Δημοτικές εκλογές '19

Debate υποψήφιων Δημάρχων Ηρακλείου: Το αδιέξοδο, η φυγομαχία και η αλαζονεία

Mε ένα «τρικ» o κ. Λαμπρινός προσπάθησε να αποφύγει αυτή την ευθύνη άρνησης του debate

Ο εκ νέου υποψήφιος δήμαρχος Βασίλης Λαμπρινός και η παράταξή του “Δύναμη Πολιτών” μόλις την περασμένη εβδομάδα με την άρνησή τους (μόνο αυτοί) τίναξαν στον αέρα την οργάνωση κοινής τηλεοπτικής εμφάνισης και των 9 υποψήφιων δημάρχων, μετά από πρόσκληση που τους απεύθυνε η “ΚΡΗΤΗ TV”.

Αρνήθηκε την παρουσία του με σχετική του απάντηση στην πρόσκληση του τηλεοπτικού σταθμού, αλλά ταυτόχρονα με ένα “τρικ” o κ. Λαμπρινός προσπάθησε να αποφύγει αυτή την ευθύνη άρνησης.

Την επομένη κιόλας της πρόσκλησης που του είχε γίνει από την “ΚΡΗΤΗ TV”, πριν απαντήσει αρνητικά, έκανε πως δεν υπήρχε πρόσκληση και εμφάνισε ως παράταξη μια ομιχλώδη πρόταση περί διεξαγωγής διακαναλικής τηλεμαχίας (!) όπως την ήθελαν οι ίδιοι... Με τη συμμετοχή όλων των ΜΜΕ, έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου, με παρουσία κοινού, κάτι μεταξύ διακαναλικών μονολόγων στα όρια κοινής συνέντευξης Τύπου των 9 υποψηφίων και με κοινό περίπου σαν reality show. Αμέσως μετά, έστειλε και μια απάντηση στην “ΚΡΗΤΗ TV”, στην πρόσκλησή της που είχε ήδη προηγηθεί, όπου, αντί να πει ευθέως αν δέχεται ή όχι τη συμμετοχή του Βασίλη Λαμπρινού στη συζήτηση που οργάνωνε το κανάλι με τους άλλους 8 συνυποψηφίους του, που είχαν ανταποκριθεί θετικά, παρέπεμπε στη μεταγενέστερη δική του πρόταση (!) για διακαναλική συνέντευξη στο Πολιτιστικό.

Μάλιστα πρόσθετε ότι μετά την πρόσκληση της “ΚΡΗΤΗ TV” εμφανίστηκαν άλλες δύο τέτοιες προσκλήσεις, μία από ραδιοφωνικό σταθμό και μία από άλλο τηλεοπτικό σταθμό. Η “Δύναμη Πολιτών” εξηγούσε με το καινοφανές ότι, επειδή ο Β. Λαμπρινός δεν ήθελε καμία διάκριση σε βάρος τού ενός ή άλλου μέσου με τη μη προσέλευσή του, γιατί οι υποχρεώσεις του δε θα του επέτρεπαν να προλάβει όλες τις παρουσίες αυτές, πρότεινε τη διακαναλική. Εν ολίγοις, με τη δημιουργία ενός τεχνητού αδιεξόδου, που ο ίδιος προκάλεσε, για να αποφύγει την παρουσία του μαζί με τους άλλους 8 υποψήφιους δημάρχους σε κοινή τηλεοπτική συζήτηση στην “ΚΡΗΤΗ TV”, νόμιζε ότι με την πρότασή του για διακαναλική άπαξ συζήτηση δε θα χρεωθεί τη φυγομαχία του αυτή. Ταυτόχρονα, σε μια πρωτοφανή επίδειξη αλαζονείας, εμφανίστηκε με την πρότασή του αυτή όχι ως συνυποψήφιος με τις ίδιες ευκαιρίες με τους άλλους 8 υποψήφιους δημάρχους, αλλά περίπου ως θεσμικά “ουδέτερος”, που έχει και την ευθύνη οργάνωσης του προεκλογικού διαλόγου, στα ΜΜΕ!

Μάλιστα, μόλις προχθές επανήλθε η παράταξή του στην ίδια πρόταση, αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Επαναλαμβάνουμε την πρότασή μας σχετικά με τη διεξαγωγή debate στο Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου την Παρασκευή 17/5/2019, με τη συμμετοχή όλων των υποψήφιων δημάρχων Ηρακλείου και δημοσιογράφων από αντιπροσωπευτικό δείγμα ΜΜΕ της πόλης. Ως προς το πλαίσιο της συζήτησης, προτείνουμε να καθοριστούν θεματικές ενότητες (ενδεικτικά τεχνικά έργα, καθημερινότητα, οικονομικά, πολιτισμός-αθλητισμός, ζητήματα της υπαίθρου) και να υπάρχει χρονικό όριο στις απαντήσεις των υποψηφίων (π.χ. 1 λεπτό για κάθε απάντηση), ώστε να καλυφθούν όσο το δυνατόν περισσότερα ερωτήματα.

Το debate θα μπορεί να μεταδοθεί ζωντανά τηλεοπτικά, ραδιοφωνικά και διαδικτυακά από όποιο μέσο το επιθυμεί και έχει τη δυνατότητα. Διευκρινίζουμε επίσης ότι η πρότασή μας έγινε επειδή υπήρξαν αιτήματα για debate από δύο τηλεοπτικούς σταθμούς και άλλα ΜΜΕ της πόλης που αντικειμενικά θα ήταν αδύνατο να ικανοποιηθούν, ενώ ουδέποτε ο δήμαρχος Ηρακλείου δήλωσε ότι δε θα εμφανιστεί κατά μόνας σε ΜΜΕ όπως κάποιοι ψευδώς διαδίδουν».

Ο κ. Λαμπρινός και η παράταξή του αφενός δεν αντιλαμβάνονται ότι η οργάνωση του τηλεοπτικού διαλόγου μεταξύ των υποψηφίων είναι ευθύνη τού κάθε μέσου που την οργανώνει με βάση και τις οδηγίες του ΕΣΡ και τη νομοθεσία, και όχι της παράταξής του και του ίδιου. Η πρότασή του, λοιπόν, δεν αφορά τον τρόπο που ένα μέσο οργανώνει τις προεκλογικές του εκπομπές, δεν είναι δική του δουλειά, ρόλος και δικαίωμα, αλλά, αντίθετα, είναι υποχρέωσή του, στο πλαίσιο της δημοκρατικής πληροφόρησης των πολιτών από τα ΜΜΕ. Αφετέρου, η πρότασή του αυτή αφορά εκδήλωση που σε καμία περίπτωση δε σχετίζεται με την υποχρέωση κάλυψης της προεκλογικής περιόδου από ένα ΜΜΕ. Η κατάληξη άλλωστε παραπάνω της πρότασης αυτής αποκαλύπτει και το νόημά της. Σε απλά Ελληνικά, θέλουν να οργανώσουν μια συζήτηση με δική τους πρωτοβουλία, μεταξύ των 9 υποψηφίων, όπου όποιο μέσο επιθυμεί να την καλύψει ας το κάνει, όπως λένε, αλλά αυτό αφορά τους ίδιους, ενδεχομένως σε ελεγχόμενο περιβάλλον, με ατζέντα, όρους και προϋποθέσεις καθορισμένα από τους ίδιους.

Αυτό όμως δεν είναι υπόθεση, ευθύνη και ρόλος ενός μέσου που καλύπτει τις προεκλογικές συζητήσεις μεταξύ των υποψηφίων, αλλά σχεδιασμός παράταξης ή παρατάξεων, που σε καμία περίπτωση δεν αφορά ένα μέσο και τον τρόπο που οργανώνει τις προεκλογικές του συζητήσεις. Αλλά ο Βασίλης Λαμπρινός και η παράταξη του, με την ίδια την ανακοίνωσή τους, στον επίλογό τους αποκαλύπτουν τη μεθόδευση που επί της ουσίας έχουν επιλέξει. Λένε ότι «υπήρξαν αιτήματα για debate από δύο τηλεοπτικούς σταθμούς και άλλα ΜΜΕ της πόλης που αντικειμενικά θα ήταν αδύνατο να ικανοποιηθούν, ενώ ουδέποτε ο δήμαρχος Ηρακλείου δήλωσε ότι δε θα εμφανιστεί κατά μόνας σε ΜΜΕ όπως κάποιοι ψευδώς διαδίδουν». Γιατί είναι αντικειμενικά αδύνατον να ικανοποιηθούν τα αιτήματα για τηλεμαχίες σε όσα μέσα το ζήτησαν; Ποιος το κρίνει αυτό; Μα είναι ο μόνος που θέλει να τα αποφύγει, γιατί όλοι οι άλλοι δε θα είχαν κανένα πρόβλημα, ακόμη και κάθε μέρα να κάνουν τέτοιες κοινές εμφανίσεις στα ΜΜΕ. Αυτό είναι άλλωστε και το νόημα των προεκλογικών συζητήσεων στα ΜΜΕ, όπου με ευθύνη του ενός εκάστου οργανώνονται αυτές οι συζητήσεις, και μάλιστα ένας από τους λόγους για τους οποίους κρίνεται η αξιοπιστία και η δεοντολογία και των ίδιων των ΜΜΕ. Αντίθετα, ο κ. Λαμπρινός και η παράταξή του δηλώνουν ευθαρσώς ότι κατά μόνας η εμφάνισή του θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη! Αλήθεια, έχει αντικειμενικό πρόβλημα να μετάσχει σε όλα τα debate μαζί με τους άλλους 8 υποψήφιους δημάρχους ανά ΜΜΕ, αλλά δεν έχει πρόβλημα να εμφανιστεί μόνος του σε καθένα από αυτά; Ή μήπως ομολογεί ότι έχει επιλέξει και σε ποια από αυτά θα εμφανιστεί μόνος του (γιατί άραγε; Θεωρεί ότι σε αυτά το περιβάλλον θα είναι “ελεγχόμενο”;), ενώ την ίδια ώρα προσπαθεί να δεσμεύσει όλους τους άλλους συνυποψηφίους του σε μια συζήτηση- “χύμα”, δήθεν “διακαναλική”, που οργανώνουν ο ίδιος και η παράταξή του επί της ουσίας, “καίγοντας” έτσι όποια άλλη από κοινού εμφάνισή τους, σε συζητήσεις που είναι ευθύνη εκάστου μέσου να οργανώσει, όπως αυτό κρίνει, και για αυτό να κριθεί και το μέσο και οι 9 υποψήφιοι δήμαρχοι του Ηρακλείου;

Ευθέως, λοιπόν, η πρόταση της “ΚΡΗΤΗ TV” παραμένει ενεργή, για την οργάνωση κοινής τηλεοπτικής συζήτησης στον τηλεοπτικό σταθμό και των 9 υποψήφιων δημάρχων, και όσοι την αρνούνται, απλά φοβούνται, αδυνατούν, φυγομαχούν και κυρίως υποτιμούν τους δημότες, στους οποίους κατά τα άλλα απευθύνονται. Για του λόγου το αληθές, ήδη την περασμένη Παρασκευή 10/5/2019, στις 10 το βράδυ, οι 5 υποψήφιοι περιφερειάρχες της Κρήτης εμφανίστηκαν από κοινού στην τηλεοπτική συζήτηση που οργάνωσε η “ΚΡΗΤΗ TV”, χωρίς να θέσουν κανέναν περιορισμό σε μια συζήτηση που ουδείς τους φυγομάχησε, προάγοντας τον δημοκρατικό διάλογο και ενημερώνοντας τους πολίτες της Κρήτης. Μήπως ο κ. Λαμπρινός και η παράταξή του πιστεύουν στα σοβαρά ότι πείθουν ότι δεν προλαβαίνουν να ικανοποιήσουν τα αιτήματα των ΜΜΕ που τους ζητούν το ίδιο για τον Δήμο Ηρακλείου και προλαβαίνουν οι υποψήφιοι περιφερειάρχες, που καλύπτουν σε υποχρεώσεις όλη την Κρήτη;

Ο κ. Λαμπρινός και η παράταξή του για την ώρα φέρουν ακέραια την ευθύνη, που στερούν τη δυνατότητα στους δημότες του Ηρακλείου να παρακολουθήσουν μια κοινή τηλεοπτική συζήτηση και των 9 υποψήφιων δημάρχων στην “ΚΡΗΤΗ TV”, αντίστοιχη αυτής που οργανώθηκε με τους 5 υποψήφιους περιφερειάρχες, μέσα από τη συχνότητα της “ΚΡΗΤΗ TV”, ενός από τους κορυφαίους περιφερειακούς τηλεοπτικούς σταθμούς της χώρας και με όρους τηλεθέασης, που από την εκλογική νομοθεσία και τις οδηγίες του ΕΣΡ, αλλά και την ηθική του δέσμευση για τη δεοντολογική προώθηση του δημοκρατικού διαλόγου έχει την υποχρέωση και τον ρόλο να οργανώσει μια τέτοια συζήτηση τηλεοπτικά.

 

 

 

Σχόλια