Εκλογές 2019: Οι Ηρακλειώτες μίλησαν - Ποια είναι τα προβλήματα της πόλης;

Δημοτικές
Εκλογές 2019: Οι Ηρακλειώτες μίλησαν - Ποια είναι τα προβλήματα της πόλης;
Αυτά είναι τα προβλήματα που πέφτουν στο τραπέζι από τους πολίτες - Εν αναμονή των απαντήσεων από τους υποψήφιους δημάρχους

Ηράκλειο: Η μεγαλύτερη πόλη της Κρήτης που συγκεντρώνει κάθε χρόνο χιλιάδες τουρίστες, όμως και εκείνη που έχει πολλά προβλήματα με τα οποία οι πολίτες έρχονται αντιμέτωποι καθημερινά.

Βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο και ο «πυρετός» είναι μεγάλος.

Γ’ αυτό το λόγο, το neakriti.gr αποφασίζει να δώσει βήμα όχι μόνο στους υποψήφιους αλλά και στους ίδιους τους ψηφοφόρους οι οποίοι στις 26 Μαΐου θα κληθούν να ρίξουν στην κάλπη την ψήφο τους για το δημαρχιακό θώκο.

Σε gallop, λοιπόν, που διενεργήθηκε στο Facebook, ζητήσαμε από τους πολίτες των τεσσάρων μεγάλων Δήμων της Κρήτης (Ηράκλειο, Ρέθυμνο, Χανιά και Άγιος Νικόλαος) να καταγράψουν τα προβλήματα που βλέπουν στις πόλεις τους και για τα οποία θα ήθελαν να πάρουν απάντηση από τους υποψήφιους δημάρχους.

Ήδη έχουμε διαβάσει τα προβλήματα σε Χανιά και Ρέθυμνο. Ήρθε η ώρα και για το Ηράκλειο, την πρωτεύουσα της Κρήτης με τα προβλήματα της οποίας έχουμε ασχοληθεί ουκ ολίγες φορές μέσα από ρεπορτάζ.

Το Ηράκλειο, δίχως αμφιβολία, διαθέτει πολλά μνημεία, αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία και πολλά σημεία στα οποία μπορείς να διασκεδάσεις χειμώνα – καλοκαίρι. Είναι μία μεγάλη πόλη στην οποία οι φοιτητές του Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ Κρήτης έχουν ποικιλία ως προς το τι μπορούν να κάνουν και παράλληλα δεν είναι λίγα τα πολιτιστικά δρώμενα που μπορούν να παρακολουθήσουν ντόπιοι και επισκέπτες. Το δίχως άλλο, φυσικά, το Ηράκλειο είναι γεμάτο με δραστήριους ανθρώπους που έχουν όρεξη να ασχοληθούν με την πόλη τους και εν γένει με ό,τι αγαπάνε.

Τι γίνεται όμως με τα «αγκάθια» του Ηρακλείου; Εκείνα τα προβλήματα που πολλές φορές έχουν αναδειχθεί, ενώ κάποια από αυτά είναι και διαχρονικά!

Οι πολίτες «μίλησαν» μέσα από το gallop του neakriti.gr και ανέδειξαν τα μεγαλύτερα προβλήματα της πόλης τους… Και φυσικά περιμένουν απαντήσεις από τους υποψήφιους που διεκδικούν τον δημαρχιακό θώκο του Ηρακλείου.

Λακκούβες – Κακό οδόστρωμα

Πρώτο και με διαφορά είναι το πρόβλημα του οδοστρώματος στην πόλη του Ηρακλείου, με τους δρόμους να είναι «πλούσιοι» σε λακκούβες. Το ζήτημα αυτό φαίνεται ακόμα περισσότερο τις βροχερές μέρες, τότε που οι δρόμοι γίνονται ποτάμια και τα οχήματα «παίζουν με τη φλόγα». Οι οδηγοί στρίβουν δεξιά, στρίβουν αριστερά, όμως σίγουρα θα βρουν μία… τρύπα στο δρόμο.

Πρόκειται για ένα ζήτημα που έχει αναδειχθεί ουκ ολίγες φορές από το neakriti.gr, με τους πολίτες ξανά να παίρνουν το λόγο και να χαρακτηρίζουν το Ηράκλειο ένα απέραντο «λακκουβοδρόμιο» ή και «Λακκουβιστάν».

Να υπενθυμίσουμε, μάλιστα, ότι η Δημοτική Αρχή μέσα σε μόλις δύο μήνες είχε δεχτεί 1.000 αιτήματα για λακκούβες στους δρόμους της πόλης, με τον δήμαρχο πολλές φορές να σπεύδει σε σημεία όπου η κατάσταση έχει γίνει πλέον απελπιστική. Ενώ παράλληλα, καλούσε τους πολίτες να χρησιμοποιούν το app για να τις δηλώνουν.

Και μην ξεχνάμε… Ο 20χρονος Γιώργος είχε πέσει σε λακκούβα του Ηρακλείου πριν από λίγους μήνες και από τότε δίνει τη δική του, σπουδαία μάχη, για να μη χάσει το μάτι του. Αν και για πολλά τροχαία ευθύνεται η οδηγική μας συμπεριφορά, υπάρχουν και εκείνα τα ατυχήματα που οφείλονται στο οδόστρωμα το οποίο θα έπρεπε να είναι ιδανικό για έναν οδηγού αυτοκινήτου ή μηχανής, όμως δεν είναι…

Σκουπίδια – Καθαριότητα

Υπάρχει μία κακή συνήθεια, αν όχι σε ολόκληρη τη χώρα, σίγουρα στο Ηράκλειο.

Πόσες φορές έχετε δει κάποιον να πετάει το τσιγάρο του στο έδαφος ή το χαρτί από τη σοκολάτα που έτρωγε και δεν τολμήσατε να του πείτε λέξη; Πόσες φορές, επίσης, έχετε δει γεμάτους τους κάδους στους δρόμους με αποτέλεσμα να μην υπάρχει χώρος για τα απορρίμματά σας; Ή πόσες φορές ψάχνετε με τα… κάλια τους κάδους, ανακύκλωσης και μη, στη γειτονιά σας; «Πολλές φορές» είναι η απάντηση.

Το θέμα της καθαριότητας στην πόλη φαίνεται πως απασχολεί ιδιαιτέρως τους κατοίκους του Ηρακλείου οι οποίοι το χαρακτηρίζουν «βρώμικο». Παράλληλα, στο θέμα της καθαριότητας τίθεται και το ζήτημα της δημόσιας τουαλέτας όπου αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι δεν είναι η ιδανική εικόνα για τους ξένους επισκέπτες.

«Καλύτερη διακομιδή απορριμμάτων, ειδικά σε περιοχές με πολλούς κατοίκους. Είτε καλύτερη οργάνωση με τη χρήση περισσότερων κάδων.» αναφέρει μία κάτοικος της πόλης.

Πάντως, πέρα του ότι τα σκουπίδια αποτελούν ένα καθημερινό «αγκάθι» στην εικόνα του Ηρακλείου, οι πολίτες που συμμετείχαν στο gallop ξεκαθαρίζουν πως πέρα από τους αρμόδιους της δημοτικής αρχής, ευθύνη έχει και ο καθένας από εμάς για να… λάμπει ο τόπος μας.

Έλλειψη πάρκινγκ και… παράνομο πάρκινγκ

Από τη μία πλευρά η Δημοτική Αρχή θέλει ένα κέντρο χωρίς αυτοκίνητα, από την άλλη ο Ηρακλειώτης χωρίς αυτοκίνητο δεν μπορεί. Και αυτό αποδεικνύεται από το χάος που προκαλείται σε καθημερινή βάση σε κεντρικές αρτηρίες της πόλης.

Η έλλειψη πάρκινγκ στην «καρδιά» της πόλης έχει ως συνέπεια οι οδηγοί να παρκάρουν παράνομα και όπου βρουν. Εξάλλου είναι δεκάδες οι φορές που αναγνώστες στέλνουν φωτογραφίες από ασυνείδητους οδηγούς που σταθμεύσουν εκεί που τους βολεύει για «5 λεπτά».

«Τα διπλο-τριπλο παρκαρισμένα αυτοκίνητα που δεν επιτρέπουν στα καρότσια να περνάνε από τα πεζοδρόμια και αναγκαζόμαστε να βγαίνουμε στη μέση του δρόμου» είναι ένα από τα σχόλια συμμετέχοντος στο gallop.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το πάρκινγκ […] ούτε παρκινγκ να πληρώνουμε ούτε παράνομα να σταθμεύουμε ούτε κλήσεις να τρώμε» αναφέρει ένας άλλος πολίτης. Και όχι αδίκως, καθώς μία βόλτα στο Ηράκλειο αρκεί για να καταλάβει κανείς πως… κάτι πάει στραβά.

Έλλειψη πράσινου στην πόλη

Αρκετά ψηλά στην κατάταξη είναι και το θέμα των πάρκων που είναι εγκαταλελειμμένα ή… δεν υπάρχουν. Ήταν πολλοί εκείνοι οι κάτοικοι που έγραψαν για τα πάρκα που προκαλούν θλίψη σε όποιον μπει μέσα σ’ αυτά και σίγουρα είναι ελάχιστα τα σημεία πρασίνου και οι παιδικές χαρές στις οποίες θα μπορούν να απολαμβάνουν όμορφες στιγμές οι μικροί μας φίλοι.

Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια ενός αγανακτισμένου πολίτη ο οποίος μας λέει ξεκάθαρα πως «Παιδικές χαρές στην πόλη ή δεν υπάρχουν ή είναι κατεστραμμένες!!!».

Πάντως, κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει τις «μάχες» που δόθηκαν πριν από λίγο καιρό στο πάρκο Γεωργιάδη, την μόνη πηγή πρασίνου στο Ηράκλειο που αποτελούσε μία ανάπαυλα για όλους τους πολίτες. Τα έργα μέσα στο πάρκο έχουν ξεκινήσει και οι Ηρακλειώτες παρακολουθούν με αγωνία την εξέλιξή τους, σκεπτόμενοι ότι μπορεί να κοπούν υγιή δέντρα.

Ετοιμόρροπα κτίρια

«Δεν μας αρέσει η πόλη μας, δεν μας ικανοποιεί στις ανάγκες μας. Χρειαζόμαστε πάρκινγκ και όχι ερειπωμένα σπίτια στέκια τοξικομανών και έτοιμα να πέσουν. Δεν χρειαζόμαστε τα χαμόσπιτα του Λάκκου ούτε της Αγίας Τριάδας που είναι προς κατάρρευση»,

«Πρόβλημα είναι τα παλιά σπίτια μέσα στην πόλη, όλα τα ετοιμόρροπα σπίτια μέσα στα Τείχη να χαλαστούν για να ομορφύνει το Ηράκλειο!».

Αυτά τα λόγια τα «λένε» όλα. Οι Ηρακλειώτες περπατούν στα στενά του κέντρου και βλέπουν κτίρια ασυντήρητα, έτοιμα να καταρρεύσουν, κάτι που σε κανέναν δεν αρέσει και κανένας άνθρωπος δε θα ήθελε να είναι «παρών» σε μία πιθανή κατάρρευση κτιρίου που για κάποιον θα μπορούσε να αποβεί μοιραία.

Τελευταίο «κρούσμα» ετοιμόρροπου και ασυντήρητου κτιρίου ήταν εκείνο στην οδό Μιχαήλ Καλογήρου, κεντρικά της πόλης, ένα κομμάτι του οποίου κατέρρευσε και ευτυχώς δε θρηνήσαμε θύματα.

Κυκλοφοριακό ζήτημα

Κι όμως, μαζί με το παράνομο πάρκινγκ «πάει» και το κυκλοφοριακό, με τους πολίτες να παραπονιούνται είτε επειδή κάποιοι οδηγοί σταθμεύουν εκεί που θέλουν χωρίς να τους νοιάζει και κλείνουν τους δρόμους με αποτέλεσμα να δημιουργείται κομφούζιο, είτε επειδή οι κυκλικοί κόμβοι… δεν βολεύουν ιδιαίτερα τους οδηγούς.

Είναι αλήθεια πως όσο περνάει ο καιρός, το Ηράκλειο γεμίζει με κυκλικούς κόμβους και τα φανάρια… φεύγουν. Στο ύψος της Χρυσοστόμου, για παράδειγμα, οι φωτεινοί σηματοδότες σταμάτησαν τη λειτουργία τους χάρη στο νέο κυκλικό κόμβο.

Όμως οι Ηρακλειώτες δε χαίρονται ιδιαίτερα με αυτή την κατάσταση…

Αναβάθμιση παραλιακής

Μία καλύτερη παραλιακή την οποία θα μπορούμε να απολαμβάνουμε όλοι μας, αυτό ζητούν επίσης οι κάτοικοι του Ηρακλείου οι οποίοι θέλουν να αναβαθμιστεί η περιοχή ώστε οι βόλτες τους θερινούς και μη μήνες να είναι πιο ευχάριστη.

«Η παραλιακή ζώνη του Ηρακλείου χρειάζεται αναβάθμιση. Δε μπορώ να πω ότι δεν είναι καλύτερη συγκριτικά με παλιότερα. Δεν γίνεται σεβαστή όμως από τους συμπολίτες μας.» αναφέρει συμμετέχουσα στο gallop.

Πάντως, η παραλιακή του Ηρακλείου έχει πολλά να ζηλέψει από τις αντίστοιχες περιοχές άλλων πόλεων της Κρήτης και αυτό είναι που επιζητούν ουσιαστικά οι πολίτες: μία όμορφη, καθαρή και φωτεινή παραλιακή.

Αδέσποτα ζώα

Να ξεκινήσουμε από το κέντρο ή από τις γειτονιές του Ηρακλείου; Από όπου και να ξεκινήσουμε, η κατάσταση δεν αλλάζει.

Οι ντόπιοι μπορεί να έχουν συνηθίσει αυτή την εικόνα, όμως για τους επισκέπτες και δη τους αλλοδαπούς, τα τόσα πολλά αδέσποτα ζώα στους δρόμους της πόλης είναι κάτι πρωτόγνωρο. Πολλές φορές, πολίτες έχουν κάνει καταγγελία για επίθεση σκύλου εις βάρος τους, ενώ παράλληλα αυτά τα ζώα βρίσκονται στο έλεος των καιρικών συνθηκών και του κάθε επιτήδειου που θα βρεθεί στο δρόμο του.

Αρκεί ένα ταξίδι σε μια άλλη ευρωπαϊκή πόλη για να καταλάβει κανείς ότι τα δεκάδες αδέσποτα ζώα στους δρόμους του Ηρακλείου είναι όντως ένα μεγάλο πρόβλημα για την πόλη. Ένα «αγκάθι» με την ανάγκη για επίλυση να είναι επιτακτική.

Έλλειψη φωτισμού στους δρόμους

Είναι αλήθεια ότι τα βράδια οι οδηγοί πηγαίνουν στα τυφλά. Και γιατί συμβαίνει αυτό; Μα διότι δεν υπάρχει φωτισμός στους δρόμους. Είναι ένα πρόβλημα το οποίο θίγουν αρκετοί από όσους συμμετείχαν στο gallop και το μόνο που επιζητούν είναι… φως!

Αυτό που ζήτησε, λοιπόν, το neakriti.gr από τους πολίτες ήταν απλό: να απαντήσουν στο ερώτημα «ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα στην πόλη σου;».

Οι απόψεις των δημοτών έχουν μεταφερθεί και στους εννέα υποψήφιους δημάρχους Ηρακλείου και αναμένεται η απάντησή τους για το καθένα από τα παραπάνω προβλήματα που αναδείχθηκαν.

Να σημειωθεί ότι το γκάλοπ του neakriti.gr για το Ηράκλειο πραγματοποιήθηκε στον επίσημο λογαριασμό του neakriti.gr στο Facebook, κατά το χρονικό διάστημα από 2 έως 7 Μαΐου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News