Δημοτικές Εκλογές… με άρωμα γυναίκας: 7 Κρητικές - υποψήφιες Δήμαρχοι

Δημοτικές
Δημοτικές Εκλογές… με άρωμα γυναίκας: 7 Κρητικές - υποψήφιες Δήμαρχοι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γνωρίστε τις γυναίκες υποψήφιες Δημάρχους της Κρήτης - Ένταση στη Γαύδο λόγω… πολλών υποψηφίων

Επτά γυναίκες διεκδικούν 5 Δήμους της Κρήτης ως υποψήφιες δήμαρχοι, ενώ ένα ακόμη γυναικείο όνομα βρίσκεται στο προσκήνιο που δεν αποκλείεται να αποτελέσει το επόμενο διάστημα την 8η υποψηφιότητα!

Μάλιστα, ο μικρότερος Δήμος της Κρήτης, η Γαύδος, έχει δύο γυναίκες υποψήφιες σε σύνολο 3 υποψηφιοτήτων (η τρίτη ανδρική), ενώ τα Χανιά και η Ιεράπετρα από μία. Τον Δήμο Ηρακλείου διεκδικούν δύο γυναίκες, ενώ επίσης μία γυναικεία υποψηφιότητα “τρέχει” για τον Δήμο Φαιστού.

Όπως όλα δείχνουν, ακόμη μία υποψηφιότητα γυναίκας είναι στα σκαριά για τη μαρτυρική Κάνδανο, που όμως δεν έχει οριστικοποιηθεί και ανακοινωθεί επισήμως, καθώς υπήρχαν κάποιες εκκρεμότητες.

Τις γυναίκες που διεκδικούν το δημαρχιακό αξίωμα σε διάφορους Δήμους της Κρήτης παρουσίασε η εκπομπή “Ελεύθερο Σημείο” με τον Λευτέρη Συμβουλάκη, που μεταδίδεται από την “ΚΡΗΤΗ TV”, κάθε Πέμπτη στις 10:15 μ.μ.

Συγκεκριμένα, οι γυναίκες που διεκδικούν δημαρχιακό αξίωμα στην Κρήτη είναι οι εξής:

1) τον Δήμο Ηρακλείου διεκδικούν η Λιάνα Σταρίδα με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ καθώς και η Ευαγγελία Σχοιναράκη-Ηλιάκη,

2) τον Δήμο Γαύδου διεκδικεί εκ νέου η νυν δήμαρχος Γκέλη Καλλίνικου και η δημοτική σύμβουλος Λίλιαν Στεφανάκη,

3) τον Δήμο Χανίων διεκδικεί η Νάνσυ Αγγελάκη,

4) τον Δήμο Ιεράπετρας η Ελένη Βλάσση-Φουκρέ και

5) τον Δήμο Φαιστού η Μαρία Πετρακογιώργη, η οποία είχε διατελέσει δήμαρχος στον ίδιο Δήμο το διάστημα 2010-2014 και είναι η τρίτη φορά που διεκδικεί τον Δήμο Φαιστού.

Για τον Δήμο Κανδάνου-Σελίνου έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από τη Χρύσα Χαριτάκη, ωστόσο δεν έχει αποκρυσταλλωθεί σε επίσημη υποψηφιότητα τουλάχιστον ως τώρα. Συνεπώς οι επίσημες υποψήφιες μέχρι σήμερα για δήμαρχοι είναι 7 γυναίκες, που διεκδικούν 5 Δήμους από συνολικά 24 Δήμους που διαθέτει ολόκληρη η Κρήτη.

Υποψήφιες στο Ηράκλειο

Εκείνο που σχολίασε η υποψήφια δήμαρχος Ηρακλείου Ευαγγελία Σχοιναράκη-Ηλιάκη με την παράταξη “Ηράκλειον Αξίζει” είναι ότι θα έπρεπε σε κάθε Δήμο της Κρήτης να υπάρχει τουλάχιστον μία γυναικεία υποψηφιότητα που να διεκδικεί τον δημαρχιακό θώκο της περιοχής της. Συγκεκριμένα είπε: «Ως πρόεδρος του Πολιτικού Συνδέσμου Γυναικών, νιώθω ευτυχής έστω και για τον μικρό αριθμό γυναικών που κάνουν το βήμα να διεκδικήσουν ως επικεφαλής τους Δήμους. Είναι τα παραδείγματα για άλλες γυναίκες. Αυτό σημαίνει ότι η γυναίκα βγαίνει μπροστά να διεκδικεί θέσεις ευθύνης. Θα πρέπει να αποτυπωθεί και από την πλευρά της κοινωνίας πόσο εμπιστεύεται τις γυναίκες. Θα ήμουν περισσότερο ευτυχής αν και στους 24 Δήμους της Κρήτης υπήρχε έστω και από μία γυναίκα υποψήφια σε κάθε Δήμο».

Η επικεφαλής της παράταξης “Ηράκλειο ενΑλλαγή” Λιάνα Σταρίδα αναφέρθηκε στην υποψηφιότητά της λέγοντας ότι από την Κρητική Πολιτεία ο Δήμος Ηρακλείου είναι ανδροκρατούμενος και τόνισε ότι η ίδια δεν είναι πολιτικός «αλλά πολίτης» και θα ήθελε να είναι «η πρώτη μεταξύ ίσων πολίτης του Δήμου Ηρακλείου».

«Με τη συνεχή επαφή με τους κατοίκους της πόλης αλλά και των χωριών έχω διαπιστώσει πόσα κενά, ελλείψεις και προβλήματα υπάρχουν παντού και το σύνθημά μου είναι ότι η θέση του δημάρχου δεν είναι στη Λότζια».

Στη Φαιστό

Η υποψήφια δήμαρχος Φαιστού με την παράταξη “Φαιστός, Ενεργοί Πολίτες”, Μαρία Πετρακογιώργη, είπε ότι υπάρχουν δεδομένες δυσκολίες για τις γυναίκες ως προς την ευρύτερη αντιμετώπιση της γυναικείας φύσης για τα ελληνικά δεδομένα. «Δε χρειάζονται αριθμοί, αλλά ποιότητα γυναικείων παρουσιών στην πολιτική. Εξάλλου η Αυτοδιοίκηση είναι ο πιο σημαντικός τομέας της πολιτικής που δεν έχει απαξιωθεί. Ήταν αυτονόητο η συνέχιση της ενασχόλησής μου στα αυτοδιοικητικά, για να ολοκληρώσουμε μια σειρά πραγμάτων για τα οποία μπήκαν οι βάσεις το διάστημα 2010-2014, για έργο που δεν υπήρξε το διάστημα 2014-2019 και πήγαν πίσω πράγματα στον Δήμο Φαιστού».

Στην Ιεράπετρα

Η υποψήφια δήμαρχος Ιεράπετρας Ελένη Βλάσση-Φουκρέ μίλησε για τα έργα στην Ιεράπετρα που δεν έχουν γίνει, αλλά και για την αξία της γυναικείας υποψηφιότητας, λέγοντας τα εξής: «Είναι εν μέρει δύσκολο και αυτό δεν εξαρτάται από το γεγονός ότι είμαστε γυναίκες. Όσον αφορά το άλλο φύλο, επειδή συνεργάζομαι πάντα με άνδρες, θεωρώ ότι δεν έχω καμία δυσκολία μαζί τους γιατί έχουν αποδεχτεί ότι έχω ικανότητες και πολύ περισσότερο με σέβονται και με θεωρούν δικλίδα ασφαλείας. Ο Δήμος Ιεράπετρας δεν έχει πετύχει. Αυτό με ώθησε, όπως με ώθησε και η προτροπή των συντοπιτών μας. Η γυναίκα φροντίζει, διαχειρίζεται τα οικονομικά και συνεισφέρει. Όπως στο σπίτι, έτσι και στον Δήμο. Μια γυναίκα μπορεί να συνδυάζει πολλά πράγματα μαζί». Η κ. Βλάσση τόνισε ότι κυρίαρχο πρόβλημα στην περιοχή της είναι το νερό, η έλλειψη και η ποιότητα, λέγοντας ότι έβρεξε πάρα πολύ φέτος, όμως τα φράγματα στην Ιεράπετρα δε γέμισαν, γιατί δεν έγιναν τα έργα που έπρεπε εδώ και 40 χρόνια.

Τρεις υποψήφιες στο ίδιο ψηφοδέλτιο το 2006

Ειδική αναφορά έγινε στη διάρκεια της εκπομπής για το γεγονός ότι οι τρεις υποψήφιες δήμαρχοι, οι Ευαγγελία Σχοιναράκη-Ηλιάκη, η Λιάνα Σταρίδα και η Μαρία Πετρακογιώργη, είχαν βρεθεί το 2006 υποψήφιες στο ίδιο ψηφοδέλτιο. Πιο συγκεκριμένα, οι Λιάνα Σταρίδα και Μαρία Πετρακογιώργη ήταν υποψήφιες νομαρχιακές σύμβουλοι με το ψηφοδέλτιο της Ευαγγελίας Σχοιναράκη-Ηλιάκη, η οποία ανέφερε ότι τότε είχε διαμορφωθεί μια μεγάλη πλατιά συμμαχία. Και οι τρεις ανέφεραν ότι υπάρχει μεγάλη αλληλοεκτίμηση μεταξύ τους από τότε. Η Λιάνα Σταρίδα είπε ότι ήταν τιμή της τότε που συμμετείχε στο ψηφοδέλτιο του 2006 και σήμερα δηλώνουν και οι δύο ότι δε νιώθουν αντίπαλες, αλλά από κοινού θέλουν να βάλουν την πόλη μπροστά, η κάθε μία με τον δικό της αγώνα και τη δική της παράταξη. Από την πλευρά της, η Μαρία Πετρακογιώργη είπε ότι η υποψηφιότητά της το 2006 ήταν το εναρκτήριο λάκτισμα για μια ενδιαφέρουσα διαδικασία για την ίδια, αφού στη συνέχεια εξελέγη δήμαρχος Φαιστού και τώρα επαναδιεκδικεί το αξίωμα στην περιοχή.

Ένταση στη Γαύδο λόγω πολλών υποψηφίων

Στη Γαύδο οι υποψηφιότητες για τη θέση του δημάρχου είναι συνολικά τρεις: δύο γυναίκες και ένας άντρας. Οι γυναίκες που είναι υποψήφιες στον Δήμο Γαύδου είναι η σημερινή δήμαρχος Γκέλη Καλλίνικου και η Λίλιαν Στεφανάκη. «Κάναμε την αρχή το 2014 στη Γαύδο», σχολίασε η κ. Καλλινίκου για την πρώτη εκλογή γυναίκας στο ακριτικό νησί, ενώ για τη συνυποψήφιά της είπε ότι ήταν δημοτική σύμβουλος της παράταξής της που αποχώρησε και διεκδικεί τον Δήμο ως υποψήφια δήμαρχος. Η κ. Καλλίνικου είπε ότι γυναίκα και Αυτοδιοίκηση συνδυάζονται και πως δεν υπάρχει διαφορά στο φύλο, ενώ τόνισε πως μια γυναίκα μπορεί να διεκδικήσει και καλύτερα γιατί είναι πιο ανεκτική στον πόνο και έχει πιο γερό στομάχι. Επίσης αποκάλυψε ότι ήδη στη Γαύδο υπάρχουν εντάσεις, καθώς οι τρεις υποψήφιοι δήμαρχοι έχουν κι από έναν υποψήφιο στον συνδυασμό τους, που ουσιαστικά είναι ένας υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος σε κάθε παράταξη από κάθε οικογένεια! Η υποψήφια Λίλιαν Στεφανάκη είπε ότι δεν υπάρχει διαφορά στο φύλο και πως καθεμιά έχει το πρόγραμμά της που πρέπει να το μεταφέρει στους κατοίκους και ανέφερε ότι δεν υπάρχει λόγος να υπάρξουν εντάσεις. Πάντως, και οι δύο υποψήφιες δήμαρχοι Γαύδου δε θέλησαν να κάνουν πρόβλεψη αν τελικά εκλεγεί δήμαρχος Γαύδου και πάλι γυναίκα!

[Κεντρική φωτογραφία:

Πάνω (από αριστερά): Ευαγγελία Σχοιναράκη-Ηλιάκη, Λιάνα Σταρίδα

Κάτω (από αριστερά): Χρύσα Χαριτάκη (ενδιαφερόμενη για τον Δήμο Καντάνου-Σελίνου), Μαρία Πετρακογιώργη, Νάνσυ Αγγελάκη, Ελένη Βλάσση-Φουκρέ, Γκέλη Καλλίνικου, Λίλιαν Στεφανάκη]

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News