Στην Αργυρούπολη ο υποψήφιος Δήμαρχος Ρεθύμνου ο Στ. Βουρβαχάκης

Δημοτικές
Στην Αργυρούπολη ο υποψήφιος Δήμαρχος Ρεθύμνου ο Στ. Βουρβαχάκης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι κάτοικοι καταγγέλλουν ότι στην περιοχή των πηγών έχουν σημειωθεί αυθαιρεσίες

Επίσκεψη στην κοινότητα Αργυρούπολης πραγματοποίησε ο υποψήφιος Δήμαρχος Ρεθύμνου κος Σταύρος Βουρβαχάκης, συνοδευόμενος το Σάββατο 11/5 από κλιμάκιο υποψήφιων Δημοτικών Συμβούλων. Η υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος της εκλογικής ενότητας Λαππαίων, κα. Ζωγραφάκη, αλλά και κάτοικοι της περιοχής εξέθεσαν τα προβλήματα που τους απασχολούν με ζωτικής σημασίας το ζήτημα του νερού.

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου:

Από τις πηγές της Αργυρούπολης υδροδοτείται η γύρω περιοχή καθώς και μέρος της πόλης του Ρεθύμνου.Το νερό αντλείται κατευθείαν μέσα από τις πηγές και οδηγείται σε αρχαία δεξαμενή (ρωμαϊκό υδραγωγείο) από όπου υδρεύεται η Αργυρούπολη και κάποια από τα γύρω χωριά. Για την προστασία του φυσικού τοπίου το νερό θα πρέπει να αντλείται από το ποτάμι όπου καταλήγει το νερό των πηγών και όχι απευθείας από τις πηγές. Η ρωμαϊκή δεξαμενή θα πρέπει να αποδεσμευτεί, να συντηρηθεί και να αποτελέσει σημείο αρχαιολογικού ενδιαφέροντος και μια νέα δεξαμενή θα πρέπει να κατασκευαστεί σε ψηλό σημείο του βουνού Αζώνα, από όπου θα υδρεύονται όλα τα γύρω χωριά με φυσική ροή του νερού.

Επίσης, οι κάτοικοι καταγγέλλουν ότι στην περιοχή των πηγών, η οποία έχει επισήμως έχει χαρακτηριστεί Ζώνη Α* (όπως και η Ακρόπολη των Αθηνών), έχουν σημειωθεί αυθαιρεσίες και θα πρέπει να ληφθούν μέτρα προς αποφυγή τέτοιων φαινομένων στο μέλλον.

Ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα της περιοχής είναι η πυρόσβεση.Οι πυροσβεστικοί κρουνοί δεν υδροδοτούνται από το 2016

Επιπλέον, το αρδευτικό σύστημα είναι ανεπαρκές με αποτέλεσμα οι κάτοικοι σε ορισμένες περιοχές να κουβαλούν νερό με βυτία,ή και κουβάδες,  για να ποτίζουν τα χωράφια και τα ζώα τους. Σε κάποιες περιοχές  υπάρχει αρδευτικό σύστημα, το οποίο έχει χαλάσει και δεν επισκευάστηκε ποτέ και σε άλλες δεν υπάρχει καν. Οπότε χρειάζεται είτε νέο αρδευτικό σύστημα ή συντήρηση και επέκταση του ήδη υπάρχοντος.

Στη συνέχεια ο κ. Βουρβαχάκης εξέθεσε το πρόγραμμα των Ενεργών Πολιτών αναφορικά με τους οικισμούς, χωρίς τους οποίους η πόλη του Ρεθύμνου δεν θα είχε ζωή και τους οποίους η δημοτική αρχή έχει παραμελήσει και στους οποίου δεν έχουν γίνει σημαντικά έργα υποδομής. Ανέφερε ότι  πρέπει να υπάρξειμέριμνα για την σήμανση, το φωτισμό, την καθαριότητα και την διαμόρφωση και βελτίωσητου συγκοινωνιακού δικτύου μεταξύ των οικισμών και της πόλης του Ρεθύμνου.

Τόνισε τη σπουδαιότητα της συμμετοχής των κατοίκων, ώστε να γίνει μια αποτύπωση των αναγκών τους και να τεθούν οι προτεραιότητες με στόχο την ολοκληρωμένη και ισόρροπη ανάπτυξη των οικισμών για την αποφυγή της ερήμωσής τους.

Τέλος αναφέρθηκε  στην ανάγκη ανάδειξης των Αρχαιολογικών χώρων Αργυρούπολης –Αρμένων, που είναι παραμελημένοι, ούτως ώστε να δημιουργηθεί με την Ελεύθερνα ένα επισκέψιμο τρίγωνο από ντόπιους και ξένους.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News