Τάνια Πλουμή: Από το Πανεπιστήμιο Μασαχουσέτης στο ψηφοδέλτιο του Μ. Μποκέα

Δημοτικές
Τάνια Πλουμή: Από το Πανεπιστήμιο Μασαχουσέτης στο ψηφοδέλτιο του Μ. Μποκέα
Κατάγεται από το Γάζι, διαπρέπει στο εξωτερικό και μέσω της αυτοδιοίκησης επιχειρεί να δώσει δυναμικό «παρών» στα κοινά

Είναι νέα, είναι ήδη επιτυχημένη, ζει και εργάζεται στο εξωτερικό και πλέον δε διστάζει να δώσει δυναμικό «παρών» στην αυτοδιοίκηση και μάλιστα στο πλευρό του υποψήφιου δήμαρχου για το Μαλεβίζι, Μενέλαου Μποκέα.

Ο λόγος για την Τάνια Πλουμή που βρίσκεται στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης και δουλεύει ως υπ. Διδάκτωρ στο τμήμα για το Περιβάλλον, ενώ παράλληλα εργάζεται ως βοηθός καθηγήτριας, κάνει ατομική συμβουλευτική σε προπτυχιακούς φοιτητές και διδάσκει μαθήματα του προπτυχιακού κύκλου κατά το θερινό εξάμηνο.

Επίσης συμμετέχει ως η μόνη «μη Αμερικανίδα» σε μια ομάδα που σκοπό έχει τον συγκερασμό διάφορων επιστημών με βασικό στόχο τη μελέτη και εξεύρεση λύσεων σε περίπλοκα περιβαλλοντικά προβλήματα.  

Τέλος, είναι μια από τις 3 νέες επιστήμονες που εκπροσωπούν την ομάδα “Growing Women in Science” του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης που στόχο έχει την ανάδειξη γυναικών σε ηγετικούς ρόλους.

Όμως, η υποψήφια δημοτική σύμβουλος επιστρέφει με αυτό τον τρόπο στον τόπο της, καθώς μεγάλωσε στο Γάζι, ενώ η καταγωγή της είναι από τα Ζωνιανά και το Βενί Μυλοποτάμου.

Η Τάνια Πλουμή μίλησε στο neakriti.gr για την απόφασή της να συμμετάσχει στις δημοτικές εκλογές στο πλευρό του Μενέλαου Μποκέα και απάντησε στον αν μπορεί να συνδυαστεί η καριέρα στο εξωτερικό με την αυτοδιοίκηση.

Πως αποφασίσατε να συμμετάσχετε στο ψηφοδέλτιο του υποψήφιου δήμαρχου Μαλεβιζίου, Μενέλαου Μποκέα;

«Η αλήθεια είναι ότι δεν ήταν μια εύκολη απόφαση. Έχοντας δεχθεί και στο παρελθόν (αλλά και για την παρούσα εκλογική αναμέτρηση) διάφορες προτάσεις για συμμετοχή μου στα κοινά, η πρόταση που ήρθε από τον κ. Μποκέα ήταν η μόνη που με έκανε να σκεφτώ αυτό το ενδεχόμενο πιο σοβαρά. Το όραμα, η σοβαρότητα και υπευθυνότητα που αντιμετωπίζει τα πράγματα ο κ. Μποκέας αλλά και οι κοινές μας αγωνίες για τον τόπο που γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε και οι δύο, με έκαναν να πω το τελικό ναι και να γίνω μέλος αυτής της γεμάτης με όρεξη για ουσιαστική δουλειά ομάδας.».

Με ένα τόσο πλούσιο βιογραφικό, γιατί αποφασίζετε να κατέβετε στις αυτοδιοίκητές εκλογές;

«Θα μπορούσα να συνοψίσω αυτήν μου την απάντηση σε τρεις βασικούς λόγους δύο από τους οποίους έχουν και σημαντική συμβολική αξία. Πριν όμως τους απαριθμήσω πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι ζούμε σε δύσκολες εποχές σε τοπικό (βλ. κρίση αξιών), εθνικό (βλ. οικονομική κρίση), ευρωπαϊκό (βλ. Ευρωπαϊκή κρίση) αλλά και παγκόσμιο επίπεδο (βλ. Κλιματική Αλλαγή). Έτσι λοιπόν το βιώνω και ως χρέος προς τον εαυτό μου, αλλά και τις επόμενες γενιές να μετέχω στη λήψη αποφάσεων που θα καθορίσουν το μέλλον του τόπου μας. Για εμένα δεν έχει νόημα η επιτυχία και η επίτευξη προσωπικών στόχων αν αυτό δεν συνοδεύεται και με προσφορά στην κοινωνία. Τρεις λοιπόν είναι οι βασικοί λόγοι αυτής μου της απόφασης.

Πρώτον, εν έτη 2019 χρειαζόμαστε, δυστυχώς, ακόμα πρότυπα γυναικών που μετέχουν ενεργά στα κοινά. Ως νέα γυναίκα λοιπόν θεωρώ ότι η συμμετοχή μου έχει συμβολική αξία και εύχομαι να εμπνεύσει και άλλες γυναίκες στο να συμμετέχουν στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων.

Δεύτερον, το γεγονός ότι είμαι μια από εκείνους που έχουν φύγει στο εξωτερικό, το να επιστρέψω στον τόπο μου και να προσφέρω αυτά που έμαθα όχι μόνο μέσω των Ακαδημαϊκών μου σπουδών αλλά και μέσω των εμπειριών που απέκτησα ταξιδεύοντας και διαμένοντας σε 3 διαφορετικές χώρες του εξωτερικού, έχει επίσης σημαντική συμβολική αξία αλλά και ουσία.

Και τρίτον, το γνωστικό μου αντικείμενο, αλλά και η εργασιακή και εθελοντική μου εμπειρία έχουν άμεση συνάφια με θέματα που απασχολούν την τοπική αυτοδιοίκηση. Για εμένα το να εφαρμόσω τη θεωρητική μου γνώση προς τη βελτίωση του ευ ζην των πολιτών αλλά και του φυσικού περιβάλλοντος και να νιώθω ότι κάνω κάτι που έχει θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία και βελτιώνει τις συνθήκες διαβιώσεις των μελλοντικών γενιών είναι το ζητούμενο.».

Μπορεί να συνδυαστεί το Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης με μία θέση στην αυτοδιοίκηση;

«Θεωρώ ότι θα μπορούσε να συνδυαστεί ως έναν βαθμό. Η τοπική αυτοδιοίκηση όμως χρειάζεται ανθρώπους που να είναι δίπλα στους πολίτες, δίπλα στα προβλήματα τους και αυτό (δηλαδή η αμεσότητα – το απτό) είναι άλλωστε κάτι που με γοητεύει ιδιαίτερα. Συνεπώς η φυσική παρουσία των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης κρίνεται, από μεριάς μου, απαραίτητη.».

Είστε νεαρή σε ηλικία. Γιατί ένας νέος άνθρωπος να ασχοληθεί με το Δήμο;

«Για εμένα, όλοι ανεξαρτήτως ηλικίας, μορφωτικού επιπέδου, οικονομικής κατάστασης κτλπ θα πρέπει να ασχολούνται με τα κοινά έτσι ώστε να υπάρχει μια ίση εκπροσώπηση των κοινωνικών ομάδων στην τοπική αυτοδιοίκηση. Η συμμετοχή των νέων όμως έχει και μία άλλη ιδιαίτερη αξία μιας και τους δίνεται η δυνατότητα να διαμορφώσουν το μέλλον στο οποίο θα ήθελαν οι ίδιοι και τα παιδιά τους να ζήσουν, άλλωστε, «Νέος θα πει να επιχειρείς να γκρεμίσεις τον κόσμο και να έχεις το θράσος να θες να οικοδομήσεις καινούριο, καλύτερο» (Ν. Καζαντζάκης).».

Δηλαδή, σε περίπτωση που εκλεγείτε, σκέφτεστε να επιστρέψετε μόνιμα στην Κρήτη;

«Ναι φυσικά. Το "μόνιμα" βέβαια είναι σχετικό. Για όσο καιρό πάντως έχει νόημα η παραμονή μου στην Κρήτη θα είμαι εκεί. Κάποιες αξίες για εμένα έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα στον τρόπο λήψης των αποφάσεων μου, όπως για παράδειγμα η αξία της προσφοράς και δη όταν αυτή έχει να κάνει με τον τόπο στον οποίο μεγάλωσα.».

Οι γνώσεις σας θεωρείτε πως θα σας βοηθήσουν στην πορεία σας στην αυτοδιοίκηση;

«Πιστεύω ότι πλέον δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να δώσει ιδιαίτερο βάρος σε θέματα που αφορούν στο φυσικό περιβάλλον. Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής για παράδειγμα (βλ. πρόσφατες καταστροφές λόγω έντονων καιρικών φαινομένων) δεν αποτελούν πλέον μόνο πρόβλεψη των επιστημόνων αλλά μια πραγματικότητα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε.

Από τα πρόσφατα γεγονότα κανείς εύκολα μπορεί να διαπιστώσει ότι η τοπική αυτοδιοίκηση βρέθηκε απροετοίμαστη, χωρίς συγκεκριμένο σχέδιο αντιμετώπισης αυτών των φαινομένων.

Γενικά λοιπόν, με τις επιστημονικές μου γνώσεις αλλά και την εμπειρία μου, πιστεύω ότι μπορώ να συμβάλλω στον σχεδιασμό στρατηγικών για το φυσικό περιβάλλον αλλά και στην προώθηση συνεργασιών Δήμου και Ακαδημαϊκών ιδρυμάτων καθώς και στην αξιοποίηση κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.».

Είναι εφικτό να πραγματοποιηθεί μία προεκλογική εκστρατεία εξ αποστάσεως;

«Πλέον, είναι εφικτό να συστηθείς, να επικοινωνείς με τον κόσμο και να ενημερώνεσαι άμεσα για τις εξελίξεις μέσω τον Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης αλλά και των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας. Έχοντας πλέον βιώσει την «εξ αποστάσεως» επικοινωνία, αναγνωρίζω τα θετικά αλλά και αρνητικά της συγκεκριμένης συνθήκης. Για παράδειγμα, η απόσταση βοηθάει στο να βλέπει κανείς τα πράγματα με μια πιο ξεκάθαρη ματιά, χωρίς να σε καταβάλει το συναίσθημα ενώ ταυτόχρονα, δεν βοηθάει στο να βιώσεις τον παλμό τον γεγονότων.

Βέβαια, έχοντας μια πολύ ενωμένη ομάδα (και εννοώ τους υπόλοιπους υποψηφίους του συνδυασμού μαζί με τον ίδιο τον κ. Μποκέα), ενημερώνομαι συνεχώς για τις εξελίξεις και επικοινωνώ τις θέσεις μου σε θέματα που κυρίως αφορούν στο γνωστικό μου αντικείμενο.».

Από τη στιγμή που ανακοινώθηκε η υποψηφιότητά σας, ποιο είναι το feedback που λάβατε από τον κόσμο που σας γνωρίζει;

«Ο πολύ στενός μου κύκλος το γνώριζε ήδη αφού το είχα συζητήσει μαζί τους πριν πάρω αυτή την απόφαση και η στήριξή τους ήταν δεδομένη και ξεκάθαρη. Η αντίδραση όμως του κόσμου, όταν ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα μου, ήταν συγκινητική και πέραν των προσδοκιών μου. Έχω γίνει αποδέκτης μηνυμάτων στήριξης και ενθουσιασμού (ακόμα και από ανθρώπους που δεν έχει τύχει να με γνωρίσουν προσωπικά), κάτι που δεν σας κρύβω με κάνει να αισθάνομαι ακόμα μεγαλύτερο αίσθημα ευθύνης απέναντι στις προσδοκίες που έχει ο κόσμος από ανθρώπους σαν και εμένα.».

Στο παρελθόν είχατε ασχοληθεί με τα κοινά;

«Όχι και Ναι. Κατά τα φοιτητικά μου χρόνια επέλεξα να μείνω εκτός των φοιτητικών παρατάξεων. Ήμουν όμως πάντα ένας άνθρωπος που ήθελα να είμαι ενεργός πολίτης και να συμμετέχω στα κοινά. Έτσι, από τα μαθητικά μου κιόλας χρόνια είχα ενεργό ρόλο στη μαθητική κοινότητα (Πρόεδρος τάξης, Δεκαπενταμελές κ.α.) ενώ κατά τα φοιτητικά μου χρόνια, συμμετείχα ενεργά στις πολιτιστικές δράσεις του Πανεπιστημίου. Είχα την χαρά μάλιστα η προσφορά μου στην πολιτιστική φοιτητική κοινότητα να αναγνωριστεί από τον τότε Πρύτανη του Πανεπιστημίου.

Σήμερα εκπροσωπώ την ομάδα «Growing Women in Science” ενώ παράλληλα, είμαι μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου Αποφοίτων του τμήματος που αποφοίτησα και ενεργό μέλος της Ελληνοαμερικάνικης κοινότητας της Βοστώνης.».

Ποιο είναι το όραμά σας για το Μαλεβίζι;

«Ο τρόπος που σκέφτομαι όσον αφορά στην τοπική αυτοδιοίκηση είναι από κάτω προς τα πάνω (bottom up). Οραματίζομαι ένα Μαλεβίζι που η βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη θα είναι ένας διαρκείς αγώνας του Δήμου.

Η ασφάλεια, η καθαριότητα, ο φωτισμός, ο δημόσιος χώρος, το πράσινο και γενικότερα η προστασία του μοναδικού περιβαλλοντικού πλούτου που διαθέτει το Μαλεβίζι θα πρέπει να αποτελούν πρώτη προτεραιότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Γενικά, οραματίζομαι ένα Μαλεβίζι που θα έχει αυτοπεποίθηση, με ανθρώπους που θα είναι διατεθειμένοι να αφήσουν στην άκρη λογικές πόλωσης και τοξικότητας και να πιστέψουν ότι το Μαλεβίζι Μπορεί να πρωτοπορήσει. Μπορεί να δημιουργήσει τις συνθήκες για την επιστροφή των νέων στον τόπο τους.

Μπορεί να εφαρμόσει καινοτόμες λύσεις που θα ισορροπούν τις ανάγκες του σύγχρονου τρόπου διαβίωσης με την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, Μπορεί να αναδείξει την πλούσια πολιτιστική και περιβαλλοντική του κληρονομιά με σεβασμό και ποιότητα, Μπορεί να επενδύσει στην παιδεία και στον πολιτισμό, Μπορεί να οραματίζεται ένα μέλλον φωτεινότερο.».

Για ποιο λόγο να σας ψηφίσει ο κόσμος;

«Για όλα τα παραπάνω αλλά και γιατί είμαι ένας άνθρωπος που ακούω πολύ, έχω ειλικρινείς προθέσεις, πολύ όρεξη για δουλειά και προσφορά. Θα κάνω ό,τι μπορώ, ό,τι περνάει από το χέρι μου (ίσως και λίγο εγωιστικά) για να αισθάνομαι περήφανη για το έργο μου μετά από τέσσερα χρόνια και να μπορώ να συζητάω με τον κόσμο του Μαλεβιζίου με ψηλά το κεφάλι, ως ένας άνθρωπος που δεν το έβαλε κάτω και πάλεψε τίμια και με όλες του τις δυνάμεις. Σημασία για εμένα έχει να είμαι πραγματικά χρήσιμη.

Άλλωστε η γοητεία αλλά και η πρόκληση της τοπικής αυτοδιοίκησης έγκειται στην αμεσότητά της, στο ότι κρίνεσαι από τις πράξεις σου και την αποτελεσματικότητά σου.».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News