Βασίλης Βαρούχας: «Ζωτικές οι υποδομές για ένα νέο Ηράκλειο»

Δημοτικές
Βασίλης Βαρούχας: «Ζωτικές οι υποδομές για ένα νέο Ηράκλειο»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δημοτικές εκλογές 2019: Άρθρο του υποψήφιου με την παράταξη του Γιάννη Κουράκη

Με αφορμή την εξελισσόμενη στη Βουλή συζήτηση για το σ/ν του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών «Κύρωση Σύμβασης Παραχώρησης του Έργου της Μελέτης – Κατασκευής – Χρηματοδότησης – Λειτουργίας – Συντήρησης και Εκμετάλλευσης του Νέου Διεθνούς Αερολιμένα Ηρακλείου Κρήτης και Μελέτη – Κατασκευή και Χρηματοδότηση των Οδικών του Συνδέσεων» το θέμα των υποδομών που αφορούν το Ηράκλειο έρχεται στο προσκήνιο επιτακτικά.

Και μάλιστα με έναν τρόπο που ανακαλεί στη μνήμη των πολιτών τις χαμένες ευκαιρίες για την πόλη.

Γράφει ο Βασίλης Βαρούχας, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Ηράκλειο 3.7.5».

Κι αυτό παρά το ότι, ειδικά, σε θέματα κοινοτικών πόρων, λόγω της έμφασης της ΕΕ στην περιφερειακή της διάσταση, υπήρχαν αυξημένες χρηματοδοτικές δυνατότητες για το Δήμο. Έτσι σήμερα αντί να έχουμε μια σειρά από ώριμα έργα και μελέτες για παρεμβάσεις εξαιρετικά σημαντικές για την ανάπτυξη και την ποιότητα ζωής των κατοίκων και την αναβάθμιση της εικόνας της πόλης είμαστε σε φάση αναμονής και αδράνειας.

Τούτων δοθέντων η ενίσχυση και ο εκσυγχρονισμός των υπαρχόντων υποδομών και η δημιουργία νέων, αποτελεί μια από τις βασικές στρατηγικές στοχεύσεις που θα πρέπει η νέα διοίκηση του Δήμου Ηρακλείου να έχει, ώστε να μπορεί να διαμορφώσει ένα πλαίσιο ανάπτυξης για τις οικονομικές δυνάμεις του τόπου, αλλά και ποιοτικής διαβίωσης για τους πολίτες.

Στο πλαίσιο αυτό η δημοτική κίνηση «ΗΡΑΚΛΕΙΟ 3.7.5» με επικεφαλής το Γιάννη Κουράκη, έχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο παρεμβάσεων με στόχο την απορρόφηση των υπαρχόντων πιστώσεων κι ένα νέο ολοκληρωμένο πρόγραμμα για όλες τις γειτονιές της πόλης και τους οικισμούς της υπαίθρου.

Ήδη στο συνδυασμό υπάρχει μια σημαντική εμπειρία από προηγούμενες προγραμματικές περιόδους που σε παραλληλία με την αναβάθμιση της Διοικητικής και Διαχειριστικής του επάρκειας, μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά κινήσεων για την αναβάθμιση των υποδομών.

Στο πλαίσιο αυτό η χωροταξική ανασυγκρότηση, η περιβαλλοντική ασφάλεια και η βελτίωση του δημοτικού δικτύου οδικών αξόνων αλλά και η προώθηση μιας νέας αντίληψης στην κίνηση στην πόλη αποτελούν προτεραιότητες. Έτσι, όπως έχει ήδη ανακοινώσει ο Γιάννης Κουράκης και η ομάδα μας, προβλέπεται από το πρόγραμμά μας ένας κύκλος δράσεων που αφορά το ιστορικό κέντρο εντός των τειχών και το παράλιο μέτωπο αποτελώντας ένα μοναδικό κέντρο, διοίκησης, αναψυχής, τουρισμού και υπηρεσιών. Αφορά ο πρώτος κύκλος αυτός δράσεων, εκτεταμένες πεζοδρομήσεις και ποδηλατόδρομους, αλλά και βιώσιμες πολιτικές αστικής ανάπτυξης: π.χ. διεύρυνση της πεζοδρόμησης, δίκτυο ποδηλατοδρόμων, ηλεκτροκίνηση με παράλληλη βελτίωση της κυκλοφορίας υιοθετώντας σύγχρονους κανόνες, έξυπνες και καινοτόμες λύσεις. Επίσης ένας δεύτερος κύκλος αφορά τον αστικό χώρο εκτός των τειχών με σημαντικές πρωτοβουλίες έργων ανάπλασης, ενίσχυσης του πρασίνου και διευκόλυνσης της κυκλοφορίας με εστιασμένες παρεμβάσεις.

Έτσι, μέσα από αυτό το πλέγμα τοπικών δράσεων και συνέργειες με άλλους φορείς για τη στήριξη των μεγάλων παρεμβάσεων σε υποδομές υπερτοπικού χαρακτήρα σε δίκτυα μεταφορών, ενέργειας και χωροταξία δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για μια νέα αναπτυξιακή δυναμική του πρώτου Δήμου της Κρήτης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News