Αρχοντάκης - Αγγελάκη παρουσίασαν την πρόταση και τους υποψηφίους τους

Δημοτικές
Αρχοντάκης - Αγγελάκη παρουσίασαν την πρόταση και τους υποψηφίους τους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Γρηγόρης Αρχοντάκης και η Νάνσυ Αγγελάκη παρουσίασαν το ψηφοδέλτιο της παράταξής τους «Μαζί για τα Χανιά»

Η πρώτη εκδήλωση του συνδυασμού «Μαζί για τα Χανιά της Επόμενης Μέρας», έλαβε χώρα απόψε στις 7 το βράδυ στο μεγάλο αμφιθέατρο του Mega Place, στον Βλητέ Χανίων.

Ακολουθούν τα ονόματα που πλαισιώνουν το ψηφοδέλτιο και οι ομιλίες των υποψηφίων του Αυτοδιοικητικού Συνδυασμού, «Μαζί για τα Χανιά της Επόμενης Μέρας»

Δείτε ΕΔΩ τους υποψήφιους με τον Συνδυασμό «Μαζί για τα Χανιά»

Ή Εδώ: 

Ομιλία του Γρηγόρη Αρχοντάκη

«Φίλες και Φίλοι,

Σας καλωσορίζουμε στην Παρουσίαση του Προγράμματος και της Ομάδας μας. 

Φίλες και Φίλοι,

Ο λόγος που βρισκόμαστε όλοι εμείς εδώ σήμερα είναι ένας.

Η αγάπη μας για τον τόπο και η πίστη μας ότι τα Χανιά μας αξίζουν πολλά περισσότερα.

Είμαστε εδώ γιατί αγαπάμε τον τόπο μας!

Είμαστε εδώ γιατί πιστεύουμε στους ανθρώπους του!

Είμαστε εδώ γιατί ξέρουμε και μπορούμε να κάνουμε τα Χανιά ένα μεγάλο και ισχυρό Δήμο!

Είμαστε εδώ γιατί έχουμε τη γνώση και την εμπειρία!

Φίλες και Φίλοι,

Σήμερα θα σας παρουσιάσουμε τη φιλοσοφία του Προγράμματός μας και το όραμά μας για τα Χανιά μας!

Πριν ξεκινήσουμε, θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα όλα τα μέλη της Ομάδας μας που εργάστηκαν συλλογικά για την προετοιμασία της Πρότασής μας.

Μιας Ομάδας  που  αποτελείται από  συμπολίτες μας, ανθρώπους με γνώσεις και εμπειρία σε διαφορετικά επιστημονικά πεδία και επαγγέλματα και ενεργά μέλη της κοινωνίας μας.

Τους ευχαριστώ ιδιαίτερα που διέθεσαν χρόνο και γνώση και κατέθεσαν την εμπειρία τους για να φτάσουμε εδώ που είμαστε σήμερα.

Φίλες και Φίλοι,

Σε όλη μου την προσωπική διαδρομή - αυτοδιοικητική και επαγγελματική-  λειτούργησα με γνώμονα την κοινή λογική. 

Πάντα είχα την πεποίθηση ότι ξεκινάμε από τα αυτονόητα για να συνεχίσουμε με τους μεγαλύτερους οραματικούς στόχους μας.

Αρκετές φορές τα κατάφερα, άλλες πάλι, ο λαϊκισμός, οι ιδεοληψίες αλλά και οι συντεχνιακές λογικές υπήρξαν τροχοπέδη ακόμα και για τα αυτονόητα.

Να δούμε λοιπόν για ποιο λόγο στο Δήμο Χανίων, ακόμη και τα αυτονόητα δε προχωρούν.

Μήπως πρέπει να επιστρατεύσουμε περισσότερο την κοινή λογική προκειμένου να βρούμε λύσεις στα χρόνια προβλήματα που μας ταλανίζουν;

Γιατί, ένα είναι βέβαιο. Ότι καμία Δημοτική αρχή δε ξεκινά τη θητεία της με κακή πρόθεση.

Όλοι ξεκινούν με διάθεση προσφοράς, αλλά δυστυχώς κάπου στην πορεία μπερδεύουν τα πράγματα.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Θα ήθελα να σας δείξω ένα πίνακα από δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε στο Δήμο Χανίων στα μέσα του Φεβρουαρίου, στην οποία αποτυπώνονται τα προβλήματα με τη σειρά που τα κατατάσσουν οι δημότες.

Όπως παρατηρείτε οι περισσότερες απαντήσεις αφορούν την καθημερινότητά και την ποιότητα ζωής μας, γεγονός που το θεωρώ ιδιαίτερα θλιβερό.

Βασικά θέματα όπως η κατάσταση του οδικού δικτύου, οι λακκούβες, το κυκλοφοριακό, η καθαριότητα δε θα έπρεπε καν να απασχολούν τον πολίτη, αφού η λύση τους είναι αυτονόητη υποχρέωση του Δήμου.

Κατά την άποψή μου, τους πολίτες θα έπρεπε να τους απασχολούν εκείνα τα θέματα που είναι χαμηλά σ’ αυτή τη δημοσκόπηση, αλλά για να συμβεί αυτό θα έπρεπε να έχουν λυθεί τα αυτονόητα.

Να δούμε όμως τι είναι αυτονόητο για μας.

Αυτονόητο για μας είναι να δρομολογείται η λύση απλών προβλημάτων της καθημερινότητας, χωρίς αυτά να χάνονται στον κυκεώνα της γραφειοκρατίας και των αιρετών.

Αυτονόητο για μας είναι η ισομερής ανάπτυξη όλων των περιοχών του Δήμου Χανίων, όσο απομακρυσμένες και αν είναι.

Αυτονόητο για μας είναι η ύπαρξη σχεδίου για την αξιοποίηση όλων των Δημοτικών και Δημόσιων ακινήτων που υπάρχουν στο Δήμο μας.

Αυτονόητο για μας είναι να έχει ήδη δρομολογηθεί ένας στρατηγικός σχεδιασμός βιώσιμης κινητικότητας για την πόλη των Χανίων.

Αυτονόητο για μας είναι ο άψογος συντονισμός μεταξύ των φορέων καθαριότητας του Δήμου Χανίων και η ύπαρξη προγράμματος σταδιακής υπογειοποίησης των κάδων.

Αυτονόητο για μας είναι η λύση του προβλήματος των αδέσποτων.

Αυτονόητο για μας είναι να προχωρούν τα σχέδια πόλεως και οι χωροταξικοί σχεδιασμοί σε χρόνους λογικούς, δημιουργώντας προϋποθέσεις ανάπτυξης και καλύτερης ποιότητας ζωής για τους πολίτες.

Αυτονόητα είναι και δεκάδες άλλα ζητήματα που δεν προχωρούν, όχι επειδή δεν υπάρχει η πρόθεση, αλλά επειδή δεν επιστρατεύεται η κοινή λογική και δεν υπάρχει η μεθοδολογία υλοποίησής τους.

Αναφέρθηκα πριν στην αυτοδιοικητική μου πορεία. Σε αυτή την  πορεία νομίζω ότι υπήρξα αποτελεσματικός. Όχι επειδή είχα καλύτερη πρόθεση από άλλους.

Αλλά επειδή κατάφερνα κάποιες φορές να βρίσκω τον τρόπο με τον οποίο θα υλοποιώ τα αυτονόητα.

Θα σας δώσω κάποια παραδείγματα από το παρελθόν:

Αυτονόητο για μένα τότε ήταν να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ από κανένα χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Την περίοδο 2007-2010 εκτελέσαμε έργα ύψους 114.000.000€ και εντάξαμε έργα ύψους 148.000.000€. Τα ποσά αυτά ξεπέρασαν κατά πολύ προηγούμενες περιόδους αλλά και επόμενες. Βρήκαμε τον τρόπο και τα καταφέραμε!

Αυτονόητο για μένα τότε ήταν να αξιοποιηθεί ο χώρος των εγκαταστάσεων της Περιφερειακής Αγοράς της Αγυιάς, ένας χώρος εγκαταλελειμμένος για να στεγαστούν υπηρεσίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα, εξοικονομώντας πολλά χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου. Βρήκαμε τον τρόπο και τα καταφέραμε!

Αυτονόητο για μένα τότε ήταν καμία ζημιά στο οδικό δίκτυο – όπου είχαμε αρμοδιότητα- να μη μένει χωρίς άμεση αποκατάσταση και το σύνολο του επαρχιακού δικτύου να είναι διαγραμμισμένο. Ακόμα και σήμερα οι διαγραμμίσεις που βλέπετε στο επαρχιακό οδικό δίκτυο είναι δέκα ετών. Βρήκαμε τον τρόπο και τα καταφέραμε!

Αυτονόητο για μένα τότε ήταν να διατυπώσω δημόσια τον τρόπο όπου ήταν και ο μόνος εφικτός να γίνει το έργο του ΒΟΑΚ. Δυστυχώς δεν τα καταφέραμε, γιατί επικράτησε ο λαϊκισμός και η ιδεοληψία.  

Παρόλο όμως που δεν τα καταφέραμε τότε, σήμερα 12 χρόνια μετά, δρομολογείται το έργο με την ίδια ακριβώς  διαδικασία που είχα προτείνει τότε.

Μέσα από τα παραπάνω παραδείγματα μπορείτε όλοι σας να καταλάβετε ότι υπάρχουν τρόποι να υλοποιηθούν πράγματα, όσο περίπλοκα γραφειοκρατικά κι αν είναι αυτά, φτάνει να επικρατεί η κοινή λογική!! Γιατί τον πολίτη δεν τον ενδιαφέρει η γραφειοκρατία, θέλει απτό και χειροπιαστό αποτέλεσμα. Και γι αυτό το αποτέλεσμα δεσμευόμαστε!

Φίλες και Φίλοι,

Είθισται, όλοι οι Συνδυασμοί να προβάλλουν το Πρόγραμμά τους. Πρόγραμμα στο οποίο συνήθως εκφράζεται μια οραματική οπτική της κάθε Παράταξης χωρίς να συνδέεται με την πραγματικότητα και να προτείνεται ο τρόπος υλοποίησής τους.

Εμείς, αντίθετα, μαζί με τις προτάσεις μας θα καταθέσουμε και τον τρόπο με τον οποίο θα υλοποιήσουμε το Πρόγραμμά μας.

Τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η ανάγκη, πράξη.

Στη δομή του Προγράμματός μας δεν θα δείτε μόνο αυτά τα οποία θέλουμε να κάνουμε, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο αυτά θα υλοποιηθούν.

Γιατί πιστεύουμε πως τελικά το αυτονόητο μπορεί να υλοποιηθεί. Όπως υλοποιείται εξάλλου με επιτυχία σε πάρα πολλούς Δήμους ανά την Ελλάδα.

Αυτό που πραγματικά χρειάζεται είναι μεθοδολογία και προγραμματισμός. Και σ’ αυτή επικεντρωνόμαστε. Μια μεθοδολογία που είναι συμβατή και με το νέο νόμο της αυτοδιοίκησης, τον Κλεισθένη.

Η φιλοσοφία του Κλεισθένη εξάλλου ήταν ένας από τους βασικούς λόγους της συμπόρευσής μας με το Συνδυασμό «Μαζί για τα Χανιά» της κ. Νάνσυς Αγγελάκη.

Με την Νάνσυ είχαμε διαφορετική πορεία στην αυτοδιοίκηση, αλλά και διαφορετικές κοινωνικές αναφορές. Έχουμε αναφερθεί και οι δύο τις προηγούμενες μέρες στα κοινά μας χαρακτηριστικά.

Επειδή όμως σήμερα μιλάμε για τον προγραμματισμό της Επόμενης Μέρας θα σταθώ σε ένα. Στο ότι κατά γενική ομολογία και οι δύο  υπήρξαμε σε μεγάλο βαθμό αποτελεσματικοί στην αυτοδιοικητική μας πορεία.

Συνδετικός μας κρίκος είναι η κοινή αντίληψη που έχουμε ότι πρώτα βρίσκουμε τον τρόπο και τα μέσα με τα οποία θα υλοποιήσουμε τους στόχους μας, και μετά προχωράμε στην εφαρμογή τους.

Ένα άλλο προαπαιτούμενο για την επίτευξη των στόχων μας είναι η μέγιστη δυνατή συναίνεση που θα προέλθει από ουσιαστικό διάλογο μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο και την Κοινωνία.

Φίλες και Φίλοι,

Αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι η επανάσταση του Αυτονόητου. Και για να συμβεί αυτό πρέπει να χρησιμοποιήσουμε την κοινή λογική.

Ελπίζω να μη σας κούρασα με τα παραπάνω, αλλά προσπάθησα να σας μεταφέρω μια φιλοσοφία αλλά και τον τρόπο που λειτούργησα στο παρελθόν στην αυτοδιοίκηση και βέβαια τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσουμε στο μέλλον όλοι μαζί ως Ομάδα!

Αυτή η φιλοσοφία που σας ανέπτυξα εμπεριέχεται σε όλες τις θεματικές του Προγράμματος μας, οι οποίες είναι όπως βλέπετε οι ακόλουθες:

Λειτουργία Κοινοτήτων – Ανάπτυξη της Υπαίθρου

Αστικό Περιβάλλον- Ελεύθεροι χώροι – Βιώσιμη Κινητικότητα- Κυκλοφοριακό

Εξυπηρέτηση- Διαφάνεια- Αποτελεσματικότητα- Ψηφιακός Δήμος

Υγεία- Πρόνοια- Παιδεία- Κοινωνική Πολιτική –ΑΜΕΑ

Καθαριότητα- Διαχείριση απορριμμάτων

Νεώρια- Δημοτική Αγορά – Δημοτικά και Δημόσια Κτήρια

Μελέτες- Υποδομές - Υλοποίηση έργων - Χρηματοδοτικά Εργαλεία

Χανιά -Έξυπνος Δήμος

Πολιτική προστασία - Εθελοντισμός

Μέριμνα και Προστασία Ζώων

Λόγω συντομίας και προκειμένου να μην είναι κουραστική η βραδιά θα αναφερθώ σε δυο θεματικές του Προγράμματός μας.

Η πρώτη θεματική αφορά τη Λειτουργία Κοινοτήτων και την Ανάπτυξη της Υπαίθρου. Κατά την άποψή μου είναι και η πιο σημαντική  διότι μέσα από τον τρόπο που προτείνουμε για τη λειτουργία τους, αυτές θα αναλάβουν ένα μεγάλο μέρος της βελτίωσης της καθημερινότητας του πολίτη.

Λειτουργία Κοινοτήτων – Ανάπτυξη της Υπαίθρου

Ο σημερινός Δήμος Χανίων προήλθε από τη συνένωση 7 πρώην Δήμων όπου ο καθένας από αυτούς είχε διαφορετικά χαρακτηριστικά και διαφορετικά βέβαια προβλήματα.  Πολλές φορές οι αυτοδιοικητικοί αναφερόμενοι σε έργα και παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν ξεχνούν τις πιο απομακρυσμένες περιοχές. Πρέπει επιτέλους να αντιμετωπίζουμε με τον ίδιο τρόπο τις ανάγκες όλων των περιοχών, ακόμα και των πιο απομακρυσμένων. Είναι προφανές, πως στο Δήμο Χανίων ο «Καλλικράτης» δεν κατάφερε να δώσει λύσεις, τόσο σε απλά θέματα της καθημερινότητας, όσο και σε μεγαλύτερα ζητήματα  των περιαστικών περιοχών. Τα Συμβούλια των Κοινοτήτων δεν  λειτούργησαν ποτέ ουσιαστικά, δηλαδή δεν κατάφεραν να αντιμετωπίσουν με αποτελεσματικότητα τα προβλήματα της περιοχής τους, παρά μόνο να τα αναδείξουν.

Ο Δήμος Χανίων προκειμένου να υλοποιήσει ένα ευρύτερο και ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης, θα πρέπει να αξιοποιήσει το θεσμό των Κοινοτήτων και να συνεργαστεί στενά μαζί τους. Να τις αντιμετωπίσει ως οργανικό κομμάτι του και να τους δώσει τη δυνατότητα να δρομολογούν  τα «αυτονόητα» σε ικανοποιητικούς χρόνους χωρίς να «χάνονται» στα γρανάζια της γραφειοκρατίας και στους παραγοντισμούς των αιρετών.

  • Οι Κοινότητες να λειτουργούν ως ανεξάρτητα αυτοδιοικητικά όργανα και οι αποφάσεις τους να είναι υλοποιήσιμες χωρίς την μεσολάβηση άλλων αιρετών προσώπων.
  • Οι Κοινότητες μέσω των αποφάσεών τους να δρομολογούν τη λύση απλών θεμάτων που αφορούν στην καθημερινότητα των πολιτών και των επισκεπτών της περιοχής τους (όπως αποκατάσταση ζημιών οδικού δικτύου, αποκατάσταση πεζοδρομίων, αντικατάσταση κάδων, συντήρηση ηλεκτροφωτισμού κ.λ.π.).
  • Οι εισηγήσεις των Κοινοτήτων σε θέματα μεγαλύτερης εμβέλειας να αντιμετωπίζονται από το Δήμο Χανίων με την ανάλογη υπευθυνότητα.

Πώς θα κάνουμε πράξη τα πιο πάνω;

  • Με την έναρξη της Δημοτικής θητείας αποφασίζονται από το Δημοτικό Συμβούλιο οι αρμοδιότητες που εκχωρούνται σε κάθε Κοινότητα.
  • Στον ετήσιο προϋπολογισμό του Δήμου Χανίων γίνεται,  σε όλες τις Κοινότητες , η κατανομή των χρημάτων που έχει τη δυνατότητα η κάθε Κοινότητα να διαχειριστεί από μόνη της. Το ποσό που αντιστοιχεί σε κάθε Κοινότητα αποτελεί συνάρτηση του γεωγραφικού της εύρους, του πληθυσμού της, της γεωμορφολογίας της και των αρμοδιοτήτων που της έχουν εκχωρηθεί.
  • Δημιουργείται Τμήμα Κοινοτήτων, το οποίο στελεχώνεται από υφιστάμενους υπαλλήλους του Δήμου Χανίων, μηχανικούς, οικονομικούς, διοικητικούς - μέσω εσωτερικής μετακίνησης- όπου αυτό αναλαμβάνει το σύνολο των διαδικασιών που προβλέπονται για τη διεκπεραίωση των αποφάσεων της κάθε Κοινότητας.
  • Ο Δήμαρχος Χανίων κάθε μήνα, συνοδευόμενος από συνεργάτες του- αιρετούς και υπηρεσιακούς παράγοντες- πραγματοποιεί επίσκεψη σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες (πρώην Δήμους). Εκεί θα ενημερώνεται από τους αιρετούς των Κοινοτήτων για θέματα και προβλήματα της περιοχής, μέσα από μια διαδικασία ευρείας σύσκεψης. Μέσα από αυτή τη διαδικασία θα διαπιστώνεται αφενός η αποτελεσματικότητα της υλοποίησης των αποφάσεων, αρμοδιότητας των Κοινοτήτων, και αφετέρου η δρομολόγηση μεγαλύτερης εμβέλειας παρεμβάσεων και έργων.  Το μοντέλο αυτό λειτούργησε με επιτυχία την περίοδο 2007- 2010 μεταξύ Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χανίων και Δήμων.

Μέσω της πρότασής μας αυτής, που αποτελεί δέσμευσή μας, ο Δήμος Χανίων, εκχωρώντας αρμοδιότητες στις Κοινότητες  και  δημιουργώντας μηχανισμό αντιμετώπισης απλών θεμάτων της καθημερινότητας,  απελευθερώνει δυνάμεις για να ασχοληθεί πιο αποτελεσματικά με τα μεγαλύτερα θέματα. Δημιουργούμε τις προϋποθέσεις  εκείνες,  όπου τα Συμβούλια Κοινοτήτων και το Δημοτικό Συμβούλιο συνεργάζονται αρμονικά με διακριτούς ρόλους, φτιάχνοντας ένα ισχυρό από κάθε άποψη σύνολο.

Καθαριότητα- Διαχείριση απορριμμάτων

Η Καθαριότητα στο Δήμο μας αποτελεί προτεραιότητά μας, καθώς είναι βασικό στοιχείο της ποιότητας ζωής των πολιτών  και έχει άμεσο αντίκτυπο στην εικόνα της πόλης   και στο τουριστικό μας προϊόν. Το ζήτημα της καθαριότητας είναι υπόθεση όλων μας. Αποτελεί δείγμα πολιτισμού. Δυστυχώς η εικόνα της καθαριότητας στην πόλη μας, κατά κοινή ομολογία πολιτών και επισκεπτών, βρίσκεται σε πολύ χαμηλό επίπεδο.

  • Ένα Δήμο, όπου σταδιακά και με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα να υλοποιήσει υπογειοποίηση των κάδων απορριμμάτων, δίνοντας προτεραιότητα στις τουριστικές περιοχές.
  • Ένα Δήμο, όπου ο διαχωρισμός των απορριμμάτων θα γίνει κοινή συνείδηση και θα μπει στην καθημερινότητα του πολίτη.
  • Ένα Δήμο, όπου η εναπόθεση ογκωδών και ειδικών απορριμμάτων θα γίνεται σε συγκεκριμένα χωροθετημένα σημεία.
  • Ένα Δήμο, όπου ο «ρυπαίνων πληρώνει» και όλοι αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους.
  • Ένα Δήμο, όπου η εικόνα του εξοπλισμού καθαριότητας δε θα παραπέμπει σε τριτοκοσμικές χώρες.
  • Ένα Δήμο, όπου θα υπάρχει αποτελεσματικός συντονισμός των δύο φορέων αποκομιδής απορριμμάτων του Δήμου Χανίων - ΔΕΔΙΣΑ και Διεύθυνσης Περιβάλλοντος, Πρασίνου και Καθαριότητας - έτσι ώστε να υπάρχει ένας ενιαίος και συντονισμένος προγραμματισμός για το σύνολο του Δήμου. Η σάρωση θα αφορά το σύνολό του και όχι μόνο συγκεκριμένες περιοχές.

Πώς θα κάνουμε πράξη τα πιο πάνω;

  • Καλύτερη οργάνωση και συντονισμός μεταξύ των δύο φορέων αποκομιδής απορριμμάτων του Δήμου Χανίων, ΔΕΔΙΣΑ και Διεύθυνσης Περιβάλλοντος, Πρασίνου και Καθαριότητας. Ο συντονισμός μπορεί να επιτευχθεί από ένα αιρετό πρόσωπο, το οποίο θα εποπτεύει και τις δύο υπηρεσίες.
  • Ένα κοινό τηλεφωνικό κέντρο καθώς και ηλεκτρονική υποστήριξη για θέματα καθαριότητας,  ώστε να υπάρχει ακριβής εικόνα των εργασιών που σχετίζονται με τους εν λόγω φορείς, όπως και με τις εργολαβίες, με στόχο να περιοριστούν οι άσκοπες μετακινήσεις.
  • Ο πολίτης θα ενημερώνεται μέσα από ηλεκτρονική εφαρμογή για τον ακριβή χρόνο αποκομιδής, ώστε να προγραμματίζει την εναπόθεση των απορριμμάτων του.
  • Νέος εξοπλισμός, προσαρμοσμένος στις ανάγκες της πόλης (αντικατάσταση απορριμματοφόρων, πλυντήριο κάδων)και εφοδιασμός των Υπηρεσιών καθαριότητας με σύγχρονα συστήματα.
  • Υλοποίηση κανονιστικών αποφάσεων, στο πλαίσιο της αρχής,  «ο ρυπαίνων πληρώνει».
  • Χωροθέτηση σημείων ογκωδών και ειδικών απορριμμάτων.
  • Δράσεις περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και οικολογικής ευαισθητοποίησης.
  • Πλάνο υπογειοποίησης των κάδων απορριμμάτων. Η υπογειοποίηση των κάδων είναι ένα έργο που δημιουργεί απόσβεση σε μικρή χρονική διάρκεια. Είναι καίριας σημασίας, αφού και τον πολίτη βοηθά να διαχωρίσει πιο εύκολα τα απορρίμματά του, και βελτιώνει σημαντικά την αισθητική της πόλης μας.
  • Στήριξη της ΔΕΔΙΣΑ στο σχεδιασμό και την υλοποίηση του  έργου της, όσο αφορά στη διαχείριση των απορριμμάτων.

           

Φίλες και Φίλοι,

Με τις πιο πάνω παρεμβάσεις οι οποίες είναι εφικτές και εντός των οικονομικών δυνατοτήτων μας, βελτιώνεται σημαντικά η εικόνα του Δήμου μας, σε σχέση με την καθαριότητα.  Με τη διαδικασία της υπογειοποίησης δημιουργούνται σημαντικές αστικές αναπλάσεις.

Θα ήθελα ειλικρινά να μπείτε στο site του Συνδυασμού μας: mazigiatachaniatisepomenismeras.gr και να δείτε το πρόγραμμά μας, το οποίο θα αναρτηθεί τις επόμενες ημέρες. Στο site μπορείτε επίσης να υποβάλετε οποιαδήποτε ερώτηση. Θα σας απαντήσουμε ηλεκτρονικά.

Φίλες και Φίλοι,

Είναι εξαιρετικά σημαντικό το Πρόγραμμα και η φιλοσοφία μας να φτάσει σε κάθε συμπολίτη μας, σε κάθε σπίτι.

Αυτό δε μπορεί να γίνει χωρίς τη δική σας βοήθεια και συμμετοχή!

Σας ζητάμε να ενημερώσετε τους φίλους σας και τον κοινωνικό σας περίγυρο για τις θέσεις μας και την φιλοσοφία μας.

Φίλες και Φίλοι,

Τώρα θα σας παρουσιάσουμε το μεγαλύτερο μέρος της Ομάδας μας!

Όλοι μαζί θα φτάσουμε τα Χανιά στην Επόμενη Μέρα!!!

Φίλες και Φίλοι,

Σας ευχαριστώ  πολύ για τη παρουσία σας εδώ σήμερα!

Σας ευχαριστώ  πολύ για τη στήριξη και τη δύναμη που μας δίνετε.

Θέλουμε τα Χανιά ένα Τόπο να ζούμε και να δημιουργούμε!!!

Έχουμε τον τρόπο, δώστε μας την ευκαιρία!

Σας ευχαριστούμε πολύ!!!!

Όλοι μαζί για τα Χανιά της Επόμενης Μέρας!».

Ομιλία Νάνσυ Αγγελάκη

«Φίλες και φίλοι,

Σας καλωσορίζω και εγώ με τη σειρά μου στην αποψινή μας εκδήλωση.

Σήμερα στέλνουμε ένα ηχηρό μήνυμα: Όλοι μαζί, μπορούμε να χτίσουμε τα Χανιά της επόμενης μέρας.

Ο Δήμος Χανίων, μπορεί να έχει ένα θαυμάσιο μέλλον, μόνο αν το χτίσουμε συνεργατικά, στο πλαίσιο και της φιλοσοφίας του «Κλεισθένη».

Οι ανάγκες άλλωστε των καιρών, επιβάλλουν θεσμικές συμπορεύσεις.

Επιβάλλουν συγκλίσεις προγραμμάτων και παρατάξεων

Σε όλη την αυτοδιοικητική μου πορεία, προτάσσω το εμείς αντί το εγώ.

Και παραμένω σταθερή στις θέσεις μου.

Είναι καιρός να μάθουμε να λειτουργούμε αυτοδιοικητικά και συνεργατικά, αν θέλουμε πραγματικά να πάει  ο τόπος μας μπροστά.

Να λειτουργούμε ως ομάδες και όχι ως μονάδες.

Ο δήμαρχος οφείλει να είναι δήμαρχος όλων των δημοτών.

Οφείλει να συμπορεύεται και να συνεργάζεται με τις υπηρεσίες, με τα στελέχη του, με όλους τους δημοτικούς συμβούλους, με την κοινωνία.

Γνώμονας πρέπει να είναι η καταγραφή και ανεύρεση λύσεων, μέσα από πραγματικό διάλογο και συζήτηση των προβλημάτων, έξω και πέρα από πολιτικές οριοθετήσεις ή άλλες προτιμήσεις.

Ο Δήμος Χανίων, μετά την εφαρμογή του Καλλικράτη έγινε ένας μεγάλος και εύρωστος Δήμος, χωρίς όμως ακόμα, να έχουν αξιοποιηθεί όλες οι δυνατότητες ανάπτυξης του. 

Οι περιαστικοί δήμοι, οι άνθρωποι των περιοχών αυτών, πρέπει επιτέλους  να αποκτήσουν ισόνομο ρόλο μέσα στον μεγάλο αυτό δήμο.

Φίλες και φίλοι

Αισθάνομαι ιδιαίτερα ευγνώμων στην μέχρι σήμερα αυτοδιοικητική πορεία μου, για όσα μου έχουν προσφέρει οι άνθρωποι γύρω μου.

Αγάπη, εκτίμηση και σεβασμό, αξίες που προσπαθώ σε κάθε περίπτωση να ανταποδώσω.

Οι τέσσερις δημοτικές μου θητείες, από τον Δήμο Ελευθερίου Βενιζέλου μέχρι σήμερα, οι θέσεις τις οποίες υπηρέτησα με ευθύνη τόσο στον Δήμο Ελευθερίου Βενιζέλου όσο και στον Δήμο Χανίων ως αντιδήμαρχος και πρόεδρος της ΚΕΠΠΕΔΗΧ ΚΑΜ, σηματοδοτούν το συνεχές ενδιαφέρον μου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ταυτόχρονα σηματοδοτούν και το όραμά μου: Να οδηγήσουμε μαζί τον Δήμο Χανίων πιο ψηλά, εκεί που του αξίζει.

Να αγωνιστούμε για την επίλυση των προβλημάτων, της καθημερινότητας και μη.

Να συνεχίσουμε τον σχεδιασμό, την υλοποίηση των υποδομών και έργων που θα δώσουν ανάπτυξη και προοπτική. Έργα που έχει ανάγκη η κάθε περιοχή και θα αναδείξουν κάθε τι που κάνει τον Δήμο μας ιδιαίτερο.

Όπως προανέφερα, είναι καιρός να μάθουμε να λειτουργούμε αυτοδιοικητικά και συνεργατικά, αν θέλουμε πραγματικά να πάει  ο τόπος μας μπροστά.

Ο Δήμος μας, είναι ένας τόπος ιδιαίτερα προικισμένος με πλούσια πολιτιστική κληρονομιά και φυσική ομορφιά, που του δίνουν ιδιαίτερες προοπτικές ανάπτυξης.

Τα τελευταία πέντε χρόνια, οι δυνατότητες αυτές έμειναν αναξιοποίητες.

Απουσίαζε η συνεργασία μεταξύ της ομάδας της Δημοτικής αρχής γιατί λειτουργούσαν ως μονάδες και όχι σαν ομάδα, απουσίαζε ο διάλογος με την κοινωνία αλλά και τις δημοτικές παρατάξεις.

Δυστυχώς την θητεία του κ. Βάμβουκα στον Δήμο Χανίων την χαρακτηρίζουν πέντε χρόνια αδράνειας, έλλειψης οράματος και σχεδιασμού.

Πέντε χρόνια αναξιοποίητων ευκαιριών για ανάπτυξη του τόπου μας , με ελλιπή σχεδίαση έργων υποδομών, με τα προβλήματα της καθημερινότητας και μη να αυξάνονται και η ανάπτυξη των περιαστικών Δήμων, να παραμένει στο περιθώριο.

Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι ο Δήμος είναι το σπίτι μας, ότι ένας Δήμος, είναι όλοι οι άνθρωποί του, και σε αυτούς έχουμε διάθεση να προσφέρουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε, με διάλογο, συνεργασία, όραμα και σωστό προγραμματισμό.

Φίλες και φίλοι,

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, πρέπει να βρίσκεται συνεχώς δίπλα στον πολίτη.

Ο Γρηγόρης Αρχοντάκης ανέπτυξε τις βασικές προτάσεις του προγράμματός μας. Προσωπικά, έχω αναφερθεί μέσα από τα Δημοτικά Συμβούλια, στις απόψεις μου για θέματα που αφορούν την καθαριότητα, το κυκλοφοριακό, το πράσινο, τα αδέσποτα, την ανάπτυξη του παραλιακού μετώπου και γενικά όλα τα προβλήματα του Δήμου.

Πρόσφατα σε δύο ταξίδια μου στον Δήμο Νεάπολης Συκεών και στα Τρίκαλα, είχα την ευκαιρία να δω από κοντά και να συζητήσω με τους Δημάρχους τις δράσεις τους σε θέματα κοινωνικής πολιτικής αλλά και στην χρήση της τεχνολογίας για την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών στους δημότες.

Σήμερα, επιτρέψτε μου να σταθώ ιδιαίτερα στην κοινωνική πολιτική.

Οι Δήμοι άλλωστε αποτελούν τον πρώτο δέκτη των κοινωνικών προβλημάτων και πρέπει να βρίσκονται κοντά στους πολίτες, από την πρώτη στιγμή με τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, μέχρι και τα γεράματα τους, με τα ΚΑΠΗ, ΚΗΦΗ, Βοήθεια στο σπίτι.

Πρέπει να βρίσκονται κοντά στα άτομα με ιδιαιτερότητες. Με δράσεις και ενέργειες οφείλουν να βοηθούν τους ανθρώπους αυτούς να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους, ισότιμα με όλους.

Μία Δημοτική Αρχή οφείλει να έχει στο επίκεντρό της τον άνθρωπο.

Γι΄ αυτό, η άσκηση μίας εξειδικευμένης κοινωνικής πολιτικής, μέσα και από την γυναικεία ματιά που κάνει πάντα την διαφορά, αποτελεί δέσμευση απέναντι στους συνδημότες μας.

Οι προτάσεις μας:

  • Δημιουργία Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης για άτομα με αναπηρία και δράσεις για τα ΑμεΑ με την οργάνωση δομών κοινωνικής ένταξης.

    • Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας με την ίδρυση Δημοτικού Ιατρείου και Δημοτικού Φαρμακείου,

    • Τράπεζα Αίματος και δίκτυα εθελοντισμού και κοινωνικής αλληλεγγύης.

    • Ενίσχυση της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου και ανάπτυξη του ρόλου της, με παροχή υπηρεσιών στα σπίτια.

    • Ενεργοποίηση των ατόμων Τρίτης Ηλικίας μέσα από δράσεις πολιτισμού.

    • Συνεργασία με την εκκλησία και άλλους φορείς για ενίσχυση των κοινωνικών δράσεων.

    • Έργα προσβασιμότητας  στα δημόσια κτήρια και στους κοινόχρηστους χώρους.

Ανά Δημοτική Ενότητα:

  • Ένα σύγχρονο σύστημα παιδικής μέριμνας και στήριξης της οικογένειας, με παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς.

    • Ενίσχυση – επέκταση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» ,κηφη και των Κ Α Π Η και επαναφορά της συνταγογράφησης.

    • Επέκταση των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών.

    • Δημιουργία Κοινωνικών Παντοπωλείων.

Αγαπητοί φίλοι,

Με οδηγό την εμπειρία μας και την βούλησή μας για την επίλυση των προβλημάτων του τόπου μας, θα συμπορευτούμε όλοι μαζί, σε μία πορεία με επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του.

Ο άνθρωπος και τα προβλήματά του ήταν άλλωστε πάντα στις προτεραιότητές μου. Γνωρίζω καλά ότι η ζωή είναι ένας διαρκής αγώνας.

Πρέπει συνεχώς να παλεύουμε για ένα καλύτερο αύριο τόσο στην προσωπική μας ζωή όσο και στην αυτοδιοίκηση. Σέβομαι τον συνάνθρωπό μου, επιζητώ πάντα τον διάλογο από όποια θέση, είμαι πάντα παρούσα και πάντα κοντά του.

Όπως το αποδεικνύει και η πορεία μου στην Αυτοδιοίκηση, από θέσεις ευθύνης ή στην αντιπολίτευση.

Όμως ταυτόχρονα είμαι πάντα ανοικτή σε ανταλλαγή προτάσεων και απόψεων.

Σε όλους εμάς, σε όλους τους Χανιώτες, χρωστάμε ένα καλύτερο Δήμο. Έναν Δήμο που κοιτάζει μπροστά.

Η ποιότητα του ψηφοδελτίου μας, η εμπειρία μας, μας οι γνώσεις μας, μας δίνουν τη δυνατότητα να επιλύσουμε τα μικρά και μεγάλα θέματα του Δήμου.

Ο Γρηγόρης Αρχοντάκης έχει όλα εκείνα τα εχέγγυα, που μπορούν να μας ενώσουν.

Προχωράμε μπροστά. Συμπορευόμαστε, συλλειτουργούμε, συναποφασίζουμε 

Για έναν Δήμο που θα έχει στο επίκεντρό του τον άνθρωπο. Αυτόν που ζει, εργάζεται και μεγαλώνει τα παιδιά του σε κάθε γωνιά του.

Μαζί, για τα Χανιά της επόμενης μέρας».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News