Εκλογές 2019

Εκλογές 2019: Μετρούν και ξαναμετρούν ψήφους στο Πρωτοδικείο

Ολοκληρώθηκε η επανακαταμέτρηση για Βιάννο-Χερσόνησο - Απομένουν Δήμος Μινώα και Ηράκλειο

Με πυρετώδεις ρυθμούς πραγματοποιείται από χθες το πρωί, στα Δικαστήρια Ηρακλείου, η επανακαταμέτρηση ψηφοδελτίων, μετά από τις σχετικές αιτήσεις που υποβλήθηκαν τα προηγούμενα 24ωρα από υποψηφίους των πρόσφατων αυτοδιοικητικών εκλογών στο Πρωτοδικείο Ηρακλείου.

Σύμφωνα με πληροφορίες της “Ν.Κ.”, τη χθεσινή ημέρα ολοκληρώθηκε η επανακαταμέτρηση για τους Δήμους Βιάννου και Χερσονήσου. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι χθες απέμεναν δύο εκλογικά τμήματα για να ολοκληρωθεί και η επανακαταμέτρηση για την α’ Κυριακή στον Δήμο Μινώα Πεδιάδος. Όπως είναι λογικό, είναι πολύ πιθανό η επανακαταμέτρηση για την α' Κυριακή στον Δήμο Μινώα Πεδιάδος να ολοκληρωθεί εντός της σημερινής ημέρας.

Οι αιτήσεις για επανακαταμέτρηση έχουν υποβληθεί είτε από επικεφαλής συνδυασμών, όπως ο απερχόμενος δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος Ζαχαρίας Καλογεράκης, και ο νικητής της περασμένης Κυριακής στην “κούρσα” για τον δημαρχιακό θώκο στον εν λόγω Δήμο, Μανόλης Φραγκάκης.

Οι υπόλοιπες αιτήσεις έγιναν από δημοτικούς συμβούλους, οι οποίοι είτε ζήτησαν επανακαταμέτρηση για συγκεκριμένα εκλογικά τμήματα, είτε για το σύνολο των εκλογικών τμημάτων κάποιου από τους δήμους της περιφερειακής ενότητας Ηρακλείου. Συνολικά έχουν υποβληθεί περισσότερες από 50 αιτήσεις.

Πολυμελή συνεργεία

Από χθες το πρωί, εξάλλου, εργάζονται στο Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου τα πολυμελή συνεργεία που έχουν συσταθεί για την εκτέλεση της διαδικασίας της επανακαταμέτρησης. Τα εν λόγω συνεργεία απαρτίζονται από δικαστικούς υπαλλήλους και δικαστές. Ειδικότερα, πρόκειται είτε για δικαστικούς, είτε για υπαλλήλους του Εφετείου Ανατολικής Κρήτης, του Πρωτοδικείου, του Ειρηνοδικείου και του Διοικητικού Πρωτοδικείου Ηρακλείου.

Το κάθε συνεργείο είναι τριμελές, καθώς αποτελείται από έναν δικαστή και δύο δικαστικούς υπαλλήλους. Κάθε συνεργείο καλείται να προβεί στην επανακαταμέτρηση πλήθους ψηφοδελτίων. Για τον λόγο αυτό έχουν συσταθεί ουκ ολίγα συνεργεία, τα οποία εργάζονται πυρετωδώς από χθες Πέμπτη το πρωί.

Σύμφωνα με πληροφορίες της “Ν.Κ.”, χθες εργάστηκαν για την επανακαταμέτρηση στον Δήμο Ηρακλείου τέσσερα συνεργεία, τα οποία δούλεψαν σε δύο βάρδιες. Όπως έγινε γνωστό, το κάθε συνεργείο ξαναμέτρησε χθες ψηφοδέλτια από περίπου... 15 σάκους! Εξάλλου, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι για την επανακαταμέτρηση στον Δήμο Ηρακλείου έχουν ήδη “βγει” βάρδιες για να δουλέψουν συνεργεία τόσο σήμερα Παρασκευή, όσο και αύριο Σάββατο.

Επισημαίνεται ότι καθ’ όλες τις ημέρες που θα διαρκέσει η διαδικασία της επανακαταμέτρησης, έχουν σχηματιστεί δύο επτάωρες βάρδιες: Μία που διαρκεί από τις 9 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι και άλλη μία που διαρκεί από τις 3 το μεσημέρι μέχρι τις 10 το βράδυ. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι η διαδικασία της επανακαταμέτρησης θα συνεχιστεί - πιθανώς - και μετά το σαββατοκύριακο και συγκεκριμένα τη Δευτέρα.

Όπως προβλέπεται από τον νόμο, από την ημέρα της ανακήρυξης των αποτελεσμάτων που προκύπτουν από την επανακαταμέτρηση, οι υποψήφιοι που επιθυμούν να υποβάλουν ένσταση έχουν περιθώριο πέντε ημερών. Μετά την ανακήρυξη των αποτελεσμάτων που θα προκύψουν από την επανακαταμέτρηση που θα λάβει χώρα μετά τις ενστάσεις, προβλέπεται και η δυνατότητα υποβολής νέας ένστασης εντός επτά ημερών.

Δεσπόζει το αίτημα για τον Δήμο Μινώα

Υπενθυμίζεται ότι, σε επίπεδο επικεφαλής συνδυασμών, δεσπόζει το αίτημα επανακαταμέτρησης που έχουν υποβάλει οι κ.κ. Φραγκάκης και Καλογεράκης. Στον Δήμο Μινώα Πεδιάδος, ο Μανόλης Φραγκάκης επικράτησε την περασμένη Κυριακή τού κ. Καλογεράκη με μόλις 24 ψήφους διαφορά! Εξάλλου, ο απερχόμενος δήμαρχος έχασε την προπερασμένη Κυριακή την επανεκλογή του στον δημαρχιακό θώκο από τον α’ γύρο για μόλις 57 ψήφους.

Σε ό,τι αφορά τον απολογισμό της εκλογικής διαδικασίας, στον Άρειο Πάγο έχει υποβληθεί η αναφορά της αρμόδιας εφόρου, προκειμένου δικαστικοί αντιπρόσωποι, οι οποίοι κρίθηκαν ανεπαρκείς, καθώς θεωρήθηκε πως δεν εξέτισαν τα καθήκοντά τους όπως έπρεπε, να εξαιρεθούν στο μέλλον από αντίστοιχες διαδικασίες. Στην ίδια αναφορά επισημαίνονται και αδυναμίες ή ελλείψεις που διαπιστώθηκαν από πλευράς των εμπλεκόμενων με την εκλογική διαδικασία φορέων και προσώπων.

Σχόλια