφθονο και φθηνό νερό 24ώρες το 24ωρο για την πόλη και την ύπαιθρο.
 • Επιτυγχάνουμε δραστική μείωση των απωλειών στο δίκτυο ύδρευσης και με έξυπνες λύσεις μειώνουμε το κόστος παραγωγής νερού και λειτουργίας της ΔΕΥΑΗ.

Έτσι, ανοίγει ο δρόμος για μείωση των τελών ύδρευσης άρδευσης.

Ξεκινάμε τις παρεμβάσεις από την πρώτη ημέρα με βάση τις προτεραιότητες που έχουμε θέσει στο πρόγραμμα μας.

 Εγγυούμαστε την επάρκεια στο νερό για ύδρευση και άρδευση.

 • Προωθούμε την υλοποίηση της μαρίνας και εφαρμόζουμε σχέδιο αναβάθμισης της ευρύτερης περιοχής.
 • Αλλάζουμε την εικόνα, διασφαλίζουμε καλύτερες συνθήκες ζωής με περιβαλλοντική και κοινωνική ευαισθησία.
 • Σχεδιάζουμε διεκδικούμε οραματιζόμαστε μια πρότυπη ανάπτυξη στο Πάρκο Αεροδρομίου που θα αποτελέσει ανάσα για την ευρύτερη περιοχή της Νέας Αλικαρνασσού.

Με συμμετοχικές διαδικασίες διαβούλευσης και αποτελεσματικό πρόγραμμα δράσεων, αφήνουμε οριστικά πίσω μας την εικόνα περιβαλλοντικής υποβάθμισης της περιοχής. 

 

Ανταποδοτική πολιτική προς τους Δημότες

Σύμφωνα με τον κ. Κουράκη, «για ότι πληρώνει ο κάθε πολίτης και ο επιχειρηματίας, πρέπει να αισθάνεται τη διαφορά στη ζωή του, από την βελτίωση των υπηρεσιών και των συνθηκών διαβίωσης του.  Δεσμεύομαι για συγκεκριμένες πρωτοβουλίες της επόμενης δημοτικής αρχής.

 • Τη μείωση και τελικά την εξάλειψη της δαπάνης για ηλεκτροφωτισμό με έξυπνες λύσεις και σύγχρονες τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Καταργούμε σταδιακά τα τέλη ηλεκτροφωτισμού για όλους τους δημότες.

 • Την υιοθέτηση σύγχρονων μεθόδων υλοποίησης των δημοτικών έργων με προγραμματισμό και έλεγχο.
 • Την αναστολή είσπραξης τελών από τα καταστήματα σε όλους τους δρόμους που πραγματοποιούνται αναπλάσεις και πεζοδρομήσεις κατά το χρόνο κατασκευής.

Δεν θα πληρώνουν οι πολίτες τις καθυστερήσεις του δήμου και των εργολάβων.

 • Τη μείωση των τελών για νοικοκυριά, επιχειρήσεις, καταστήματα και κοινόχρηστους χώρους μετά από μελέτη και ανάλογα με το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του κάθε κλάδου.

Έτσι, κερδίζουμε όλοι από την ανάπτυξη και το μέρισμα επιστρέφει στους πολίτες».

Αποκέντρωση - Δημοτικές Κοινότητες

«Δέσμευση μας είναι οι Δημοτικές Κοινότητες να λειτουργούν ως μικροί Δήμοι. Αποκεντρώνουμε αρμοδιότητες και πόρους για ενίσχυση της τοπικής αντιπροσώπευσης και διαχείρισης. Για ενδυνάμωση του τοπικού ελέγχου. Αποκεντρώνουμε το Δήμο για να γίνουμε αποτελεσματικοί στην αντιμετώπιση των προβλημάτων. Όχι στο μέσο όρο, αλλά για όλες τις τοπικές κοινωνίες για όλες τις γειτονιές τους οικισμούς και τα διαμερίσματα ξεχωριστά», ανέφερε ο κ. Κουράκης.

 

«ΔΕΝ ΑΝΕΧΟΜΑΣΤΕ ΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΤΡΙΟ»

Ο Γιάννης Κουράκης, ολοκληρώνοντας την ομιλία του ανέφερε τα εξής:

«Έχω δυνάμεις και διάθεση προσφοράς. Έχω αποκτήσει γνώσεις κι εμπειρίες που μαζί με τους συνεργάτες μου και τη παράταξη μας θέλω να προσφέρω στην πόλη.

Δεν είναι ο ρεβανσισμός αυτός που με κινεί. Ποτέ μου δεν κράτησα κακίες, ακόμη κι αν κάποιοι είπαν λόγια άδικα και σκληρά. 

Την απόφαση μου να διεκδικήσω τη Δημαρχία την έλαβα, από εσάς, από απλούς ανθρώπους αλλά και φορείς  που με παρακινούσαν σε κάθε επαφή μαζί τους. Και θέλω σήμερα να σας εκμυστηρευτώ, ότι δεν θυμάμαι μόνο τις μεγάλες επιτυχίες της προηγούμενης περιόδου. Θυμάμαι και τα λάθη. Λάθη που δεν είμαι διατεθειμένος σε καμία περίπτωση να  επαναλάβω.

Και η πρώτη έμπρακτη απόδειξη γι΄ αυτό, είναι  ότι η συγκρότηση της  παράταξης μας, έγινε από νέους κυρίως ανθρώπους, που συστρατεύθηκαν μαζί μας, για να προσφέρουν με την προσπάθεια, τις γνώσεις και τις δυνατότητες τους.

Δεν είμαι εγώ που σας ζητώ την ψήφο σας και την υποστήριξη σας. Είμαστε εμείς! Είναι η παράταξη μας, που σας καλεί σε μια μεγάλη κοινή προσπάθεια.

Δεν ανεχόμαστε να είμαστε μέτριοι. Δεν ανεχόμαστε το Ηράκλειο να είναι μέτριο. Η θέση μας είναι στην πρωτοπορία της Μεσογείου! Στην πρωτοπορία της Ευρώπης! Μπορούμε να το πετύχουμε! Πάμε μαζί, για την ενότητα και το καλό της πόλης μας! Πάμε για τη Δημοτική Αλλαγή τώρα».

Σχόλια