Εκλογές 2019

Κουράκης: Η απάντηση μου σε «αναλύσεις» και «αναλυτές»

"Αισθάνονται ότι δεν μπορούν να παίξουν τα μικροπολιτικά παιχνίδια τους πίσω από την πλάτη μου. Δεν έχουν μαζί μου την ευχέρεια να με περιφέρουν ως άβουλο ανθρωπάκι για να στηρίζω τις θλιβερές επιδιώξεις του"

Ο Γιάννης Κουράκης επικεφαλής της συνδυασμού  3.7.5”. δίνει την απάντηση και προχωράει στην δική του ανάλυση για το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών, με βάσει το οποίο ο ίδιος δεν κατάφερε να εκλεγεί δήμαρχος Ηρακλείου.

Αναλυτικά η τοποθέτηση του κ. Κουράκη:

«Τις τελευταίες ημέρες “ανώνυμοι” και επώνυμοι “αναλυτές” επιδιώκουν μια προσέγγιση του εκλογικού αποτελέσματος. Ορισμένα αφηγήματα είναι βέβαιο ότι έχουν ενσωματώσει πολλούς κακούς “δράκους”, με φυσική συνέπεια τη μεγάλη απόσταση από την πραγματικότητα. Ας πούμε λοιπόν τα πράγματα με το όνομά τους...

Οι δεσμοί μου με την πόλη που αγάπησα ήταν και παραμένουν ισχυροί και διατηρώ το δικαίωμα ως πολίτης να έχω άποψη και ενεργή συμμετοχή στα κοινά. Αυτό είναι βασικός κανόνας της Δημοκρατίας. Γνωρίζω ότι αυτή η στάση ζωής κάποιους τους ενοχλεί. Αισθάνονται ότι δεν μπορούν να παίξουν τα μικροπολιτικά παιχνίδια τους πίσω από την πλάτη μου. Δεν έχουν μαζί μου την ευχέρεια να με περιφέρουν ως άβουλο ανθρωπάκι για να στηρίζω τις θλιβερές επιδιώξεις τους. Ορισμένοι, μάλιστα, εξ αυτών συνεχίζουν να υφαίνουν έναν ιστό αράχνης με στόχο να εγκλωβίσουν και άλλες δυνάμεις και να πετύχουν έμμεσα αυτό που δεν μπορούν μόνοι τους και με το πρόσωπο ακάλυπτο. Δεν πρόκειται να τους διευκολύνω με τη στάση μου και ας ονειρεύονται την αποχώρησή μου από τα κοινά.

Στις τελευταίες εκλογές εγώ και οι συνεργάτες μου κάναμε έναν καθαρό και έντιμο προεκλογικό αγώνα από την αρχή μέχρι το τέλος και δεν πρόκειται τώρα να αλλάξω και να αλλάξουμε στάση. Είμαι υπερήφανος για τους ανθρώπους που πορεύτηκαν μαζί μου και συγκροτήσαμε το “Ηράκλειο 3.7.5”. Δηλώσαμε παρόντες στις αυτοδιοικητικές εξελίξεις, γιατί έχουμε να συνεισφέρουμε νέες προσεγγίσεις στα θέματα που απασχολούν τον τόπο μας. Αυτό το ξέρουν και το αναγνωρίζουν οι πολίτες. Λειτουργήσαμε όλοι μαζί με γνώμονα το συμφέρον της πόλης και δεν ασχοληθήκαμε με τις απαξιωτικές καταστάσεις που επικράτησαν επί πέντε χρόνια στον Δήμο.

Επεξεργαστήκαμε όλοι μαζί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα, το οποίο έτυχε γενικής επιδοκιμασίας, και το ανακοινώσαμε από τον Φεβρουάριο για να υπάρχει χρόνος διαβούλευσης και εμπλουτισμού του. Σε αυτό διατυπώσαμε για πρώτη φορά ιδιαίτερους στόχους για κάθε ενότητα της πόλης και μια νέα πορεία για το Ηράκλειο συνολικά, που βασίζεται σε επτά στρατηγικές και πέντε εμβληματικές παρεμβάσεις. Εμείς προτείναμε ένα πρωτοποριακό όραμα για την πόλη που κανένας άλλος φορέας δεν είχε μέχρι σήμερα παρουσιάσει. Με βάση το προγραμματικό πλαίσιο, συγκροτήσαμε ένα πολυσυλλεκτικό αντιπροσωπευτικό όλης της κοινωνίας ψηφοδέλτιο, που το διέκρινε η γνώση, η εμπειρία, η ικανότητα και η ευρεία ανανέωση.

Αναμετρηθήκαμε με πλειάδα αντιπάλων ακόμα και από τον δικό μου πολιτικό χώρο. Τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου δεν αφήνουν περιθώρια για παρερμηνείες. Το “Ηράκλειο 3.7.5” συγκέντρωσε το 36,7% των ψήφων και είναι πρώτο, με μεγάλη διαφορά από τη δεύτερη παράταξη. Διαθέτει την πλειοψηφία των εδρών (18 συμβούλους) στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο. Αυτό αποφάσισε ο λαός. Αξιολόγησε θετικά το πρόγραμμά μας και το ψηφοδέλτιό μας. Δε γνωρίζω πώς αυτό μπορεί να αποσιωπάται, σε μια ανάλυση του αποτελέσματος, και να χαρακτηρίζεται ως αποτυχία η συλλογική προσπάθεια που επικροτήθηκε από τους πολίτες.

Ειδικά ορισμένοι που κρύβονται πίσω από ετερόκλητα σχήματα και δεν είχαν το πολιτικό ανάστημα να επιχειρήσουν την αυτόνομη κάθοδό τους δεν μπορούν να ασκούν κριτική σε εκείνους που εξάντλησαν όλες τις Δημοκρατικές Διαδικασίες. Όλους αυτούς τους παραδίδουμε για όσα λένε και κάνουν στην κρίση του λαού του Ηρακλείου.

Είναι ομόφωνη απόφασή μας να λειτουργήσει η δημοτική κίνηση “Ηράκλειο 3.7.5” με αυτονομία και να συνεχίσει να παράγει ιδέες και προτάσεις για την πόλη μας. Θα κινηθούμε στο Δημοτικό Συμβούλιο μακριά από κατεστημένες νοοτροπίες και αντιλήψεις, με γνώμονα τα συμφέροντα του Δήμου και του λαού του Ηρακλείου. Θα προασπίσουμε τα συμφέροντα όλων των κοινωνικών δυνάμεων χωρίς αποκλεισμούς, για να επιτευχθεί μια ισόρροπη χωρικά και κοινωνικά ανάπτυξη στον Δήμο μας. Αυτό αποτελεί υποχρέωση της πλειοψηφίας και δέσμευσή μας απέναντι στους πολίτες. Σε αυτή την προσπάθεια θα είμαι συνεπής χωρίς ταλαντεύσεις, για να δοθούν βιώσιμες λύσεις στα προβλήματα της καθημερινότητας, να αναβαθμιστεί η ποιότητα ζωής και να προχωρήσει το Ηράκλειο μπροστά. Είμαι και θα συνεχίσω να είμαι παρών».

Σχόλια