Γιάννης Κουράκης: Έτοιμος να ξαναπάρει τα ηνία

Δημοτικές
Γιάννης Κουράκης: Έτοιμος να ξαναπάρει τα ηνία
«Επανάσταση στην καθημερινότητα» σχεδιάζει να φέρει ο υποψήφιος Δήμαρχος Ηρακλείου

Αν γινόταν ένα γκάλοπ στον απλό κόσμο για το ποιος αιρετός είναι εκείνος που έχει συνδυάσει άρρηκτα το όνομά του με τον δημαρχιακό θώκο του Ηρακλείου και για το ποιος αιρετός της Κρήτης είναι ο πιο αναγνωρισμένος σε όλη τη χώρα, αλλά και εκτός συνόρων, τότε η απάντηση θα ήταν μία... Ο Γιάννης Κουράκης!

Με μια πολύ μεγάλη, πλούσια, πολυσχιδή διαδρομή, από τον συνδικαλιστικό-εργασιακό χώρο, το Κοινοβούλιο, την κυβέρνηση και την Αυτοδιοίκηση μέχρι την ευρωπαϊκή αυτοδιοικητική σκηνή, με μια βαριά “κληρονομιά” θητείας σε κρίσιμα πόστα, με προσωπική σφραγίδα στη δρομολόγηση μεγάλων έργων υποδομών σε όλη τη χώρα ενόψει της προετοιμασίας τότε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, και με ένα πολύ ισχυρό “brand name” σε όλα τα επίπεδα, ο επικεφαλής της δημοτικής κίνησης “Ηράκλειο 3.7.5” δηλώνει πανέτοιμος να επιστρέψει ως δήμαρχος στη... Λότζια!

Ο ίδιος έχει υπογραμμίσει επανειλημμένως, άλλωστε, ότι τα χρόνια της δημαρχίας Λαμπρινού αποτελούν μια κακή - όπως λέει - παρένθεση για το Ηράκλειο που, αντί να κάνει βήματα μπροστά, έμεινε τελείως... στάσιμο! Μια παρένθεση, στην οποία ο ίδιος φιλοδοξεί να βάλει τέλος, αναλαμβάνοντας ξανά τα ηνία στον μεγαλύτερο Δήμο της Κρήτης, όπου βρέθηκε για σχεδόν μια 12ετία, αφήνοντας πίσω σημαντικό έργο, αναγνωρισμένο ακόμα και από τους πολιτικούς αντιπάλους του...

Η ανακοίνωση υποψηφιότητας

Το ημερολόγιο έγραφε 14 Νοεμβρίου 2018, όταν ο Γιάννης Κουράκης ανακοίνωσε επισήμως την υποψηφιότητά του για τον δημαρχιακό θώκο του Ηρακλείου. Για πολλούς, μάλιστα, η κίνησή του αυτή να ανακοινώσει από νωρίς την υποψηφιότητά του ήταν και ένα μήνυμα προς πολλές κατευθύνσεις. Μήνυμα ότι αυτή τη φορά δεν είχε καμία διάθεση να επαναλάβει κάποια στρατηγικά λάθη-λεπτομέρειες που εκτιμάται ότι του είχαν “στοιχίσει” στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές.

Τότε, το 2014, ο Γιάννης Κουράκης είχε αργήσει αισθητά να ανοίξει τα “χαρτιά” του για τις προθέσεις του, δίνοντας... έδαφος στους αντιπάλους, και ενώ μάλιστα είχε ένα δεδομένο ντισαβαντάζ από την αναπόφευκτη “φθορά” και κόπωση μετά από τρεις σερί δημοτικές θητείες. Αυτή τη φορά δεν επρόκειτο να επαναλάβει το ίδιο λάθος!

“Κουβαλώντας” άλλωστε μια 12ετή παρουσία στο “τιμόνι” του Δήμου Ηρακλείου, επίτευγμα αξιοσημείωτο και ζηλευτό, αν μη τι άλλο, για όλους τους αιρετούς, και αντιλαμβανόμενος προφανώς ένα αισθητό... “ρεύμα” απογοήτευσης (του οποίου οι διαστάσεις βεβαίως θα κριθούν επί του πρακτέου στην κάλπη) για τα πεπραγμένα της νυν δημοτικής Αρχής, ο κ. Κουράκης έσπευσε λοιπόν από τον Νοέμβριο να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του.

Οι συστάσεις είναι περιττές...

Για τον Γιάννη Κουράκη οι συστάσεις μοιάζουν να είναι περιττές. Οι δημότες του Ηρακλείου τον γνωρίζουν άριστα. Ο ίδιος, ομοίως, γνωρίζει άριστα τους δημότες του Ηρακλείου. Το γεγονός ότι οι δημότες τού έδωσαν σε τρεις διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις εντολή διοίκησης του Δήμου λέει πολλά. Όπως λέει πολλά και το ότι πολιτικοί και αυτοδιοικητικοί αντίπαλοί του τού έβγαζαν και του βγάζουν το καπέλο, τόσο για τη θητεία του ως υφυπουργός Αθλητισμού όσο και ως δήμαρχος Ηρακλείου, για το πόσο ικανός είναι. Για το πόσο αεικίνητος και ακούραστος είναι, αλλά και για την ξεχωριστή ικανότητα που τον διακρίνει να “κερδίζει” κατά κράτος άλλους αιρετούς στη διεκδίκηση χρηματοδοτήσεων, στην απορρόφηση κονδυλίων και στην παραγωγή έργου, ανεξαρτήτως του ποιο κόμμα είναι στην κυβέρνηση και στην κεντρική λήψη των αποφάσεων!

Μια μακρά, λαμπρή διαδρομή

Η πορεία του Γιάννη Κουράκη μοιάζει τρόπον τινά με μια αλυσίδα, όπου το ένα πετυχημένο βήμα τον έφερνε στην επόμενη μεγάλη πρόσκληση.

Ο γεννηθείς στη Τύλισο το 1955, παντρεμένος με την Αντιγόνη Μουζουράκη και πατέρας δύο παιδιών (της Βασιλικής και του Αντώνη) Γιάννης Κουράκης διετέλεσε πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου από το 1987 έως το 1994. Διετέλεσε μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ από το 1992 έως το 1993 και δημοτικός σύμβουλος Ηρακλείου από το 1990 έως το 1994.

Η πετυχημένη παρουσία του στον συνδικαλιστικό χώρο τον οδήγησε στα κοινοβουλευτικά έδρανα. Εξελέγη βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ στις εθνικές εκλογές του 1993, του 1996 και του 2000. Ως βουλευτής συμμετείχε σε πολλές επιτροπές της Βουλής και ήταν εισηγητής πολλών νομοσχεδίων. Η ξεχωριστή παρουσία του στα κοινοβουλευτικά έδρανα και στις επιτροπές της Βουλής δεν άργησε να τον οδηγήσει στο κυβερνητικό σχήμα...

Διετέλεσε υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος σε θέματα Αθλητισμού (περίοδος 24 Οκτωβρίου 2001-30 Αυγούστου 2002) και έβαλε τη σφραγίδα του σε πολλά μέτωπα: Μεταξύ άλλων, στη σύνταξη του νέου Αθλητικού Νόμου που έγινε ευρύτερα αποδεκτός. στη δρομολόγηση μεγάλων αθλητικών έργων σε ολόκληρη τη χώρα και βεβαίως στην υλοποίηση αθλητικών υποδομών σε όλη την Κρήτη.

Την επιφανή πορεία του ως υφυπουργού Αθλητισμού διαδέχτηκε μια νέα, λαμπερή “σελίδα”, με τρεις θητείες στο “τιμόνι” της Λότζιας.

Διατέλεσε δήμαρχος Ηρακλείου Κρήτης από το 2003 έως το 2006, από το 2007 έως το 2010 και από το 2011 έως το 2014, καταφέρνοντας να υλοποιήσει πλήθος από μεγάλα και μικρότερα αλλά εξίσου πολύτιμα για τους δημότες έργα, να προωθήσει αναπλάσεις και να προωθήσει σημαντικές παρεμβάσεις στα ενετικά τείχη και στα μνημεία της πόλης. Κατάφερε να μεταμορφώσει άρδην έναν άκρως προβληματικό, από πλευράς άναρχης οικιστικής δόμησης, οργάνωσης και διαθέσιμων υποδομών, δήμο.

Ο Γιάννης Κουράκης διετέλεσε, επίσης, πρόεδρος της Τοπικής Ένωσης Δήμων Ν. Ηρακλείου (περίοδος 2003-2011), αντιπρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (2011-2014), πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης (2011-2014) και του ΕΣΔΑΚ (2007-2014).

Από τη μακρά, πλούσια διαδρομή τού Γιάννη Κουράκη δεν μπορεί κανείς να παραλείψει και την παρουσία του στα αθλητικά δρώμενα. Ασχολήθηκε ενεργά με τον ερασιτεχνικό και μαζικό αθλητισμό. Διετέλεσε αντιπρόεδρος του Ερασιτέχνη ΟΦΗ για αρκετά χρόνια, καθώς και πρόεδρος της ΠΑΕ ΟΦΗ.

«Επανάσταση στην καθημερινότητα»

Μια νέα εποχή στην καθημερινότητα του απλού δημότη, σε όλα τα επίπεδα, από τη στάθμευση, το κυκλοφοριακό, την καθαριότητα και τους κοινόχρηστους χώρους αναψυχής μέχρι τις σχολικές υποδομές και την πολιτική προστασία υπόσχεται στους Ηρακλειώτες ο Γιάννης Κουράκης.

Ο ίδιος επισημαίνει: «Η κίνησή μας “Ηράκλειο 3.7.5” πρεσβεύει μια συνολική αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο Δήμος μας. Ειδικά για την καθημερινότητα, είναι προφανές ότι απαιτείται μια μικρή επανάσταση, μια αλλαγή νοοτροπίας: Σχέδιο και μεθοδικότητα, σε συνδυασμό με στοχευμένες παρεμβάσεις ακριβείας στα κρίσιμα σημεία στις γειτονιές και στους οικισμούς που εμφανίζουν χρόνια προβλήματα. Η συνολική λειτουργία του Δήμου αναβαθμίζεται για να μπορεί να ανταποκριθεί έγκαιρα και αποτελεσματικά στα αιτήματα των πολιτών. Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, δεσμευόμαστε για αναβάθμιση και διαρκή συντήρηση κοινόχρηστων χώρων, με σταθερό προγραμματισμό (15νθήμερο ή μηνιαίο) και προτεραιότητες που θα μπορούν να αναπροσαρμόζονται ανάλογα με τις παρατηρήσεις-επισημάνσεις των πολιτών και τις μεταβαλλόμενες ανάγκες, καθώς και αντικατάσταση του συνόλου των ασφαλτικών της βασικής δημοτικής οδοποιίας. Ενισχύουμε την παρουσία του προσωπικού καθαριότητας και τον συντονισμό του σε όλες τις γειτονιές, με προτεραιότητα στους χώρους συνάθροισης κοινού γύρω από σχολεία, εκκλησίες, ΚΑΠΗ, δημόσιες υπηρεσίες και χώρους υγείας.

Σχολεία: Θέτουμε ως προτεραιότητα την εφαρμογή προγράμματος διαρκούς συντήρησης των σχολικών μονάδων και δημοτικών κτηρίων, με έμφαση στην περίοδο των διακοπών.

Διασφαλίζουμε την προσβασιμότητα των ΑμεΑ στους δημόσιους χώρους. Εφαρμόζουμε πρόγραμμα αποκατάστασης προβλημάτων σε περιοχές και σημεία μεγάλης επικινδυνότητας του δήμου για την προστασία από φυσικές καταστροφές. Προωθούμε την οργανωμένη μέριμνα για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς με ευαισθησία και συστηματικότητα.

Έμφαση στις γειτονιές: Επιδίωξή μας οι περιποιημένες και καθαρές γειτονιές, με ποιοτικές συνθήκες ζωής των κατοίκων, ενώ παράλληλα ενισχύουμε την ανθεκτικότητα της πόλης και των οικισμών. Έχουμε σχέδιο για το Ηράκλειο και θα το εφαρμόσουμε με συνέπεια και αποφασιστικότητα, για το καλό του δήμου».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News