Δημοτικές εκλογές '19

Βασίλης Λαμπρινός: Διεκδικεί την επανεκλογή του

Θα επιχειρήσει να κρατήσει τον δημαρχιακό θώκο του Ηρακλείου απέναντι σε 8 αντιπάλους

Η “Νέα Κρήτη” συνεχίζει τις παρουσιάσεις υποψήφιων δημάρχων του Ηρακλείου με τον Βασίλη Λαμπρινό.

Σημειώνεται, προς αποφυγή παρεξηγήσεων, ότι ο κ. Λαμπρινός, αν και του είχαμε ζητήσει εγκαίρως και επανειλημμένως, και μας είχε ενημερώσει πως θα μας έστελνε δήλωση-απάντηση, το κοινό ερώτημα που απευθύνουμε προς τους υποψηφίους, δε μας απέστειλε...

18 Μαρτίου 2011, 25 Μαΐου 2014... Είναι οι δύο ημερομηνίες-ορόσημο για τον απερχόμενο και εκ νέου υποψήφιο δήμαρχο Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινό, που διεκδικεί την επανεκλογή του στον δημαρχιακό θώκο, έχοντας απέναντί του 8 αντιπάλους και προσδοκά από τη μεριά του σε αυτές τις εκλογές να “γράψει” την 3η, και μεγαλύτερη - αν φυσικά τα καταφέρει - στιγμή στη διαδρομή του.

Στις 18 Μαρτίου 2011 ο Βασίλης Λαμπρινός, ως πρόεδρος τότε του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου, είδε τον μακροχρόνιο αγώνα των Δικηγορικών Συλλόγων Ηρακλείου και Λασιθίου, των βουλευτών και όλων των φορέων της Ανατολικής Κρήτης να δικαιώνεται. Ο ίδιος την ημέρα εκείνη είχε κάθε λόγο να αισθανθεί ικανοποίηση και ανακούφιση, αφού είδε να δικαιώνεται και ο δικός του αγώνας, ως προέδρου, φυσικά, τότε του Δικηγορικού Συλλόγου, για την εφετειακή έδρα στο Ηράκλειο.

Με την υπογραφή τού τότε προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια στο περίφημο Προεδρικό Διάταγμα για την ίδρυση εφετειακής έδρας στο Ηράκλειο, έπεσαν με αίσιο τρόπο οι τίτλοι τέλους στον αγώνα των φορέων της Ανατολικής Κρήτης για τη λειτουργία Εφετείου Ανατολικής Κρήτης στο Ηράκλειο. Έναν αγώνα που περιελάμβανε πολυετείς συσκέψεις, συναντήσεις, “καμπάνιες”, συνεντεύξεις Τύπου, επαφές σε υπουργεία και φορείς, και βεβαίως και κινητοποιήσεις που περιελάμβαναν ακόμα και καταλήψεις διαμαρτυρίας στο Δικαστικό Μέγαρο του Ηρακλείου.

 

Η βραδιά της εκλογής

Η επόμενη κορυφαία στιγμή για τον Βασίλη Λαμπρινό ήρθε το βράδυ της 25ης Μαΐου 2014, ημέρα διεξαγωγής του β’ γύρου των δημοτικών εκλογών, όταν και ο ίδιος είδε την παράταξη του, τη “Δύναμη Πολιτών”, να ανατρέπει άρδην το εκλογικό σκηνικό του α' γύρου, και να αναδεικνύεται νέος δήμαρχος, διαδεχόμενος τον απερχόμενο δήμαρχο Γιάννη Κουράκη.

Την α' Κυριακή, ο Γιάννης Κουράκης είχε υπερισχύσει με σημαντική διαφορά 40,92% έναντι 28,27% του Βασίλη Λαμπρινού.

Η β' Κυριακή, ωστόσο, των προηγούμενων δημοτικών εκλογών επιφύλασσε μια μεγάλη ανατροπή. Η “Δύναμη Πολιτών” πήρε 59,24% και ο Βασίλης Λαμπρινός επισημοποίησε μια ηχηρή στροφή στη διαδρομή του, περνώντας από το “τιμόνι” του Δικηγορικού Συλλόγου στην... Αυτοδιοίκηση και στο “τιμόνι” του μεγαλύτερου Δήμου της Κρήτης.

Για την ακρίβεια, δεν είχαμε στροφή αλλά... επιστροφή του Βασίλη Λαμπρινού στον αυτοδιοικητικό χώρο. Βλέπετε, ο ίδιος είχε εκλεγεί δημοτικός σύμβουλος Ηρακλείου το... μακρινό 1982 με τον συνδυασμό τότε του Φοίβου Ιωαννίδη.

Κατά πολλούς, το αποτέλεσμα του α' γύρου εξέπληξε ακόμα και τον Βασίλη Λαμπρινό, όπως και τους δύο υπόλοιπους της περίφημης τριανδρίας (δηλαδή τον Γρηγόρη Πασπάτη και τον Πέτρο Ινιωτάκη), που προχώρησαν στο εγχείρημα μιας πολυσυλλεκτικής παράταξης, με σκοπό, όπως το είχαν ευθέως διαμηνύσει σε κάθε τόνο, την ανατροπή τού επί σειρά ετών δημάρχου Ηρακλείου.

Ομολογουμένως μια σπουδαία προσωπική βραδιά για τον Βασίλη Λαμπρινό, που ήρθε όμως για τον ίδιο και από... συγκυρίες!

Κοινό μυστικό ήταν, άλλωστε, τους μήνες που προηγήθηκαν των δημοτικών εκλογών του 2014, ότι ο Βασίλης Λαμπρινός δεν είχε προσωπικά ιδιαίτερη “ζέση” να διεκδικήσει τον δημαρχιακό θώκο, αλλά είχε δεχτεί μεγάλες πιέσεις από τους άλλους δύο της τριανδρίας, που ήθελαν από πλευράς στρατηγικής να βγει μπροστά ως επικεφαλής ο επί σειρά ετών πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου.

 

Άλλα δεδομένα σε αυτή την μάχη

Το 2014, ο Βασίλης Λαμπρινός, ως επικεφαλής ενός καινούργιου δημοτικού σχήματος, είχε ασφαλώς το πλεονέκτημα του νέου, άφθαρτου, έναντι ενός δημάρχου που αναπόφευκτα είχε σε ένα βαθμό και ένα “βαρίδι” λογικής φθοράς μετά από τρεις σερί δημοτικές θητείες.

Αυτή τη φορά ωστόσο τα δεδομένα είναι άλλα. Ο Βασίλης Λαμπρινός δεν μπορεί να “κεφαλαιοποιήσει” τυχόν φθορά ή ενδεχομένως και κατανοητή κόπωση του μεγάλου αντιπάλου, αλλά αντιθέτως, ως απερχόμενος δήμαρχος, είναι αυτός που λογικά θα έχει το... “αντίβαρο” της φθοράς μετά από μια 5ετία διοίκησης στον Δήμο Ηρακλείου.

Τα δεδομένα αναμφίβολα πιο δύσκολα. Η μάχη πιο δύσκολη για τον Βασίλη Λαμπρινό και την παράταξή του, που έχουν δοκιμαστεί, ως γνωστόν, και από πολλαπλά εσωτερικές αναταράξεις, κλυδωνισμούς, δεδομένου και του “κύματος” αποχωρήσεων και παραιτήσεων στο εσωτερικό της “Δύναμης Πολιτών”, ενώ δεν υπάρχει αυτή τη φορά και η στήριξη από τη Ν.Δ.

Χώρια βεβαίως το ότι μέσα από αποφάσεις και χειρισμούς η δημοτική Αρχή έχει ανοίξει και κάποια μέτωπα με μερίδα πολιτών, όπως π.χ. με τις “Φυλές του πάρκου” για την ανάπλαση στο πάρκο Γεωργιάδη και με κατοίκους περιοχών για τις μετακινήσεις των λαϊκών αγορών.

Βεβαίως μεγαλύτερες δυσκολίες και μεγαλύτερες προκλήσεις σημαίνουν αυτομάτως το ότι, αν ο Βασίλης Λαμπρινός πετύχει στην προσεχή κάλπη την επανεκλογή του στη Λότζια, θα γράψει μεγαλύτερη ιστορία από το βράδυ της 25ης Μαΐου 2014.

 

Το προφίλ του

Η πλούσια διαδρομή του

Ποια είναι όμως η διαδρομή του απερχόμενου και εκ νέου υποψήφιου δημάρχου Ηρακλείου;

Ο Βασίλης Λαμπρινός γεννήθηκε το 1946 και μεγάλωσε στο Ηράκλειο. Αποφοίτησε από το 1ο Γυμνάσιο Αρρένων Ηρακλείου το 1964, και σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο και εν συνεχεία Νομικά στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Μετά την ολοκλήρωση της στρατιωτικής του θητείας, εργάζεται, από το 1974 μέχρι σήμερα, στο Ηράκλειο, ως δικηγόρος. Είναι παντρεμένος με τη Βάσω Δανέζη-Λαμπρινού, με την οποία έχει δύο παιδιά.

Το 1982 εξελέγη δημοτικός σύμβουλος με τον ανεξάρτητο συνδυασμό του Φοίβου Ιωαννίδη. Με την ιδιότητά του αυτή υπήρξε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑΗ μέχρι το 1986, στο οποίο υπηρέτησε εν συνεχεία, ως δημότης, μέχρι το 1990.

Επί μια δεκαετία, από το 1978 μέχρι το 1987, ο Βασίλης Λαμπρινός εκλεγόταν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου, ενώ το 1999 εκλέχτηκε πρόεδρος στον Σύλλογο, το “τιμόνι” του οποίου κράτησε επί 5 συνεχόμενες θητείες!

Όλο αυτό το διάστημα διετέλεσε αιρετό μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, ενώ διετέλεσε επί 5 φορές πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Λογαριασμού Ενισχύσεως Δικηγόρων Επαρχιών.

 

 

Σχόλια