Ένα κοινωνικό στοίχημα που δεν πρέπει να χαθεί  

Δημοτικές
Ένα κοινωνικό στοίχημα που δεν πρέπει να χαθεί  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αναμφίβολα η εκπαίδευση και η δημιουργική απασχόληση των παιδιών από πολύ μικρή ηλικία αποτελούν σημαντικές προτεραιότητες της σύγχρονης ελληνικής οικογένειας

Του Νίκου Μαυροματάκη

Ενός προτύπου όπου η εξυπηρέτηση των αναγκών ενός μέσου νοικοκυριού, δεδομένης της οικονομικής δυσπραγίας που βιώνουμε, επιβάλει την απασχόληση και των δύο γονέων. Αναφορικά στα ΑμεΑ είναι σαφές πως τα ανωτέρω  εφόδια θα τους δώσουν το διαβατήριο για την ισότιμη ένταξή τους στο κοινωνικό σύνολο.

Με τη δύσκολη αυτή αποστολή έχουν επιφορτιστεί τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Παιδιών με Αναπηρία. Η θεσμοθέτησή τους τοποθετείται χρονικά περί το 1996 σε πιλοτικό στάδιο. Η χρηματοδότησή τους καλύπτεται με πόρους της Ε.Ε. ενώ την ευθύνη του συντονισμού και της λειτουργίας έχουν οι Δήμοι και οι Περιφέρειες της χώρας.

Στα τέλη Μαρτίου έλαβε χώρα στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Ηρακλείου το 3ο Περιφερειακό Συνέδριο Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Παιδιών με Αναπηρία. Είχα την τύχη να παραβρεθώ και την τιμή να εκπροσωπήσω τον πρώην δήμαρχο Ηρακλείου και εκ νέου υποψήφιο Γιάννη Κουράκη και την δημοτική κίνηση Ηράκλειο 3.7.5.

Οι σύνεδροι ήταν στο σύνολό τους διακεκριμένοι επιστήμονες με εξαιρετικά ενδιαφέρουσες εισηγήσεις και προτάσεις. Το έργο που επιτελούν οι εργαζόμενοι στις δομές αυτές: σπουδαίο. Δίνουν και την ψυχή τους καθημερινά για την κοινωνικοποίηση των ωφελούμενων  ατόμων ενώ τα βοηθούν να ανακαλύψουν τις δικές τους ειδικές ικανότητες και δεξιότητες που θα τους εξασφαλίσουν μια πιο ανεξάρτητη διαβίωση. Το  μαρτυρούν άλλωστε και οι εξαιρετικές δημιουργίες των παιδιών. Η διασφάλιση μέρους της κοινωνικής ευημερίας και συνοχής καθιστά την εύρυθμη λειτουργία τους επιτακτική ανάγκη.

 Έχουμε ηθικό χρέος και καθήκον απέναντι σ’ αυτούς τους ανθρώπους που  εργάζονται σκληρά, με κίνητρο  την αγάπη για το λειτούργημά τους και τα παιδιά, αλλά και στους γονείς που καθημερινά κάνουν τον δικό τους αγώνα. Πρέπει να δουλέψουμε συλλογικά και μεθοδευμένα για τη σταθερότητα αυτών των δομών και της εργασιακής σχέσης του επιστημονικού και βοηθητικού τους προσωπικού. 

Αυτό θα επιτευχθεί με τη μεταφορά των απαιτούμενων πόρων για τα λειτουργικά τους έξοδα και το μισθολογικό κόστος από την κεντρική κυβέρνηση στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης Α’ βαθμού. Συνθήκη που μεγιστοποιεί τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Η νέα δημοτική αρχή πρέπει να προωθήσει άμεσα την  επανένταξη στο νέο ΕΣΠΑ του ΚΔΑΠ με Αναπηρία, οι εγκαταστάσεις του οποίου θα φιλοξενηθούν στο δημοτικό κτήριο της  Αρχιεπισκόπου Μακαρίου καθώς και τριών ακόμα αντίστοιχων δομών.

Οι δομές αυτές θα μπορούσαν άνετα να στεγαστούν η μία σε αίθουσες και χώρους εντός του πολιτιστικού συνεδριακού κέντρου και οι άλλες δύο σε ιδιόκτητα ακίνητα του δήμου μας στις περιοχές της Λαχαναγοράς και του Πόρου.

Ταυτόχρονα όμως απαιτείται  η ανάληψη πρωτοβουλιών για την εκπαίδευση των ΑΜΕΑ και στις επόμενες βαθμίδες.

Ειδικότερα στις περιπτώσεις του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου και Λυκείου Ηρακλείου και του Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης  Ηρακλείου που στεγάζονται στον Αϊ Γιάννη  τον Χωστό, οι προσπάθειές μας θα πρέπει να κινηθούν προς την κατεύθυνση της εκπόνησης μελέτης, της ανεύρεσης οικοπέδου και της ανέγερσης δύο σύγχρονων σχολικών μονάδων ειδικής αγωγής, που θα μπορούν να εξυπηρετήσουν με ασφάλεια αλλά και με ποιότητα υπηρεσιών τον συνεχώς αυξανόμενο αριθμό των μαθητών και τα βιωματικά εργαστήρια. Όλα αυτά πάντα σε άμεση συνεργασία τόσο με την Περιφέρεια Κρήτης όσο και με τα συναρμόδια υπουργεία, με τις δαπάνες στο σύνολό τους να είναι επιλέξιμες από το νέο ΕΣΠΑ.  Μόνο έτσι θα αφήσουμε πίσω μας τις λογικές περιστασιακών λύσεων. Λύσεις ωστόσο που μέχρι σήμερα κρατούν ανοιχτά αυτά τα σχολεία με το κόστος τους να καλύπτεται από προσφορές και χορηγίες.

Ένα μεγάλο ερώτημα τέλος παραμένει ακόμη αναπάντητο. Τι κάνουν αυτοί οι μαθητές όταν αποφοιτήσουν από το σχολείο;

Είναι καιρός πλέον να διαμορφώσουμε εκείνο το επίπεδο συνεργασίας με το κεντρικό κράτος που θα μας επιτρέψει να μεθοδεύσουμε τη δημιουργία ενός δημοσίου Ι.Ε.Κ. ΑΜΕΑ στην πόλη μας. Το όφελος απ’ αυτή τη δράση είναι διπλό. Από τη μια η δημιουργική απασχόληση των μαθητών γίνεται πλέον τρόπος ζωής για αυτούς. Από την άλλη τα αποτελέσματα της δημιουργικής δουλειάς τους μπορούν να τα διαθέσουν στην αγορά διεκδικώντας αλλά και καταθέτοντας  ό,τι τους αναλογεί στην τοπική μας κοινωνία και οικονομία.

Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες εκπαιδεύεται ένα  παιδί οποιασδήποτε ηλικίας, ανεξάρτητα αν αντιμετωπίζει κάποια αναπηρία ή όχι, αποτελούν μεγάλο κοινωνικό στοίχημα για την εκάστοτε δημοτική αρχή.

Εμείς δεν  είμαστε διατεθειμένοι να το χάσουμε!!!

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News