Πέτρος Ινιωτακης: Πέρασε στο επόμενο μεγάλο βήμα

Δημοτικές
Πέτρος Ινιωτακης: Πέρασε στο επόμενο μεγάλο βήμα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η “ εφημερίδα Νέα Κρήτη” συνεχίζει την παρουσίαση υποψηφίων για τους κυριότερους αυτοδιοικητικούς θώκους της Κρήτης. Σειρά έχει σήμερα ο υποψήφιος δήμαρχος Ηρακλείου Πέτρος Ινιωτάκης...

Από συνοδοιπόρος και μέλος της περίφημης τριανδρίας που δημιούργησε τη “Δύναμη Πολιτών” στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές... αντίπαλος στη νυν δημοτική Αρχή ο υποψήφιος δήμαρχος Ηρακλείου Πέτρος Ινιωτάκης, ο οποίος ρίχνεται στην εκλογική μάχη ως επικεφαλής του συνασπισμού δύο παρατάξεων, της “Συν+Πράξης Δημοτών” και της “Άμεσης Δημοκρατίας”.

Αναμφίβολα, το να φύγει κανείς από μια παράταξη και μια δημοτική Αρχή στην οποία ήταν εκ των πρωτεργατών-συνιδρυτών και το να ηγηθεί μιας νέας παράταξης στη δύσκολη μάχη της διεκδίκησης της δημαρχίας Ηρακλείου, όπως το έπραξε ο Πέτρος Ινιωτάκης, είναι μια κίνηση τολμηρή, με δυσκολίες και ρίσκο. Για όσους τον γνωρίζουν, όμως, τον Βιαννίτη στην καταγωγή μηχανικό και αυτοδιοικητικό, δεν ήταν κινήσεις που προξένησαν τόσο μεγάλη έκπληξη!

Για τον πάντα ενεργό στα κοινά αλλά και πάντοτε... φιλόδοξο Πέτρο Ινιωτάκη, η υποψηφιότητά του για τον δημαρχιακό θώκο του Ηρακλείου αποτελεί το επόμενο... βήμα μιας εξελικτικής ενασχόλησης με τα κοινά. Το επόμενο βήμα εξέλιξης σε μια σχεδόν 15ετή πορεία που ξεκίνησε με δύο διαδοχικές θητείες στο “τιμόνι” του Παραρτήματος Ανατολικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου και συνεχίστηκε με θητεία αντιδημάρχου.

O Πέτρος Ινιωτάκης γεννήθηκε στο Ηράκλειο στις 27 Δεκεμβρίου του 1969 και μεγάλωσε στα Αμιρά Βιάννου. Σύζυγος και σύντροφος στη ζωή και τους αγώνες με τη Χαρούλα Εφεντάκη, έχουν δύο γιους, τον Γιώργο, φοιτητή στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών του Πολυτεχνείου Κρήτης, και τον Δημήτρη, μαθητή λυκείου. Το 1995 αποφοίτησε από το Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης, από το οποίο το 2000 πήρε και M.Sc στην Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων. Υπηρέτησε ως δόκιμος αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας, από την οποία αποστρατεύτηκε με τον βαθμό του ανθυποσμηναγού.

Το διάστημα 1998-2000 συμμετείχε ως συντονιστής έργου στο Cluster της Κρητικής Διατροφής A.E., με στόχο την προώθηση των αγροτικών προϊόντων της Κρήτης στο εξωτερικό. Από το 2000 έως το 2002 διατέλεσε γενικός διευθυντής στην εταιρεία συμβούλων σε θέματα ποιότητας “Thema Κρήτης ΕΠΕ”. Το 2002 προσελήφθη από τη ΜΟΔ Α.Ε., στην οποία εργάζεται έως και σήμερα ως στέλεχος της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Κρήτης.

Πρόεδρος στο ΤΕΕ/ΤΑΚ

Το πρώτο μεγάλο “μπάσιμο” του Πέτρου Ινιωτάκη στα κοινά ήταν το 2003, όταν και εκλέχτηκε εκπρόσωπος των μηχανικών της Ανατολικής Κρήτης στην κεντρική αντιπροσωπία του ΤΕΕ. Το 2006, ο ίδιος εκλέχτηκε πρόεδρος της Δ.Ε. του ΤΕΕ/ΤΑΚ. Ο συνδυασμός του Πέτρου Ινιωτάκη “ΠΑΣΚ-Συνεργαζόμενοι” υπερίσχυσε με 41,22% των υπολοίπων πέντε συνδυασμών και του ενός μεμονωμένου υποψηφίου που έλαβαν μέρος στην εκλογική διαδικασία.

Tο 2010, ο Πέτρος Ινιωτάκης πέτυχε την επανεκλογή του στη θέση του προέδρου του ΤΕΕ/ΤΑΚ, με ακόμα μεγαλύτερο μάλιστα ποσοστό (47,13%).

Η μεγάλη στροφή στα δημοτικά

Το 2013, μετά από δύο διαδοχικές θητείες στην προεδρία, ο Πέτρος Ινιωτάκης ανακοίνωσε ότι δε θα διεκδικούσε μια τρίτη θητεία στο “τιμόνι” του ΤΕΕ/ΤΑΚ. Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που αμέσως “είδαν” πρόθεσή του να στραφεί στην Αυτοδιοίκηση, με φόντο τον Δήμο Ηρακλείου... Όπως και έγινε! Ο Πέτρος Ινιωτάκης μαζί με τον Βασίλη Λαμπρινό και τον Γρηγόρη Πασπάτη έφτιαξαν την περίφημη τριανδρία και κατέβασαν μια νέα παράταξη, τη “Δύναμη Πολιτών”, στις δημοτικές εκλογές του 2014.

Η παράταξη πήρε τον Δήμο στον β' γύρο. Ο Βασίλης Λαμπρινός έγινε δήμαρχος και ο Πέτρος Ινιωτάκης ανέλαβε καθήκοντα αντιδημάρχου. Από τον Σεπτέμβριο του 2014 μέχρι και τον Ιανουάριο του 2019 διετέλεσε αντιδήμαρχος Προγραμματισμού Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης-Διαφάνειας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος. Από τον Σεπτέμβριο του 2014 μέχρι και τον Μάρτιο του 2016 διετέλεσε και αντιδήμαρχος Πρασίνου και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Διετέλεσε επίσης πρόεδρος στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και στο Δημοσκόπιο.

Η αποχώρηση και η υποψηφιότητα

Στις αρχές Ιανουαρίου του 2019 ο Πέτρος Ινιωτάκης παραιτήθηκε από τη θέση του αντιδημάρχου και ανεξαρτητοποιήθηκε από τη “Δύναμη Πολιτών”, με “βολές” εντός της παράταξης. Η κίνηση προκάλεσε αίσθηση, όχι όμως μεγάλη... έκπληξη!

Ο ίδιος είχε άλλωστε χτυπήσει “καμπανάκια” μήνες πριν, ενώ είχε προϊδεάσει για τη διπλή παραίτησή του με την κίνησή του να καταψηφίσει, μερικές ημέρες νωρίτερα - συγκεκριμένα στις 21 Δεκεμβρίου 2018 - στο Δημοτικό Συμβούλιο την εισήγηση για τον Οργανισμό Εσωτερικών Υπηρεσιών του Δήμου. Ένα μήνα περίπου μετά την παραίτησή του, συγκεκριμένα στις 12 Φεβρουαρίου 2019, ο πρώην αντιδήμαρχος ανακοίνωσε επισήμως την υποψηφιότητά του για τον Δήμο Ηρακλείου με τον συνδυασμό “Συν+Πράξη”. Στις 15 Απριλίου ο ίδιος ανακοίνωσε τη συμπόρευση της παράταξής του με την παράταξη “Άμεση Δημοκρατία”...

«Το Ηράκλειο χρειάζεται μια υπεύθυνη και δραστήρια δημοτική Αρχή»

Τι μπορεί να προσδοκά ο δημότης ότι θα αλλάξει στην καθημερινότητά του με τον Πέτρο Ινιωτάκη δήμαρχο; Ο ίδιος απαντά: «Η πόλη που τόσο αγαπάμε, το Ηράκλειό μας, δυστυχώς δεν προσφέρει μια εύκολη καθημερινότητα στους κατοίκους του - πολλά και σύνθετα τα προβλήματα. Ωστόσο, με αυτά πρέπει να αναμετριέται μια υπεύθυνη και δραστήρια δημοτική Αρχή. Εμείς λέμε, καταρχήν, ότι ο δήμαρχος πρέπει να έχει “προφίλ ακτιβιστή”. Πρέπει να υψώνεται πάνω από γραφειοκρατίες, νομικούς λαβυρίνθους και καθυστερήσεις δημόσιων φορέων. Μια τέτοια δράση θα την αισθανθούν οι ίδιοι οι δημότες πολύ νωρίς στη λειτουργία του Δήμου και κατ' επέκταση στην ίδια την καθημερινότητά τους.

Για να μιλήσουμε πιο συγκεκριμένα, βάσει του δικού μας προγραμματισμού και σε βάθος μιας 8ετίας, θα αποδώσουμε στην πόλη ένα νέο ποιοτικό οδικό δίκτυο, ώστε να απαλλαχθούμε επιτέλους από τη “Λερναία Ύδρα” της λακκούβας! Συνδυαστικά, η εφαρμογή ψηφιακών εφαρμογών και η συνολική εποπτεία και ενημέρωση για θέσεις στάθμευσης, δημοτικών και ιδιωτικών, θα ανακουφίσει το κέντρο της πόλης από τον κυκλοφοριακό φόρτο και θα διευκολύνει τη μετακίνηση των συνδημοτών μας.

Εμείς, επίσης, λέμε ότι το άγχος της συνεχούς ροής στις βρύσες των σπιτιών μας θα λάβει τέλος όταν ο Δήμος καταλάβει ότι υπάρχει λύση με την κατασκευή φράγματος στο Κυπαρίσσι, χωρητικότητας 20 εκατ. κυβικών...

Με την ανέγερση τριών παιδικών σταθμών και 10 νηπιαγωγείων θα υπάρχει θέση για όλα τα παιδιά των συμπολιτών μας στις δημοτικές δομές, ενώ, στο θέμα της ασφάλειας, θα δρομολογήσουμε την αριθμητική αύξηση της Δημοτικής Αστυνομίας ώστε να φτάσουμε τους 100 δημοτικούς αστυνομικούς. Στο κέντρο και τις γειτονιές μας πρέπει να επιστρέψει το αίσθημα της ασφάλειας! Πρέπει να επισημάνουμε πόσο δυσκολότερη από την ήδη προβληματική καθημερινότητά μας είναι αυτή των ατόμων με αναπηρία και ότι οφείλουμε να βελτιώσουμε και τις δικές τους συνθήκες ζωής, μετακίνησης και δημιουργικής απασχόλησης. Η λειτουργία ενός πολυαισθητηριακού κέντρου θα είναι η αρχή... Την ποιότητα της καθημερινότητας δεν επηρεάζουν, όμως, μόνον οι απτοί δείκτες ζωής, αλλά και η συνολική “ατμόσφαιρα” της πόλης. Μέτρο της δεν είναι μόνον οι υποδομές και οι υπηρεσίες, αλλά και ο τρόπος που λαμβάνονται οι αποφάσεις, οι συμμετοχικές διαδικασίες και το πώς οργανώνεται ο δημόσιος διάλογος. Θέλουμε ο κάθε συνδημότης μας να νιώσει συμμέτοχος και συν-διαμορφωτής της καθημερινότητάς του!».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News