Εκλογές 2019

Θρίαμβος Ν.Δ- Συντριβή ΣΥΡΙΖΑ και εκλογές 30 Ιουνίου - Αποτελέσματα ευρωεκλογών

Άμεσες εξελίξεις μετά το συντριπτικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών

Θριαμβευτική επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας ή παταγώδης ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα; Όπως και αν δει κανείς το αποτέλεσμα της ετυμηγορίας του ελληνικού λαού, γεγονός είναι ότι ήταν τέτοια η συντριβή της κυβερνητικής παράταξης, που πυροδότησε άμεσες πολιτικές εξελίξεις και μάλιστα... ραγδαίες, με τον Αλέξη Τσίπρα να αναγγέλλει την προκήρυξη εθνικών εκλογών στη νωρίτερη διαθέσιμη ημερομηνία, που είναι η 30ή Ιουνίου.

Με άλλα λόγια, μετά τη “μακρά” προεκλογική περίοδο που προηγήθηκε αυτοδιοικητικών εκλογών και ευρωεκλογών, θα έχουμε άλλη μία “κανονική”, ενός μήνα, προεκλογική περίοδο, η οποία θα καταλήξει στην εκλογική αναμέτρηση που θα καθορίσει την επόμενη κυβέρνηση της χώρας. Η οποία, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, θα είναι μια κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, και πιθανότατα - αν τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών είναι ενδεικτικά - με έναν ή περισσότερους “συγκυβερνήτες”. Αλλά αυτά είναι μια συζήτηση για την... επομένη των εθνικών εκλογών.

 

Αναλυτικά και με βάση την ενσωμάτωση στο 74,88%:

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Ποσοστό:33,25

1.412.882

Έδρες7

22,72

 

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

Ποσοστό:23,74

1.008.937

Έδρες: 6

Κίνημα Αλλαγής (ΠΑΣΟΚ-ΚΙΔΗΣΟ-Ένωση Δημ. Εθνικής Μεταρρύθμισης Ε.Δ.Ε.Μ.-Ανανεωτική Αριστερά-Προοδευτικό Κέντρο-Κινήσεις Πολιτών)

Ποσοστό: 7,51

319.149

Έδρες: 2

 

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

Ποσοστόα: 5,53

235.156

Έδρες: 2

 

ΛΑΪΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Ποσοστό: 4,87

206.897

Έδρες: 2

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ - ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

Ποσοστό: 4,12

175.239

Έδρες: 1

 

ΜέΡΑ25

Ποσοστό: 3,05

129.767

Έδρες: 1

 

ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ-ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ

Ποσοστό: 1,63

69.222

 

ΠΟΤΑΜΙ

Ποσοστό: 1,59

67.502

 

ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ

Ποσοστό: 1,46

62.089

 

ΕΛΛΑΔΑ Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΝΟΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ

Ποσοστό: 1,25

53.148

 

ΛΑΪΚΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ (ΛΑ.Ο.Σ.)-ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ (ΠΑΤ.ΡΙ.Ε.)

Ποσοστό: 1,25

52.991

 

ΠΟΛΙΤΕΣ του ΗΛΙΑ ΨΗΝΑΚΗ

Ποσοστό: 0,93

39.598

 

Οικολόγοι Πράσινοι

Ποσοστό: 0,89

37.802

 

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ

0,80

33.910

 

Ελεύθερη Πατρίδα

Ποσοστό: 0,72

30.674

 

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΞΑΝΑ - ΘΑΝΟΣ ΤΖΗΜΕΡΟΣ

Ποσοστό: 0,70

29.606

 

ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. - ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ για την ΑΝΑΤΡΟΠΗ

Ποσοστό: 0,67

28.298

 

Η διαφορά ξεπέρασε και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις των επιτελών της Νέας Δημοκρατίας και βεβαίως και κάθε πρόβλεψη των δημοσκόπων, που δεν μπορούσαν να προβλέψουν το εύρος της συντριβής του ΣΥΡΙΖΑ. Επρόκειτο για μια καθαρά “τιμωρητική” ψήφο, που μάλιστα διασκορπίστηκε σε πάρα πολλά κόμματα.

Δεύτερος “κερδισμένος” της βραδιάς το ΚΙΝ.ΑΛ., που πήρε καθαρά την τρίτη θέση, ξεπερνώντας το 7%, ενώ ακολούθησε το ΚΚΕ, αλλά δίχως να ανεβάσει τα ποσοστά του.

Πτώση και μάλιστα σημαντική είχε η Χρυσή Αυγή, ενώ πολύ κοντά βρέθηκε η νεοπαγής Ελληνική Λύση του Βελόπουλου, που επίσης εκλέγει ευρωβουλευτή. Μέχρι την ώρα που έκλεινε η ύλη της “Ν.Κ.”, ευρωβουλευτή έβγαζε και το ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη, αν και στην προβολή της Singular για το οριστικό αποτέλεσμα έμενε οριακά εκτός Ευρωβουλής.

 

Οι δηλώσεις Τσίπρα

Μετά την οριστικοποίηση της δραματικής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προχώρησε σε μια πολυαναμενόμενη δήλωση.

«Τέσσερα χρόνια τώρα πορευτήκαμε σε πρωτοφανείς δυσκολίες. Κόντρα στο ρεύμα, αλλά πάντοτε με “όπλο” την αξιοπρέπειά μας, την εντιμότητά μας και τη στήριξη του ελληνικού λαού», δήλωσε εισαγωγικά στη δήλωσή του ο Αλέξης Τσίπρας.

«Βγάλαμε τη χώρα από τη μέγγενη των μνημονίων, καταφέραμε εντέλει να ορθοποδήσουμε, και μόλις ανασάναμε, θέσαμε στην κρίση του ελληνικού λαού ένα σχέδιο για την επόμενη μέρα της πατρίδας. Ένα σχέδιο ελάφρυνσης για τους πολλούς, σχέδιο ανάκαμψης για την ελληνική οικονομία», είπε χαρακτηριστικά.

«Ζητήσαμε με γενναιότητα την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού στο σχέδιό μας. Στα μέτρα ελάφρυνσης, στην πορεία ανασυγκρότησης της κοινωνίας και της χώρας. Έτσι ώστε κανείς να μην μπορεί να τα αμφισβητήσει», ανέφερε στη δήλωσή του ο πρωθυπουργός.

«Για να μην μπορούν όσοι καιροφυλακτούν μέσα κι έξω από τη χώρα να τα πάρουν πίσω, να πάρουν πίσω τις θυσίες και τους κόπους του ελληνικού λαού», συνέχισε, συμπληρώνοντας: «Το εκλογικό αποτέλεσμα, παρά το γεγονός ότι εμπεδώνει τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ ως πρωταγωνιστή στην πολιτική αντιπαράθεση, δεν είναι αντάξιο των προσδοκιών μας. Δε μου ταιριάζει, δεν το έκανα ποτέ και δε θα το κάνω και τώρα, να αγνοήσω αυτό το αποτέλεσμα».

«Η αφοσίωσή μας στον λαό δεν είναι τακτική επιλογή. Είναι ηθική υποχρέωση. Είναι απαράβατος κανόνας. Είναι η ψυχή μας. Είναι η ψυχή μου», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Το σημερινό (σ.σ. χθεσινό) αποτέλεσμα», πρόσθεσε, «δίνει στην αντιπολίτευση το δικαίωμα να αμφισβητήσει συνολικά την πορεία εξόδου από την κρίση, αλλά και το σχέδιό μας για τη στήριξη των πολλών. Να αμφισβητήσει συνολικά αυτό το ιστορικό εγχείρημα. Ήδη το κάνει», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Όμως η τελική ετυμηγορία ανήκει πάντοτε στον λαό. Ανήκει σε σας. Δεν πρόκειται να αποδράσω, ούτε να το βάλω στα πόδια, ούτε να παραιτηθώ από τον αγώνα για την ισότητα, την αλληλεγγύη και την κοινωνική δικαιοσύνη».

«Αμέσως μετά τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, θα ζητήσω από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας την άμεση προκήρυξη εθνικών εκλογών», ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Για να είναι τελικά ο ελληνικός λαός αυτός και μόνο αυτός που θα πάρει την οριστική απόφαση: Αν επιθυμεί να συνεχίσουμε με ένα σχέδιο για τη στήριξη των πολλών ή αν επιθυμεί την επιστροφή στα σκοτάδια της λιτότητας, του ΔΝΤ, στο χθες που όλοι και όλες ζήσαμε», σημείωσε.

Κυριάκος Μητσοτάκης:  «Η Ελλάδα έχει ανάγκη από μια νέα κυβέρνηση»

«Ο κ. Τσίπρας, υπό το βάρος μιας συντριπτικής ήττας, αναγκάστηκε να προκηρύξει εθνικές εκλογές. Οι Έλληνες με την ψήφο τους έδωσαν τη λύση. Και θα ανοίξουν τον δρόμο για μια φωτεινή Ελλάδα», σχολίασε λακωνικά η Νέα Δημοκρατία αμέσως μετά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, ενώ νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε στείλει μήνυμα ότι ο πρωθυπουργός οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες του για το καλό του τόπου, πρέπει να παραιτηθεί και η χώρα να οδηγηθεί σε εκλογές το συντομότερο δυνατόν».

«Η Ελλάδα δεν μπορεί να υποχωρεί συνεχώς», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας ότι «η Ελλάδα έχει ανάγκη από μια νέα κυβέρνηση με νωπή την εμπιστοσύνη του λαού».

Σχολιάζοντας το εκλογικό αποτέλεσμα, είπε ότι «σηματοδοτεί ισχυρή αποδοκιμασία της σημερινής κυβέρνησης», σημειώνοντας ότι «είναι φανερό πως ο λαός έχει αποσύρει την εμπιστοσύνη από την κυβέρνηση».

Σε μια δήλωση με έντονο το αίσθημα της ενότητας, ο κ. Μητσοτάκης, αφού αρχικά είπε ότι «αντλώ δύναμη από όσους μας ψήφισαν», συμπλήρωσε άμεσα ότι «σέβομαι απόλυτα όσους έκαναν άλλες επιλογές».

«Θα εργαστώ για να κερδίσω την εμπιστοσύνη τους, γιατί είμαι εδώ για να ενώσω τους Έλληνες για να βάλουμε τη χώρα σε πιο αισιόδοξη πορεία».

Έστειλε, δε, μήνυμα στα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας «να αντιμετωπίσουν το αποτέλεσμα με αίσθημα ευθύνης και σεμνότητας», προσθέτοντας ότι η νίκη της Ν.Δ. «σαφώς μοιράζει αισθήματα χαράς στα μέλη της παράταξης».

Φώφη Γεννηματά

«Καθαρή λύση στη χώρα είναι η άμεση προσφυγή στις κάλπες». Το μήνυμα αυτό έστειλε η Φώφη Γεννηματά στη δήλωσή της μετά την ανακοίνωση της πρώτης εκτίμησης της Singular Logic με ενσωματωμένο το 10% της επικράτειας.

Όπως τόνισε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, που καταλαμβάνει την τρίτη θέση στις ευρωεκλογές, «ο ελληνικός λαός μίλησε. Αποδοκίμασε τον κ. Τσίπρα και τις πολιτικές του».

Όσον αφορά στο ΚΙΝ.ΑΛ., η κ. Γεννηματά τόνισε ότι «είναι ο εγγυητής για προοδευτικές εξελίξεις στη χώρα. Εξελίξεις που θα βάλουν οριστικά στο περιθώριο τους φασίστες».

«Το εκλογικό αποτέλεσμα καταγράφει μια ακόμα αντιλαϊκή εναλλαγή μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ., δηλαδή μεταξύ των δύο μεγαλύτερων κομμάτων του κεφαλαίου, της Ε.Ε., του ΝΑΤΟ», σχολιάζει ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, τονίζοντας ότι «η αντιπαράθεση, η πόλωση, οι ψεύτικες υποσχέσεις και τα εκβιαστικά διλήμματα, ανάμεσα κυρίως στα δύο κόμματα του διπολισμού, διαμόρφωσαν ένα τέτοιο κλίμα που επέδρασε σε λαϊκό κόσμο, ο οποίος δεν έχει ακόμη πιστέψει στη δύναμη που έχει, αφήνοντάς την ανεκμετάλλευτη».

Ο ίδιος σημείωσε ακόμη ότι «είναι θετικό ότι το ΚΚΕ παραμένει σταθερή δύναμη για τα λαϊκά συμφέροντα, με τάση αναπλήρωσης των δυνάμεών του».

Ως προς την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει στις εκλογές λαϊκή δυσαρέσκεια απέναντι στην κυβέρνησή του, η οποία τα τελευταία χρόνια υλοποίησε την αντιλαϊκή πολιτική», προσθέτοντας ότι «δεν είναι ωστόσο θετικό το γεγονός πως ένας κόσμος στρέφεται σε παλιότερες δοκιμασμένες και αποτυχημένες επιλογές, όπως η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝ.ΑΛ.». Επισήμανε πάντως ότι «είναι θετικό ότι η Χ.Α. καταποντίστηκε από την τρίτη θέση στην πέμπτη και το ΚΚΕ προηγείται. Βέβαια, μετακινήσεις όπως αυτές προς την Ελληνική Λύση συνιστούν ανασύνθεση ενός συνολικά αντιλαϊκού, αντιδραστικού πολιτικού σκηνικού».

 

 

 

Σχόλια