Ευτύχης Δαμιανάκης: «Υπάρχει σαφές αναπτυξιακό & λειτουργικό έλλειμμα στα Χανιά»

Δημοτικές
Ευτύχης Δαμιανάκης: «Υπάρχει σαφές αναπτυξιακό & λειτουργικό έλλειμμα στα Χανιά»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο υποψήφιος δήμαρχος στα Χανιά γράφει για τα προβλήματα της πόλης

Την κατάσταση που επικρατεί τα τελευταία χρόνια στα Χανιά, τα προβλήματα που υπάρχουν στην πόλη και όλα όσα πρέπει να διορθωθούν στηλιτεύσει ο υποψήφιος δήμαρχος Ευτύχης Δαμιανάκης.

Μεταξύ άλλων, αναφέρεται στους ανθρώπους που τον στηρίζουν αυτή την προεκλογική περίοδο, όσους βρίσκονται στην παράταξή του αλλά και τα ζητήματα που απασχολούν τα Χανιά.

Διαβάστε αναλυτικά το κείμενο του Ευτύχη Δαμιανάκη:

«Θέλω αρχικά να ξεκαθαρίσω πως αν δεν έκρινα ότι, δυστυχώς, υπάρχει ένα σαφές αναπτυξιακό και λειτουργικό έλλειμμα στον Δήμο Χανίων δεν θα αποφάσιζα, πριν από ενάμισι και πλέον χρόνο, να ασχοληθώ με την Αυτοδιοίκηση. Αυτό το έλλειμμα υπάρχει και το διαπιστώνουν όλοι, κάτοικοι και επισκέπτες. Η κατάσταση πρέπει ν’ αναστραφεί, ωστόσο αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να γίνει από τη μια μέρα στην άλλη. Και, προφανώς, δεν μπορεί να το αλλάξει ένας άνθρωπος μόνος του. Κανείς δεν μπορεί μόνος του. Για τον λόγο αυτό ξεκίνησα μία διαδικασία ενεργοποίησης δυνάμεων αλλά και αξιοποίησης ήδη ενεργών δυνάμεων, που έχουν δώσει θετικά δείγματα γραφής στην Αυτοδιοίκηση.

Αυτές τις μέρες ανακοινώνω τους ανθρώπους που με εμπιστεύθηκαν και μου κάνουν την τιμή να συμπορευόμαστε. Είναι άνθρωποι με σημαντικό κοινωνικό και επαγγελματικό «αποτύπωμα», άνθρωποι που μπορούν να δουλεύουν συλλογικά, συγκροτώντας μια ιδιαίτερα αξιόλογη και ποιοτική ομάδα με ομοιογενή χαρακτηριστικά.

Θέλω να είμαι απολύτως σαφής και ξεκάθαρος. Εάν στις επικείμενες εκλογές οι επιλογές των προσώπων, των υποψηφίων δημάρχων και των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων απ’ όλους τους συνδυασμούς, δεν γίνει με ποιοτικά κριτήρια, δηλαδή με βάση τις ικανότητες, τη δυνατότητα ουσιαστικής συμμετοχής και συλλογικής συνεργασίας, το εγχείρημα θα αποτύχει και πάλι, όπως απέτυχε τα τελευταία χρόνια.

Αρκετά με τις «ωραιοποιήσεις» και τα «στρογγυλέματα». Είναι ώρα για αποφάσεις ευθύνης. Αν δεν υπάρχει μια συμπαγής δημοτική ομάδα, η οποία θα συνεργάζεται αρμονικά με όλες τις παρατάξεις και με τους θεσμικούς φορείς, προτάσσοντας το γενικό καλό και όχι ατομικές μικροπολιτικές στοχεύσεις, δουλειά δεν θα γίνει και ο Δήμος Χανίων θα συνεχίσει να χάνει ευκαιρίες και ν’ αποτελεί τον «φτωχό συγγενή» στην Κρήτη.

Στέλνω, λοιπόν, σήμερα ένα μήνυμα ευθύνης σε κάθε Χανιώτισσα και κάθε Χανιώτη που μας βλέπει και μας ακούει. Σας καλώ να κρίνετε όλους τους υποψήφιους, απ’ όλους τους συνδυασμούς, με βάση τις ικανότητές τους να προσφέρουν, με βάση τη δυνατότητά τους να είναι μέλη μιας ομάδας, με βάση τα μέχρι σήμερα δείγματα γραφής τους στην Αυτοδιοίκηση και στην Κοινωνία.

Εάν η επιλογή γίνει με άλλα κριτήρια, τότε η επόμενη μέρα, όπως το πρόσφατο παρελθόν μάς δίδαξε, θα είναι πολύ δύσκολη για τον Δήμο και λόγω του «Κλεισθένη» και της απλής αναλογικής.

Ζητώ από τις Χανιώτισσες και τους Χανιώτες η αξιολόγηση να ξεκινήσει πρώτα και κύρια από τη δική μας ομάδα. Δεν φτάνει όμως μόνο η δική μας ομάδα. Την επόμενη μέρα, με την απλή αναλογική, θα χρειαστούν συνεργασίες διαπαραταξιακές, στη βάση προγραμματικών θέσεων. Άρα η αξιολόγηση μάς αφορά όλους. Κανείς δεν περισσεύει από αυτή τη διαδικασία, κανείς δεν πρέπει να μείνει εκτός. Όλοι την επόμενη μέρα καλούνται να είναι χρήσιμοι. Παρόντες και χρήσιμοι. Μπορούν; Οι πολίτες ας κρίνουν.

Για τη Δημοτική μας Κίνηση ένα κρίσιμο ζήτημα είναι πώς θα ενεργοποιηθούν οι τοπικές κοινωνίες. Ο «Καλλικράτης» δημιούργησε συγκεκριμένα προβλήματα. Οι κάτοικοι των περιαστικών περιοχών δικαίως δυσανασχετούν. Είναι σαφές ότι οι τοπικές κοινωνίες πρέπει να ξαναμπούν στο «παιχνίδι». Εννοώ ότι πρέπει να ενεργοποιηθούν, να αποκτήσουν λόγο και ρόλο, να μη νιώθουν πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Αυτό θα συμβεί αν, πέραν από τα αναγκαία, έργα, διαμορφωθούν άμεσα οι συνθήκες ώστε να μπορούν να λύνουν τα προβλήματα της καθημερινότητάς τους σε πρώτο χρόνο.

Για τον λόγο αυτό, βασική μας θέση και πρόταση, την οποία θα υλοποιήσουμε άμεσα, αν μας τιμήσουν οι Χανιώτισσες και οι Χανιώτες, είναι η αποκέντρωση της λειτουργίας όλων των μηχανημάτων έργου -στο πλαίσιο του νέου μοντέλου οργάνωσης των Δημοτικών Υπηρεσιών- έτσι ώστε κάθε Δημοτική Ενότητα, κάθε πρώην Δήμος, να διαθέτει τον δικό του μηχανο-τεχνικό εξοπλισμό, που θα παρεμβαίνει άμεσα για να αντιμετωπίζει προβλήματα καθημερινότητας του πολίτη.

Οι δημοτικές εκλογές θα γίνουν, ως γνωστόν, με τον «Κλεισθένη» και την απλή αναλογική που φέρνει. Με τον «Κλεισθένη», λοιπόν, και τα πολλά αρνητικά του θα πορευτούμε, αφού δεν μπορούμε να τον αλλάξουμε. Ωστόσο, πέραν από τα πολλά αρνητικά, ο «Κλεισθένης» έχει κι ένα τουλάχιστον θετικό. Δίνει τη δυνατότητα στους ανθρώπους των Τοπικών Κοινοτήτων να συνδιαμορφώσουν συλλογικές και αυτόνομες προεκλογικές προσπάθειες, για την καλύτερη δυνατή εκπροσώπηση των τοπικών κοινωνιών. Είναι μία διαδικασία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα. Για τον λόγο αυτό, ως Δημοτική Κίνηση αποφασίσαμε να στηρίξουμε όλες αυτές τις προσπάθειες που θα γίνουν από τους ανθρώπους των τοπικών κοινοτήτων, των τοπικών κοινωνιών και να μη λειτουργήσουμε διασπαστικά, να μην εστιάσουμε στο δέντρο, αλλά στο δάσος. Εμπιστευόμαστε τις τοπικές κοινωνίες και θα είμαστε δίπλα τους, διακριτά, με πνεύμα ενότητας και συνεργασίας. Δουλειά με συνεργασία και πορεία με ενότητα.

Αναφορικά με τα θέματα στρατηγικού σχεδιασμού και το πρόγραμμα της Δημοτικής μας Κίνησης, έχουμε συγκροτήσει, εδώ και καιρό, ομάδες που διαμορφώνουν τους επτά άξονες, τους επτά ορίζοντες, όπως τους αποκαλούμε. Το πρόγραμμα αυτό θα είναι λιτό, αλλά όχι «φτωχό», ρεαλιστικό, αλλά όχι χωρίς έμπνευση, και απολύτως υλοποιήσιμο. Θα απαντά στις αγωνίες και στα προβλήματα των δημοτών και θα δίνει το δικαίωμα στα Χανιά να μιλάνε για τον εαυτό τους με δυνατή φωνή. Το πρόγραμμα θα παρουσιαστεί δημόσια σύντομα, σε όλες τις Χανιώτισσες και σε όλους τους Χανιώτες, για να μας κρίνουν με βάση αυτές τις θέσεις.

Σε ό,τι αφορά τον Δήμαρχο, θέλω να ξεκαθαρίσω πως, κατά την άποψή μου, ο Δήμαρχος δεν μπορεί, πολλές φορές, να κρύβεται πίσω από το «δεν έχω αρμοδιότητα». Δεν μπορεί και δεν επιτρέπεται να «πετάει την μπάλα στην εξέδρα» -για να μιλήσω με ποδοσφαιρικούς ορούς-, δεν μπορεί να μην ασχολείται καθόλου με θέματα που δεν αποτελούν μέρος των αρμοδιοτήτων του, αλλά αφορούν το σύνολο των πολιτών. Ο Δήμαρχος οφείλει να έχει δημόσιο λόγο και πρωταγωνιστικό ρόλο και στα θέματα που αφορούν την καθημερινότητα, τη ζωή, την πρόοδο, την υγεία και την προκοπή των συνδημοτών του, ακόμη και όταν αυτά δεν άπτονται των αρμοδιοτήτων.

Δεν είναι τυχαίο ότι ξεκίνησα τις συναντήσεις, μαζί με συνεργάτες μου, επισκεπτόμενος το Νοσοκομείο Χανίων (Υγεία), τις Διευθύνσεις πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας (Παιδεία) και τη Διεύθυνση Αστυνομίας Χανίων (Ασφάλεια).

Στο θέμα της Παιδείας, γνωρίζετε ότι ο Δήμος έχει την αρμοδιότητα της λειτουργίας και συντήρησης των σχολικών κτιρίων. Εκεί γίνεται αρκετά καλή δουλειά. Θα την ενισχύσουμε.

Στα θέματα της Υγείας θέλουμε ένα Νοσοκομείο που θα λειτουργεί αποτελεσματικά, θέλουμε ένα ισχυρό δημόσιο σύστημα υγείας και θα δώσουμε «μάχη» σε συνεργασία με όλους τους τοπικούς φορείς, καθώς απαιτούνται ισχυρές συμμαχίες για την αναβάθμιση του νοσηλευτικού ιδρύματος.

Στο ζήτημα της Ασφάλειας των πολιτών, θέλω να είμαι σαφής: Υπάρχει θέμα με τη μικροεγκληματικότητα, ειδικά στις περιαστικές περιοχές αλλά και σε συγκεκριμένες κεντρικές περιοχές της πόλης. Απαιτείται η άμεση ανασύσταση της Δημοτικής αστυνομίας για να ξεμπλοκάρουμε την Ελληνική Αστυνομία από πράγματα τα οποία καλείται να κάνει τώρα αναρμοδίως προκειμένου να χρησιμοποιήσει δυνάμεις στη «μάχη» για την εφαρμογή της νομιμότητας. Όλοι οι κάτοικοι και οι επισκέπτες πρέπει να νιώθουν και να είναι ασφαλείς.

Κλείνοντας, θα ήθελα να επισημάνω ότι τα τελευταία χρόνια στον Δήμο Χανίων δεν υπήρξε διεκδικητικό πλαίσιο και σε άλλα σημαντικά θέματα.

Παράδειγμα πρώτο: Αεροδρόμιο Χανίων. Εκεί υπάρχουν ζητήματα. Η εταιρεία που το διαχειρίζεται θα πρέπει να κατανοήσει ότι οι επιλογές της δεν μπορεί να είναι εις βάρος των συμφερόντων της τοπικής κοινωνίας. Ο Δήμος Χανίων έχει στο «οπλοστάσιό» του τα «όπλα» που απαιτούνται για να πιέσει προς αυτή την κατεύθυνση και οφείλει να το πράξει.

Παράδειγμα δεύτερο: Λιμάνι Σούδας. Απαιτείται να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την κατασκευή όλων των αναγκαίων υποδομών, προκειμένου το λιμάνι να καταστεί όχι απλά μία πύλη εισόδου αλλά ένας ισχυρός αναπτυξιακός κόμβος που θα ενισχύει την τοπική οικονομία, με έμφαση στους τομείς του τουρισμού και του εμπορίου.

Παράδειγμα τρίτο: Ο δρόμος που συνδέει το Αεροδρόμιο με τον ΒΟΑΚ και το λιμάνι της Σούδας. Δεν είναι δυνατόν να κουβεντιάζουμε για δεκαετίες γι’ αυτόν τον δρόμο. Δεν είναι δρόμος αυτός που συνδέει τις πύλες εισόδου με τον εθνικό δρόμο, σε μία πόλη που φιλοδοξεί να είναι πρωταγωνίστρια. Είναι μια εικόνα μιζέριας, που μόνο απογοήτευση προκαλεί.

Παράδειγμα τέταρτο: Ο δρόμος από τον Κλαδισό έως την Αγία Μαρίνα, που ανήκει στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας Κρήτης. Η κατάσταση του δρόμου είναι τραγική, ειδικά μετά και την επιβάρυνση που δέχθηκε τους τελευταίους μήνες, μετά και το κλείσιμο, για πολλές εβδομάδες, του ΒΟΑΚ, από τον κόμβο του Γαλατά έως τον κόμβο του Πλατανιά.

Αυτά πρέπει να τα λύσουμε. Και ο Δήμαρχος, πέραν από την καθημερινότητα, τις υποδομές και τον σχεδιασμό με το βλέμμα στο μέλλον, πρέπει να βγαίνει μπροστά.

Εν κατακλείδι, η επόμενη μέρα, για εμάς, ως Δημοτική Κίνηση «Χανιά - Κοιτάμε μπροστά», θα βασιστεί στο εξής τρίπτυχο:

  1. Αποφάσεις με ευθύνη.

  2. Δουλειά με συνεργασία.

  3. Πορεία με ενότητα.

Τα Χανιά πρέπει να ξεφύγουν από τη μετριότητα και να γίνουν η πρώτη πόλη στην Κρήτη και, ακολούθως, η πρώτη πόλη στην Ελλάδα.».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News