Οι μισθοί που παίρνουν Περιφερειάρχες και Δήμαρχοι

Εκλογές
Οι μισθοί που παίρνουν Περιφερειάρχες και Δήμαρχοι
Πόσα… παίρνουν οι αιρετοί;

Την περασμένη Κυριακή εκλέχτηκαν απευθείας από τον α' γύρο ορισμένοι δήμαρχοι εδώ στην Κρήτη, όπως και στην υπόλοιπη χώρα. Αυτή την Κυριακή έχουμε τις μονομαχίες του β' γύρου για να εκλεγούν και οι υπόλοιποι.

Το ενδιαφέρον έχει χτυπήσει... “κόκκινο” για το ποια πρόσωπα αναλαμβάνουν τους δημαρχιακούς θώκους σε α' φάση, και σε β' φάση για το ποιοι θα αναλάβουν χαρτοφυλάκια αντιδημάρχων, τις προεδρίες των Δημοτικών Συμβουλίων κ.τ.λ.

Ενδιαφέρον έχει όμως να δούμε και το πώς αμείβονται οι αιρετοί που θα αναλάβουν να διοικήσουν από την 1η Σεπτεμβρίου τους Δήμους.

Αν μη τι άλλο, οι αποδοχές που λαμβάνουν δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και περιφερειάρχες συγκριτικά με τα δεδομένα που υπάρχουν στην αγορά εργασίας είναι πέρα για πέρα ικανοποιητικές.

Πάνω από 4.000 ευρώ για Δημάρχους μεγάλων πόλεων και Περιφερειάρχες

Οι δήμαρχοι μεγάλων πόλεων, των οποίων ο πληθυσμός είναι πάνω από 100.000 πολίτες, αμείβονται με το ποσό των 4.275 ευρώ.

Σε αυτές τις περιοχές συμπεριλαμβάνονται ο Δήμος Αθηναίων και 16 ακόμα μεγάλων πόλεων (Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Πειραιάς, Ηράκλειο, Λάρισα, Βόλος, Περιστέρι, Ρόδος, Ιωάννινα, Χανιά, Αχαρνές, Νίκαια, Χαλκίδα, Κέρκυρα, Εύοσμος και Καλλιθέα).

Παράλληλα ο αντιδήμαρχος αμείβεται με 2.137 ευρώ, ενώ ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου με 900 ευρώ. Το ίδιο ποσό με τους δημάρχους των μεγάλων πόλεων λαμβάνουν και οι περιφερειάρχες, ενώ οι αντιπεριφερειάρχες λαμβάνουν το ποσό των 3.206 ευρώ.

Πάνω από 3.000 ευρώ για Δημάρχους… μικρότερων πόλεων

Τώρα όσον αφορά τους Δήμους στους οποίους ο πληθυσμός είναι από 20.000 έως 100.000, η αμοιβή του δημάρχου ανέρχεται στα 3.420 ευρώ, του αντιδημάρχου στα 1.710 ευρώ, ενώ ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου λαμβάνει μηνιαίως 720 ευρώ.

Οι αντίστοιχες αμοιβές σε Δήμους κάτω από 20.000 κατοίκους για τον δήμαρχο είναι 2.565 ευρώ, για τον αντιδήμαρχο 1.282, ενώ για τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου 540 ευρώ.

Οι αποδοχές που δικαιούνται να εισπράττουν οι γενικοί γραμματείς των Δήμων καθορίζονται ως ποσοστό 65% επί της αντιμισθίας του οικείου δημάρχου...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News