Στο «κυνήγι» της πλειοψηφίας: Έξι δήμαρχοι με λιγότερες έδρες από τον δεύτερο

Κρήτη
Στο «κυνήγι» της πλειοψηφίας: Έξι δήμαρχοι με λιγότερες έδρες από τον δεύτερο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έξι νέοι δήμαρχοι, πήραν τους Δήμους που από την 1η Σεπτεμβρίου θα κληθούν να κυβερνήσουν έχοντας λιγότερες έδρες από τους χαμένους

Ένα σημαντικό κεφάλαιο που δεσπόζει στις συζητήσεις και στις σκέψεις όλων, μετά και τον β’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, είναι το θέμα της διαμόρφωσης συνθηκών... πλειοψηφίας με αφετηρία μειοψηφίες και κατ' επέκταση της εξασφάλισης συνθηκών διακυβέρνησης των Δήμων.

Το νέο σύστημα της απλής αναλογικής είναι σαφώς πολύ πιο δημοκρατικό.

Ανοίγει προκλήσεις, αλλά και φέρνει τις νέες δημοτικές Αρχές στριμωγμένες στη γωνία! Πανελλαδικά, άλλωστε, ένας τεράστιος αριθμός νέων δημάρχων έχουν να λύσουν τον δύσκολο γρίφο της διαμόρφωσης συγκλίσεων και ευρύτερων συναινέσεων ώστε να μπορούν να περνούν αποφάσεις στις Οικονομικές Επιτροπές, στα Δημοτικά Συμβούλια και σε άλλα όργανα των Δήμων.

Πρακτικά δηλαδή να μπορούν να κυβερνούν τους Δήμους τους οποίους πήραν στα χέρια τους!

Από το γενικό αυτό σκηνικό δε θα μπορούσε να λείπει φυσικά και η Κρήτη, δεδομένου άλλωστε ότι οι περισσότεροι Δήμοι, 13 συγκεκριμένα τον αριθμό, κρίθηκαν στον β’ γύρο.

 Εκ των πραγμάτων λοιπόν σε 13 Δήμους οι νέοι δήμαρχοι δε διαθέτουν συνθήκες πλειοψηφίας στα Δημοτικά Συμβούλια. Υπάρχουν όμως και 6 νέοι δήμαρχοι, οι οποίοι πήραν τους Δήμους κατά την προχθεσινή επαναληπτική κάλπη, αλλά από την 1η Σεπτεμβρίου θα κληθούν να κυβερνήσουν έχοντας λιγότερες έδρες από τους χαμένους της προχθεσινής βραδιάς!

- Απόλυτα χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο Δήμος Ηρακλείου. Ο Βασίλης Λαμπρινός επανεκλέχτηκε, επικρατώντας στον β' γύρο του Γιάννη Κουράκη, όμως θα έχει μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο 6 λιγότερους δημοτικούς συμβούλους από τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης! Θυμίζουμε, 12 έδρες πήρε ο Βασίλης Λαμπρινός και 18 έδρες ο Γιάννης Κουράκης.

- Το ίδιο ισχύει και στον 2ο μεγαλύτερο Δήμο της Κρήτης. Ο Παναγιώτης Σημανδηράκης κατάφερε να ανατρέψει το σκηνικό του α' γύρου, όταν και είχε έρθει δεύτερος πίσω από τον Άρη Παπαδογιάννη. Είναι ο νέος δήμαρχος. Διαθέτει όμως 9 έδρες, ενώ ο χαμένος της προχθεσινής βραδιάς στα Χανιά, ο κ. Παπαδογιάννης, έχει 13 έδρες!

- Και στον Δήμο Μαλεβιζίου, ο Μενέλαος Μποκέας και το επιτελείο του έχουν κάθε λόγο να πανηγυρίζουν για τη δημαρχιακή εκλογή. Όμως ταυτόχρονα δεν μπορούν να παραγνωρίσουν στο “στρατόπεδο” του νέου δημάρχου ότι ο αντίπαλός τους συνδυασμός του Κώστα Μαμουλάκη έχει 1 έδρα παραπάνω... Θυμίζουμε, 12 έδρες έδωσε η α' Κυριακή στον Κώστα Μαμουλάκη και 11 στον νέο δήμαρχο Μαλεβιζίου Μενέλαο Μποκέα.

- Σκηνικό- “καρμπόν” με τις έδρες όπως στο Μαλεβίζι και στον Δήμο Χερσονήσου. Ο Γιάννης Σέγκος έκανε την ανατροπή. Κατάφερε στην προχθεσινή κάλπη να “εκθρονίσει” τον απερχόμενο δήμαρχο Γιάννη Μαστοράκη. Ο νέος δήμαρχος, όμως, έχει κερδίσει από τον πρώτο γύρο 10 έδρες, ενώ ο Γιάννης Μαστοράκης διαθέτει 11 έδρες στο Δημοτικό Συμβούλιο Χερσονήσου.

- Στον Δήμο Μινώα Πεδιάδος, είχαμε ως γνωστόν το μεγάλο θρίλερ και την ανατροπή σκηνικού σε σχέση με τον α' γύρο, με τον Μανόλη Φραγκάκη να επικρατεί προχθές του Ζαχαρία Καλογεράκη με 24 ψήφους διαφορά. Ο νέος δήμαρχος, ωστόσο, έχει 1 έδρα λιγότερη από τον απερχόμενο δήμαρχο. Θυμίζουμε, ο α' γύρος έδωσε 13 δημοτικούς συμβούλους στον Ζαχαρία Καλογεράκη και 12 στον Μανόλη Φραγκάκη.

- Στον Δήμο Ανωγείων, τέλος, ο νέος δήμαρχος δε διαθέτει λιγότερες έδρες, αλλά τις ίδιες ακριβώς με τον αντίπαλό του στον β’ γύρο. Ο Σωκράτης Κεφαλογιάννης, που επιστρέφει στον δημαρχιακό θώκο, έχει πάρει 8 έδρες... όσες ακριβώς και ο χαμένος της προχθεσινής βραδιάς Μανόλης Καλλέργης.

ΔΕΝ ΠΗΓΑΝ ΝΑ ΨΗΦΙΣΟΥΝ

Η εικόνα της αποχής στην Κρήτη

Αναλυτικά η εικόνα της αποχής στον β’ γύρο των δημοτικών εκλογών στην Κρήτη έχει ως εξής:

* Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου

- Δήμος Γόρτυνας: 45,9% (27,83% την πρώτη Κυριακή)

- Δήμος Ηρακλείου: 52,02% (34,83% την πρώτη Κυριακή)

- Δήμος Μαλεβιζίου: 33,64% (23,82% την πρώτη Κυριακή)

- Δήμος Μινώα Πεδιάδος: 37,27% (27,23% την πρώτη Κυριακή)

- Δήμος Φαιστού: 43,06% (40,24% την πρώτη Κυριακή)

- Δήμος Χερσονήσου: 39,48% (28,18% την πρώτη Κυριακή)

* Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου

- Δήμος Αγίου Νικολάου: 46,25% (34,28% την πρώτη Κυριακή)

- Δήμος Ιεράπετρας: 51,72% (37,11% την πρώτη Κυριακή)

- Δήμος Σητείας: 45,42% (35,12% την πρώτη Κυριακή)

* Περιφερειακή Ενότητα Χανίων

- Δήμος Αποκόρωνα: 50,04% (39,51% την πρώτη Κυριακή)

- Δήμος Χανίων: 54,56% (41,27% την πρώτη Κυριακή)

* Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου

- Δήμος Ανωγείων: 19,46% (18,15% την πρώτη Κυριακή)

- Δήμος Ρεθύμνου: 41,46% (31,26% την πρώτη Κυριακή)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News