Δημοτικές εκλογές '19

Εκλογές 2019: Οι Ρεθυμνιώτες μιλούν - Αυτά είναι τα προβλήματα στο Ρέθυμνο

Τα προβλήματα στο Ρέθυμνο, όπως τα παρουσιάζουν οι πολίτες, με βάση τα αποτελέσματα του γκάλοπ του neakriti.gr για το Δήμο Ρεθύμνου

Το neakriti.gr παρουσιάζει τα αποτελέσματα του διαδικτυακού γκάλοπ για το Δήμο Ρεθύμνου που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των Αυτοδιοικητικών Εκλογών, με σημείο αναφοράς τέσσερις μεγάλους Δήμους της Κρήτης: Το Δήμο Χανίων, το Δήμο Ρεθύμνου, το Δήμο Ηρακλείου και το Δήμο Αγίου Νικολάου.

Οι δημότες του Ρεθύμνου, αλλά και οι υπόλοιποι κάτοικοί του κλήθηκαν να υπογραμμίσουν το (ή τα) βασικότερο πρόβλημα στο Δήμο τους, με απώτερο σκοπό, οι πέντε υποψήφιοι Δήμαρχοι να προτείνουν τις δικές τους λύσεις για κάθε ένα από αυτά.

«Είναι μία πόλη που είναι άψογη για τους τουρίστες, αλλά δύσκολη για τους μόνιμους κατοίκους»: Με αυτά τα λόγια περιγράφει ένας εκ των συμμετεχόντων την πόλη του Ρεθύμνου, μια πόλη που για πολλούς, είναι η ομορφότερη της Κρήτης...

Και όχι αδίκως, καθώς το Ρέθυμνο διαθέτει αρχαιολογικούς χώρους όπως το Φρούριο της Φορτέτζας, την έδρα του Πανεπιστημίου Κρήτης, παράρτημα του ΤΕΙ Κρήτης, ισχυρά «αποτυπώματα» από το παρελθόν με χαρακτηριστική την Παλιά Πόλη, μεγάλους χώρους πρασίνου όπως είναι ο Δημοτικός Κήπος, μουσεία, τζαμιά και μιναρέδες, παραλίες σχεδόν σε ολόκληρο το μήκος της Λεωφόρου Ελευθερίου Βενιζέλου, κρήνες και άλλα βενετσιάνικα «απομεινάρια», καφετέριες, μπαρ, εστιατόρια και ταβερνάκια, καταστήματα (τόσο τουριστικά όσο και αυτά που φιλοξενούν γνωστά brands), ένα από τα μεγαλύτερα καρναβάλια της Ελλάδας, γραφικό ενετικό λιμάνι και παραλιακό μέτωπο (τόσο εκείνο της Βενιζέλου, όσο και αυτό της Κεφαλογιάννη - ανάμεσα στα τείχη και τη θάλασσα), κρητική κουζίνα, ανθρώπους που γνωρίζουν καλά την έννοια της φιλοξενίας, καθώς και αμέτρητα σημεία που υπενθυμίζουν στον επισκέπτη το νησιωτικό χαρακτήρα της Κρήτης. Και όλα αυτά, μέσα σε λίγα βήματα.

Βέβαια, καμία πόλη δεν μπορεί να χαρακτηριστεί άριστη. Τα προβλήματα στο Ρέθυμνο, όπως φαίνεται και από τα αποτελέσματα γκάλοπ του neakriti.gr, είναι αρκετά και σημαντικά, όχι όμως και δυσεπίλυτα για τον επόμενο Δήμαρχο.

Αναλυτικά, λοιπόν, τα βασικότερα προβλήματα του Δήμου Ρεθύμνου, όπως τα αποτυπώνουν οι πολίτες:

Έλλειψη πλοίου

Βασικότερο πρόβλημα, όπως το κατέδειξε η πλειοψηφία των δημοτών του Ρεθύμνου, αποτελεί η ανυπαρξία ακτοπλοϊκής σύνδεσης του Ρεθύμνου με το λιμάνι του Πειραιά. Ειδικότερα, οι Ρεθυμνιώτες αναφέρονται στην έλλειψη πλοίου, σε έναν Δήμο, ο οποίος, όχι μόνο, βρίσκεται σε νησί, την Κρήτη, αλλά διαθέτει και εκατοντάδες φοιτητές, αγροτική παραγωγή, τουρισμό και φαντάρους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα όλοι όσοι θέλουν να μεταβούν, ακτοπλοϊκώς, είτε στην Αττική, είτε σε άλλα νησιά της χώρας, να αναγκάζονται να ταξιδεύουν ως το πλησιέστερο λιμάνι, το οποίο βρίσκεται είτε στα Χανιά, είτε στο Ηράκλειο.

Ενδεικτικό του προβλήματος της έλλειψης πλοίου είναι το σχόλιο ενός εκ των συμμετεχόντων στο γκάλοπ, ο οποίος αναφέρει: «Το κυριότερο και το πιο φλέγον, είναι το ότι δεν έχουμε καράβι, έστω και μέρα παρά μέρα. Πρέπει να πηγαίνουμε Χανιά ή Ηράκλειο», ενώ άλλη δημότης σχολιάζει πως δεν αξίζει στους Ρεθυμνιώτες τέτοια ταλαιπωρία, αναφερόμενη στην ανυπαρξία ακτοπλοϊκής σύνδεσης.

Έλλειψη θέσεων στάθμευσης

Δεύτερο σημαντικότερο ζήτημα για τους δημότες του Ρεθύμνου, και κυρίως για τους κατοίκους και επισκέπτες της πόλης του Ρεθύμνου, είναι η έλλειψη χώρων στάθμευσης. Το Ρέθυμνο, ως μία πόλη η οποία έχει διατηρήσει αρκετά χαρακτηριστικά από το παρελθόν - όπως είναι η Παλιά Πόλη της - διαθέτει ελάχιστα οργανωμένα πάρκινγκ, με τους κατοίκους και τους επισκέπτες, κυρίως, του κέντρου, να ψάχνουν, επί αρκετά λεπτά, για μία διαθέσιμη θέση στάθμευσης.

Χαρακτηριστικό είναι πως ένας εκ των συμμετεχόντων αναφέρει πως θα έπρεπε να δημιουργηθεί υπόγειο πάρκινγκ στην πόλη του Ρεθύμνου, ενώ άλλος σχολιάζει πως το Ρέθυμνο χρειάζεται τουλάχιστον δύο μεγάλα πάρκινγκ. Διαφορετικός δημότης, μάλιστα, προτείνει την ακόλουθη λύση: «Θα μπορούσε το πάρκινγκ της Νομαρχίας να ανοίγει για τους πολίτες τα απογεύματα, το ίδιο και το πάρκινγκ των Δικαστηρίων, ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες».

Ακριβά ενοίκια

Ως τρίτο μεγαλύτερο πρόβλημα καταδεικνύονται οι τιμές των ενοικίων, οι οποίες σχολιάζονται - λίγο έως πολύ - ως απαγορευτικές για την πλειοψηφία των κατοίκων του Ρεθύμνου, αλλά και για τους πολίτες των οποίων τα παιδιά φοιτούν στο Ρέθυμνο.

Πολλά είναι, όμως, και τα σχόλια αναφορικά με την έλλειψη διαμερισμάτων προς ενοικίαση, κυρίως, εξαιτίας της γνωστής, διαδικτυακής πλατφόρμας ενοικίασης Airbnb. Πολλοί είναι οι ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι επιλέγουν να διαθέσουν το διαμέρισμά τους προς βραχυχρόνια ενοικίαση, καθότι το Ρέθυμνο αποτελεί έναν ελκυστικό τουριστικό προορισμό για χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο.

Το παραπάνω, βέβαια, έχει ως αποτέλεσμα την έλλειψη ακινήτων προς ενοικίαση και ως εκ τούτου, τα εναπομείναντα διαμερίσματα και σπίτια διατίθενται σε υψηλές τιμές, με αυτό που ζητούν οι δημότες και οι επισκέπτες να είναι «καλύτερες και πιο λογικές τιμές» στα ενοίκια.

Ενδεικτικά είναι τα σχόλια των δημοτών, που αναφέρονται στα υψηλά ενοίκια, αναφέροντας, για παράδειγμα, το εξής: «Πως μια οικογένεια θα μπορέσει να πορευτεί όταν πρέπει να πληρώνουν 400 και 500 ευρώ για ένα τριάρι;», με άλλη δημότη να απαντά «600 ή 700 δε λες καλύτερα;». Ενώ, άλλος δημότης σχολιάζει: «Τα ενοίκια που είναι πανάκριβα και δεν δηλώνουν όσα πληρώνουμε σ' αυτούς. Και αν τους πούμε κάτι, μας ανεβάζουν το ενοίκιο».

Διαφορετική πολίτης, η οποία μπορεί να μη διαμένει στο Ρέθυμνο, αλλά το παιδί της είναι φοιτητής εκεί, σχολιάζει το εξής: «Δεν είμαι από Ρέθυμνο, αλλά αυτό που συμβαίνει με τις ενοικιάσεις κατοικιών για φοιτητές είναι απαράδεκτο! Έχω παιδί φοιτητή εκεί και τρομάζουμε για σπίτι! Άσε τα ενοίκια - φωτιά».

Και μπορεί το ζήτημα με την έλλειψη κατοικιών προς ενοικίαση να μην άπτεται άμεσα των αρμοδιοτήτων ενός - οποιουδήποτε - Δήμου, όμως, μπορούν να γίνουν παρεμβάσεις, με ενδεικτικό να είναι το παράδειγμα της Μαδρίτης στην Ισπανία. Το Μάρτιο του 2019, το Δημοτικό Συμβούλιο της Μαδρίτης ενέκρινε ένα δραστικό σχέδιο για τις κατοικίες βραχυχρόνιας μίσθωσης, τύπου Airbnb. Ενδεικτικά, η Δημοτική Αρχή, επινόησε μία σειρά προϋποθέσεων τις οποίες θα πρέπει να πληρούν οι κατοικίες της Μαδρίτης προκειμένου να μπορούν να ενοικιάζονται για βραχυχρόνια μίσθωση.

Προβλήματα στο οδικό δίκτυο

Οι δημότες, βέβαια, δεν παρέλειψαν να αναφερθούν και στα προβλήματα του οδικού δικτύου και ειδικότερα, στο πρόβλημα με τις λακκούβες και τις ζημιές στα πεζοδρόμια, καθώς επίσης και στο ζήτημα της σήμανσης, την οποία χαρακτηρίζουν ελλιπή.

Πιο αναλυτικά, πολλοί είναι οι δημότες που αναφέρονται στις λακκούβες, αλλά και την κακή κατάσταση που έχει το οδικό δίκτυο του Ρεθύμνου. Χαρακτηριστικό του προβλήματος είναι το σχόλιο ενός δημότη: «Δρόμοι... Πέρα από τους 2 κεντρικούς δρόμους, όλοι οι άλλοι είναι κακοφτιαγμένοι, κακομπαλωμένοι, γεμάτοι λακκούβες και αν μη τι άλλο επικίνδυνοι!», με έναν άλλο να σχολιάζει «Ο δρόμος προς Νότιο Ρέθυμνο… Δεν υπάρχουν λόγια για αυτόν!».

Παρεμφερή είναι και τα σχόλια για κάποια από τα πεζοδρόμια της πόλης, τα οποία, όπως αναφέρουν οι πολίτες, δεν έχουν υποστεί τη σωστή συντήρηση, με αποτέλεσμα οι δημότες να υφίστανται ταλαιπωρία. Όπως, μάλιστα, σχολιάζει μία δημότης «Να έρθει ο Δήμαρχος να δούμε αν μπορεί να περπατήσει τα πεζοδρόμια. Μεγάλοι άνθρωποι είμαστε, γιατί δεν τα έχει φροντίσει;». Ενώ, διαφορετική δημότης αναφέρεται στις λιγοστές ράμπες που υπάρχουν μεταξύ των δύο παράλληλων πεζοδρομίων στην παραλιακή λεωφόρο (Ελευθερίου Βενιζέλου) του Ρεθύμνου, σχολιάζοντας πως, ενώ, τα πεζοδρόμια είναι καινούρια, οι ποδηλάτες και οι άνθρωποι που μετακινούνται με αναπηρικό αμαξίδιο, δεν μπορούν να περάσουν απέναντι. Βέβαια, υπάρχουν και δημότες που αναφέρονται στην παντελή έλλειψη πεζοδρομίων σε «πολλά σημεία» του Δήμου Ρεθύμνου.

Ενώ, υπήρξαν και σχόλια που αναφέρονταν στη σήμανση, τόσο την κάθετη, όσο και την οριζόντια. Όπως σχολιάζεται, χαρακτηριστικά στο διαδικτυακό γκάλοπ του neakriti.gr, το Ρέθυμνο χρειάζεται καλύτερη - κάθετη - σήμανση, ιδίως, για τους αρχαιολογικούς χώρους. Και μπορεί να μην υπάρχουν σοβαρά προβλήματα αναφορικά με την οριζόντια σήμανση - όπως, τουλάχιστον, αποτυπώνονται από τους ίδιους τους Ρεθυμνιώτες - ωστόσο ένας δημότης προτείνει να βαφτούν ξανά οι διαβάσεις πεζών, αλλά και κάποια σημεία του ποδηλατοδρόμου, προκειμένου οι οριζόντιες διαγραμμίσεις να είναι περισσότερο εμφανείς.

Αστική συγκοινωνία

Το Νοέμβριο του 2018 ο Δήμος Ρεθύμνου, στο πλαίσιο των βραβείων «Best City Awards 2018», κέρδισε το χρυσό βραβείο για την προώθηση εναλλακτικών τρόπων μεταφορά και το χάλκινο βραβείο για τις ολοκληρωμένες παρεμβάσεις Βιώσιμης Κινητικότητας. Πράγματι, σε αντίθεση με άλλες πόλεις της Κρήτης, το Ρέθυμνο προωθεί τη Βιώσιμη Κινητικότητα, τόσο σε πολεοδομικό, όσο και σε κυκλοφοριακό επίπεδο. Παρόλα αυτά, εξακολουθούν να υπάρχουν παράπονα από πλευράς δημοτών αναφορικά με τις αστικές συγκοινωνίες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το γκάλοπ του neakriti.gr, ένα βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι πολίτες που ζουν και επισκέπτονται το Ρέθυμνο - και ιδίως οι τουρίστες και οι φοιτητές - είναι η έλλειψη συστήματος τηλεματικής, ή αλλιώς, οι «έξυπνες» στάσεις που πληροφορούν το επιβατικό κοινό για την ώρα άφιξης των λεωφορείων. Διαφορετικό, αλλά εξίσου σημαντικό, πρόβλημα αποτελεί η μη εξυπηρέτηση όλων των περιοχών, μέσω της αστικής συγκοινωνίας. Ενώ, διαφορετική δημότης σχολιάζει την «ταλαιπωρία» που υφίστανται οι γονείς «με μικρά παιδιά στα λεωφορεία».

Αποχετευτικό σύστημα - Ύδρευση

Σημαντικά είναι τα ζητήματα που σχολιάζονται, κυρίως, από κατοίκους της Παλιάς Πόλης του Ρεθύμνου, αναφορικά με το αποχετευτικό σύστημα. Οι Ρεθυμνιώτες κάνουν λόγο για δυσάρεστες οσμές, αλλά και έντομα, όπως κατσαρίδες, που όπως χαρακτηριστικά σχολιάζει μία δημότης κάνουν «παρέλαση» στην Παλιά Πόλη, σε μια Παλιά Πόλη, με γραφικά στενάκια, καταστήματα και ανθισμένα παρτέρια, που - πέραν των μόνιμων κατοίκων της - καθημερινά αποτελεί πόλο έλξης για εκατοντάδες τουρίστες.

Στο επίκεντρο, και πάλι, μπαίνει η Παλιά Πόλη του Ρεθύμνου, η οποία, αρκετά συχνά μένει χωρίς νερό. Περάν αυτού, οι δημότες, αλλά και οι κάτοικοι του Ρεθύμνου ζητούν από τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης του Δήμου Ρεθύμνου (ΔΕΥΑΡ) μειώσεις στην τιμή του νερού, κάνοντας λόγο για «το πιο ακριβό νερό στην Ελλάδα».

Άλλα προβλήματα

Ενδεικτικά, μερικά από τα υπόλοιπα προβλήματα που σημείωσαν οι Ρεθυμνιώτες είναι: η έλλειψη παιδικών χαρών, η έλλειψη πάρκων για σκύλους, ο ανεπαρκής φωτισμός στους δρόμους, η έλλειψη αθλητικών εγκαταστάσεων, η έλλειψη χώρων πολιτισμού και η έλλειψη ειδικοτήτων και μηχανημάτων στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου.

Υπενθυμίζεται πως χτες, Πέμπτη, δημοσιεύτηκαν τα αποτελέσματα του γκάλοπ για το Δήμο Χανίων και ακολουθούν τα αποτελέσματα των γκάλοπ για τους Δήμους Ηρακλείου και Αγίου Νικολάου.

Μπορείτε να δείτε το διαδικτυακό γκάλοπ για το Δήμο Ρεθύμνου και να διαβάσετε όλες τις απόψεις των δημοτών ΕΔΩ.

Ενώ, οι τοποθετήσεις των δημοτών μεταφέρονται στους υποψηφίους Δημάρχους Δήμου Ρεθύμνου (τους κκ. Σταύρο Βουρβαχάκη, Θωμά Κρεβετζάκη, Μανούσο Μανουσογιάννη, Γιώργο Μαρινάκη και Θοδωρή Νίνο), των οποίων οι απαντήσεις και προτάσεις αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Σημειώνεται ότι στο γκάλοπ του neakriti.gr για το Ρέθυμνο, το οποίο πραγματοποιήθηκε στον επίσημο λογαριασμό του neakriti.gr στο Facebook, κατά το χρονικό διάστημα από 2 έως 7 Μαΐου.

Σχόλια