Εκλογές 2019: Οι Χανιώτες μίλησαν – «Αυτά είναι τα προβλήματα μας»

Δημοτικές
Εκλογές 2019: Οι Χανιώτες μίλησαν – «Αυτά είναι τα προβλήματα μας»
Οι πολίτες παίρνουν την σκυτάλη και παραθέτουν προβλήματα που τους απασχολούν, περιμένοντας απάντηση από τους υποψήφιους δημάρχους

Το neakriti ενόψει εκλογών πρωτοπορεί και δίνει βήμα, όχι στους υποψήφιους που διεκδικούν την ψήφο των πολιτών, αλλά σε πρώτη φάση στους ίδιους τους πολίτες. Το neakriti, προχώρησε σε ένα μίνι γκάλοπ με σημείο αναφοράς τις 4 μεγαλύτερες πόλεις της Κρήτης. Ένα γκάλοπ προς στους δημότες του Ηρακλείου, των Χανίων, του Ρεθύμνου και του Αγίου Νικολάου αντίστοιχα.

Ένα γκάλοπ με μία και μόνο ερώτηση, το οποίο όμως επιζητούσε απαντήσεις από τον απλό κόσμο και τελικούς αποδέκτες λίγο πριν την λαϊκή ετυμηγορία, τους  ανθρώπους που διεκδικούν τον δημαρχιακό θώκο.

Η  ερώτηση που τέθηκε ήταν πολύ απλή και πολίτες, δίχως δισταγμό αλλά με το θάρρος της γνώμης τους έσπευσαν να απαντήσουν άλλοι με μία μόνο λέξη και άλλοι εμπλουτίζοντας την άποψη τους.

Πολίτες πήραν θέση δημόσια και αναφέρθηκαν σε όλα εκείνα που τους απασχολούν, τους προβληματίζουν και έχουν να κάνουν με τα καθημερινά προβλήματα της πόλης τους.

Η ερώτηση απλή και συνάμα ουσιαστική: Ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα στην πόλη σου; Γράψε το σχόλιο σου και δες τι θα σου απαντήσουν οι υποψήφιοι δήμαρχοι.

Οι απαντήσεις των πολιτών και στους 4 νομούς της Κρήτης ήταν καίριες και ουσιαστικές. Το neakriti  σήμερα σας παρουσιάζει τις απόψεις των δημοτών των Χανίων.

Χανιά

Ένα πανέμορφο μέρος που σε ταξιδεύει θεαματικά σε μία άλλη εποχή. Για πολλούς η πόλη των Χανίων θεωρείται από τις ομορφότερες της χώρας η οποία μαγεύει τον επισκέπτη από την πρώτη κιόλας στιγμή που θα τύχει να την επισκεφθεί, «ταξιδεύοντας» τον παράλληλα σε μία άλλη εποχή

Για τους ντόπιους όμως η κατάσταση φαίνεται να είναι λίγο διαφορετική. Με σημεία «αγκάθια» τα οποία πολλές φορές φαίνεται να προκαλούν δυσαρέσκεια, απογοήτευση ακόμη και οργή.

Και αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό για τον μόνιμο κάτοικο όχι μόνο των Χανίων αλλά κάθε πόλης. Καθώς πρόκειται για ένα μέρος, το οποίο ζει καθημερινά με τα δυνατά και αδύνατα σημεία του, τις ομορφιές,  τις αστοχίες, ακόμη και τα παράδοξά του.

 Οι πολίτες με απλές απαντήσεις έδωσαν το στίγμα τους, πετώντας έτσι και το μπαλάκι στους υποψήφιους δημάρχους οι οποίοι καλούνται να απαντήσουν στα ζητήματα που προβληματίζουν τους δημότες.

Βρώμικη πόλη

Οι Χανιώτες χαρακτηρίζουν την  πόλη τους βρώμικη . Η καθαριότητα αποδεικνύεται ένα μεγάλο και συνάμα δύσκολο στοίχημα για την εκάστοτε δημοτική αρχή , το οποίο, αν μη τι άλλο προκαλεί προβληματισμό και συνάμα αλγεινή εντύπωση όχι μόνο σε ντόπιους αλλά σίγουρα και στους χιλιάδες των επισκεπτών  που θελήσουν να την «γευτούν» και να την ζήσουν από κοντά έστω  για σύντομο χρονικό διάστημα. «Για την έντονη μυρωδιά από τα φουγάρα που σκεπάζει σχεδόν όλη την πόλη ,που είμαστε αναγκασμένοι να την ανεχόμαστε και αναπνέουμε και κυρίως τα παιδιά μας», υπογραμμίζει μεταξύ άλλων κάτοικος στο neakriti.

«Σκουπίζουν το κεντρικό δρόμο λίγο όπως Αν. Παπανδρέου και στις διαστρώσεις δεξιά αριστερά μέσα τους δρόμους είναι σε μαύρο χαλί σκουπιδότοπος ... Λες και δεν ανήκει στον ίδιο Δήμο στην ίδια πόλη ανήκει αλλού!!! Ότι φαίνεται μόνο μόστρα…»

 Χώροι στάθμευσης και κυκλοφοριακό

Δεύτερο μεγάλο «αγκάθι» για τους Χανιώτες θεωρείται το πάρκινγκ. Μηδαμινές υποδομές και ελάχιστοι χώροι στάθμευσης εντός πόλεως, υπογραμμίζουν χαρακτηριστικά οι πολίτες που ζουν καθημερινά ένα σκηνικό για γερά νεύρα . Η θέση πάρκινγκ και σε αυτήν την πόλη της Κρήτης θεωρείται «λαχείο» με τους οδηγούς να δίνουν μάχη για μια πολυπόθητη θέση στάθμευσης κυρίως μέσα και γύρω από την παλιά πόλη. «Η δυτική Τάφρος έπρεπε να είχε γίνει χώρος στάθμευσης και όχι στο τσιμεντένιο έκτρωμα που κατασκευάστηκε στη μέση. Γιατί να είναι χώρος στάθμευσης η Ανατολική Τάφρος και όχι η Δυτική. Το κυκλοφοριακό είναι απαράδεκτο» αναφέρουν χαρακτηριστικά.

 «Χάλια δρόμοι χάλια πεζοδρόμια παντού κολωνάκι είτε με αμάξι είτε με τα πόδια είναι κίνδυνος να κυκλοφορείς στα Χανιά. Κρίμα για την πιο όμορφη πόλη της Ελλάδας.»

Αδέσποτα ζώα

Τρίτο μεγάλο «αγκάθι» το θέμα των αδέσποτων ζώων. Αν και γενικότερα οι Δήμοι προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση, με τα λιγοστά οικονομικά μέσα που διαθέτουν και με τον περιορισμό που υφίστανται από τη νομοθεσία, το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων στο Νομό Χανίων εντείνεται όλο και περισσότερο, με κίνδυνο τη δημόσια υγεία. Καταγγελίες και παράπονα προς τις αρμόδιες υπηρεσίες πέφτουν βροχή για περιστατικά επιθέσεων αδέσποτων ζώων προς τους πολίτες.

«…Μην  ξεχάσετε τους αδέσποτους φίλους μας! ένας χώρος που τόσα χρόνια υπόσχεστε, και τελικά όλοι το ξεχνάτε. Και όμως είναι ένδειξη πολιτισμού και μεγάλης γενναιότητας» σχολιάζει αναγνώστης.

«Καμία βοήθεια για τα αδέσποτα -Προγράμματα στειρώσεων, υιοθετήσεων, ποινή κατά τα τέρατα που τα δηλητηριάζουν..»

 Airbnb

Το θέμα Airbnb φαίνεται να έχει χτυπήσει κόκκινο στα Χανιά και να έχει προκαλέσει πονοκέφαλο σε αμέτρητες οικογένειες στα Χανιά οι οποίες και βρίσκονται σε αδιέξοδο με το δεδομένο ότι το πρόβλημα της έλλειψης στέγης εντείνεται με όλο και περισσότερους ιδιοκτήτες να διαθέτουν τα ακίνητά τους αποκλειστικά προς τουριστική αξιοποίηση με ενοικίαση μέσω airbnb. Όπως λοιπόν γίνεται εύκολα αντιληπτό, η μικρή προσφορά ακινήτων για μακροχρόνια μίσθωση, εκτοξεύει τις τιμές στα “ύψη”

Πλέον πρόκειται για πρόβλημα που «ακουμπά» έντονα και τους ντόπιους πέρα από τους φοιτητές και τους εκπαιδευτικούς που δυσκολεύονται… παραδοσιακά να βρουν στέγη στα Χανιά τα τελευταία χρόνια.

«Βραχυπρόθεσμες μισθώσεις έχουν ξεφύγει… Όλοι κάνουν εξώσεις και παρατηρείται αύξηση ενοικίου κατά 30 έως και 50 % έλεος» αναφέρει μεταξύ άλλων αναγνώστης στο neakriti.

Το θέμα αντιλαμβανόμαστε ότι δεν άπτεται των αρμοδιοτήτων ενός δήμου αλλά δεδομένου ότι έχει πάρει τόσο μεγάλες διαστάσεις και αφορά την τοπική κοινωνία στο σύνολο της, οι πολίτες ζητούν από την τοπική αρχή να πάρει θέση, να τους προστατέψει και να ασκήσει αντίστοιχα πιέσεις ώστε να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο το οποίο θα λειτουργεί προς όφελος τόσο των κατοίκων που αναζητούν σπίτι στα Χανιά, όσο και των ανθρώπων που επιθυμούν να έχουν ένα σταθερό εισόδημα από τη μίσθωση των ακινήτων τους.

Σκέπαστρα και τέντες

Την ομορφιά του παλιού λιμανιού «καταστρέφουν» οι τέντες και τα σκέπαστρα σε ταβέρνες και καφετέριες.  Οι Χανιώτες ζητούν αισθητική αναβάθμιση της παλιάς πόλης και κυρίως του λιμανιού με τον καλλωπισμό και όσο το δυνατόν μια ομοιομορφία στις τέντες και τα σκέπαστρα.  Απαιτούνται παρεμβάσεις για να αποκαλυφθεί η αυθεντική φυσιογνωμία της παλιάς πόλης και να προβληθεί η πρόσοψη και αυθεντικότητα των ιστορικών κτηρίων.

«…Το ένα σκέπαστρο πάνω στο άλλο στις ταβέρνες και τις καφετέριες του λιμανιού των Χανίων δεν αναδεικνύουν την παλιά πόλη σε αυτή την περίπτωση… Να γίνει η σωστή αξιοποίηση στο παλιό λιμάνι ώστε να πάρει μια μέρα τη δική του θέση στα μνημεία παγκόσμια κληρονομιάς.»

Αντικαπνιστικός νόμος

Ενδιαφέρουσα επίσης και η άποψη Χανιωτών για την εφαρμογή αντικαπνιστικού νόμου. Το  κάπνισμα σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και σε κλειστούς δημόσιους χώρους συνεχίζεται κανονιά  και όπως όλα δείχνουν, ο αντικαπνιστικός νόμος στην Ελλάδα και δη στα Χανιά εφαρμόζεται θεσμικά με καμία όμως πρακτική εφαρμογή και με ελάχιστα μαγαζιά στα Χανιά να τον εφαρμόζουν.

Οι κάτοικοι πιστεύουν ότι η πολιτεία δεν έχει λάβει τα κατάλληλα μέτρα για την τήρηση του νόμου και δεν έχει συμβάλλει για πρόληψη του παθητικού καπνίσματος σε δημόσιους χώρους.

Δείτε εδώ αναλυτικά τις απόψεις των πολιτών των Χανίων.

Οι τοποθετήσεις των πολιτών μεταφέρονται στους υποψήφιους δημάρχους, τις απαντήσεις των οποίων το neakriti.gr θα δημοσιεύσει τις επόμενες μέρες.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News